Tiroidita dupa nastere

Tiroidita dupa nastere

Tiroidita dupa nastere – Tiroidita postpartum este o inflamare a glandei tiroide de natura autoimuna caracterizatã prin infiltrarea limfoplasmocitara a glandei tiroide. Se manifesta prin doua faze, in cea dintai producandu-se o deversare in exces a hormonilor tiroidieni care reprezinta faza hipertiroidiana, urmata ulterior de faza hipotiroidiana.

Semnele si simptomele acestei afectiuni sunt frecvent confundate sau ignorate si atribuite starii fiziologice de postpartum cand in realitate reprezinta o afectiune independenta, bine delimitata si perfect tratabila si controlabila sub supravegherea endocrinologului.

Tiroidita postpartum este intalnita cu o frecventa alarmant de crescuta, 2 pana la 7 femei din 100 suferind de aceasta afectiune in primul an dupa nastere, fiind insa ignorata sau nediagnosticata in majoritatea cazurilor. Diagnosticul este adesea pus retrospectiv, dupa ani de zile, in momentul in care simptomatologia fiind persistenta si evidenta obliga medicul internist sau cardiologul sa solicite consultul endocrinologic.

1. Factori predispozanti ai tiroiditei postpartum sunt: 

-Factori de mediu profesionali (mediu toxic) si ambientali – zona geografica
Diabetul zaharat de tip I
-Istoric familial de afectiuni tiroidiene
-Tiroidita Hashimoto (autoimuna, asociata cu: vitiligo, anemie pernicioasa, poliartrita reumatoida, lupus, sclerodermie, etc)
– Prezenta anticorpilor antitiroidieni în primul trimestru de sarcina determina o crestere cu 35% a incidentei tiroiditei postpartum.

Tiroidita postpartum netratata se asociaza ulterior cu un risc crescut de avort.

2. Diagnostic 

Simptomatologia în etapa tireotoxica este reprezentata de:
– scaderea in greutate

Nota: Greutatea corporala reprezinta o preocupare deosebita a oricarei femei care a nascut. Astfel, dupa o crestere normala in greutate de aproximativ 10 kg, adesea chiar mai mult, una din principalele preocupari ale mamei este de a slabi cat mai repede pentru a arata cat mai bine in fata sotului si a anturajului. De aceea, scaderea in greutate accentuata si rapida, datorata tiroiditei este ignorata de la sine sau chiar apreciata pozitiv. Starea de confuzie asupra tiroiditei este mult accentuata de obiceiul aproape generalizat, devenit traditional si cultivat de revistele pentru femei de a urma diete “celebre??. Culmea este ca succesul multora dintre aceste diete se datoreaza starii patologice concomitente si nici de cum vointei lauzei. Trebuie sa accentuez ca in perioada de lauzie tratamentul de scadere in greutate – de orice fel – este contraindicat! Mai mult, atentionarile venite din partea medicului neonatolog, care este obligat sa ii recomande o dieta adecvata pentru a asigura cantitatea si calitatea laptelui matern sunt in mod constant ignorate!

Subiectul merita o accentuare deosebita, multe din necazurile perioadei de postpartum avindu-si originea in aceasta afectiune. Astfel, noul nascut sufera de la inceput datorita alimentatiei defectuoase, supus indirect si el “dietelor celebre”?? si protestand prin mijloacele reduse pe care le are la dispozitie – plansul si vulnerabilitatea la boli. Pe de alta parte celelalte simptome de hipertiroidie conduc la o crestere a tensiunii si ingrijorarii din familie:
– cresterea friabilitatii firelor de par pana la caderea brusca a parului,
– nervozitate si iritabilitate excesive
– labilitate emotionala
– transpiratii excesive
palpitatii
– cresterea pulsului
– cresterea in volum a glandei tiroide (gusa)
– scaune frecvente
– tremor al extremitatilor
– intoleranta la caldura si la expunerea directa la soare

In etapa hipotiroidiana pacienta resimte: 

– lentoare, senzatia de oboseala
– crestere in greutate
– prezinta gusa
constipatie
– intoleranta la frig
– senzatie de tegumente infiltrate
– acuze stari depresive

Diagnosticul este confirmat de investigatiile paraclinice.

– Nivelurile hormonale indica statusul tiroidian al pacientei. Profilul hormonal in tiroidita postpartum în etapa eutiroidiana se caracterizeaza prin nivele serice în limite normale de T3, T4, TSH. In hipotirioidism TSH este crescut, iar T3, T4 sunt scazute. In hipertiroidism TSH este scazut si T3, T4 crescute.
– Diagnosticul este confirmat de Anticorpii antitireoglobulinici si antitireoperoxidazici care sunt prezenti la titruri mari în tiroidita postpartum. În 10% din cazuri sunt prezenti în concentratii crescute anticorpii antireceptori TSH.

3. Tratament

Tratamentul se desfasoara exclusiv sub recomandarea si supravegherea periodica a medicului endocrinolog caruia ii revine responsabilitatea sigurantei atat fata de mama cat si fata de copil.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap