Biopsia la san

Biopsia la san

Biopsia la san consta in prelevarea de tesut din glanda mamara ce urmeaza a fi analizat la microscop pentru a verifica daca este vorba de cancer la san.

Biopsia la san se realizeaza in mai multe moduri:

– aspiratie pe ac fin: metoda consta in inteparea cu un ac mic a pielii pana la nivelul tumorii si recoltarea tesutului ce se va analiza la microscop. Aspiratia poate fi necesara pentru a vedea daca este vorba de o formatiune solida sau una lichida (un chist). Daca este vorba de un chist acesta va disparea dupa ce lichidul a fost extras. Daca nu este lichid, un alt tip de biopsie este necesara

– biopsie prin punctie; utilizeaza un ac special-trocar. Acul strapunge pielea si ajunge la nivelul tumorii si preleveaza tesut cam de marimea unei penite de stilou. Un astfel de tip de biopsie poate fi facuta folosind un aparat de suctiune care extrage intr-un mod bland o portiune mai mare de tesut de la nivelul tumorii

– biopsia ghidata ce se foloseste in cazul unei formatiuni care nu se simte la palpare dar este vazuta de mamografie sau de ecografie. Este folosit un anumit tip de raze X care gasesc zona ce trebuie biopsiata. Se va face o mica incizie la nivelul sanului si acul va fi ghidat radiologic pentru a lua biopsie din tumora respectiva. Acest tip de biopsie nu se potriveste tuturor tipurilor de tumori de san

– biopsie deschisa ce se realizeaza printr-o incizie la nivelul sanului si se va preleva o portiune de tesut sau intreaga formatiune tumorala. Daca medicul nu poate palpa formatiunea tumorala va fi pus un ac in zona suspicionata in timpul mamografiei care se efectueaza chiar inainte de interventia chirurgicala.

One Response to Biopsia la san

 1. vasile ionica spune:

  Buna ziua,

  Va deranjez cu urmatoarea intrebare:

  – mama mea (59 ani) a fost operata la Institutul Oncologic din Cluj, pe 11.03.2011, cand i s-a extirpat sanul stang.

  Rezultatul biopsiei este:

  MACRO : Piesa de mastectomie stg. de 22/20/5cm cu lambou cutanat de 22/19cm. Pe secţiune e prezenta o formaţiune tumorala alba de 2,3 cm. La nivelul cadranului infero-intern este prezenta o a doua formaţiune tumorala de 2 cm, de acelaşi aspect ca cea descrisa anterior, situata la 1,5 cm de tegument.

  MICRO: Pe secţiunile examinate de la nivelul ambelor zone suspecte descrise macroscopic sunt prezente relicvate ale carcinomului lobular invaziv cunoscut la aceasta pacienta. Sunt prezente modificări post-terapie la nivelul celulelor tumorale. Sunt prezente imagini de invazie perineurala. Fara imagini de emboli tumorali intravascular! pe secţiunile examinate.

  Epidermul supraiacent este liber de malignitate.

  Mamelonul este invadat tumoral.

  Marginea de rezectie profunda trece prin ţesut sănătos la o distanta de 0,5 cm de relicvatele tumorale.

  AXILA: Au fost identificaţi si examinati limfoganglioni axilari cu dimensiuni cuprinse intre 0,2-1,1 cm, fara semne histologice de malignitate.

  CONCLUZIE: Relicvate post-hormonoterapie de carcinom lobular invaziv.

  ypT2(m) No Mx Lo Vo

  Cod Topografic Cod Morfologic

  ICDO C50 ICDO 8140/3 pT 2(m) pN 0__ pMx__

  RE = 90%

  RP = 0%

  Her2 = 3+

  V-as ruga sa-mi spuneti si parerea dvs, intrucat sunt foarte ingrijorata.

  Va multumesc anticipat.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via