Prospecte medicamente
Aboxoma | Prospect

Aboxoma | Prospect

Aboxoma 2,5 mg comprimate filmate (apixaban) | Prospect
Aboxoma. Prospect
Aboxoma. Prospect

1. Ce este Aboxoma şi pentru ce se utilizează

Aboxoma conţine ca substanţă activă apixaban şi aparţine unui grup de medicamente denumite anticoagulante. Acest medicament acţionează prin prevenirea formării de cheaguri de sânge prin
blocarea Factorului Xa, care este un component important în coagularea sângelui.

Aboxoma este utilizat la adulţi:
– pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (tromboză venoasă profundă [TVP]) după intervenţii chirurgicale de înlocuire a şoldului sau genunchiului. După o intervenţie chirurgicală la şold sau genunchi puteţi prezenta un risc mai mare de formare de cheaguri de sânge la nivelul venelor picioarelor. Aceasta poate determina umflarea picioarelor, cu sau fără dureri. Dacă un cheag de sânge se desprinde şi ajunge de la nivelul picioarelor la plămâni, poate bloca curgerea sângelui, determinând senzaţie de lipsă de aer, cu sau fără dureri în piept. Această afecţiune (embolie pulmonară) poate pune viaţa în pericol şi necesită asistenţă medicală imediată.
– pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge la nivelul inimii, în cazul pacienţilor cu bătăi neregulate ale inimii (fibrilaţie atrială) şi cel puţin un factor de risc suplimentar. Cheagurile de sânge se pot desprinde şi pot ajunge până la creier, determinând un accident vascular cerebral, sau la alte organe, împiedicând curgerea normală a sângelui către organul respectiv (situaţie cunoscută, de asemenea, sub denumirea de embolie sistemică). Un accident vascular cerebral poate pune viaţa în pericol şi necesită asistenţă medicală imediată.
– pentru a trata cheagurile de sânge formate la nivelul venelor picioarelor (tromboză venoasă profundă) şi al vaselor de sânge din plămânii dumneavoastră (embolie pulmonară) şi pentru a preveni reapariţia cheagurilor de sânge în vasele de sânge de la nivelul picioarelor şi/sau plămânilor.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Aboxoma

Nu luaţi Aboxoma dacă:
– sunteţi alergic la apixaban sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
(enumerate la pct. 6);
– prezentaţi sângerări în exces;
– aveţi o afecţiune a unui organ al corpului, care creşte riscul de sângerare gravă (cum este ulcer activ sau ulcer recent la nivelul stomacului sau intestinului, sângerare recentă la nivelul creierului);
– aveţi o boală de ficat care poate duce la risc crescut de sângerare (coagulopatie hepatică);
– luaţi medicamente care împiedică coagularea sângelui (de exemplu warfarină, rivaroxaban, dabigatran sau heparină), cu excepţia cazului în care este vorba despre schimbarea tratamentului anticoagulant, despre montarea unei linii venoase sau arteriale şi vi se administrează heparină pe această linie pentru a o menţine deschisă sau dacă un tub este introdus în vasul de sânge (ablaţie prin cateter) pentru a trata bătăile neregulate ale inimii (aritmie).

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă aveţi oricare dintre următoarele:
– un risc crescut de sângerare, de exemplu:
– tulburări de sângerare, inclusiv afecţiuni care rezultă în scăderea activităţii plachetare;
– tensiune arterială foarte mare, necontrolată prin tratament medical;
– aveţi vârsta mai mare de 75 ani;
– greutatea dumneavoastră este de 60 kg sau mai puţin;
– o boală de rinichi severă sau dacă sunteţi dializat;
– o problemă la ficat sau aţi avut probleme la ficat;
Acest medicament va fi utilizat cu precauţie la pacienţii cu semne de afectare a funcţiei ficatului.
– aţi avut un tub (cateter) sau vi s-a făcut o injecţie în coloana vertebrală (pentru anestezie sau reducerea durerii), medicul dumneavoastră vă va spune să luaţi acest medicament la 5 ore sau mai mult după îndepărtarea cateterului;
– dacă aveţi proteză la o valvă a inimii;
– dacă medicul dumneavoastră stabileşte că aveţi tensiune arterială oscilantă sau dacă este planificat un alt tratament sau o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea cheagului de sânge de la nivelul plămânilor.

Aveți grijă deosebită când luați Aboxoma
– dacă știți că aveți o boală numită sindrom antifosfolipidic (o afecțiune a sistemului imunitar care
determină un risc mărit de cheaguri de sânge), spuneți-i medicului dumneavoastră, care va hotărî dacă poate fi necesară schimbarea tratamentului.
Dacă trebuie să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală sau o procedură care poate provoca sângerare, medicul dumneavoastră vă poate cere să opriţi temporar administrarea acestui medicament, pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă nu sunteţi sigur dacă o anumită procedură vă poate provoca o sângerare, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi
Acest medicament nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Aboxoma împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Unele medicamente pot creşte efectele Aboxoma, în timp ce altele pot scădea aceste efecte. Medicul dumneavoastră va decide dacă veţi urma tratament cu Aboxoma atunci când luaţi aceste medicamente şi cât de atent trebuie să fiţi supravegheat.
Următoarele medicamente pot creşte efectele Aboxoma şi pot creşte riscul de sângerare nedorită:
– unele medicamente pentru infecţii fungice (de exemplu ketoconazol, etc.);
– unele medicamente antivirale pentru HIV / SIDA (de exemplu ritonavir);
– alte medicamente utilizate pentru reducerea coagulării sângelui (de exemplu enoxaparină, etc.);
– medicamente antiinflamatoare sau calmante ale durerii (de exemplu acid acetilsalicilic sau naproxen). În special dacă aveţi vârsta peste 75 ani şi luaţi acid acetilsalicilic, puteţi avea un risc crescut de sângerare;
– medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau pentru probleme cardiace (de exemplu diltiazem);
– medicamente antidepresive denumite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau inhibitori ai recaptării serotoninei-noradrenalinei.
Următoarele medicamente pot scădea capacitatea Aboxoma de a ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge:
– medicamente pentru prevenirea epilepsiei sau a convulsiilor (de exemplu fenitoină, etc.);
– sunătoare (un supliment din plante utilizat pentru tratamentul depresiei);
– medicamente pentru tratamentul tuberculozei sau al altor infecţii (de exemplu rifampicină).

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandări înainte
de a lua acest medicament.
Nu se cunosc efectele Aboxoma asupra sarcinii şi asupra copilului nenăscut. Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu acest medicament.
Nu se cunoaşte dacă Aboxoma se elimină în laptele uman. Dacă alăptaţi, cereţi sfatul medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale înainte de a lua acest medicament. Ei vă vor
recomanda dacă este cazul să nu mai alăptaţi sau să opriţi administrarea acestui medicament/să nu începeţi să luaţi acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-a demonstrat că Aboxoma afectează capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a
folosi utilaje.

Aboxoma conţine lactoză şi sodiu
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm
să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.Acest medicament conţine sodiu mai puţin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adică practic „nu conține sodiu”.

3. Cum să luaţi Aboxoma

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră, cu farmacistul sau cu asistenta medicală dacă nu sunteţi sigur.

Doza
Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă. Aboxoma se poate administra cu sau fără alimente. Încercați
să luați comprimatele la aceeași oră în fiecare zi, pentru a obține cel mai bun efect altratamentului.
Dacă vă este dificil să înghiţiţi comprimatul întreg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cu privire la alte modalităţi de a lua Aboxoma. Comprimatul poate fi zdrobit şi amestecat cu apă, cu soluţie de glucoză 5%, cu suc de mere sau piure de mere, imediat înainte de a-l lua.

Instrucţiuni pentru zdrobire:
– Zdrobiţi comprimatele cu ajutorului unui mojar cu pistil.
– Transferaţi cu grijă toată pulberea într-un recipient adecvat, apoi amestecaţi pulberea cu o cantitate mică, de exemplu 30 ml (2 linguri), de apă sau dintr-unul din celelalte lichide menţionate mai sus pentru a face un amestec.
– Înghiţiţi amestecul.
– Clătiţi mojarul şi pistilul pe care le-aţi utilizat pentru zdrobirea comprimatului şi recipientul cu puţină apă sau puţin dintr-unul din celelalte lichide (de exemplu 30 ml) şi înghiţiţi lichidul cu care aţi clătit.
De asemenea, dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate administra comprimatul Aboxoma
zdrobit amestecat în 60 ml de apă sau soluţie de glucoză 5% printr-o sondă nazogastrică.

Luaţi Aboxoma aşa cum v-a fost recomandat pentru:
Prevenirea formării cheagurilor de sânge după operaţiile de înlocuire a şoldului sau genunchiului.
Doza recomandată este de un comprimat de Aboxoma 2,5 mg de două ori pe zi. De exemplu, un
comprimat dimineaţa şi unul seara.
Trebuie să luaţi primul comprimat la 12 până la 24 ore după operaţia dumneavoastră.
Dacă aţi avut o intervenţie chirurgicală majoră la nivelul şoldului, de obicei trebuie să luaţi comprimatele timp de 32 până la 38 zile.
Dacă aţi avut o intervenţie chirurgicală majoră la nivelul genunchiului, de obicei trebuie să luaţi comprimatele timp de 10 până la 14 zile.
Prevenirea formării unui cheag de sânge la nivelul inimii la pacienţii cu bătăi neregulate ale inimii şi cel puţin un factor de risc suplimentar
Doza recomandată este de un comprimat de Aboxoma 5 mg de două ori pe zi.
Doza recomandată este de un comprimat de Aboxoma 2,5 mg de două ori pe zi dacă:
– aveţi o reducere severă a funcţiei renale;
– două sau mai multe dintre următoarele situații sunt valabile în cazul dumneavoastră:
– analizele dumneavoastră de sânge indică o funcţie renală deficitară (valoarea creatininei serice este de 1,5 mg/dl (133 micromoli/l) sau mai mare);
– aveţi vârsta de 80 ani sau peste;
– aveţi o greutate corporală de 60 kg sau mai mică.
Doza recomandată este de un comprimat de două ori pe zi, de exemplu, un comprimat dimineaţa şi
unul seara. Medicul dumneavoastră va decide cât timp trebuie să continuaţi tratamentul.
Tratamentul cheagurilor de sânge formate la nivelul venelor picioarelor şi al vaselor de sânge din plămânii dumneavoastră
Doza recomandată este de două comprimate de Aboxoma 5 mg de două ori pe zi în primele 7 zile, de
exemplu, două comprimate dimineaţa şi două seara.
După 7 zile, doza recomandată este de un comprimat de Aboxoma 5 mg de două ori pe zi, de exemplu, un comprimat dimineaţa şi unul seara.
Prevenirea reapariţiei cheagurilor de sânge după încheierea tratamentului cu durata de 6 luni Doza recomandată este de un comprimat de Aboxoma 2,5 mg de două ori pe zi, de exemplu, un comprimat dimineaţa şi unul seara.

Medicul dumneavoastră va decide cât timp trebuie să continuaţi tratamentul.
Medicul dumneavoastră vă poate schimba tratamentul anticoagulant după cum urmează:
– Schimbarea tratamentului cu Aboxoma cu medicamente anticoagulante
Opriţi administrarea Aboxoma. Începeţi tratamentul cu medicamente anticoagulante (de exemplu
heparină) la ora la care ar fi trebuit să luaţi următorul comprimat.
– Schimbarea tratamentului cu medicamente anticoagulante cu Aboxoma
Opriţi administrarea medicamentelor anticoagulante. Începeţi tratamentul cu Aboxoma la ora la
care ar fi trebuit administrată următoarea doză din medicamentul anticoagulant, apoi continuaţi
administrarea conform orarului obişnuit.
– Schimbarea tratamentului anticoagulant care conţine un antagonist al vitaminei K (de exemplu warfarină) cu Aboxoma
Opriţi administrarea medicamentului care conţine un antagonist al vitaminei K. Medicul dumneavoastră trebuie să vă facă analize de sânge şi să vă informeze în legătură cu momentul în care să începeţi să luaţi Aboxoma.
– Schimbarea tratamentului cu Aboxoma cu tratament anticoagulant care conţine un antagonist al vitaminei K (de exemplu, warfarină).
Dacă medicul dumneavoastră vă spune că trebuie să începeţi să luaţi un medicament care conţine un antagonist al vitaminei K, continuaţi administrarea Aboxoma timp de cel puţin 2 zile după prima doză din medicamentul care conţine un antagonist al vitaminei K. Medicul dumneavoastră trebuie să vă facă analize de sânge şi să vă informeze când să opriţi administrarea Aboxoma.

Pacienţi supuşi cardioversiei
Dacă ritmul anormal al bătăilor inimii dumneavoastră trebuie să fie readus la normal printr-o procedură numită cardioversie, luaţi acest medicament în momentul în care vă spune medicul dumneavoastră, pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge din creierul dumneavoastră şi alte vase de sânge din corp.

Dacă luaţi mai mult Aboxoma decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aţi luat mai multe comprimate din acest medicament decât doza recomandată. Luaţi cutia medicamentului cu dumneavoastră, chiar dacă nu mai conţine comprimate.
Dacă luaţi mai mult Aboxoma decât vi s-a recomandat, puteţi avea un risc crescut de sângerare. Dacă
apare sângerare, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală, transfuzii de sânge sau alte tratamente
care ar putea inversa activitatea anti-factor Xa.

Dacă uitaţi să luaţi Aboxoma
– Luaţi doza imediat ce vă amintiţi şi:
– luaţi următoarea doză de Aboxoma la ora obişnuită
– apoi continuaţi să le luaţi ca de obicei.
Dacă nu ştiţi ce să faceţi sau aţi omis mai mult de o doză, întrebaţi medicul dumneavoastră,farmacistul sau asistenta medicală.

Dacă încetaţi să luaţi Aboxoma
Nu încetaţi să luaţi acest medicament fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră, deoarece
creşte riscul de apariţie a cheagurilor de sânge dacă tratamentul este întrerupt prea devreme.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate
persoanele. Acest medicament poate fi administrat pentru trei afecţiuni diferite. Reacţiile adverse posibile cunoscute şi frecvenţa cu care acestea apar în fiecare dintre aceste trei afecţiuni pot fi diferite şi sunt enumerate separat, mai jos. În aceste afecţiuni, cea mai frecventă reacţie adversă generală este sângerarea, care poate pune viaţa în pericol şi necesită asistenţă medicală imediată.

Următoarele reacţii adverse pot să apară dacă luaţi Aboxoma pentru prevenirea formării cheagurilor de
sânge după operaţiile de înlocuire a şoldului sau genunchiului.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
– Anemie care poate determina oboseală sau paloare;
– Sângerare, incluzând:
– vânătăi şi umflături;
Greaţă (senzaţie de rău).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
– Scădere a numărului de plachete din sângele dumneavoastră (care poate influenţa formarea cheagurilor);
– Sângerare:
– apărută după intervenţia chirurgicală, inclusiv vânătăi şi umflături, sânge sau lichid care se scurge de la nivelul plăgii/inciziei chirurgicale (secreţie a plăgii) sau de la locul de injectare;
– la nivelul stomacului, intestinului sau sânge roşu în materiile fecale;
– sânge în urină;
– nazală;
– la nivelul vaginului;
– Tensiune arterială mică care poate determina stare de leşin sau accelerarea bătăilor inimii;
– Testele de sânge pot arăta:
– funcţionare anormală a ficatului;
– o creştere a valorilor unor enzime ale ficatului;
– o creştere a valorii bilirubinei, un produs apărut din degradarea celulelor roşii din sânge,
care poate determina colorarea în galben a pielii şi a ochilor;
– Mâncărimi la nivelul pielii.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
– Reacţii alergice (hipersensibilitate) care pot determina: umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii şi/sau a gâtului şi dificultate la respiraţie. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre aceste simptome.
– Sângerare:
– la nivelul unui muşchi;
– la nivelul ochilor;
– la nivelul gingiilor şi eliminare de sânge prin tuse;
– la nivelul rectului;
– Cădere a părului.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
– Sângerare:
– la nivelul creierului sau al coloanei vertebrale;
– la nivelul plămânilor sau al gâtului;
– la nivelul gurii;
– la nivelul abdomenului sau al spaţiului situat în spatele cavităţii dumneavoastră abdominale;
– de la un hemoroid;
– rezultatele testelor indică prezenţa de sânge în materiile fecale sau în urină;
– Erupţie trecătoare pe piele care poate fi sub formă de vezicule şi arată ca nişte mici ţinte (pete închise la culoare în centru, înconjurate de o zonă mai palidă, cu un inel mai închis în jurul marginii) (eritem polimorf).

Următoarele reacţii adverse pot să apară dacă luaţi Aboxoma pentru a preveni formarea unui cheag de sânge la nivelul inimii la pacienţii cu bătăi neregulate ale inimii şi cel puţin un factor de risc
suplimentar.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
– Sângerare, incluzând:
– sângerare la nivelul ochilor;
– sângerare la nivelul stomacului sau intestinului;
– de la nivelul rectului;
– sânge în urină;
– sângerare nazală;
– sângerare la nivelul gingiilor;
– vânătăi şi umflături;
– Anemie care poate determina oboseală sau paloare;
– Tensiune arterială mică care poate determina stare de leşin sau accelerarea bătăilor inimii;
– Greaţă (senzaţie de rău);
– Testele de sânge pot arăta:
– o creştere a valorilor unei enzime a ficatului (gama glutamil transferază (GGT)).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
– Sângerare:
– sângerare la nivelul creierului sau al coloanei vertebrale;
– sângerare la nivelul gurii sau eliminare de sânge prin tuse;
– sângerare la nivelul abdomenului sau vaginului;
– sânge roşu în materiile fecale;
– sângerare apărută după intervenţia chirurgicală, inclusiv vânătăi şi umflături, sânge sau lichid care se scurge de la nivelul plăgii/inciziei chirurgicale (secreţie a plăgii) sau de la locul de injectare;
– dintr-un hemoroid;
– rezultatele testelor indică prezenţa de sânge în materiile fecale sau în urină;
– Scădere a numărului de plachete din sângele dumneavoastră (care poate influenţa formarea cheagurilor);
– Testele de sânge pot arăta:
– funcţionare anormală a ficatului;
– o creştere a valorilor unor enzime ale ficatului;
– o creştere a valorii bilirubinei, un produs apărut din degradarea celulelor roşii din sânge, care poate determina colorarea în galben a pielii şi a ochilor;
– Erupţie trecătoare pe piele;
– Mâncărimi la nivelul pielii;
– Cădere a părului;
– Reacţii alergice (hipersensibilitate) care pot determina: umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii şi/sau a gâtului şi dificultate la respiraţie. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre aceste simptome.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
– Sângerare:
– la nivelul plămânilor sau al gâtului;
– la nivelul spaţiului situat în spatele cavităţii dumneavoastră abdominale;
– la nivelul unui muşchi.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
– Erupţie trecătoare pe piele care poate fi sub formă de vezicule şi arată ca nişte mici ţinte (pete închise la culoare în centru, înconjurate de o zonă mai palidă, cu un inel mai închis în jurul marginii) (eritem polimorf).

Următoarele reacţii adverse pot să apară dacă luaţi Aboxoma pentru tratamentul sau prevenirea reapariţiei cheagurilor de sânge la nivelul venelor picioarelor şi al vaselor de sânge din plămânii dumneavoastră.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
– Sângerare, inclusiv:
– sângerare nazală;
– sângerare la nivelul gingiilor;
– sânge în urină;
– vânătăi şi umflături;
– sângerare la nivelul stomacului, intestinului, din rectul dumneavoastră;
– la nivelul gurii;
– la nivelul vaginului;
– Anemie care poate determina oboseală sau paloare;
– Scădere a numărului de plachete din sângele dumneavoastră (care poate influenţa formarea
cheagurilor);
– Greaţă (senzaţie de rău);
– Erupţie trecătoare pe piele;
– Testele de sânge pot arăta:
– creştere a valorilor enzimelor ficatului: a gama glutamil transferazei (GGT) sau alanin aminotransferazei (ALT).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
– Tensiune arterială mică care poate determina stare de leşin sau accelerarea bătăilor inimii;
– Sângerare:
– sângerare la nivelul ochilor;
– sângerare la nivelul gurii sau eliminare de sânge prin tuse;
– sânge roşu în materiile fecale;
– rezultatele testelor indică prezenţa de sânge în materiile fecale sau în urină;
– sângerare apărută după intervenţia chirurgicală, inclusiv vânătăi şi umflături, sânge sau lichid care se scurge de la nivelul plăgii/inciziei chirurgicale (secreţie a plăgii) sau de la locul de injectare;
– dintr-un hemoroid;
– la nivelul unui muşchi;
– Mâncărimi la nivelul pielii;
– Cădere a părului;
– Reacţii alergice (hipersensibilitate) care pot determina: umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii şi/sau a gâtului şi dificultate la respiraţie. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre aceste simptome.
– Testele de sânge pot arăta:
– funcţionare anormală a ficatului;
– o creştere a valorilor unor enzime ale ficatului;
– o creştere a valorii bilirubinei, un produs apărut din degradarea celulelor roşii din sânge, care poate determina colorarea în galben a pielii şi a ochilor.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
– Sângerare:
– sângerare la nivelul creierului sau al coloanei vertebrale;
– sângerare la nivelul plămânilor.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
– Sângerare:
– la nivelul abdomenului sau al spaţiului situat în spatele cavităţii dumneavoastră abdominale.
– Erupţie trecătoare pe piele care poate fi sub formă de vezicule şi arată ca nişte mici ţinte (pete închise la culoare în centru, înconjurate de o zonă mai palidă, cu un inel mai închis în jurul marginii) (eritem polimorf).

5. Cum se păstrează Aboxoma

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Aboxoma
– Substanţa activă este apixaban. Fiecare comprimat conţine apixaban 2,5 mg.
– Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină (E460), lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică (E468), laurilsulfat de sodiu, hidroxietilceluloză, stearat de magneziu (E470b) în nucleu și hipromeloză (E464), propilenglicol (E1520), dioxid de titan (E171) și talc (E553b) în film. Vezi pct. 2 “Aboxoma conține lactoză și sodiu”.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă și fabricantul
Krka, d.d., Novo mesto
Šmarješka cesta 6
8501 Novo mesto
Slovenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *