Oncologie
Cancerul la san

Cancerul la san

Cancerul la san – Cum puteţi reduce riscul apariţiei cancerului la sân?

Autoexaminează-ţi lunar sânii; orice modificare a ţesutului trebuie semnalată medicului;

Programează-ţi, o dată pe an, un control medical al sânilor şi fă-ţi mamografia (numai) la indicaţia medicului;

Renunţă la fumat şi riscul va scădea cu 30%;

Fă gimnastică regulat, câte 30 de minute de trei ori pe săptămână;

Optează pentru o alimentaţie săracă în grăsimi.

Vă supunem atenţiei un fenomen deosebit de grav, un coşmar cumplit pe care îl trăiesc femeile din România şi anume: CANCERUL MAMAR. Raportul este sinistru: o femeie din şase va dezvolta un cancer mamar.

Există şanse

Dacă eşti o femeie în vârstă de 40 de ani sau mai mult este posibil sa ai nevoie de o mamografie. Societatea Americana de Cancer AARP, Fundaţia Naţională de Oncologie Sfântul Anton şi alte organizaţii medicale recomanda ca femeile în vârstă de peste 40 de ani sa efectueze anual o mamografie.

Să facă anual un examen al sânului prin intermediul unui medic specialist oncolog.

Să practice autoexaminarea sânilor lunar.

Te gândeşti probabil ca nu ai nevoie de o mamografie. Dar ai nevoie.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă şansele de apariţie a cancerului de sân cresc. De fapt, 75% dintre cancerele de sân apar la femeile peste 40 de ani. Mamografiile regulate constituie cea mai buna apărare împotriva cancerului mamar. O mamografie poate depista cancerul mamar în stadiile precoce cu doi ani şi jumătate înainte ca el să devină clinic evident. Depistarea incipientă a cancerului mamar oferă femeilor şansele cele mai mari de supravieţuire şi cele mai bune opţiuni terapeutice.

Aşa că, ai nevoie de mamografii regulate.

Dacă nu ai efectuat o mamografie în ultimul an, cere medicului tău să-ti programeze una la Fundaţia Naţională de Oncologie Sfântul Anton. ªi dacă observi unle modificări la nivelul sânului, precum o tumefacţie, o îngroşare a mamelonului, secreţii mamelonare sau durere la palpare, trebuie sa te adresezi imediat medicului.

Când efectuezi mamografii regulate îţi protejezi sănătatea şi câştigi pace sufletească.

Nu te juca cu sănătatea ta. Programează-te pentru o mamografie chiar astăzi.

Ce este o mamografie?

În timpul mamografiei radiologul îţi va cere să te dezbraci până în talie şi să porţi un halat care se deschide în faţă. Vei sta în picioare în faţa unui aparat de raze X în timp ce radiologul îţi va plasa sânul pe o mică platformă. O altă placă este aşezată în vârful sânului (partea superioară). ªi timp de câteva secunde se aplica o presiune pentru a aplatiza sânul în timp ce se efectuează mamografia.

Radiologul va obţine două imagini, una din partea superioară si alta din partea inferioară a sânului. Se va repeta procedura şi pentru sânul controlateral (celălalt). Întreaga procedură a mamografiei durează 15 minute.

Radiografia sânului se efectuează cu o doză scăzută de radiaţii care nu creste riscul pentru cancerul de sân. Mamografia poate fi considerată ca o amprenta a sânului variind de la o femeie la alta.

Pentru a veni în sprijinul Dumneavoastră s-a înfiinţat în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti un Centru de Depistare Precoce a Cancerului unde fiecare femeie asimptomatică beneficiază gratuit de un examen clinic, un examen Papanicolau şi eventual o mamografie. Multe femei nu efectuează mamografia în mod regulat.

De ce nu? Vi se pare familiară una din următoarele afirmaţii?

Nu am nevoie de o mamografie! Nimeni din familia mea nu a avut cancer de sân.

Este adevărat că istoricul familial este un factor de risc pentru cancerul mamar. Dacă o femeie are o rudă de gardul I, care a avut un cancer mamar, şansele sale de a dezvolta un cancer mamar cresc. Dar 80% din femeile care dezvoltă cancer de sân nu au istoric familial ca factor de risc. Toate femeile trebuie să profite de Programul “Salvaţi Femeile!” şi de avantajele screeningului prin mamografii regulate.

Dacă nu am făcut cancer de sân până azi, nu îl voi face acum. Sunt prea în vârstă.

Actualmente şansele de apariţie a cancerului mamar cresc cu vârsta. Femeile de 65 de ani şi peste au şanse de doua ori mai mari de a fi diagnosticate cu cancer de sân, comparativ cu femeile de vârstă între 40 – 65 ani.

Dacă am cancerul la san nu pot sa-i fac faţă! Nu vreau să aflu!

Cancerul de sân este perceput adesea ca cea mai înfricoşătoare boala pentru femei. Cu toate acestea, dacă este depistat în faza incipientă şi nu a diseminat dincolo de sân şansele de tratare şi vindecare sunt excelente.

În prezent unele femei au posibilitatea de a alege un tratament care nu necesită îndepărtarea sânului, deoarece cancerul a fost depistat în stadii incipiente.

80% din pacientele cu un cancer de sân nu au în antecedentele heredocolaterale cazuri de cancer mamar. Toate femeile în vârstă necesita mamografii regulate.

Am auzit că testul este dureros. Îţi strivesc sânii. Nu vreau să simt această durere.

Unele femei simt disconfort în timpul mamografiei. Durata reala în care sânul este presat faţă de platformă constă în câteva secunde. Această compresiune este necesară pentru a obţine o radiografie clara a sânului.

Deja am cheltuit o grămadă de bani la doctori. Am auzit că o mamografie este foarte scumpă şi nu-mi pot permite sa fac câte una anual.

Prin Programul “SalvaTi femeile!” beneficiaţi gratuit de un examen clinic, un un examen Papanicolau şi un examen mamografic.

Doctorul meu niciodată nu mi-a recomandat o mamografie, iar când l-am întrebat a spus că nu este importantă.

Adesea medicii nu recomandă câte o mamografie femeilor în vârstă. S-ar putea să fie necesar să cereţi medicului să vă recomande efectuarea unei mamografii.

O femeie din 6 va dezvolta un cancer mamar. Asocierea autoexaminării lunare a sânilor cu un examen de specialitate anual şi cu o mamografie anuală, după 40 de ani, este modalitatea cea mai bună de depistare a cancerului în faze incipiente. Detectarea şi tratamentul precoce al cancerului salvează vieţi. Peste 93% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes daca sunt depistate precoce. Fiecare femeie ar trebui să-şi examineze sânii lunar, la 5 7 zile după începutul menstruaţiei.

Nu ştiu unde să mă duc pentru obţinerea unei mamografii de calitate.

Rugaţi-l pe medicul Dumneavoastră să vă recomande sau contactaţi “Liga Româna de Cancer”.

Câteva sfaturi pentru obţinerea unei mamografii corespunzătoare:

Să nu folosiţi deodorante cu o zi înaintea efectuării mamografiei, deoarece acestea pot interfera cu razele X, apărând pe film ca spoturi de calciu sau microcalcificări;

Mamografia nu se execută în perioada ciclului menstrual;

E bine ca mamografia să se efectueze la o săptămână după ciclul menstrual;

Să discutaţi cu medicul despre eventualele intervenţii chirurgicale anterioare, despre folosirea unor tratamente hormonale sau despre existenţa în istoria familială a unor cazuri de cancer mamar.

(Sursa: Liga Romana de Cancer)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *