Prospecte medicamente
Astonin H 0,10 mg comprimate

Astonin H 0,10 mg comprimate

Astonin H 0,10 mg comprimate   (Fludrocortizon)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Astonin H şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să luaţi Astonin H
3. Cum să luaţi Astonin H
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Astonin H
6. Informaţii suplimentare

1.CE ESTE ASTONIN H ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Astonin H conține ca substanță activă fludrocortizon. Astonin H este un medicament cu acţiune asemănătoare celei a hormonilor mineralocorticoizi umani. El este indicat în tratamentul bolii Addison, sindromului adrenogenital cu depleţie salină, tulburării ortostatice din cadrul neuropatiei autonome (hipotensiune arterială ortostatică neurogenă), hipotensiunii arteriale constituţionale (esenţială)/sindromului ortostatic.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ASTONIN H

Nu luaţi Astonin H în caz de:

– hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi
– boală care se manifestă cu edeme sau predispune la formarea edemelor (de exemplu: insuficienţă cardiacă, ciroză hepatică, nefroză)
hipertensiune arterială
scleroză cerebrală avansată
– şoc hipovolemic
– hipotensiune arterială datorată unei boli cardiace organice
– hipokaliemie

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Astonin H
Deoarece tratamentul poate potenţa hipokaliemia, de exemplu: în cazul administrării pe termen lung de laxative, trebuie acordată o atenţie deosebită acestui lucru şi, dacă este necesar, trebuie asigurat un aport suplimentar de potasiu (banane, caise uscate, cartofi).

Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Diuretice saluretice, glicozide digitalice, laxative: agravarea posibilei hipokaliemii existente.
Medicamente antiulceroase care conţin acid glicirizinic: potenţarea efectelor mineralocorticoide de exemplu: retenţie de apă şi sare, tumefacţii, scăderea cantităţii de potasiu, tensiune arterială crescută.
Inhibitori ai sintezei prostaglandinelor: posibilitatea creșterii tensiunii arteriale (posibil datorită efectului terapeutic dorit).
Folosirea medicamentului cu alimente şi băuturi Astonin H trebuie luat după masă.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcină
În timpul sarcinii, valorile concentraţiei plasmatice de progesteron cresc în mod continuu. Datorită efectului antimineralocorticoid al progesteronului, doza de Astonin H trebuie să fie crescută în mod continuu la femeile gravide cu boala Addison, în condiţiile monitorizării valorilor tensiunii arteriale şi ale kaliemiei. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi în cazul pacientelor gravide cu sindrom adrenogenital.
Ţinând cont de predispoziţia la formarea edemelor, Astonin H trebuie prescris femeilor gravide cu hipotensiune arterială constituţională (esenţială)/sindrom ortostatic doar dacă este absolut necesar. La aceste paciente, mai ales în primele 3 luni ale sarcinii, trebuie evaluat raportul dintre beneficiile terapeutice şi riscurile posibile înainte de a începe tratamentul cu Astonin H. Experienţa clinică dobândită până în prezent, referitoare la utilizarea fludrocortizonului în timpul sarcinii, nu evidenţiază un risc teratogen crescut.
Alăptare
Excreţia fludrocortizonului în laptele matern nu a fost studiată la animale. Nu se ştie dacă fludrocortizonul este secretat în laptele matern. Decizia de a continua/întrerupe alăptarea sau de a continua/întrerupe terapia cu Astonin H trebuie făcută comparând beneficiul alăptării copilului cu beneficiul continuării terapiei cu Astonin H la femei.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Astonin H nu influenţează capacitatea de a conduce şi de a folosi utilaje.

3. CUM SĂ LUAŢI ASTONIN H

Luaţi întotdeauna medicamentul exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Dozele trebuie individualizate. Următoarele recomandări pot fi utilizate ca ghid de dozaj:

În boala Addison, tratamentul  este efectuat ca tratament de substituţie cu, în medie, 0,1 – 0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Pacientul efectuează concomitent tratament de substituţie a cortizolului ajustat ritmului circadian.
În sindromul adrenogenital cu depleţie sodică, pacientului i se administrează o doză zilnică de 15-30 mg hidrocortizon/m2 în asociere cu Astonin H.
Boala Addison şisindromul adrenogenital cu depleţie sodică necesită în general un tratament de lungă durată.
În timpul primelor săptămâni sau luni de viaţă necesarul zilnic de Astonin H este de 0,15 – 0,3 mg fludrocortizon/m2, în al doilea an de viaţă acest necesar scăzând la aproximativ jumătate iar în al treilea la aproximativ un sfert sau o treime din doza iniţială.
În tulburarea ortostatică (hipotensiunea arterială ortostatică neurogenă) şi în hipotensiunea arterială constituţională (sindrom ortostatic) tratamentul este început la adulţi, de regulă, cu 0,2-0,3 mg fludrocortizon (2-3 comprimate Astonin H) pe zi. Odată ce simptomele s-au ameliorat, doza este redusă la 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Răspunsul terapeutic al femeilor care utilizează contraceptive hormonale sau al vârstnicilor este mai bun în cazul utilizării dozelor mai mici; în astfel de cazuri, este suficientă doza iniţială de 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H). În cazuri foarte severe poate fi necesară o doză de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi.
Doza zilnică nu trebuie să fie mai mare de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi. În unele cazuri, utilizarea unei doze mai mari poate să determine potenţarea efectului cardiovascular, de aceea, nu poate fi exclusă posibilitatea de apariţie a efectelor de tip glucocorticoid. Tratamentul copiilor este efectuat, de regulă, cu doza de 0,1 mg fludrocortizon (1 comprimat Astonin H) pe zi. Odată ce simptomele s-au ameliorat doza este redusă la 0,05 mg fludrocortizon (1/2 comprimat Astonin H) pe zi, la interval de două zile.
Efectul apare, de obicei, după 2-3 zile de administrare şi durează câteva zile după întreruperea tratamentului.
În cazul formelor de hipotensiune arterială menţionate mai sus se recomandă o perioadă de pauză terapeutică sau o tentativă de întrerupere treptată a administrării medicamentului dupa 2 luni de tratament.

Administrare
Comprimatele trebuie înghiţite întregi, după masă, cu o cantitate suficientă de lichid.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie
Nu se cunosc semne ale supradozajului cu fludrocortizon. În cazul tratamentului îndelungat cu doze care depăşesc doza maximă recomandată de 0,4-0,5 mg fludrocortizon pe zi, este de aşteptat apariţia reacţiilor adverse menţionate la pct. 4. precum şi a celor specifice glucocorticoizilor.

Dacă uitaţi să luaţi medicamentul
Continuaţi să luaţi Astonin H ca de obicei, iar data următoare nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi medicamentul
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a nu mai lua Astonin H, deoarece tratamentul nu trebuie întrerupt brusc.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele si acesta poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul tratamentului cu Astonin H pot să apară:
Tulburări de metabolism şi nutriţie
Creştere în greutate şi tumefacţii tranzitorii datorită retenţiei de apă şi sare (care se remit în majoritatea cazurilor dacă tratamentul este continuat cu o doză mai mică);, , pierdere de potasiu.
Tulburări generale şi la locul de administrare
Durere de cap
Tulburări vasculare
Tensiune arterială crescută

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZA ASTONIN H

A nu se păstra la temperaturi peste 30ºC. A se păstra în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare . Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului .

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Astonin H

Substanţa activă este fludrocortizonul. Fiecare comprimat conţine fludrocortizon. 0,1 mg Celelalte componente sunt: hipromeloză, manitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu.

Cum arată Astonin H şi conţinutul ambalajului
Se prezintă sub formă de comprimate rotunde, de culoare albă, inscripţionate cu “EM 59” pe o parte şi cu linie mediană pe cealaltă.
Astonin H este ambalat în cutii cu câte un flacon din PP a câte 50 comprimate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *