Canzeno 8mg / 16mg / 32mg comprimate

Canzeno.Prospect.

Canzeno 8mg / 16mg / 32mg comprimate (candesartan cilexetil)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Canzeno şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Canzeno
3. Cum să luaţi Canzeno
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Canzeno
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Canzeno şi pentru ce se utilizează

Numele medicamentului dumneavoastră este Canzeno. Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta aparţine grupului de medicamente denumit antagonişti ai receptorului angiotensinei II. Acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului.
Acest medicament este utilizat pentru:
• tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi, copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 6 și <18 ani.
• tratamentul pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie musculară cardiacă redusă, împreună cu inhibitorii Enzimei de Conversie a Angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Canzeno

Nu luaţi Canzeno dacă
• sunteţi alergic la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
• sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Canzeno în primele luni de sarcină – vezi punctul referitor la sarcină).
• funcţia ficatului dumneavoastră este sever afectată sau aveţi obstrucţie biliară (o problemă cu drenarea bilei din vezica biliară)
• dacă pacientul este un copil cu vârsta sub 1 an.
Dacă nu sunteţi sigur dacă vreuna dintre cele prezentate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Canzeno.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Canzeno, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
• dacă aveţi probleme cu inima, ficatul sau rinichii sau dacă efectuaţi şedinţe de dializă.
• dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal.
• dacă aveţi sau aţi avut recent vărsături severe sau dacă aveţi diaree.
• dacă aveţi o boală a glandei suprarenale denumită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar).
• dacă aveţi tensiune arterială mică.
• dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral.
• trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Canzeno nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul referitor la sarcină).

Medicul dumneavoastră poate dori să vă consulte mai des şi să vă efectueze anumite analize dacă aveţi vreuna dintre aceste afecţiuni.
Dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală, spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului că luaţi Canzeno. Acest lucru este necesar deoarece atunci când Canzeno este utilizat în acelaşi timp cu unele anestezice, poate provoca o scădere a tensiunii arteriale.

Copii şi adolescenţi
Substanța activă din Canzeno a fost studiată la copii și adolescenți. Pentru mai multe informații adresați-vă medicului dumneavoastră. Canzeno nu trebuie să fie administrat la copii cu vârsta sub 1 an din cauza potențialului risc pentru dezvoltarea rinichilor.

Canzeno împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Canzeno poate afecta modul în care acţionează alte medicamente şi alte medicamente pot avea un efect asupra Canzeno. Dacă utilizaţi anumite medicamente, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă facă analize de sânge din când în când.
Spuneţi medicului dumneavoastră, în special dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:
• alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, incluzând beta-blocante, diazoxid şi inhibitori ai ECA cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.
• medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament utilizat pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
• suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare alimentară care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sânge).
• heparină (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui).
• comprimate utilizate pentru eliminarea excesului de apă din organism (diuretice).
• litiu (un medicament pentru tratamentul afecţiunilor psihice).

Canzeno împreună cu alimente, băuturi și alcool
Când vi se prescrie Canzeno, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să consumaţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Sarcina
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Canzeno înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Canzeno. Canzeno nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de 3 luni, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.
Alăptarea
Spuneţi medicului dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Canzeno nu este recomandat femeilor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre alăptarea unui copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când iau Canzeno. Dacă acest lucru se întâmplă în cazul dumneavoastră, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Canzeno conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să luaţi Canzeno

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important să luaţi Canzeno în fiecare zi.
Puteţi lua Canzeno cu sau fără alimente.
Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.
Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

Hipertensiune arterială
• Doza uzuală de Canzeno este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte această doză la 16 mg o dată pe zi şi apoi până la 32 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.
• La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme ale ficatului, rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de diuretice, medicul poate prescrie o doză iniţială mai mică.
• Unii pacienţi aparţinând rasei negre pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicamente, atunci când sunt administrate singure şi aceşti pacienţi pot avea nevoie de o doză mai mare.

Utilizarea la copii și adolescenți cu tensiune arterială mare
Copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 6 și <18 ani
Doza inițială recomandată este de 4 mg o data pe zi.
Pentru pacienții cu greutatea < 50 kg: La unii pacienți a căror tensiune arterială nu este controlată adecvat, medicul dumneavoastră poate decide că doza trebuie crescută până la maximum 8 mg o dată pe zi.
Pentru pacienții cu greutatea ≥ 50 kg: La unii pacienți a căror tensiune arterială nu este controlată adecvat, medicul dumneavoastră poate decide că doza trebuie crescută la 8 mg o dată pe zi și la 16 mg o dată pe zi.

Insuficienţă cardiacă
• Doza iniţială uzuală de Canzeno este de 4 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza prin dublarea dozei la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la 32 mg o dată pe zi. Canzeno poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Canzeno decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Canzeno decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

Dacă uitaţi să luaţi Canzeno
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doză, ca de obicei.

Dacă încetaţi să luaţi Canzeno
Dacă întrerupeţi tratamentul cu Canzeno, vă poate creşte din nou tensiunea arterială. De aceea, nu întrerupeţi tratamentul cu Canzeno fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumnevoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.
Întrerupeţi administrarea Canzeno şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:
• dificultăţi la respiraţie, însoţite sau nu de umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului
• umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care poate provoca dificultăţi la înghiţire
• mâncărime severă a pielii (cu umflături).
Canzeno poate provoca o reducere a numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi scăzută şi puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate să vă facă ocazional analize de sânge, pentru a verifica dacă medicamentul Canzeno are vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Alte reacţii adverse posibile includ:

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• Senzaţie de ameţeală/învârtire.
• Durere de cap.
• Infecţie respiratorie.
• Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.
• Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:
– o creştere a concentraţiei de potasiu din sânge, în special dacă aveţi deja probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă creşterea este severă, puteţi observa oboseală, slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii sau senzaţie de furnicături şi înţepături.
• Efecte asupra modului în care funcţionează rinichii dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. În cazuri foarte rare poate să apară insuficienţă renală.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
• Umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
• O scădere a numărului de globule roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.
• Erupţie pe piele, erupţie nodulară (urticarie).
• Mâncărime.
• Durere la nivelul spatelui, dureri ale articulaţiilor şi muşchilor.
• Modificări ale modului de funcţionare a ficatului dumneavoastră, incluzând inflamaţia ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenire a pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.
• Greaţă.
• Tuse.
• Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:
– cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă, puteţi observa oboseală, lipsă de energie sau crampe musculare.
La copii și adolescenți tratați pentru tensiune arterială mare, reacțiile adverse par să fie la fel ca cele observate la adulți, dar apar mai frecvent. Durerea în gât este o reacție adversă foarte frecventă la copii și adolescenți dar nu a fost raportată la adulți. Curgerea nasului, febra și creșterea ritmului bătăilor inimii sunt frecvente la copii dar nu au fost raportate la adulți.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Canzeno

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare, înscrisă pe cutie şi blister după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Canzeno
– Substanţa activă este candesartan cilexetil.
Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 4 mg.
Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 mg.
Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 16 mg.
Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 32 mg.
– Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, amidon de porumb, hidroxipropilceluloză, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu şi trietilcitrat.

Cum arată Canzeno şi conţinutul ambalajului
<Canzeno 4 mg comprimate>
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 8 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate cu C/4 pe aceeaşi faţă.Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
<Canzeno 8 mg comprimate>
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 8 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate cu C/8 pe aceeaşi faţă.Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
<Canzeno 16 mg comprimate>
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 8 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate cu C/16 pe aceeaşi faţă.Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
<Canzeno 32 mg comprimate>
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 10 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate cu C/32 pe aceeaşi faţă.Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Mărimi de ambalaj: 7, 14, 28, 30, 56, 70, 90, 98 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap