Edemul pulmonar cardiogen

Edemul pulmonar cardiogen

Edemul pulmonar cardiogen se manifesta ca o dispnee severa ce apare datorita cresterii cantitatii de lichid in spatiile extravasculare ale plamanilor si patrunderea lui in alveole.

Clinic bolnavul mai prezinta: tuse productiva cu expectoratie spumoasa, rozata si abundenta, cianoza, transpiratii, anxietate si este cunoscut ca avand istoric de suferinta cardiaca.

1. Principalele cauze ale edemului pulmonar cardiogen sunt:

– efortul fizic intens
– intreruperea dietei hiposodate
hipertensiune arteriala prost controlata
– tulburarile de ritm paroxistic
– insuficienta ventriculara stanga
– sindromul coronarian acut
– cardiopatii valvulare

2. Conduita de urgenta in cazul edemului pulmonar cardiogen este:

– plasarea bolnavului in pozitie sezanda
– aspirarea expectoratiei si curatarea cavitatii orofaringiene
– aplicarea garoului la nivelul membrelor pentru a reduce presarcina (intinderea initiala a fibrelor miocardice)
– administrare de oxigen continuu.

In edemul pulmonar cardiogen cu tensiune arteriala normala sau crescuta se administreaza un diuretic intravenos cu actiune rapida: Furosemid– efectul venodilatator se instaleaza mai rapid decat cel diuretic.
Morfina se administreaza datorita efectului ei anxiolitic- sedativ si de reducere a frecventei respiratorii.

In caz de aparitie a varsaturilor sau a bradicardiei (frecventa cardiaca scazuta) se asociaza atropina intramuscular sau intravenos.

Digitala se administreaza daca edemul pulmonar este insotit de fibrilatie atriala cu frecventa ventriculara rapida.
In edemul pulmonar cardiogen insotit de spasm se administreaza aminofilina intravenos in 10 minute.
Se administreaza si nitroglicerina sublingual la interval de 5 minute pana la diminuarea dispneei.

(Autor : Dr. Daniela Iancu)

2 Responses to Edemul pulmonar cardiogen

 1. toma spune:

  La cardiaci dispneea ne duce cu gandul la insuficienta ventriculara stanga si edem pulmonar (care se pare a existat in antecedente). In cazurile de astea se da hidrocortizon care este un antiinflamator, un corticoid care usureaza ventilatia pulmonara. Furosemidul este un diuretic, un decongestionant cardiac (face ca inima sa mearga mai usor) care este vital in edemul pulmonar. Sunt elemente de urgenta. Avand antecedentele spuse de dvs. inima si plamanii cred ca erau cam decompensati (desi functional sunt un singur organ) si iata ca problema a recidivat sub alta forma. Inima slabita nu a mai facut fata motiv pentru care a si recidivat posibilul edem pulmonar. E foarte important de stiut era de fapt, daca pacientul lua furosemid zilnic sau nu. Si asa, cu furosemid, sunt cazuri cand din cauza ins. card. apare staza pulmonara care predispune la edem pulmonar. Lucrurile sunt muult mai complexe dar sper ca ati mai aflat ceva chiar daca foarte tarziu.

 2. Liliana Iancu spune:

  Buna ziua,

  As dori raspuns la un caz – un pacient (tata) a avut infarct miocardic, cu urmatoarele diagnostice secundare: edem pulmonar, cardiopatie hipertensiva cu insuficienta (congestiva) a inimii, diabet tip II insulino dependent; starea lui ameliorat la externare. Dupa 6 saptamani a intervenit o insuficienta cardiaca/respiratorie, insa in momentul cand a venit doctorul de la ambulanta, pacientul prezenta o usoara dispnee, starea lui nu era nicidecum grava ca acum 6saptamani, iar doctorul de la serviciul ambulanta i-a administrat Furosemid si Hidrocortizon. Imediat dupa aceea, timp de 1 ora doctorii de la spital au incercat, dar nu l-au mai putut salva.

  As vrea sa stiu daca in asemenea cazuri se administreaza Hidrocortizon, sau este contraindicat? Se poate intelege ca Hidrocortizon a fost cauza/sau una din cauzele directe care i-a produs decesul?
  Data trecuta i-a fost administrata morfina, DAR de aceasta data doctorul NU a citit Biletul de iesire din spital si NICI un alt document cand a venit, ci doar a administrat Hidrocortizonul si Furosemid.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap