Cancerul de prostata
Cancerul de prostata – Prostata este un organ musculo-glandular, asezat imediat sub vezica urinara, in loja prostatica, inconjurand ca un manson prima portiune a uretrei. Prostata are forma unei castane, cu virful in jos si baza spre vezica urinara. Fata dorsala a prostatei vine in raport cu rectul, fiind astfel posibila palparea ei prin anus.
Cancerul de prostata, apare frecvent la barbatii de peste 45 de ani si ocupa un loc important in patologia urologica. El are o evolutie clinica lenta, fara manifestari imediate, fiind de cele mai multe ori descoperit intamplator, in cadrul unui examen clinic general. Ca si in cazul cancerului de san la femei, riscurile cresc odata cu varsta, de aceea, un examen medical atent, este recomandat la barbatii de peste 45 de ani, in special la cei cu antecedente familiale.
Factorii de risc:
– Varsta
– Antecedente familiale
– Factori endocrini
– Adenomul de prostata (este o leziune benigna, intr-o mica proportie poate provoca cancer prostatic)
– Factorul alimentar
– Infectii specifice si nespecifice: prostatita incorect tratata, infectii virale (herpes si papilom).
Cancerul de prostata are o evolutie clinica lenta si fara manifestari imediate si sesizabile. De aceea este foarte important, ca de la 45 de ani, barbatii sa mearga o data pe an la medic, pentru un consult medical. In afara de un consult medical specific, in cazul in care exista suspiciunea unui cancer, trebuie facuta si o biopsie, precum si analiza sangelui.In cazul in care in familie exista antecedente, este bine ca acest examen sa fie facut, incepand de la 40 de ani.
Manifestarile clinice ale cancerului de prostata sunt diferite, in functie de stadiul bolii. Initial exista o perioada asimptomatica indelungata in care diagnosticul se poate stabili ocazional in timpul unui tuseu rectal de rutina. Se evidentiaza un nodul tumoral dur, localizat intr-un lob sau o zona mai putin densa fata de restul glandei, impunand efectuarea unei biopsii. Urmeaza apoi perioada simptomatica ce include disurie, polachiurie, uneori hematurie, dureri hipogastrice, hemospermie, erectii dureroase (priapism). Coexistenta unui carcinom de prostata cu un adenom face diagnosticul dificil, mai ales in cazul unui adenom cunoscut, dar agravarea fenomenelor obstructive genereaza suspiciunea aparitiei unui cancer de prostata. Durerea perineala poate fi prezenta in invazia uretrei, sau poate fi localizata hipogastric in formele cu extensie locala. Initial, aceasta poate fi moderata, sub forma de jena perineala, care creste in intensitate, pe masura ce procesul tumoral se extinde dincolo de capsula.
Intr-un stadiu mai avansat, in lipsa tratamentului, sunt prezente manifestarile clinice anterioare insotite de manifestari datorate metastazelor la distanta: retentie acuta de urina, dureri pelvine si dureri osoase, care trebuie diferentiate de durerile reumatice.
Tratamentul cancerului de prostata indicat, este cel hormonal sau radio-hormonal (se combina tratamentul hormonal cu radioterapia). In cazul cancerului cu metastaze, tratamentul hormonal este asociat cu chimioterapia). In cazul in care tumora este localizata la nivel de prostata, tratamentul de referinta este cel chirurgical, asociat cu radioterapia. Desi cancerul de prostata are reputatia de a evolua lent, in realitate, viteza sa de evolutie este adesea imprevizibila. Cel mai des, cancerul de prostata este descoperit intre 60 si 70 de ani. La aceasta varsta, evolutia cancerului poate avea un impact direct asupra sperantei de viata a bolnavului, dar un tratament este, oricum, indispensabil. In cazul in care cancerul este descoperit la o virsta de peste 80 de ani, se vor estima beneficile unei operatii, in functie de viteza evolutiei cancerului.