Prospecte medicamente
Androgel 16,2 mg/g gel

Androgel 16,2 mg/g gel

Androgel 16,2 mg/g gel (Testosteron)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Androgel 16,2 mg/g gel şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Androgel 16,2 mg/g gel
3. Cum să utilizați Androgel 16,2 mg/g gel
4. Reacții adverse posibile
5. Cum se păstrează Androgel 16,2 mg/g gel
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Androgel 16,2 mg/g gel şi pentru ce se utilizează

Acest medicament conține testosteron, un hormon masculin produs în mod natural în organism. Androgel 16,2 mg/g gel se utilizează la bărbații adulți în scopul substituției testosteronului, pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate cauzate de deficitul de testosteron (hipogonadism masculin).
Acesta trebuie confirmat prin intermediul a două determinări separate ale valorilor testosteronului în sânge și trebuie să includă, de asemenea, simptome clinice cum sunt:
– impotenţă
– infertilitate
– apetit sexual scăzut
– oboseală
– stări depresive
– pierdere de masă osoasă cauzată de valori scăzute de hormon

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Androgel 16,2 mg/g gel

Nu utilizați Androgel 16,2 mg/g gel dacă
– aveți sau se suspectează că aveți cancer de prostată
– aveți sau se suspectează că aveți cancer de sân
– sunteţi alergic la testosteron sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Androgel 16,2 mg/g gel, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Înaintea începerii oricărui tratament cu Androgel 16,2 mg/g gel, deficitul dumneavoastră de testosteron trebuie demonstrat în mod clar de semne clinice (regresia caracterelor masculine, masă de țesut muscular scăzută, stare de slăbiciune fizică sau oboseală, apetit/dorință sexual(ă) scăzut(ă), incapacitatea de a avea/menține o erecție etc.) și confirmat prin analize de laborator.Dacă planificați analize de sânge în timp ce utilizați Androgel 16,2 mg/g gel, trebuie să vă asigurați că toate determinările testosteronului se efectuează la același laborator, din cauza variabilității valorilor analitice între laboratoarele de diagnostic.

Androgel 16,2 mg/g gel nu este recomandat pentru:
– tratamentul sterilității sau impotenței masculine
– copii și adolescenți, deoarece nu sunt disponibile informații clinice pentru subiecții de sex masculin cu vârsta sub 18 ani
Hormonii androgeni pot crește riscul măririi prostatei (hipertrofie benignă de prostată) sau al cancerului de prostată. Examinări regulate ale prostatei trebuie efectuate înainte de începerea tratamentului și în timpul acestuia, pentru a respecta recomandările medicului dumneavoastră.
Dacă aveți o boală severă de inimă, ficat sau rinichi, tratamentul cu Androgel 16,2 mg/g gel poate cauza complicații severe sub forma retenției de apă în organism, însoțită uneori de insuficiență cardiacă congestivă (supraîncărcare cu lichid la nivelul inimii).
Medicul dumneavoastră trebuie să vă efectueze următoarele analize de sânge înaintea și în timpul tratamentului: valoarea testosteronului în sânge, hemoleucograma completă. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți tensiune arterială mare sau dacă urmați tratament pentru tensiune arterială crescută, deoarece testosteronul poate determina creșterea tensiunii arteriale.
Testosteronul poate determina creșterea tensiunii arteriale. Prin urmare, Androgel 16,2 mg/g gel trebuie utilizat cu precauție în cazul în care aveți tensiune arterială crescută. În timpul tratamentului cu testosteron, la unele persoane, în special la cele mult supraponderale sau care prezintă deja dificultăți de respirație, a fost raportată agravarea problemelor respiratorii în timpul somnului.
Dacă aveţi cancer care vă afectează sistemul osos, este posibil să apară valori crescute ale calciului în sânge sau urină. Androgel 16,2 mg/g gel poate să afecteze și mai mult aceste valori ale calciului. În timpul tratamentului cu Androgel 16,2 mg/g gel, medicul dumneavoastră poate solicita verificarea valorilor calciului prin analize de sânge. Dacă urmați tratament de substituție cu testosteron pe perioade lungi de timp, este posibil să apară o creștere anormală a numărului de globule roșii din sânge (policitemie). Vi se vor efectua analize de sânge periodice pentru a controla că nu se întâmplă acest lucru.
Androgel 16,2 mg/g gel trebuie utilizat cu precauție daca aveți epilepsie și/sau migrene, deoarece aceste afecțiuni pot fi agravate.
Dacă aveți diabet și utilizați insulină pentru a ține sub control valorile glicemiei, tratamentul cu testosteron vă poate afecta răspunsul la insulină și este posibil să fie nevoie de reducerea medicației dumneavoastră antidiabetice.
În cazul unor reacții severe pe piele, tratamentul trebuie evaluat și, dacă este necesar, oprit.
Următoarele semne pot indica utilizarea unei cantități prea mari de medicament: iritabilitate, nervozitate, creștere în greutate, erecții frecvente sau prelungite. Raportați oricare dintre aceste semne medicului dumneavoastră, care va ajusta doza zilnică de Androgel 16,2 mg/g gel.
Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va efectua un examen complet. Acesta va trebui să recolteze probe de sânge în două vizite separate pentru a determina valorile dumneavoastră de testosteron, înainte de a vă prescrie acest medicament. Pe parcursul tratamentului, medicul vă va consulta regulat (cel puțin o dată pe an și de două ori pe an dacă sunteți un pacient vârstnic sau cu risc).
Androgel 16,2 mg/g gel nu trebuie utilizat de către femei din cauza posibilelor efecte virilizante (cum ar fi creșterea părului facial sau a părului pe corp, îngroșarea vocii sau modificări ale ciclului menstrual).

Sportivi și femei
Sportivii și femeile trebuie preveniți asupra faptului că acest medicament conține o substanță activă (testosteron) care poate determina un rezultat pozitiv la testele de control antidoping.

Transferul posibil al testosteronului
În timpul contactului apropiat și pe perioade relativ lungi la nivelul pielii, testosteronul poate fi transferat unei alte persoane dacă nu acoperiți zona tratată. Aceasta poate determina ca partenera dumneavoastră să prezinte semne ale unor valori crescute de testosteron, cum ar fi îndesirea părului pe față și pe corp și îngroșarea vocii. Aceasta poate provoca modificări ale ciclului menstrual la femei, pubertate prematură și mărirea organelor genitale la copii. Transferul poate fi împiedicat prin purtarea de îmbrăcăminte care acoperă zona de aplicare sau efectuarea de dușuri înaintea contactului.

Se recomandă următoarele precauții:
– spălați-vă mâinile cu apă și săpun după aplicarea gelului,
– acoperiți zona de aplicare cu îmbrăcăminte după uscarea gelului,
– faceți duș înaintea contactului intim sau, dacă nu este posibil, purtați îmbrăcăminte, de exemplu o cămașă sau un tricou care să acopere locul de aplicare în timpului contactului,
– purtați îmbrăcăminte (cum ar fi o bluză cu mâneci lungi) care acoperă locul de aplicare în timpul perioadelor de contact cu copii.

Dacă suspectați că a fost transferat testosteron la o altă persoană (femeie sau copil)
– spălați imediat cu apă și săpun zona de piele posibil afectată,
– raportați medicului dumneavoastră orice semne precum acneea sau modificările de creștere și apariție a părului de pe corp sau față
Este de preferat să așteptați cel puțin 2 ore după ce aplicați gelul și înainte de a face baie sau duș. Dacă este uneori necesar să faceți baie sau duș după 2 până la 6 ore de la aplicarea gelului, acest lucru nu ar trebui să modifice în mod semnificativ efectele tratamentului dumneavoastră.
Pentru a îmbunătăți siguranța partenerei dumneavoastră, trebuie să spălați zona cu săpun, de exemplu în timpul dușului înaintea contactui sexual sau, dacă nu este posibil, trebuie să purtați un tricou care acoperă locul de aplicare în timpul actului sexual.
Trebuie să purtați un tricou care acoperă locul de aplicare atunci când intrați în contact cu copii, pentru a evita riscul de transfer al gelului pe pielea copilului.

Androgel 16,2 mg/g gel împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, în special următoarele:
– anticoagulante orale (utilizate pentru subţierea sângelui)
– corticosteroizi
Aceste medicamente pot determina ajustarea dozei de Androgel 16,2 mg/g gel.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Androgel 16,2 mg/g gel nu trebuie utilizat de către femeile gravide sau care alăptează.
Femeile gravide trebuie să evite orice contact cu locurile de aplicare a Androgel 16,2 mg/g gel. Acest medicament poate provoca apariția de caracteristici masculine nedorite la copilul în dezvoltare. În cazul contactului, așa cum se recomandă mai sus, spălați cât mai curând posibil zona de contact cu apă și săpun.
Dacă partenera dumneavoastră rămâne gravidă, trebuie să urmați recomandările de evitare a transferului gelului cu testosteron.
Este posibil ca producerea de spermatozoizi să fie suprimată reversibil cu Androgel 16,2 mg/g gel.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Androgel 16,2 mg/g gel nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. Cum să utilizați Androgel 16,2 mg/g gel

Acest medicament este destinat numai utilizării de către bărbați adulți.
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Utilizarea pompei pentru prima dată
Înainte de a utiliza pompa prima dată, trebuie să o pregătiți de utilizare după cum urmează:
– Scoateți capacul fără filet de pe rezervor, pentru a avea acces la piston
– Scoateţi dopul de pe orificiu
– Apăsați pe piston de trei ori
– Nu utilizați gelul eliberat în urma acestor trei apăsări ale pistonului. Această doză trebuie aruncată în condiții de siguranță.
– Pompa este acum pregătită pentru utilizare. Nu va mai fi necesar s-o amorsați din nou.
– De fiecare dacă când este apăsat pistonul, se eliberează 1,25 g de gel
Doza recomandată este de 2,5 g de gel (40,5 mg de testosteron) aplicată o dată pe zi aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, preferabil dimineața. Pentru a obține 2,5 g de gel, pistonul trebuie apăsat de două ori. Doza poate fi ajustată de medicul dumneavoastră, iar doza maximă este de 5 g gel pe zi (cel mult patru apăsări ale pistonului).
Medicul dumneavoastră vă va spune câte apăsări ale pistonului sunt necesare pentru a obține doza corectă de gel pentru dumneavoastră. Tabelul de mai jos vă oferă mai multe informații.
Gelul trebuie întins ușor, în strat subțire, pe pielea curată, uscată și sănătoasă ale ambilor umeri și ale părții de sus a brațelor. Nu îl masați pe piele. Lăsați gelul să se usuce timp de cel puțin 3-5 minute înainte de a vă îmbrăca. Spălați mâinile cu apă și săpun după aplicare. Nu aplicați pe zonele genitale (penis și testicule), deoarece conținutul crescut de etanol poate provoca iritații locale.

Dacă utilizaţi mai mult Androgel 16,2 mg/g gel decât trebuie
Solicitați sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului. Tratamentul supradozajului ar consta din întreruperea administrării Androgel 16,2 mg/g gel și administrarea de tratamente simptomatice și de susținere adecvate.

Dacă uitaţi să utilizaţi Androgel 16,2 mg/g gel
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Aplicați doza următoare la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să utilizaţi Androgel 16,2 mg/g gel
Nu trebuie să opriți tratamentul cu Androgel 16,2 mg/g gel decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă spune să faceți acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele:

eacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
Androgel 16,2 mg/g gel poate provoca modificări ale dispoziției (inclusiv schimbări de dispoziție, furie sau agresivitate, nerăbdare, lipsa somnului, vise anormale și apetit sexual crescut) și reacții pe piele (inclusiv acnee, căderea părului, uscăciune a pielii, iritație a pielii, modificări de culoare ale părului, urticarie și sensibilitate a pielii), creșterea numărului de globule roșii din sânge, a valorilor hematocritului (procentul de globule roșii din sânge) și hemoglobinei (componenta globulelor roșii
care transportă oxigenul), identificate prin analize de sânge periodice, și modificări la nivelul prostatei (inclusiv valori crescute în sânge ale unei proteine numite antigen specific prostatic, care este produsă de către prostată).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta cel mult 1 din 100 persoane)
Androgel 16,2 mg/g gel poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, înroșirea pielii, inflamarea venelor, diaree, balonare la nivelul stomacului, durere la nivelul gurii, creșterea în volum a sânilor, sensibilitate la nivelul mameloanelor, durere la nivelul testiculelor, retenție de lichid.
În timpul tratamentului cu Androgel 16,2 mg/g gel s-au observat și alte reacții adverse: oboseală, depresie, anxietate, dureri de cap, amețeală, furnicături la nivelul pielii, cheaguri de sânge, dificultăți de respirație, vărsături, transpirație, creștere anormală a părului de pe corp, durere musculară sau osoasă, dificultăți de eliminare a urinei, număr scăzut al spermatozoizilor, slăbiciune musculară, indispoziție, creștere în greutate.
Din cauza etanolului pe care îl conține acest medicament, aplicările frecvente pe piele pot provoca iritare și uscăciune a pielii.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare: Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Androgel 16,2 mg/g gel

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă după EXP.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conține Androgel 16,2 mg/g gel
– Substanţa activă este testosteronul.
– Celelalte componente sunt Carbomer 980, miristat de izopropil, etanol 96%, hidroxid de sodiu 0,1N , apă purificată.
Cum arată Androgel 16,2 mg/g gel şi conţinutul ambalajului
Androgel 16,2 mg/g gel este un gel transparent sau ușor opalescent, incolor, furnizat într-un recipient
multidoză cu pompă dozatoare, cu 88 g gel, și eliberează un minim de 60 de doze.
Androgel 16,2 mg/g gel este disponibil în ambalaje conținând 1, 2, 3 sau 6 recipiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *