Prospecte medicamente
Arefam 100 mg/200 mg capsule moi

Arefam 100 mg/200 mg capsule moi

Arefam 100 mg/200 mg capsule moi (Progesteron)

Ce găsiți în acest prospect:

1. Ce este Arefam şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Arefam
3. Cum să utilizaţi Arefam
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Arefam
6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este Arefam și pentru ce se utilizează

Acest medicament reprezintă un tratament hormonal progestativ. Este indicat în afecţiunile legate de insuficienţa secreţiei de progesteron.
Administrare pe cale orală:
– cicluri neregulate datorate unor tulburări de ovulaţie;
sindrom premenstrual;
– dureri sau afecţiuni benigne ale sânilor;
– hemoragii (datorate unor fibroame);
menopauză (asociat tratamentului estrogenic).

Administrare pe cale vaginală pentru a ajuta sarcina, în special:
– în cazul avorturilor habituale (repetitive);
– în cursul ciclurilor de Fecundare In Vitro (FIV).
Pentru toate celelalte indicaţii ale tratamentului cu progesteron, în cazul apariţiei de reacţii adverse (somnolenţă, ameţeli după administrarea pe cale orală), administrarea pe cale vaginală reprezintă o alternativă la administrarea pe cale orală.

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Arefam

Nu utilizaţi Arefam
– dacă sunteţi alergică la progesteron, arahide sau soia sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– dacă aveţi funcţia ficatului sever afectată.
Dacă urmaţi tratament cu Arefam în asociere cu un medicament care conţine estrogen citiţi şi informaţiile din Prospect: Informaţii pentru utilizator pentru medicamentul respectiv.

Atenționări și precauții
Înainte să utilizați Arefam, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 Acest medicament nu reprezintă un tratament pentru toate cazurile de avort spontan precoce. În plus, nu are niciun efect asupra celor determinate de afecţiunile genetice (mai mult de 50%).
 Utilizarea Arefam în cursul sarcinii este rezervată numai primului trimestru şi se face pe cale vaginală. În cazul administrării în trimestrele 2 şi 3 de sarcină există riscul apariţiei unor reacţii adverse hepatice.
 Acest tratament, în condiţiile de utilizare recomandate, nu este contraceptiv.
 Dacă medicamentul se administrează pe cale orală, trebuie utilizat la distanţă de mese, preferabil seara la culcare.

Arefam împreună cu alte medicamente
Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea
Numeroase studii epidemiologice efectuate la mai mult de 1000 paciente nu au evidenţiat nicio asociere între progesteron şi malformaţiile fetale.
Arefam trebuie utilizat în timpul sarcinii numai în primul trimestru şi numai pe cale vaginală.
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În cazul administrării orale, femeile care conduc vehicule sau folosesc utilaje, trebuie atenţionate asupra riscului apariţiei de somnolenţă sau ameţeli.

Arefam conţine ulei de arahide
Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

3. Cum să utilizați Arefam

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.
În insuficienţa de secreţie progesteronică, doza uzuală este de 200 – 300 mg progesteron pe zi, repartizată în 1 – 2 prize, 100 mg progesteron dimineaţa şi 100 mg sau 200 mg progesteron seara la culcare.
În anumite cazuri, în special pentru menţinerea sarcinii, este posibil ca medicul dumneavoastră să crească dozele la 600 mg progesteron pe zi, repartizate în 3 prize. În toate cazurile, doza pentru o dată nu trebuie să depăşească 200 mg progesteron, în administrare orală sau vaginală.
Dacă consideraţi că efectul tratamentului cu Arefam este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În funcţie de caz, tratamentul poate fi continuu sau secvenţial, posibil asociat cu tratament estrogenic. Există două căi de administrare posibile, orală şi vaginală. Medicul dumneavoastră va decide calea de administrare, individualizat. Dacă medicamentul se administrează pe cale orală: administraţi capsula cu un pahar cu apă la distanţă de mese, în 1-2 prize, conform schemei terapeutice prescrise de medicul dumneavoastră.
Dacă medicamentul se administrează pe cale vaginală: introduceţi fiecare capsulă profund în vagin. Durata tratamentului va fi stabilită individualizat de către medicul dumneavoastră. Dozele pot fi ajustate, în funcţie de indicaţie şi de eficacitatea tratamentului.

Dacă utilizaţi mai mult Arefam decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Arefam
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Arefam
Durata tratamentului va fi stabilită individualizat de către medicul dumneavoastră. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Aceste reacţii adverse au fost raportate numai la administrarea pe cale orală:
– somnolenţă sau ameţeli care apar la 1-3 ore după administrarea medicamentului;
– tulburări ale ciclului menstrual, amenoree (întreruperi ale apariţiei menstruaţiilor), metroragii (hemoragii între menstruaţii).
De obicei, aceste manifestări apar datorită supradozajului.
În aceste cazuri, se recomandă:
– scăderea dozei per administrare sau
– modificarea intervalului de administrare (de exemplu, pentru o doză de 200 mg progesteron pe zi, se vor administra cele 200 mg progesteron seara la culcare, în priză unică, la distanţă de mese) sau
– trecerea la administrarea pe cale vaginală.
În toate cazurile, nu trebuie depăşită doza maximă de 200 mg progesteron per administrare.
În cazul în care apar semne de supradozaj, adresaţi-vă medicului dumneavoastră care vă va modifica tratamentul.
Datorită conţinutului de ulei de arahide există riscul apariţiei unor reacţii de hipersensibilitate (şoc anafilactic, urticarie).

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect.De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

5. Cum se păstrează Arefam

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine Arefam
– Substanţa activă este progesteron. O capsulă moale conţine progesteron 100 mg.
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: ulei de arahide rafinat, lecitină din soia, capsula: gelatină, glicerol, dioxid de titan (E171).
– Substanţa activă este progesteron. O capsulă moale conţine progesteron 200 mg.
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: ulei de arahide rafinat, lecitină din soia, capsula: gelatină, glicerol, dioxid de titan (E171).

Cum arată Arefam şi conţinutul ambalajului
Arefam capsule moi, se prezintă sub formă de capsule ovoidale, de culoare aproape albă, care conţin o
suspensie de culoare aproape albă. Este disponibil în: cutie cu 2 blistere a câte 15 capsule moi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *