Cum putem preveni dezvoltarea cancerului de piele?

Prevenirea cancerului de piele carcinom spinocelular

Cum putem preveni dezvoltarea cancerului de piele?

1. Evitati expunerea prelungita la soare, in special intre orele 10am-16pm. Razele UV daunatoare ale soarelui sunt mai puternice atunci cand, soarele este situat chiar deasupra capului dumneavoastra: intre orele 10am-16pm. In aceasta perioada a zilei, incercati sa ramaneti in interior.

2. Evitati expunerea la solar – solarele si lampile pentru bronzat emit radiatii UVA intr-o concentratie de 2-4 ori mai mult decat lumina naturala a soarelui. Radiatiile UVA cauzeaza arsuri ale pielii, imbatranesc pielea prematur si pot declansa cancer de piele. Inclusiv radiatiile de tip UVB eliberate de lampile pentru bronzat sunt un factor declansator important al cancerului de piele.

3. Folositi creme de fotoprotectie cu factor SPF>30, aplicate cu 20 min inaintea expunerii la soare si reaplicate la fiecare 2 ore

4. Folositi fotoprotectie mecanica – palarii, ochelari de soare, haine cu maneci lungi sau imbracaminte din materiale speciale ce confera protectie UVA si UVB atunci cind sunteti nevoiti sa stati mult in soare. Purtarea de palarii de soare este o modalitate de a va proteja partea superioara a corpului impotriva razelor solare. Medicii recomanda purtarea de haine care sa fie fabricate din fibre strans tesute sau tesaturile sa fie tratate cu substante chimice care sa blocheze patrunderea razelor soarelui.

5. Atentie la medicatia fotosensibilizanta – unele antihipertensive, unele antibiotice, medicamente hipocolesterolemiante, unele antidiabetice si isotretinoinul, un medicament frecvent utilizat ca antiacneic. In cazul in care folositi aceste substante trebuie sa va protejati mai atent fata de expunerea la soare.

6. Dieta bogata in vitamine si antioxidanti poate scadea riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori cutanate. consumati alimente care contin vitamina A – cea care poate reduce riscul aparitiei melanomului. Flavonoidele care se gasesc in struguri si alte fructe neutralizeaza activitatea radicalilor liberi care pot deteriora celulele pielii. Cafeaua contine cafeina care absoarbe lumina ultravioleta si suprima activitatea unei enzime care stimuleaza aparitia cancerului de piele provocat de razele ultraviolete ale soarelui. In plus, cafeina contribuie la eliminarea celulelor atipice ale pielii.

7. Autoexaminarea periodica si vizita la medicul specialist ajuta la diagnosticul precoce si la scaderea riscului de complicatii asociate acestui tip de tumora cutanata.Verificati in mod regulat daca alunitele dumneavoastra si-au modificat forma, marimea, conturul si culoarea. Faceti acest lucru in mod special daca in familia dumneavoastra au existat cazuri de cancer de piele.

3 Responses to Cum putem preveni dezvoltarea cancerului de piele?

  1. pop adela spune:

    atunci cind alerg sau merg pe jos mai mult ,ma trezesc cu puncte 1sau 2 vinetii pe pulpa in zona unui vas mic de singe .presupun ca s-a spart o parte din vasul de singe . DE CE ?

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap