Prospecte medicamente
Minipress 1 mg/ 2 mg comprimare

Minipress 1 mg/ 2 mg comprimare

Minipress 1 mg/ 2 mg comprimare (Prazosin)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Minipress şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să luaţi Minipress
3. Cum să luaţi Minipress
4. Reacţii adverse posibile
5. Păstrarea Minipress

– Substanţa activă este prazosin. Un comprimat conţine prazosin 1 mg sub formă de clorhidrat de prazosin 1,09 mg, respectiv, prazosin 2 mg sub formă de clorhidrat de prazosin 2,191 mg.
– Celelalte componente sunt: hidrogenfosfat de calciu anhidru, amidon de porumb, celuloză microcristalină, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu

1. CE ESTE MINIPRESS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Clorhidratul de prazosin face parte din clasa de medicamente denumite blocante alfa-adrenergice.Prazosinul determină relaxarea şi lărgirea vaselor de sânge (vene şi artere), uşurând circulaţia sângelui prin acestea.
Comprimatele de 1 mg sunt albe, ovale, cu linie mediană pe ambele feţe şi inscripţionate “M6” pe una din feţe; comprimatele de 2 mg sunt albe, rotunde, biconvexe, cu linie mediană pe una din feţe şi inscripţionate „M7” pe aceeaşi faţă. Comprimatele sunt ambalate în cutii cu 3 blistere, conţinând câte 10 comprimate în fiecare blister.
Minipress este folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale. De asemenea, Minipress este folosit în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată, insuficienţei ventriculare stângi (o boală de inimă) şi al fenomenului şi bolii Raynaud.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI MINIPRESS

Nu luaţi Minipress:
– dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la quinazoline, prazosin sau la oricare dintre celelalte componenteale Minipress;
– dacă suferiţi de edem pulmonar acut datorat stenozei aortice sau mitrale (leziuni ale valvelor inimii);
– dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă dreaptă datorată edemului pulmonar sau pericarditei constrictive (afecţiune la nivelul învelişului inimii);
– dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă cu ritm scăzut al bătăilor inimii;
– dacă aveţi vârsta sub 12 ani.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Minipress
Insuficienţă ventriculară stângă
Clorhidratul de prazosin nu se recomandă în tratamentul insuficienţei ventriculare stângi datorate obstrucţiei mecanice, cum sunt stenoza aortică, stenoza mitrală, embolia pulmonar şi pericardita constrictivă. Până în prezent nu există date adecvate disponibile privind utilizarea la pacienţii cu
insuficienţă ventriculară stângă datorate infarctului miocardic recent.
Când clorhidratul de prazosin este administrat iniţial pacienţilor cu insuficienţă ventriculară stângă care au fost supuşi unui tratament intensiv cu diuretice sau alte vasodilatatoare, mai ales în doze mai mari decât cele recomandate pentru iniţierea tratamentului, efectul de diminuare a presiunii de umplere a ventriculului stâng se poate asocia cu o scădere semnificativă a debitului cardiac şi a tensiunii arteriale sistemice. La aceşti pacienţi, este foarte importantă respectarea dozei de iniţiere recomandate, precum şi stabilirea gradată a dozei (vezi pct. 4.2).
Ocazional, la pacienţii cu insuficienţă ventriculară stângă, a fost raportată diminuarea eficacităţii clinice după mai multe luni de tratament. De obicei, la aceşti pacienţi a fost remarcată creşterea greutăţii corporale sau edemul periferic, indicând retenţia hidrică. Deoarece la pacienţii cu astfel de afecţiuni severe pot surveni în mod spontan agravări ale stării acestora, nu a putut fi stabilită o relaţie cauzală cu clorhidratul de prazosin. De aceea, ca de altfel în cazul tuturor pacienţilor cu insuficienţă ventriculară stângă, este necesară ajustarea atentă a dozelor de diuretic în funcţie de starea clinică a pacientului, pentru a preveni retenţia hidrică excesivă şi a obţine ameliorarea simptomatologiei. La pacienţi fără semne de retenţie hidrică, atunci când ameliorarea clinică scade, creşterea dozei de clorhidrat de prazosin determină în majoritatea cazurilor restabilirea ameliorării.

Hipertensiune arterială
Un procent foarte mic de pacienţi a prezentat un răspuns prea brusc sau exagerat la doza iniţială de clorhidrat de prazosin. S-a raportat hipotensiune arterială posturală manifestată prin ameţeli şi senzaţie de slăbiciune sau rar, pierderi ale conştienţei, în mod special la începutul tratamentului, dar acest efect este cu uşurinţă evitat iniţiind tratamentul cu o doză scăzută de clorhidrat de prazosin şi cu o creştere uşoară în primele 1-2 săptămâni de tratament. Acest efect, când se observă, nu este legat de severitatea hipertensiunii arteriale, este autolimitant şi la majoritatea pacienţilor nu reapare după perioada iniţială de tratament sau la modificarea dozelor.
La instituirea tratamentului cu orice medicament antihipertensiv, pacientul trebuie avertizat cum să evite simptomele hipotensiunii arteriale posturale şi ce măsuri să ia dacă ele apar. De asemenea, pacientul trebuie avertizat să evite situaţiile când ar putea rezulta accidente datorate ameţelii sau slăbiciunii, apărute la iniţierea tratamentului cu clorhidrat de prazosin.

Hiperplazia beningnă de prostată
Clorhidratul de prazosin scade rezistenţa vasculară periferică şi, deoarece majoritatea pacienţilor cu această afecţiune sunt vârstnici, se recomandă monitorizarea cu atenţie a tensiunii arteriale în timpul administrării iniţiale şi în cazul modificării dozelor de clorhidrat de prazosin. O atenţie specială necesită pacienţii care utilizează deja medicamente care scad tensiunea arterială.

Fenomene Raynaud şi boala Raynaud
Deoarece clorhidratul de prazosin scade rezistenţa periferică vasculară, în timpul administrării iniţiale şi atunci când se modifică dozele de clorhidrat de prazosin se recomandă monitorizarea cu atenţie a tensiunii arteriale. Pacienţii care utilizează deja medicamente care scad tensiunea arterială necesită o atenţie specială.

Administrarea de inhibitori ai PDE-5
Similar altor alfa-1 blocante, administrarea de clorhidrat de prazosin concomitent cu un inhibitor al PDE-5 trebuie făcută cu prudenţă, deoarece la unii pacienţii aceasta poate determina hipotensiune arterială simptomatică. În această privinţă, nu au fost efectuate studii cu clorhidrat de prazosin.

Folosirea Minipress cu alimente şi băuturi
Minipress poate fi administrat indiferent de orarul meselor.

Sarcina şi alăptarea
Minipress nu trebuie administrat în timpul sarcinii decât dacă medicul consideră strict necesar. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Minipress, informaţi medicul imediat.Dacă alăptaţi, nu luaţi Minipress înainte de a cere sfatul medicului. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Minipress poate determina ameţeli sau somnolenţă. Dacă aveţi ameţeli sau somnolenţă, evitaţi conducerea de vehicule sau lucrul cu utilaje.
Folosirea altor medicamente Unele medicamente, atunci când sunt administrate în acelaşi timp cu Minipress, pot influenţa modul în care Minipress acţionează sau Minipress poate influenţa modul în care aceste medicamente acţionează.
Spuneţi medicului dacă sunteţi în tratament cu oricare dintre medicamentele următoare:
– diuretice (medicamente care favorizează eliminarea apei din organism);
– alte medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;
– medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori ai PDE-5 (ai enzimei fosfodiesterază-5).

La testarea urinară pentru feocromocitom, pot apărea rezultate fals-pozitive dacă sunteţi în tratament cu Minipress.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

3. CUM SĂ LUAŢI MINIPRESS

Utilizaţi întotdeauna Prozin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Minipress poate produce ameţeli. De aceea, este mai bine să luaţi medicamentul prima oară, pe cât posibil,seara, înainte de culcare.
Aveţi grijă când, din poziţia culcat, vă ridicaţi în picioare, mai ales în cursul nopţii, deoarece pot apărea ameţeli la schimbarea bruscă a poziţiei.
Înghiţiţi fiecare doză cu un pahar cu apă.
În timpul primei săptămâni de tratament, medicul va stabili dozele în funcţie de toleranţa dumneavoastră la tratament.
Apoi, dozele vor fi ajustate astfel încât să se obţină rezultatele optime.

Hipertensiune arterială
Tratamentul trebuie continuat cu mici creşteri ale dozei până când este obţinut efectul dorit sau până la doza totală zilnică de 20 mg. Pentru a creşte eficacitatea se poate adăuga un medicament diuretic sau un medicament beta-blocant. Doza de întreţinere se poate administra divizat în 2 sau de 3 prize pe zi.

A. Pacienţi fără alt tratament antihipertensiv
Se recomandă începerea tratamentului cu 0,5 mg (jumătate din comprimatul de 1 mg) administrat seara la culcare, apoi 0,5 mg de 2 sau de 3 de ori pe zi, timp de 3-7 zile. Cu excepţia situaţiei în care există o toleranţă scăzută la medicament, doza trebuie crescută la 1 mg de 2 sau de 3 ori pe zi, pentru următoarele3-7 zile. După aceea, în funcţie de efectul antihipertensiv obţinut, doza trebuie crescută treptat, până la o doză totală zilnică de 20 mg administrată divizat.

B. Pacienţi cu tratament diuretic şi cu tensiune arterială controlată inadecvat
Doza de medicament diuretic trebuie scăzută până la nivelul de întreţinere specific diureticului respectiv, iar tratamentul cu Minipress trebuie început cu 0,5 mg (jumătate din comprimatul de 1mg), seara înainte de culcare, apoi se continuă cu 0,5 mg de 2 sau de 3 ori pe zi. După o perioadă iniţială de observaţie, în funcţie de răspunsul clinic, doza de Minipress trebuie crescută treptat.

C. Pacienti trataţi cu alte medicamente antihipertensive şi cu tensiune arterială controlată inadecvat
Medicul va reduce doza celuilalt medicament antihipertensiv şi vă va recomanda să începeţi tratamentul cu Minipress cu 0,5 mg (jumătate din comprimatul de 1 mg), seara la culcare, continuându-se cu 0,5 mg de 2 sau de 3 ori pe zi. Dacă este necesar, medicul poate creşte doza.

D. Pacienţi cu insuficienţă renală moderată sau severă
Medicul poate să vă recomande începerea tratamentului cu 0,5 mg Minipress (jumătate din comprimatul de 1mg) pe zi. Dacă este necesar, medicul va recomanda creşterea cu prudenţă a dozei.

Insuficienţa ventriculară stângă
Se recomandă începerea tratamentului cu 0,5 mg (jumătate din comprimatul de 1 mg) de 2, 3 sau 4 ori pe zi. Dacă este necesar, sub supraveghere medicală atentă, medicul poate recomanda creşterea dozei, de obicei la fiecare 2-3 zile. Dacă boala dumneavoastră este avansată, medicul paote recomanda creşterea mai rapidă a dozei, de asemenea sub strictă supraveghere medicală.

Hiperplazia benignă de prostată
Se recomandă începerea tratamentului cu 0,5 mg (jumătate din comprimatul de 1 mg), de două ori pe zi,timp de 3-7 zile şi apoi, dacă medicul consideră necesar, doza poate fi mărită.Doza uzuală zilnică de întreţinere este de 2 mg, de două ori pe zi. Doze mai mari trebuie administrate cu prudenţă.

Fenomene Raynaud şi boala Raynaud
Se recomandă începerea tratamentului cu 0,5 mg (jumătate din comprimatul de 1 mg), de 2 ori pe zi, timp de 3-7 zile. Ulterior, medicul poate recomanda schimbarea dozei. Doza uzuală zilnică de întreţinere este de de 1 mg sau 2 mg de două ori pe zi. La unii pacienţi pot fi necesare doze de până la 2 mg de trei ori pezi. Dacă aveţi impresia că Minipress acţionează prea slab sau prea puternic,adresaţi-vă mediculuidumneavostră sau farmacistului.

Copii
Minipress comprimate nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub 12 ani.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie Minipress:
Contactaţi medicul imediat sau adresaţi-vă celei mai apropriate unităţi spitaliceşti. Simptomele unui supradozaj pot consta în: stare de slăbiciune, ameţeli şi leşin, puls cardiac slab şi rapid, piele rece şi umedă, posibilă pierdere a cunoştinţei.

Dacă uitaţi să luaţi Minipress:
Luaţi următorul comprimat imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este momentul pentru următoarea doză, luaţi doar această doză şi continuaţi tratamentul conform schemei recomandate iniţial. Nu luaţi o doză dublă pentru a recupera doza uitată. O doză dublă poate determina scăderea excesivă a tensiunii arteriale.

Dacă uitaţi să luaţi tratamentul mai multe zile la rând, anunţaţi medicul înainte de a relua tratamentul. Poate fi necesar să îl reluaţi cu o doză mai mică.

Efecte care apar când tratamentul cu Minipress este întrerupt:
Nu opriţi brusc tratamentul cu acest medicament, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Oprirea bruscă a tratamentului poate duce la creşterea tensiunii arteriale.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Minipress poate avea reacţii adverse.
Dacă observaţi următoarele reacţii adverse grave, opriţi tratamentul cu Minipress şi solicitaţi consult medical imediat sau contactaţi-vă medicul imediat:
– o reacţie alergică (dificultăţi de respiraţie, umflarea buzelor, limbii sau feţei, apariţia de pete roşii pe piele – urticarie);
– accelerarea sau scăderea frecvenţei bătăilor inimii;
– scurtarea respiraţiei sau dureri în piept;
– erupţii trecătoare pe piele.
Alte reacţii adverse, mai puţin severe, unele fără legătură clară cu medicamentul, pot fi:
– transpiraţii excesive, uscăciunea gurii, înroşirea bruscă a feţei, erecţie prelungită a penisului; stare de slăbiciune, febră, indispoziţie, dureri;
– acumularea excesivă a apei în organism sau creşteri uşoare în greutate, hipotensiune arterială, leşin; amorţeli sau frunicături la nivelul mâinilor, braţelor sau picioarelor;
– rezultate anormale ale analizelor de laborator (apariţia de anticorpi antinucleari, disfuncţie hepatică);
– umflarea sânilor;
– disconfort sau durere abdominală, constipaţie, diaree, pancreatită, vărsături;
– zgomote în urechi;
– dureri articulare sau musculare;
– depresie, halucinaţii, scăderea apetitului sexual, insomnie, nervozitate;
– ameţeli sau somnolenţă;
– congestie sau sângerări nazale;
– căderea părului, senzaţie de mâncărime, afecţiuni ale pielii;
– tulburări de urinare;
– inflamarea vaselor de sânge;
– vedere tulbure, înroşirea ochilor sau dureri oculare.
Când Minipress a fost luat în acelaşi timp cu medicamente glicozide cardiace sau diuretice, pentru tratamentul insuficienţei ventriculare stângi, sunt posibile următoarele reacţii adverse, uşoare ca intensitate: uscăciunea gurii, acumularea apei în organism, hipotensiune arterială, ameţeli, dureri de cap, diaree, greaţă, palpitaţii, somnolenţă, scăderea apetitului sexual, congestie nazală, vedere tulbure.
Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul
dumneavoastră sau pe farmacist.

5. PĂSTRAREA MINIPRESS

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Minipress după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *