Prospecte medicamente
Airbufo Forspiro 160 micrograme/4,5 micrograme pulbere de inhalat

Airbufo Forspiro 160 micrograme/4,5 micrograme pulbere de inhalat

Airbufo Forspiro 160 micrograme/4,5 micrograme pulbere de inhalat unidoză (budesonidă/fumarat de formoterol dihidrat)

Ce găsiţi în acest prospect
1. Ce este Airbufo Forspiro şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Airbufo Forspiro
3. Cum să utilizaţi Airbufo Forspiro
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Airbufo Forspiro
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Airbufo Forspiro şi pentru ce se utilizează

Airbufo Forspiro este un inhalator utilizat pentru tratamentul:
astmului bronşic la adulți și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani.
 simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) la adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste.
Airbufo Forspiro conţine două substanţe active diferite: budesonidă şi fumarat de formoterol dihidrat.
 Budesonida aparţine unui grup de medicamente denumite „corticosteroizi”. Acţionează prin reducerea şi prevenirea umflării şi inflamaţiei din plămânii dumneavoastră.
 Fumaratul de formoterol dihidrat aparţine grupului de medicamente denumite „agonişti β2-adrenergici cu durată lungă de acţiune” sau „bronhodilatatoare”. Acţionează prin relaxarea musculaturii din căile dumneavoastră respiratorii. Acesta vă ajută să respiraţi mult mai uşor.

Astm bronşic
Airbufo Forspiro poate fi prescris pentru astm bronşic în două moduri diferite.
a) Este posibil să vă fie prescrise două inhalatoare pentru astmul bronşic. Airbufo Forspiro şi un alt „inhalator de salvare”.
 Utilizaţi Airbufo Forspiro în fiecare zi. Acesta ajută la prevenirea apariţiei simptomelor de astm bronşic.
 Utilizaţi „inhalatorul de salvare” când aveţi nevoie să trataţi crizele de astm bronşic, pentru a putea respira din nou mai uşor.
b) Este posibil să vă fie prescris Airbufo Forspiro ca singur inhalator pentru astmul bronşic.
 Utilizaţi Airbufo Forspiro în fiecare zi. Acesta ajută la prevenirea apariţiei simptomelor de astm bronşic.
 Utilizaţi Airbufo Forspiro atunci când aveţi nevoie să luaţi inhalaţii suplimentare pentru a tratata simptomele de astm bronşic şi pentru a putea respira din nou mai uşor. Nu aveţi nevoie de un inhalator separat pentru aceasta.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
Airbufo Forspiro poate fi utilizat şi în tratarea simptomelor pacienţilor adulţi cu BPOC. BPOC este o boală pulmonară cu durată lungă, caracterizată prin dificultăți de respiraţie cauzate de îngustarea căilor respiratorii din plămâni, însoțite de tuse și eliminare de mucus. Adesea este cauzată de fumat.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Airbufo Forspiro

Nu utilizaţi Airbufo Forspiro:
 dacă sunteţi alergic la budesonidă, formoterol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament, cum este lactoza (conţine cantităţi mici de proteine din lapte).

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Airbufo Forspiro, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
 sunteţi diabetic.
 aveţi o infecţie la nivelul plămânilor.
 aveţi tensiune arterială mare sau aţi avut în antecedente o problemă la nivelul inimii (inclusiv bătăi neregulate ale inimii, puls foarte rapid, îngustare a unor artere sau insuficienţă cardiacă).
 aveţi probleme cu glanda tiroidă sau suprarenală.
 aveţi o valoare mică de potasiu în sânge.
 aveţi probleme severe la nivelul ficatului.
Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți vederea încețoșată sau alte tulburări de vedere.

Airbufo Forspiro împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
În mod special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:
 Medicamente β-blocante (cum este atenololul sau propranololul pentru tratarea tensiunii arteriale mari), incluzând picăturile pentru ochi (cum este timololul pentru glaucom).
 Medicamente pentru bătăi de inimă rapide sau neregulate (cum este chinidina, disopiramida, procainamida).
 Medicamente pentru tratamentul alergiilor, numite antihistaminice, cum este terfenadina.
 Oxitocina, un medicament pentru a uşura nașterea.
 Procarbazina, un medicament pentru tratamentul cancerului.
 Medicamente ca digoxina utilizate frecvent pentru insuficienţa cardiacă.
 Diuretice, cunoscute şi ca medicamente pentru eliminarea apei (cum este furosemida). Acestea sunt utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari.
 Corticosteroizi (cum este prednisolonul). Aceștia sunt utilizați pentru a trata inflamația sau pentru a preveni respingerea transplantului de organe.
 Derivaţi xantinici (cum este teofilina sau aminofilina). Aceştia sunt utilizaţi frecvent în tratamentul astmului bronşic.
 Alte medicamente care lărgesc căile respiratorii, numite bronhodilatatoare (cum este salbutamolul).
 Medicamente pentru tratamentul depresiei, numite antidepresive triciclice (cum este amitriptilina) şi antidepresivul nefazodonă.
 Medicamente pentru tratamentul tulburărilor mintale, greață sau vărsături, numite fenotiazine (cum sunt clorpromazina şi proclorperazina).
 Medicamente pentru tratamentul infecţiilor fungice (cum sunt ketoconazol, itraconazol, voriconazol, posaconazol) și infecțiilor bacteriene (cum sunt claritromicina şi telitromicina, furazolidonă).
 Medicamente pentru boala Parkinson (cum este levodopa).
 Medicamente pentru problemele tiroidiene (cum este levotiroxina).
 Ritonavirul, cobicistat (medicamente pentru tratamentul infecţiei cu HIV). Anumite medicamente pot amplifica efectele medicamentului Airbufo Forspiro și este posibil să fie necesar ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze îndeaproape.
Dacă oricare din cele de mai sus vi se aplică sau dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să utilizaţi Airbufo Forspiro.
De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă urmează să fiţi supus unei anestezii generale pentru o intervenţie chirurgicală sau stomatologică.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
 Dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Airbufo Forspiro – nu utilizaţi Airbufo Forspiro decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă indică acest lucru.
 Dacă rămâneţi gravidă în timpul utilizării Airbufo Forspiro, nu întrerupeţi utilizarea Airbufo Forspiro, dar discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră.
 Dacă alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Airbufo Forspiro.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Airbufo Forspiro nu are nicio influență sau are influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Airbufo Forspiro conţine lactoză
Airbufo Forspiro conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a folosi acest medicament.
Cantitatea de lactoză din acest medicament nu cauzează în mod normal probleme la persoanele care prezintă intoleranță la lactoză.
Excipientul lactoză conţine cantităţi mici de proteine din lapte, care pot cauza reacții alergice.

3. Cum să utilizaţi Airbufo Forspiro

 Utilizaţi întotdeauna Airbufo Forspiro exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
 Este important să utilizaţi Airbufo Forspiro zilnic, chiar dacă nu aveţi în momentul respectiv simptome de astm bronşic sau BPOC.
 Dacă utilizaţi Airbufo Forspiro pentru astm bronşic, medicul dumneavoastră vă va monitoriza periodic simptomele.
Dacă aţi luat comprimate care conţin corticosteroizi pentru astmul dumneavoastră sau BPOC, medicul dumneavoastră vă poate reduce numărul comprimatelor odată ce aţi început tratamentul cu Airbufo Forspiro. Dacă aţi luat comprimate care conţin corticosteroizi pentru o perioadă lungă de timp, medicul dumneavoastră poate dori să efectuaţi analize de sânge din când în când. În cazul reducerii administrării
orale a numărului de comprimate care conţin corticosteroizi, vă puteţi simţi rău chiar dacă simptomele respiratorii pot fi îmbunătăţite. Puteţi prezenta simptome, cum sunt nas înfundat sau secreţii nazale, slăbiciune sau durere musculară sau articulară şi erupţie trecătoare pe piele (eczemă). Dacă oricare din aceste simptome vă deranjează sau dacă apar alte simptome, cum sunt durerea de cap, oboseala, greaţa (senzaţia de rău) sau vărsăturile (stare de rău), vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.
Dacă dezvoltaţi simptome alergice sau artritice, poate fi necesar să luaţi alte medicamente. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat privind continuarea administrării Airbufo Forspiro.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda administrarea suplimentară a comprimatelor cu corticosteroizi la tratamentul obişnuit, în decursul perioadelor de stres (de exemplu, în cazul unei infecţii toracice sau înainte de o intervenţie chirurgicală).
Informaţii importante despre simptomele dumneavoastră de astm bronşic sau BPOC
Dacă simţiţi că nu mai puteţi respira sau aveţi respiraţie şuierătoare în timpul utilizării Airbufo Forspiro, trebuie să continuaţi să utilizaţi Airbufo Forspiro şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede, deoarece este posibil să aveţi nevoie de un tratament suplimentar.

Contactaţi imediat medicul dumneavoastră dacă:
 Respiraţi mai greu sau vă treziţi în timpul nopţii cu simptome de scurtare a respiraţiei şi respiraţie şuierătoare.
 Simţiţi dimineaţa o senzaţie de constricţie în piept sau constricţia durează mai mult decât în mod normal.
Aceste semne pot însemna că astmul bronşic sau BPOC-ul nu sunt controlate corespunzător şi probabil aveţi nevoie imediat de un alt tratament sau de un tratament suplimentar.

Astm bronşic
Airbufo Forspiro poate fi recomandat în astmul bronşic în două moduri. Cantitatea de Airbufo Forspiro şi modul de utilizare depind de modul de prescriere.
a) Dacă vi s-a prescris Airbufo Forspiro şi un alt inhalator de salvare, citiţi punctul “a) Utilizarea Airbufo Forspiro şi a unui alt inhalator de salvare”.
b) Dacă vi s-a prescris Airbufo Forspiro ca unic inhalator, citiţi punctul „b) Utilizarea Airbufo Forspiro ca unic inhalator pentru astmul bronşic”.
a) Utilizarea Airbufo Forspiro şi a unui alt inhalator de salvare
Utilizaţi Airbufo Forspiro zilnic. Aceasta vă ajută la prevenirea apariţiei simptomelor de astm bronşic.
Adulţi (18 ani şi peste)
 Doza recomandată este de 1 sau 2 inhalaţii, de două ori pe zi.
 Medicul dumneavoastră poate creşte doza la 4 inhalaţii, de două ori pe zi.
 Dacă simptomele dumneavoastră sunt bine controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea medicamentului, o dată pe zi.
Adolescenţi (12 – 17 ani)
 Doza recomandată este de 1 sau 2 inhalaţii, de două ori pe zi.
 Dacă simptomele dumneavoastră sunt bine controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea medicamentului, o dată pe zi.
Airbufo Forspiro nu este indicat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 12 ani.
Medicul dumneavoastră vă va ajuta să controlaţi simptomele de astm bronşic. Vă va ajusta doza din acest medicament la cea mai mică doză care controlează simptomele de astm bronşic. Cu toate acestea, nu ajustaţi numărul de inhalaţii pe care vi l-a prescris medicul dumneavoastră fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.
Utilizaţi „inhalatorul de salvare” separat pentru a trata apariţia simptomelor de astm bronşic. Purtaţi mereu cu dumneavoastră „inhalatorul de salvare” și utilizaţi-l pentru a ameliora atacurile bruşte de scurtare a respiraţiei şi respiraţie şuierătoare. Nu utilizaţi Airbufo Forspiro pentru tratamentul simptomelor de astm bronşic – utilizaţi inhalatorul de salvare.
b) Utilizarea Airbufo Forspiro ca unic inhalator
Utilizaţi Airbufo Forspiro în acest mod numai dacă medicul dumneavoastră vă recomandă și dacă aveți vârsta de 12 ani sau peste.
Utilizaţi Airbufo Forspiro zilnic. Acesta vă ajută la prevenirea apariţiei simptomelor de astm bronşic.

Doza recomandată:
 1 inhalaţie dimineaţa şi 1 inhalaţie seara
sau
 2 inhalaţii dimineaţa
sau
 2 inhalaţii seara.
Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la 2 inhalaţii, de două ori pe zi.
De asemenea, puteţi utiliza Airbufo Forspiro şi ca tratament „de salvare” în crizele de astm bronşic.
 Dacă prezentaţi simptome de astm, inhalaţi o dată şi aşteptaţi câteva minute.
 Dacă nu vă simţiţi mai bine, mai inhalaţi o dată.
 Nu administraţi mai mult de 6 inhalaţii pentru o criză.
Purtaţi întotdeauna inhalatorul Airbufo Forspiro cu dumneavoastră şi utilizaţi-l când este necesar.
În mod normal o doză totală zilnică de mai mult de 8 inhalaţii nu este necesară. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă poate permite să utilizaţi până la 12 inhalaţii pe zi, pentru o perioadă limitată de timp. Dacă în mod normal aveţi nevoie de 8 sau mai multe inhalaţii pe zi, este recomandabil să faceţi o programare la medicul dumneavoastră. E posibil ca acesta să trebuiască să vă schimbe tratamentul. Nu administraţi mai mult de 12 inhalaţii în 24 de ore. Dacă simptomele de astm bronşic apar în timpul efortului fizic, utilizaţi Airbufo Forspiro aşa cum a fost descris mai sus. Cu toate acestea, nu utilizaţi Airbufo Forspiro înainte de începerea efortului fizic pentru a preveni apariţia simptomelor de astm bronşic.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
 Trebuie utilizat doar la adulți (cu vârsta de 18 ani şi peste)
 Doza recomandată este de 2 inhalaţii, de două ori pe zi.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, alte medicamente care lărgesc căile respiratorii, numite bronhodilatatoare (cum sunt bromura de tiotropium sau ipratropium) pentru BPOC.

Instrucţiuni de utilizare
Medicul, asistenta medicală sau farmacistul dumneavoastră trebuie să vă arate cum să utilizaţi inhalatorul şi trebuie să vă verifice periodic.
Dispozitivul pentru inhalare conţine 60 de doze de medicament sub formă pulbere, ambalat în folie dispusă în spirală. Acesta are un dispozitiv de măsurare a dozei care arată câte doze mai sunt disponibile şi numără de la 60 la 0. Când ajungeţi la ultimele 10 doze, numerele vor apare pe un fond roşu. Dispozitivul pentru inhalare nu este reîncărcabil – vă rugăm să aruncaţi dispozitivul pentru inhalare când este gol şi să îl înlocuiţi cu unul nou.

Înainte de a utiliza dispozitivul pentru inhalare
 Deschideți clapeta transparentă a cămăruței laterale.
 Îndepărtați folia de la nivelul cămăruței laterale prin tragerea completă a acesteia în sens invers
zimților de la acest nivel, așa cum este prezentat mai jos. Nu împingeți și nu forțați folia.

Închideți clapeta cămăruței laterale și îndepărtați folia folosită.

Important
În timp ce utilizați dispozitivul pentru inhalare, cămăruța laterală se va umple treptat cu folia folosită.
Folia cu dungi negre nu conține medicament. Eventual secțiunile numerotate ale foliei se vor vedea la nivelul cămăruței laterale.
Nu lăsați mai mult de 2 sectoare de folie la nivelul cămăruței laterale deoarece acest lucru poate bloca dispozitivul pentru inhalare. Îndepărtați cu grijă folia așa cum este prezentat mai sus și aruncați-o conform reglementărilor locale.
Utilizarea dispozitivului de inhalare

Țineți dispozitivul pentru inhalare în mână așa cum se observă în imagine.
1. Deschiderea

 Deschideți capacul de protecție orientat în jos pentru a expune piesa bucală.
 Verificați indicatorul pentru doze pentru a vedea câte doze mai sunt disponibile.

2. Pregătirea dozei

 Ridicaţi capătul manetei albe. Asigurați-vă despre închiderea camerei laterale.
Atenție: Manevrați maneta albă numai când sunteți gata să inhalați o doză de medicament. Dacă vă jucați cu maneta albă puteți pierde doze.

 Deschidere: Mișcați maneta albă complet până se aude un clic. Această acțiune deplasează o doză nouă în poziție, cu numărul expus la capăt.

 

 Închidere: Închideţi complet maneta albă, aceasta fiind introdusă cu un clic în poziţia sa originală. Acum inhalerul este pregătit pentru utilizare imediată.

3. Inhalarea dozei
 La depărtare de piesa bucală pentru inhalat, expiraţi cât de mult este posibil. Nu trebuie niciodată să expiraţi direct în inhalator deoarece acest lucru poate afecta doza.
 Ţineţi inhalatorul cu capacul de protecţie în jos.
 Strângeţi ferm buzele în jurul piesei bucale.
 Inspiraţi constant şi adânc prin inhaler, nu pe nas.

 

 Îndepărtaţi inhalatorul din gură şi ţineţi-vă respiraţia pentru 5-10 secunde sau cât timp este posibil fără a determina disconfort.
 Apoi expiraţi încet, dar nu în inhalator.
 Închideţi capacul protector peste piesa bucală.
 Clătiţi gura cu apă și scuipați. Aceasta poate ajuta la prevenirea apariţiei infecţiilor fungice la nivelul gurii şi a apariției răguşelii.

Curăţare
 Ştergeţi partea exterioară a piesei bucale cu un şerveţel curat, uscat dacă este nevoie.
 Nu demontaţi inhalatorul pentru curăţare sau pentru alte motive!
 Nu curăţaţi cu apă sau şerveţele umede părţile inhalatorului deoarece pot fi afectate dozele!
 Nu introduceţi niciodată un ac sau obiecte ascuţite în piesa bucală sau în alte părţi deoarece puteţidistruge inhalerul!

Dacă utilizaţi mai mult Airbufo Forspiro decât trebuie

Este important să luaţi doza aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu trebuie să depăşiţi doza prescrisă fără să vă sfătuiţi cu medicul.
Dacă utilizaţi mai mult Airbufo Forspiro decât trebuie, cele mai frecvente simptome care pot apărea sunt tremurăturile, durerea de cap sau bătăile rapide sau neregulate ale inimii.

Dacă uitaţi să utilizaţi Airbufo Forspiro
 Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Totuși, dacă este aproape ora pentru următoarea doză, săriți doza uitată.
 Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă apar oricare din următoarele, opriţi utilizarea Airbufo Forspiro şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
 Umflare a feţei, în special în jurul gurii (limbă şi/sau gât şi/sau dificultăţi la înghiţire) sau urticarie cu dificultăţi de respiraţie (angioedem) şi/sau senzaţie bruscă de leşin. Acestea pot însemna că aveţi o reacţie alergică. Aceste reacţii adverse apar rar (poate afecta mai puţin de 1 din 1000 de
persoane).
 Respiraţie şuierătoare acută cu debut brusc sau scurtarea respiraţiei imediat după utilizarea inhalatorului. Dacă apar oricare din aceste simptome, opriţi imediat utilizarea Airbufo Forspiro şi utilizaţi inhalatorul „de salvare”. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat pentru că puteţi avea nevoie de o schimbare a tratamentului. Aceste reacţii adverse apar foarte rar (pot afecta mai puţin de 1 din 10000 de persoane).

Alte posibile reacţii adverse:
Frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 10 persoane)
 Palpitaţii (conştientizarea bătăilor inimii), tremor localizat sau generalizat. Dacă apar aceste reacţii adverse, ele sunt de obicei uşoare şi dispar, în mod normal, la continuarea tratamentului cu Airbufo Forspiro.
 Stomatită (infecţie fungică) la nivelul gurii. Aceasta e puţin probabil să apară dacă vă clătiţi gura cu apă după ce utilizaţi Airbufo Forspiro.
 Dureri uşoare în gât, tuse şi voce răguşită.
 Durere de cap.
 Pneumonie (infecție la nivelul plămânilor) la pacienții cu BPOC.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă manifestați oricare dintre următoarele simptome în timp ce luați Airbufo Forspiro, deoarece acestea pot indica o infecție la nivelul plămânilor:
 Febră sau frisoane.
 Eliminare crescută de mucus, modificare a culorii mucusului.
 Agravare a tusei sau a dificultăților de respirație.

Mai puţin frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 100 de persoane)
 Stare de nelinişte, nervozitate sau agitaţie.
 Tulburări ale somnului.
 Stare de ameţeală.
 Vedere încețoșată.
 Greaţă (senzaţie de rău).
 Bătăi rapide ale inimii.
 Vânătăi.
 Crampe musculare.
 Agresivitate.
Anxietate.

Rare (pot afecta mai puţin de 1 din 1000 de persoane)
 Erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi.
 Bronhospasm (constricţia muşchilor de la nivelul căilor respiratorii care provoacă respiraţie şuierătoare şi scurtarea respiraţiei). Dacă respiraţia şuierătoare apare brusc după utilizarea Airbufo
Forspiro, încetaţi să îl folosiţi şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
 Valori mici de potasiu în sânge.
 Bătăi neregulate ale inimii.

Foarte rare (pot afecta mai puţin de 1 din 10000 de persoane)
Depresie.
 Tulburări de comportament, în special la copii şi adolescenţi.
 Durere în piept sau senzaţie de apăsare (angina pectorală).
 O creştere a zahărului (glucoză) din sânge.
 Modificări ale gustului, cum ar fi un gust neplăcut în gură.
 Modificări ale tensiunii arteriale.
 Creștere în greutate, fața rotundă în formă de lună, slăbiciune, obezitatea abdominală (sindromul Cushing).
Corticosteroizii utilizaţi pe cale inhalatorie pot afecta producerea normală de hormoni steroidieni din organismul dumneavoastră, în special dacă sunt utilizaţi în doze mari şi pe o perioadă lungă de timp.

Aceste efecte includ:
 Modificări ale densităţii minerale osoase (subţierea oaselor)
 Cataractă (înceţoşarea lentilelor ochiului)
Glaucom (tensiune mărită la nivelul ochiului)
 O încetinire a vitezei de creştere la copii şi adolescenţi
 Un efect asupra glandei suprarenale (o glandă mică situată lângă rinichi).
 Caracteristici cushing
 Poate să apară și o sensibilitate crescută la infecții și o deteriorare a capacității de adaptare la stres.
Aceste reacţii adverse sunt mai puţin probabil să apară la utilizarea corticosteroizilor administraţi pe cale inhalatorie comparativ cu utilizarea corticosteroizilor pe cale orală.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Airbufo Forspiro

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau pe eticheta inhalatorului, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Airbufo Forspiro
– Substanţele active sunt budesonida şi fumaratul de formoterol dihidrat. Fiecare doză eliberată (inhalată) conţine budesonidă 160 micrograme şi fumarat de formoterol dihidrat 4,5 micrograme.
Aceasta corespunde unei doze măsurate (pulbere de inhalat unidoză conținută într-un blister) de budesonidă 194,7 micrograme şi fumarat de formoterol dihidrat 6,1 micrograme. – Celălalt component este lactoză monohidrat (conţine proteine din lapte). Cum arată Airbufo Forspiro şi conţinutul ambalajului Airbufo Forspiro este un inhalator din plastic de culoare roșie/albă, ce conține medicamentul dumneavoastră. Fiecare inhalator conţine un blister din OPA-Al-PVC/Al cu 60 de doze cu pulbere de inhalat unidoză. Pulberea de inhalat este de culoare albă pană la aproape albă sau slab gălbuie fără  aglomerări.
Airbufo Forspiro este disponibil în cutii cu 1, 2, 3, 4 sau 6 dispozitive de inhalare, fiecare cu 60 doze. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *