Medicina Interna
Hipocratismul

Hipocratismul

Hipocratismul inseamna marirea selectiva, globuloasa a segmentului distal al degetelor mainilor si picioarelor, datorata proliferarii tesuturilor conjunctive, în special pe suprafata dorsala; aceasta crestere apare în tesuturile moi ale bazei unghiei.

Hipocratismul poate fi ereditar, idiopatic sau dobandit si asociat cu o varietate de tulburari, incluzand malformatii cardiace congenitale cianogene, endocardita infectioasa si numeroase boli pulmonare (printre ele cancer pulmonar primar sau metastatic, bronsiectazie, abces pulmonar, fibroza chistica si mezoteliom), ca si cu unele boli gastrointestinale (incluzand enterita regionala, colita ulcerativa cronica si ciroza hepatica).

La pacientii cu cancer pulmonar primar sau metastatic, mezoteliom bronsiectazie si ciroza hepatica, hipocratismul poate fi asociat cu osteoartropatia hipertrofica. În aceasta situatie, formarea subperiostala de os nou în diafizele distale ale oaselor lungi ale extremitatilor produce durere si modificari de tip artritic în umeri,  genunchi, glezne, încheieturile mainilor si coate.

DIAGNOSTIC

Diagnosticul de osteoartropatie hipertrofica poate fi confirmat prin radiografie si TC osoasa. Desi mecanismul hipocratismului digital este neclar, el pare a fi secundar unei substante (probabil hormonala) care determina dilatatia vaselor din varful degetelor.

SEMNE SI SIMPTOME

Degetele hipocratice reprezintă un semn clinic si  nu  o  cauza independenta  de mortalitate, totusi mortalitatea asociată cu patologiile de fond la acesti pacienti variaza larg. Dezvoltarea hipocratismului este insesizabila pentru muli pacieni, unii raporteaza tumefierea portiunii distale a degetelor, bilateral sau unilateral sau poate fi implicat un singur deget. Desi hipocratismul este în mod special nedureros, rar poate prezenta durere in degete.

(Tratat Harrison – Principiile medicinei interne editia a XIV-a, Editura TEORA)

 

 

Tags :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *