Biopsia la san – Opt intrebari si raspunsuri despre biopsia la san

Biopsia la san

Biopsia la san consta in prelevarea de tesut din glanda mamara ce urmeaza a fi analizat la microscop pentru a verifica daca este vorba de cancer la san.

Ce este biopsia la san?

Biopsia la san reprezinta procedura prin care se obtine un fragment din tumora descoperita la nivelul sanului. Fragmentul de tesut obtinut va fi supus examenului histopatologic pentru obtinerea diagnosticului definitiv.

Cand este indicata biopsia la san?

Biopsia la san este indicata de fiecare data cand examenul clinic sau investigatiile imagistice (ecografia, mamografia sau RMN-ul de san)  identifica o leziune a sanului cu mare probabilitate de a fi cancer. Examinarile imagistice ridica suspiciunea unei leziuni maligne (cancer de san), dar nu pot confirma 100% originea canceroasa a leziunii depistate.

Examenul histopatologic al fragmentului recoltat prin biopsie este singurul examen care poate confirma diagnosticul de cancer. Acest examen se face pentru orice fragment recoltat prin biopsie si acest principiu se aplica inclusiv probelor obtinute prin biopsie ganglionara (din ganglionii axilari).

Cate metode de biopsie la san exista?

Biopsia la san se realizeaza in mai multe moduri:

– aspiratie pe ac fin: metoda consta in inteparea cu un ac mic a pielii pana la nivelul tumorii si recoltarea tesutului ce se va analiza la microscop. Aspiratia poate fi necesara pentru a vedea daca este vorba de o formatiune solida sau una lichida (un chist). Daca este vorba de un chist acesta va disparea dupa ce lichidul a fost extras. Daca nu este lichid, un alt tip de biopsie este necesara

– biopsie prin punctie; utilizeaza un ac special-trocar. Acul strapunge pielea si ajunge la nivelul tumorii si preleveaza tesut cam de marimea unei penite de stilou. Un astfel de tip de biopsie poate fi facuta folosind un aparat de suctiune care extrage intr-un mod bland o portiune mai mare de tesut de la nivelul tumorii

– biopsia ghidata ce se foloseste in cazul unei formatiuni care nu se simte la palpare dar este vazuta de mamografie sau de ecografie. Este folosit un anumit tip de raze X care gasesc zona ce trebuie biopsiata. Se va face o mica incizie la nivelul sanului si acul va fi ghidat radiologic pentru a lua biopsie din tumora respectiva. Acest tip de biopsie nu se potriveste tuturor tipurilor de tumori de san

– biopsie deschisa ce se realizeaza printr-o incizie la nivelul sanului si se va preleva o portiune de tesut sau intreaga formatiune tumorala. Daca medicul nu poate palpa formatiunea tumorala va fi pus un ac in zona suspicionata in timpul mamografiei care se efectueaza chiar inainte de interventia chirurgicala.

Tipul de biopsie va fi ales in functie de localizarea tumorii, accesibilitatea tumorii, morfologia leziunii (chist/solid/microcalcificari), dimensiune, numar de leziuni sincrone, comorbiditatile asociate, etc. Va fi aleasa modalitatea cea mai sigura si intotdeauna in acord cu preferintele pacientei.

De catre cine este recomandata biopsia la san?

Biopsia la san face parte din protocolul de diagnostic al cancerului mamar. Este obligatorie pentru aplicarea tratamentului oncologic corect. Poate fi recomandata de medicul chirurg, imagist sau oncolog. Recomandarea se face pe baza informatiilor furnizate de examenul clinic al sanilor sau de investigatiile imagistice (ecografie, mamografie, RMN).

Cum se executa biopsia la san?

– In cazul biopsiei percutane, pacienta va fi asezata pe patul din cabinet, in pozitie confortabila. Examenul ecografic confirma localizarea leziunii si stabileste traiectul optim pentru efectuarea punctiei Se va efectua toaleta tegumentului cu substante dezinfectante (de obicei betadina). Anestezia locala permite o mica incizie prin care se introduce acul de punctie si sub ghidaj ecografic se vor recolta mai multe fragmente de tesut din leziunea suspecta. Fragmentele vor fi conservate imediat si trimise la laborator pentru examen histopatologic. Se va efectua  compresie  la locul punctiei timp de cateva minute (previne hematomul) si se va aplica un plasture de protectie pentru urmatoarele 12 ore. Pacienta va fi instruita asupra toaletei locale si va parasi cabinetul dupa 5-10 minute de supraveghere.

– In cazul biopsie chirurgicale va fi urmat protocolul de internare pentru pacientele cu interventii chirurgicale in blocul operator. Pacienta se va interna in dimineata procedurii si se va externa dupa 6-12 ore. Sub analgosedare sau anestezie generala se va efectua o incizie la nivelul sanului prin care se va recolta un fragment de tesut tumoral sau se va exciza in totalitate tumora. Fragmentul sau tumora vor fi trimise imediat la examen histopatologic. Dupa sutura si pansamentul plagii operatorii, pacienta va fi supravegheata 2-3 ore si se va externa cu recomandarile specifice pentru plaga chirurgicala.

Care sunt riscurile biopsiei la san ?

– Biopsia percutana se face cu anestezie locala si poate fi urmata de: durere locala, hematom sau echimoza, tumefactie. Mai rar se pot intampla leziuni de organe vecine (pleura, pulmon, vase sanguine mari). Comparativ cu metoda chirurgicala, prezinta  riscurile cele mai mici.

– Biopsia chirurgicala incizionala si excizionala se fac preferabil sub anestezie generala si sunt insotite de riscurile inciziei chirurgicale: durere, cicatrice, suprainfectie, hemoragie.

Biopsia la san poate agrava boala?

Aceasta procedura se aplica tocmai pentru a obtine un diagnostic histologic precoce si rapid, absolut necesar aplicarii tratamentului oncologic corect, singurul care duce la vindecare.

Se poate repeta biopsia la san ?

Orice biopsie la san poate fi repetata fara un risc suplimentar major. Se poate repeta biopsia unei leziuni la care rezultatul histopatologic nu a fost corelat cu evolutia bolii, examenul clinic sau investigatiile imagistice. O biopsie prin punctie poate fi urmata de o biopsie chirurgicala. La acelasi san se pot efectua mai multe biopsii daca exista mai multe leziuni suspecte  (se va biopsia fiecare leziune, de preferat in aceeasi sedinta) sau se poate face biopsie mamara bilaterala.

One Response to Biopsia la san – Opt intrebari si raspunsuri despre biopsia la san

 1. vasile ionica spune:

  Buna ziua,

  Va deranjez cu urmatoarea intrebare:

  – mama mea (59 ani) a fost operata la Institutul Oncologic din Cluj, pe 11.03.2011, cand i s-a extirpat sanul stang.

  Rezultatul biopsiei este:

  MACRO : Piesa de mastectomie stg. de 22/20/5cm cu lambou cutanat de 22/19cm. Pe secţiune e prezenta o formaţiune tumorala alba de 2,3 cm. La nivelul cadranului infero-intern este prezenta o a doua formaţiune tumorala de 2 cm, de acelaşi aspect ca cea descrisa anterior, situata la 1,5 cm de tegument.

  MICRO: Pe secţiunile examinate de la nivelul ambelor zone suspecte descrise macroscopic sunt prezente relicvate ale carcinomului lobular invaziv cunoscut la aceasta pacienta. Sunt prezente modificări post-terapie la nivelul celulelor tumorale. Sunt prezente imagini de invazie perineurala. Fara imagini de emboli tumorali intravascular! pe secţiunile examinate.

  Epidermul supraiacent este liber de malignitate.

  Mamelonul este invadat tumoral.

  Marginea de rezectie profunda trece prin ţesut sănătos la o distanta de 0,5 cm de relicvatele tumorale.

  AXILA: Au fost identificaţi si examinati limfoganglioni axilari cu dimensiuni cuprinse intre 0,2-1,1 cm, fara semne histologice de malignitate.

  CONCLUZIE: Relicvate post-hormonoterapie de carcinom lobular invaziv.

  ypT2(m) No Mx Lo Vo

  Cod Topografic Cod Morfologic

  ICDO C50 ICDO 8140/3 pT 2(m) pN 0__ pMx__

  RE = 90%

  RP = 0%

  Her2 = 3+

  V-as ruga sa-mi spuneti si parerea dvs, intrucat sunt foarte ingrijorata.

  Va multumesc anticipat.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap