Infarctul Pulmonar

Infarctul Pulmonar

Infarctul Pulmonar – Reprezintă o zonă de necroză a parenchimului pulmonar datorată obstrucţiei unui ram arterial ce irigă zona respectivă, prin embolie sau tromboză. Localizarea este preponderent în lobii inferiori pulmonari. Infarctul pulmonar este de tip roşu (hemoragic), datorită dublei circulaţii (pulmonare şi bronşice), caracteristică acestui organ. Obstrucţia unui ram arterial pulmonar conduce la scăderea presiunii sangvine în teritoriul corespunzător, urmată de pătrunderea bruscă de sânge din dubla circulaţie, inundând zona necrozată.

1. Macroscopic
În infarctul recent,  zona afectată proemină la suprafaţa plamănului; pleura corespunzătoare este acoperită de un exudat fibrinos. Culoarea este roşie-negricioasă, consistenţa este crescută, bine delimitat, iar pe suprafaţa de secţiune are formă triunghiulară, cu baza spre pleura şi vârful spre hil, indicând artera obstruate. Crepitaţiile alveolare sunt absente. La secţionare se elimină o cantitate redusă de sânge; la proba docimaziei fragmentele  pulmonare cad la fundul vasului.
După 1-2 zile, datorită deshidratării, infarctul se deprimă, devine mat, fin granular, cu limite nete; în faza de vindecare, infarctul pulmonar se prezintă ca o cicatrice stelată, deprimată, dură şi pigmentată.

2. Microscopic: preparate colorate H.E.
Diagnostic histologic: Plămân
Diagnostic histopatologic: Infarct pulmonar recent

În primele 48 ore, în zona de infarct, capilarele din septurile alveolare sunt dilatate şi pline cu hematii, iar în alveole se constată un numar mare de hematii şi lichid de edem. Ulterior, hematiile din alveole se alipesc şi îşi pierd colorabilitatea, se produce necroza de coagulare a septurilor alveolare, iar în jurul zonei de infarct se observă un infiltrat inflamator iniţial de tip PMN neutrofile, apoi cu macrofage. La periferia infarctului se găsesc macrofage încărcate cu hemosiderină rezultată din degradarea hemoglobinei.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap