Hipotiroidism

Hipotiroidism – reprezinta scaderea functiei tiroidiene si se traduce prin lipsa hormonilor tiroidieni in organism sau scaderea lor sub limita pe care o impune functionarea normala a organismului.

Hipotiroidism
Hipotiroidism

Esti palida, ai cearcane, te simti fara chef si energie chiar si dupa o noapte de somn bun? Poate ca ai nevoie de un control al functiei tiroidiene. Hipotiroidia este una dintre cele mai frecvente afectiuni endocrine, dar si cel mai simplu de tratat.

Vestea rea este ca hipotiroidia este cea mai frecventa dintre afectiunile endocrinologice in general si in mod special in Romania – zona endemica pentru deficitul de iod, element indispensabil, care intra in constitutia hormonilor tiroidieni. In ceea ce priveste deficitul de iod, suntem pe primele locuri in Europa, alaturi de Elvetia. Necesarul uman este de 150 de micrograme pe zi pentru adulti (usor crescut la femeia gravida) si in jur de 100-120 mcg la copiii cu varste intre 1 si 14 ani. Vestea buna este ca endocrinologia are mijloace eficiente si la indemana pentru tratamentul acestei boli. Hormonii tiroidieni de sinteza se gasesc in farmacii si se pot administra sub forma de pastile, la preturi accesibile pentru toata lumea.

Cauzele frecvente ale hipotiroidismului

– Deficitul de iod

Direct
Iodul intra in sinteza hormonilor tiroidieni. Fara iod suficient, tiroida nu mai poate produce hormoni specifici. In stradania de a-i produce totusi, celula tiroidiana poate creste necontrolat in dimensiune (hipertrofie) sau ca numar (hiperplazie). In aceste cazuri, glanda se mareste si duce la aparitia gusii.

Indirect
Hipofunctia tiroidei determina glanda hipofiza sa produca in exces un alt hormon, numit TSH, care stimuleaza proliferarea celulei tiroidiene. Uneori, din cauza acestei stimulari permanente a tiroidei cu TSH, mecanismul de feedback se deregleaza si duce la o proliferare independenta a celulelor tiroidiene si aparitia nodulilor tiroidieni.

– Bolile autoimune: Organismul secreta anticorpi impotriva propriilor celule tiroidiene, caz in care apare tiroidita autoimuna, o boala destul de frecventa, dar mai putin diagnosticata.

– Deficitul de hormoni tiroidieni apare si la persoane carora, din diverse motive (tratamentul cancerului sau neoplasmului tiroidian), glanda tiroida le-a fost extirpata chirurgical.

– Congenitala: Se manifesta chiar de la nastere, in cazul unor boli genetice care compromit formarea glandei tiroide sau a enzimelor necesare sintezei hormonale.

Hipotiroidia apare mai frecvent la femei, in proportie de 6:1, in decada a patra-a cincea de viata. In Romania, frecventa hipotiroidiei este de 1-6%, iar a gusii – in jur de 15%.

Ce este gusa?

Gusa poate insoti hipotiroidia, dar nu numai. Ea poate aparea si in hipertiroidie sau stari normofunctionale ale tiroidei. Multe gusi sunt insotite de o secretie normala de hormoni tiroidieni. In acest caz, tiroida functioneaza ca un motor turat la maximum, pentru a compensa deficitul de iod, producand cantitatea necesara de hormoni din putinul iod pe care il primeste din alimentatie. Gusa de mari dimensiuni sau retrosternala (in spatele sternului) poate exercita o apasare puternica asupra zonelor invecinate (trahee, bronhii, artere si plamani), ducand la deficiente de deglutitie (greutate la inghitit), deficit respirator sau, prin comprimarea carotidelor, la scaderea cantitatii de sange care ajunge la creier.

Cum se pune diagnosticul pentru hipotiroidism?

Prin examen clinic endocrinologic, la care se adauga dozari de laborator ale TSH-ului si hormonilor tiroidieni T3 (tri-iodotironina), T4 (tiroxina), anticorpi etc. Un test des folosit pentru evaluarea functiei tiroidiene este scintigrama si radioiodocaptarea. Se administreaza iod radioactiv in cantitati foarte mici, care se fixeaza pe tesutul tiroidian. Dupa un anumit interval (2-24 de ore), cu o camera de scintilatie se poate determina ce proportie din cantitatea totala de iod administrata oral s-a fixat in glanda tiroida. Testul nu are efecte secundare. Nu are consecinte negative asupra fertilitatii, dar este contraindicat femeilor insarcinate. Ecografia ne poate da indicatii despre structura glandei si a nodulilor, poate face prezumtii asupra naturii lor (maligna sau benigna). Cand se suspecteaza existenta unui cancer, examenul poate fi completat cu o punctie si biopsie tiroidiana, care arata tipul celulelor care intra in componenta glandei sau a nodulilor. Gusile retrosternale sunt identificate prin tomografie computerizata.

Tratament hipotiroidism

Medicamentos 

Tratamentul se face cu hormoni tiroidieni, in cantitati stabilite de medic. La anumite intervale, se face reevaluarea clinica, dozarea de TSH, T4 si revizuirea dozelor terapeutice. Tratamentul se face cu prudenta la persoanele in varsta, cu boli asociate. In cazul deficitului de iod, tratamentul consta doar in suplimentarea aportului de iod in organism.

Chirurgical

Gusa foarte mare reprezinta o indicatie chirurgicala clara, din pricina compresiei pe care o exercita. In general, nodulii trebuie supravegheati. Trebuie extirpati neaparat doar cei care evolueaza foarte rapid si au semne de malignitate. Un nodul potential malign are indicatie chirurgicala clara si urgenta, urmata de tratament cu iod radioactiv (in doze mult mai mari decat cel administrat pentru scintigrama), care se fixeaza pe eventualele celule neoplazice ramase si le distruge.

Profilaxia hipotiroidismului

In Romania anilor ’30-’40, existau cazuri de bolnavi cu gusi enorme. Prin supravegherea zonelor de risc si administrarea de iod, s-a redus foarte mult incidenta gusii si a hipotiroidiei.

In regiunile gusogene (zonele subcarpatice, in general), este necesara aplicarea unui tratament profilactic, contra hipotiroidiei si aparitiei gusii prin deficit de iod. El trebuie aplicat cel putin copiilor (pana la 18 ani) din aceste zone, prin administrare de 1mg iod la10 zile, dupa consult endocrinologic si evaluarea aportului alimentar.

In maternitati, imediat dupa nastere, se recolteaza sange din cordonul ombilical al nou-nascutului pentru dozarea de TSH, pentru a afla daca bebelusul are hipotiroidism congenital.

Sarea iodata In Romania, iodarea se face in proportie de 1:20.000, adica 1g de iod la 20 kg de sare. Iodul este esential pentru sinteza hormonilor tiroidieni, fara de care nu putem trai.

Hipotiroidia la copii

Intrauterin si in primii trei ani de viata, prezenta hormonilor tiroidieni este extrem de importanta in dezvoltarea creierului si a intelectului copilului. In cazul in care alimentatia mamei este deficitara in iod (una dintre cauze), tiroida fetala, care se formeaza in saptamana a treia de sarcina si intra in functiune din luna a treia, nu are substratul necesar pentru a produce hormoni tiroidieni care, la randul lor, cresc numarul de sinapse neuronale si, implicit, capacitatea intelectuala. In lipsa aportului adecvat de hormoni tiroidieni in general si de iod in special, se pot naste copii cu cretinism – deficit intelectual important -, dar si cu tulburari neurologice si morfologice (nanism, prin deficit tiroidian). Mai trebuie mentionat ca si un aport excesiv de iod poate produce tulburari tiroidiene.

Hipotiroidism – Simptome

– Marirea in volum a tiroidei care, atunci cand devine vizibila, determina gusa.

– Oboseala cronica, somnolenta diurna, apatie, scaderea tolerantei la efort fizic si/sau intelectual, indiferenta afectiva.

– Scaderea memoriei, atentiei, autoizolare.

– Uneori, bradilalie: pacientii vorbesc lent si rar, cu un ton mai scazut, sugerand lipsa de energie.

– Piele uscata, care se exfoliaza usor, rece, infiltrata, palid-galbuie.

– Par uscat, aspru, rarit.

– Falsa obezitate, prin infiltratia tegumentelor.

– Niveluri crescute de colesterol si trigliceride.

– Frecventa cardiaca si puls scazute; in forme grave (rar), insuficienta cardiaca.

– Apetit scazut, dar bolnavii cresc in greutate.

– Scaderea motilitatii gastro-intestinale, constipatie (care este o regula), flatulenta (balonare).

– Hipochinezie si litiaza biliara.

– Dereglari ovariene, tulburari de ciclu menstrual, scaderea libidoului, frigiditate, ajungandu-se pana la infertilitate.

– Spasme musculare. Uneori, scaderea nivelului de hormoni tiroidieni duce la dezechilibre ale contractiei musculare si spasme. Cand apar pe musculatura esofagiana, ele sunt asociate uneori cu senzatia de corp strain sau de ?nod in gat? – frecvent la femei, mai ales la cele cu deficit de calciu si magneziu. Disconfortul dispare cu tratament hormonal tiroidian, pe langa cel cu calciu si magneziu, antispastice etc.

– Mixedemul (infiltratia tegumentelor) apare in cazurile severe. Bolnavii cu mixedem au facies buhait – sunt umflati la fata, mai ales dimineata.