Prospecte medicamente
Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate

Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate

Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate
Diclorhidrat de betahistină

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate
3. Cum să utilizați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate şi pentru ce se utilizează

Betahistina este un tip de medicament denumit “analog al histaminei”.
Betahistina se utilizează pentru tratamentul bolii Ménière caracterizată prin:
– senzație de amețeală însoțită de greaţă sau vărsături)
– ţiuituri în urechi
– pierdere a auzului sau probleme cu auzul

Cum funcționează Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate
Mecanismul de acțiune al Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate este cunoscut parțial.
Cercetările au arătat că Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate poate preveni o criză a bolii Ménière sau poate reduce severitatea crizelor.

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate

Nu luați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate:
 dacă sunteţi alergic la betahistină (diclorhidrat) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct.6);
 dacă aveţi feocromocitom (o afecțiune rară a glandei suprarenale).
Nu luați acest medicament dacă oricare dintre punctele de mai sus este valabil în cazul dumneavoastră.
Dacă nu sunteți sigur, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte să luați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate.

Atenționări și precauții
Înainte să luaţi Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului, tinând cont de următoarele situații:
– dacă aveţi simptome ce pot indica ulcer gastric sau dacă aţi avut ulcer gastric în trecut;
– dacă aveţi astm bronşic;
– dacă aveți urticarie, erupție cutanată sau secreții nazale cauzate de alergie, deoarece aceste simptome pot fi agravate;
– dacă aveți tensiune arterială mică.
Dacă oricare dintre cele menţionate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră (sau dacă nu sunteți sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate. Este posibil să fie necesar ca medicul
dumneavoastră să vă monitorizeze atent dacă utilizați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate.
Copii
Utilizarea Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate nu este recomandată persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv medicamente obținute fără prescripție medicală. Spuneți întotdeauna medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați oricare dintre următoarele medicamente:
Antihistaminice (medicamente utilizate în principal în tratamentul alergiei, precum febra fânului și/sau a răului de mișcare). Aceste medicamente pot reduce (teoretic) efectul Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate. De asemenea, Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate poate reduce efectul antihistaminicelor.
Inhibitori ai monoaminoxidazei (inhibitori MAO) – medicamente utilizate în tratamentul depresiei sau în tratamentul bolii Parkinson. Aceste medicamente pot crește gradul de expunere la Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate.
Dacă oricare dintre punctele de mai sus este valabil în cazul dumneavoastră sau în cazul în care nu sunteți sigur, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate.

Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate împreună cu alimente şi băuturi
Puteți să luaţi Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate cu sau fără alimente. Cu toate acestea, Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate poate cauza un ușor disconfort gastric (vezi pct. 4). Administrarea medicamentului împreună cu alimente poate contribui la reducerea
disconfortului gastric.

Sarcina, alăptarea și fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu se cunoaște dacă Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate influențează negativ copilul încă nenăscut.
 încetați să utilizați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate și spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi gravidă;
 nu utilizați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate dacă sunteți gravidă, cu excepția situației în care medicul dumneavoastră v-a spus că tratamentul este necesar;
 nu se cunoaște dacă Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate trece în laptele matern. Nu utilizați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate dacă alăptați, cu excepția situației în care medicul dumneavoastră v-a spus să o faceți.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Betahistina este utilizată în tratamentul bolii Ménière. Această boala vă poate influența în mod negativ capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Este puțin probabil ca Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi
utilaje.

3. Cum să utilizați Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate

Utilizați întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
 medicul dumneavoastră vă poate modifica doza, în funcție de rezultatele obșinute;
 nu încetați să utilizați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate. Este posibil să dureze un timp până ca tratamentul să aibă rezultate.

Cum utilizez Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate ?
 luați comprimatele cu apă;
 puteți să luați Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate cu sau fără alimente.
Cu toate acestea, Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate poate cauza un ușor disconfort gastric (vezi pct. 4). Administrarea medicamentului împreună cu alimente poate contribui la reducerea disconfortului gastric.
Tratamentul este inițiat cu o doză de 24-48 mg diclorhidrat de betahistină pe zi, administrată oral în trei prize egale și, de preferință, împreună cu alimente. Din acest motiv, sunt disponibile comprimate care conțin diclorhidrat de betahistină 8 mg și 16 mg. Dozele de întreținere sunt în general cuprinse în intervalul 24-48 mg diclorhidrat de betahistină pe zi. În cazul în care este necesară o doză de întreținere mai mare, comprimatele de 24 mg pot fi utilizate de două ori pe zi (un comprimat dimineața și unul seara). Doza zilnică nu trebuie să depășească 48 mg diclorhidrat de betahistină.
Încercați să luați comprimatele la aceeași oră în fiecare zi. Acest lucru vă va asigura că în organismul dumneavoastră există o cantitate constantă de medicament. De asemenea, vă va fi ușor să vă amintiți să vă luați medicamentul.
Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Dacă luați mai mult Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate decât trebuie
Dacă luați mai mult Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate decât trebuie, este posibil să prezentați greață sau să fiți amețit sau să aveți durere de stomac. Luați legătura cu medicul dumneavoastră dacă vă faceți griji.

Dacă uitaţi să luați Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate
Dacă aţi omis o doză, nu o luați mai târziu.
Luați următoarea doza la ora obișnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate
Nu întrerupeți tratamentul cu Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate fără a vă informa medicul, chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele reacții adverse pot să apară în cadrul utilizării acestui medicament:

Reacții alergice
Dacă aveți o reacție alergică, întrerupeți administrarea de Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate și prezentați-vă imediat la medicul dumneavoastră sau la spital. Simptomele unei reacții alergice pot fi:
 erupție pe piele de culoare roșie sau cu umflături sau mâncărime ale pielii însoțite de senzație de arsură
 umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului
 scădere a tensiunii arteriale
 pierdere a conștienței
 dificultate la respirație
Întrerupeți administrarea de Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate și prezentați-vă imediat la medicul dumneavoastră sau la spital dacă observați apariția oricărei manifestări de mai sus.

Alte reacții adverse pot include:
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
 greață (senzație de rău)
arsuri în capul pieptului
 durere de cap

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
 bătăi puternice ale inimii
 senzație de apăsare la nivelul pieptului

Alte reacții adverse care au fost raportate în timpul utilizării Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate
Probleme ușoare ale stomacului cum ar fi senzație de rău (vărsături), durere de stomac, umflare a stomacului și balonare. Administrarea Diclorhidrat de betahistină Accord 24 mg comprimate împreună cu alimente poate ajuta în reducerea problemelor digestive.

5. Cum se păstrează Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă atât pe cutie cât și pe blister, după EXP.
Data de expirare se referǎ la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de temperatură pentru păstrare. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate
Substanţa activă este diclorhidrat de betahistină.
Fiecare comprimat conţine diclorhidrat de betahistină 24 mg.
Celelalte componente ale comprimatelor sunt: lactoză monohidrat, povidonă K25, acid citric anhidru (E330), amidon din porumb, celuloză microcristalină, crospovidonă (tip B) și ulei vegetal hidrogenat.

Cum arată Diclorhidrat de betahistina Accord 24 mg comprimate şi conţinutul ambalajului Comprimat.
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametru de aproximativ 10 mm, nefilmate, marcate cu “GRI” pe o față și prevăzute cu o linie mediană pe cealaltă față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *