Betaxolol PMCS 20 mg comprimate

Betaxolol.Prospect

Betaxolol PMCS 20 mg comprimate (clorhidrat de betaxolol)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Betaxolol PMCS şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Betaxolol PMCS
3. Cum să luaţi Betaxolol PMCS
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se păstrează Betaxolol PMCS
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Betaxolol PMCS şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din Betaxolol PMCS este betaxololul. Betaxololul aparţine unei clase de medicamente numite beta-blocante. Aceste substanţe scad tensiunea arterială, încetinesc rata bătăilor inimii şi reduc consumul de oxigen la nivelul inimii. Betaxolol PMCS este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială), de la forme uşoare la moderate. În cazul formelor severe poate fi combinat cu alte medicamente hipertensive. Este de asemenea folosit pentru tratamentul de lungă durată şi pentru prevenirea atacurilor de angină pectorală stabilă de efort (durere în piept cauzată de o cantitate insuficientă de sânge la nivelul muşchiului inimii din cauza efortului sau stresului).

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Betaxolol PMCS Nu luaţi Betaxolol PMCS:

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la betaxolol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6),
– dacă aveţi o formă severă de astm sau boală pulmonară cronică obstructivă,
– dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă,
– dacă aveţi şoc cardiogen,
– dacă aveţi tulburări de conducere cardiacă (bloc atrioventricular de gradul 2 sau 3, la pacienţi fără stimulator cardiac),
– dacă aveţi angină Prinzmetal,
– dacă aveţi sindrom de sinus bolnav, inclusiv bloc sinoatrial (tulburare de formare şi de transmitere a impulsului cardiac),
– dacă aveţi rata bătăilor inimii semnificativ scăzută – dacă aveţi o formă severă a sindromului Raynaud sau boală arterială periferică (boală de circulaţie a sângelui la nivelul membrelor),
– dacă aveţi o tumoră netratată a glandei adrenale (feocromocitom),
– dacă aveţi tensiune arterială mică, – dacă aveţi un istoric de reacţii anafilactice,
– dacă aveţi hiperaciditate a sângelui (acidoză metabolică),
– dacă luaţi floctafenină sau sultopridă,
– dacă luaţi inhibitori de monoaminoxidază (MAO), cu excepţia inhibitorilor de MAO-B.

Este contraindicată administrarea intravenoasă de blocante ale canalelor de calciu de tip verapamil sau diltiazem şi a altor medicamente antiaritmice (cum sunt disopiramida sau amiodarona) la pacienţii trataţi cu betaxolol.
Exceptie fac situaţiile în care tratamentul este administrat în condiţii de terapie intensivă, unde pacientul este monitorizat continuu.
Beneficiul administrării de beta-blocante la pacienţii cu un istoric personal sau familial de psoriazis trebuie bine evaluat, deoarece s-a constatat o agravare a psoriazisului la pacienţii trataţi cu beta-blocante.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Betaxolol PMCS, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Betaxolol PMCS dacă: – aveţi forme mai puţin severe de boală cronică pulmonară obstructivă.

Este recomandată examinarea funcţiei plămânului.
– aveti feocromocitom. Tratamentul hipertensiunii arteriale necesită măsuri speciale.
– aveţi diabet sau predispoziţie la hipoglicemie (nivel scăzut al concentraţiei zahărului în sânge). Pacienţii cu diabet trebuie să-şi monitorizeze glicemia la intervale frecvente, în special la începutul tratamentului.
– urmează să vi se efectueze anestezie generală în timpul unei intervenţii chirurgicale. Spuneţi medicului anestezist că luaţi Betaxolol PMCS.
– aveţi glaucom (presiune intraoculară crescută). Înainte de examinare spuneţi medicului oftalmolog că luaţi Betaxolol PMCS.
– faceţi sport. Betaxolol PMCS conţine o substanţă activă care poate da rezultate pozitive la testul antidoping. Dacă la pacienţii alergici trebuie începută aşa-numita terapie de desensibilizare, Betaxolol PMCS trebuie înlocuit cu un alt antihipertensiv dintr-o grupă diferită de a beta-blocantelor.

Betaxolol PMCS împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acest medicament nu trebuie luat simultan cu floctafenină sau sultopridă.
Nu este recomandată utilizarea Betaxolol PMCS împreună cu amiodaronă sau digitonină (medicamente folosite în tratarea bolilor de inimă).
O atenţie specială trebuie acordată atunci când Betaxolol PMCS este folosit împreună cu blocante ale canalelor de calciu (bepridil, diltiazem, verapamil, mibefradil), cu medicamente care se administrează în cazul tulburărilor de ritm al inimii (propafenonă, chinidină, hidrochinidină, disopiramidă), cu baclofen (un medicament ce reduce tensiunea musculară), cu lidocaină (un anestezic local) sau substanţe de contrast be bază de iod.
Folosirea concomitentă de Betaxolol PMCS şi medicamente anti-diabetice poate potenţa eficacitatea acestora.
Manifestările clinice care apar în hipoglicemie, ca de exemplu rata crescută a bătăilor inimii şi frisoane, pot fi mascate de efectul betaxololului.
În timpul tratamentului cu Betaxolol PMCS trebuie avut în vedere că eficacitatea medicamentului poate fi de asemenea afectată dacă se administrează împreună cu: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, blocante ale canalelor de calciu (nifedipină), medicamente folosite pentru tratarea depresiei, corticosteroizi şi tetracosactide (medicamente hormonale), meflochină (medicament pentru tratarea malariei) şi simpatomimetice (medicamente care cresc rata de bătaie a inimii). Betaxolol PMCS împreună cu alimente şi băuturi Este recomandată administrarea comprimatelor de Betaxolol PMCS dimineaţa, înainte de masă.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă,adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Există riscul ca betaxololul administrat în timpul sarcinii să afecteze copilul.
Spuneţi medicului dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Betaxolol PMCS în timpul sarcinii. Betaxololul este excretat în laptele matern, prin urmare nu este recomandată folosirea lui în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Din cauza posibilelor sale efecte secundare (oboseală, ameţeli), în special la începutul tratamentului, acest medicament poate afecta activităţi care necesită vigilenţă, coordinare şi luare rapidă a deciziilor (de exemplu conducerea autovehiculelor, folosirea utilajelor, lucrul la înălţime, etc). În astfel de cazuri, aceste activităţi trebuie efectuate numai cu acordul medicului.

3. Cum să luaţi Betaxolol PMCS

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi
Doza trebuie stabilită pentru fiecare pacient în parte în funcţie de tolerabilitate şi efectul terapeutic. În caz de hipertensiune arterială uşoară, doza de început este de 10 mg (o jumătate de comprimat),administrată o dată pe zi.
Dacă efectul este insuficient, doza poate fi crescută la 20 mg (1 comprimat) pe zi.
În caz de hipertensiune arterială moderată, doza obişnuită este de 20 mg, administrată o dată pe zi.
Doza zilnică recomandată pentru angina pectorală stabilă de efort este de un comprimat. Medicul poate ajusta doza în funcţie de starea clinică a pacientului de la 10 mg la 40 mg (o jumătate până la 2 comprimate) pe zi.

Pacienţi cu insuficienţă renală
Ajustarea dozei nu este necesară la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară. L
a pacienţii cu insuficienţă renală mai severă, medicul va recomanda scăderea dozei.
Daca efectuaţi şedinţe de dializă, doza recomandată este de 10 mg (o jumătate de comprimat) pe zi, indiferent de timpul de dializă.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică
În general, la pacienţii cu insuficienţă hepatică nu este necesară ajustarea dozei, însă se recomandă o monitorizare atentă la începutul tratamentului. Utilizarea la copii şi adolescenţi Betaxololul nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

Vârstnici
La pacienţii vârstnici, tratamentul trebuie iniţiat la doze scăzute.

Dacă luaţi mai mult Betaxolol PMCS decât trebuie
În caz de supradozaj sau în cazul ingestiei accidentale de către copii este necesar să cereţi imediat ajutor medical.

Dacă uitaţi să luaţi Betaxolol PMCS
Dacă uitaţi să luaţi comprimatul de dimineaţă, luaţi comprimatul în cursul zilei şi continuaţi cu doza prescrisă ziua următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Betaxolol PMCS
Nu opriţi niciodată tratamentul cu Betaxolol PMCS la iniţiativa dumneavoastră.
Dacă este necesară oprirea tratamentului, discutaţi cu medicul dumneavoastră, deoarece doza trebuie redusă treptat.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Betaxolol PMCS poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Frecvenţa reacţiilor adverse este definită astfel:
Foarte frecvente afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000
Rare afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000
Foarte rare afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
Cu frecvenţă necunoscută frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Reactii adverse frecvente:
– reacţii alergice la nivelul pielii (roşeaţă, mâncărime, erupţie trecătoare pe piele) şi căderea părului,
– oboseală, ameţeli, dureri de cap, transpiraţii,
– stare de slăbiciune, insomnie,
– durere abdominală, diaree, greaţă, varsături,
– încetinire bătăilor inimii (bradicardie),
– extremităţi reci,
– impotenţă.

Reacţii adverse mai puţin frecvente:
– simptome asemănătoare miasteniei gravis cu slăbiciune musculară,
– reducerea fluxului lacrimal (în special dacă purtaţi lentile de contact).

Reactii adverse rare:
– apariţia psoriazisului, înrăutăţirea simptomelor psoriazisului existent sau a erupţiilor psoriazice,
– depresie,
– insuficienţă cardiacă, tensiune arterială mică, încetinirea conducerii atrioventriculare sau agravarea unui bloc atrioventricular existent,
– decolorarea degetelor (sindrom Raynaud), extremităţi reci, accentuarea durerilor de claudicaţie din cauza circulaţiei deficitare a sângelui la nivelul membrelor inferioare, – dificultăţi la respiraţie din cauza bronhoconstricţiei paroxistice.

Reactii adverse foarte rare:
– exacerbarea miasteniei gravis existente, tulburări senzoriale (furnicături) la nivelul extremităţilor periferice,
– tulburări de vedere,
halucinaţii, confuzie, coşmaruri,
– scăderea sau creşterea concentraţiei zahărului din sânge, manifestarea diabetului zaharat latent sau înrăutăţirea diabetului zaharat existent.

Reactii adverse cu frecvenţă necunoscută:
– la pacienţii cu tiroida hiperactivă (hipertiroidism), semnele de tireotoxicoză (ritm de bătaie al inimii crescut
– tahicardie şi frisoane – tremor) pot fi mascate.

Dupa o perioadă îndelungată fără consum de alimente sau după efort fizic intens se poate produce o scădere a concentraţiei zahărului din sânge (hipoglicemie). Semnele alarmante ale hipoglicemiei (în special tahicardia şi tremorul) pot fi însă mascate.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

5. Cum se păstrează Betaxolol PMCS

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se păstra la temperaturi peste 30 C.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Betaxolol PMCS Substanţa activă este clorhidrat de betaxolol.
Fiecare comprimat de Betaxolol PMCS conţine clorhidrat de betaxolol 20 mg.
Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Cum arată Betaxolol PMCS şi conţinutul ambalajului
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare aproape albă, cu o linie de rupere pe una din feţe, cu diametrul de 8 mm.
Comprimatul poate fi divizat în doze egale. Cutie cu blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10, 20, 30, 50, 60, 90 şi 100 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap