Prospecte medicamente
Diclosal 10 mg/g cremă

Diclosal 10 mg/g cremă

Diclosal 10 mg/g cremă
Diclofenac sodic

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Diclosal şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Diclosal
3. Cum să utilizaţi Diclosal
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Diclosal
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Diclosal şi pentru ce se utilizează

Diclosal conţine ca substanţă activă diclofenac sodic care face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) de uz local.
Este utilizat în tratamentul local simptomatic la adulţi și adolescenți cu vârsta de 14 ani și peste pentru reducerea durerii şi inflamaţiei:
– musculare sau osteoarticulare de origine reumatică;
– în cazul edemelor postoperatorii şi posttraumatice (de exemplu entorse);
– musculare sau osteoarticulare de natură traumatică (traumatisme uşoare ale tendoanelor, muşchilor, ligamentelor etc.).

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Diclosal

Nu utilizaţi Diclosal
– dacă sunteţi alergic la diclofenac sodic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
– dacă aveţi leziuni cutanate, cum sunt: dermatoze umede, eczeme, leziuni infectate, arsuri, plăgi;
– dacă aţi avut crize de astm bronşic, urticarie sau rinită alergică la acid acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene;
– dacă sunteţi în ultimele 4 luni de sarcină.
– la copii și adolescenși cu vârsta sub 14 ani.

Atenţionări şi precauţii
– nu aplicaţi Diclosal la nivelul mucoaselor, mai ales la nivelul ochilor; nu aplicaţi Diclosal la nivelul unor zone cu leziuni sau plăgi ale pielii;
– dacă apare o erupţie pe piele după aplicareaDiclosal, întrerupeţi imediat tratamentul;
– nu aplicaţi Diclosal la nivelul unor suprafeţe întinse de piele şi timp îndelungat, deoarece nu poate fi exclusă apariţia reacţiilor adverse generale, cunoscute în cazul utilizării formelor orale de diclofenac;
– dacă ați avut sau aveți sângerare la nivelul tubului digestiv;
– dacă utilizaţi Diclosal timp îndelungat: trebuie să purtaţi mănuşi când aplicaţi crema.

Nu aplicaţi Diclosal sub pansament ocluziv.
Diclosal împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripție medicală.
Utilizarea împreună cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv cu alte preparate care conțin diclofenac, poate creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
În primele 5 luni de sarcină puteţi să utilizaţi Diclosal numai la recomandarea medicului, dacă este absolut necesar. Începând din luna a 6-a de sarcină, nu utilizaţi Diclosal.
Deoarece este posibil ca diclofenacul sub formă de cremă să se absoarbă în sânge și să ajungă în laptele matern, la femeile care alăptează, trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe/de a se abţine de la tratamentul cu Diclosal, având în vedere beneficiul alăptării pentru copil şi beneficiul tratamentului pentru femeie.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Diclosal nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Diclosal conţine alcool cetostearilic, care poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

3. Cum să utilizaţi Diclosal

Utilizaţi întotdeauna Diclosal exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Diclosal este destinat administrării pe piele.
Adulţi și adolescenți cu vârsta de 14 ani și peste
Diclosal se administrează de 3 – 4 ori pe zi la nivelul zonei afectate. Doza administrată la fiecare aplicare variază în funcţie de suprafaţa zonei afectate, fiind de aproximativ 2 – 4 g cremă (corespunzător la aproximativ 5 – 10 cm cremă).
Pentru a realiza absorbţia cremei efectuaţi un masaj uşor şi prelungit la nivelul zonei dureroase şi/sau inflamate.
După fiecare aplicare, spălaţi atent mâinile (cu excepţia cazului când crema este utilizată pentru artroza localizată la nivelul degetelor).
Cu excepţia unor cazuri strict recomandate, în cazul traumatismelor de ţesuturi moi sau reumatismului abarticular, crema nu trebuie utilizată mai mult de 14 zile, iar în cazul durerilor din artrite, nu trebuie utilizat pe o perioadă mai mare de 28 zile.
Dacă după 5 zile de tratament nu observaţi ameliorarea manifestărilor sau acestea se agravează, trebuie să vă prezentaţi la medic care va reevalua tratamentul.

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 14 ani
Diclosal nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 14 ani, din cauza lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea administrării la acest grup de vârstă.
La adolescenți cu vârsta de 14 ani şi peste, în cazul în care simptomele se agravează, pacientul/părinţii adolescentului este/sunt sfătuiţi să consulte medicul.

Dacă utilizaţi mai mult Diclosal decât trebuie
În cazul administrării Diclosal, este puţin probabil să apară supradozaj. Totuşi, în acest caz, suprafaţa pe care s-a aplicat crema trebuie spălată cu o cantitate mare de apă. În cazul ingestiei accidentale a unei cantităţi de cremă, cantitatea de diclofenac poate fi suficientă pentru a apărea manifestările unui supradozaj (de exemplu 100 g cremă conţin 1000 mg diclofenac sodic); adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de primire urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Diclosal
Dacă aţi uitat să aplicaţi o doză, aplicaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu aplicaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Diclosal
Diclosal se utilizează numai la nevoie. Puteţi opri tratamentul imediat ce vă simţiţi bine.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvente: erupţii trecătoare pe piele, eczemă, roşeaţă, dermatită (inclusiv dermatită de contact);
Rare: dermatită buloasă, manifestări alergice pe piele cu mâncărime sau roşeaţă localizată;
Foarte rare: erupţii trecătoare pe piele însoţite de băşici cu puroi, reacţii alergice pe piele, crize de astm bronşic în special la pacienţii cu alergie la antiinflamatoare nesteroidiene, umflare a feţei, limbii, gâtului, reacţii de tip anafilactic, reacţii de sensibilitate la lumina solară (nu vă expuneți la soare în timp ce utilizați Diclosal).
Alte reacţii adverse generale frecvente la antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu: digestive şi renale) pot să apară în caz de absorbţie crescută a diclofenacului sodic prin piele, în următoarele situaţii: cantitate mare de cremă aplicată, suprafaţă largă de aplicare, prezenţă a unor leziuni pe piele, durată lungă a tratamentului şi utilizare de pansamente ocluzive.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. Cum se păstrează Diclosal

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Diclosal
– Substanţa activă este diclofenacul sodic. Un gram cremă conţine diclofenac sodic 10 mg.
– Celelalte componente sunt: alcool cetostearilic, vaselină albă, parafină lichidă, polisorbat 80, trolamină, alcool benzilic, apă purificată.

Cum arată Diclosal şi conţinutul ambalajului
Diclosal se prezintă sub formă de masă semisolidă, omogenă, onctuoasă, de culoare albă până la aproape albă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *