Aricept Evess 5 mg, comprimate orodispersabile

Aricept Evess.Prospect

Aricept Evess 5 mg, comprimate orodispersabile – Clorhidrat de donepezil

În acest prospect găsiţi:

1. Ce este Aricept Evess şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Aricept Evess
3. Cum să utilizaţi Aricept Evess
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Aricept Evess
6. Informaţii suplimentare

1.CE ESTE ARICEPT EVESS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Aricept Evess (clorhidrat de donepezil) aparţine grupului de medicamente denumite inhibitori de acetilcolinesterază. Aricept Evess este utilizat în tratamentul simptomatic al bolii Alzheimer, forma uşoară sau moderată. De asemenea, este utilizat şi în tratamentul simptomatic al demenţei vasculare (demenţa asociată cu bolile cerebrovasculare). Medicamentul este indicat doar pacienţilor adulţi.

2.ÎNAINTE SĂ LUAŢI ARICEPT EVESS 

Nu luaţi Aricept Evess dacă:

– Sunteţi alergic la clorhidratul de donepezil, la medicamente denumite derivaţi de piperidină sau la oricare dintre excipienţii produsului prezentaţi mai sus;
– Sunteţi însărcinată, este posibil să fiţi însărcinată sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Aricept Evess dacă:

– Aveţi sau aţi avut ulcer gastric sau duodenal;
– Aţi avut convulsii;
– Aveţi afecţiuni cardiace;
– Aveţi astm bronşic sau alte boli pulmonare cronice;
– Aveţi sau aţi avut orice fel de afecţiuni hepatice;
– Aveţi dificultăţi de urinare.

Ce precauţii speciale trebuie să luaţi?

Tratamentul trebuie iniţiat de către un medic specialist cu experienţă în tratamentul demenţei. Tratamentul trebuie iniţiat numai dacă există un supraveghetor care vă va monitoriza regulat administrarea medicamentului.

Utilizarea altor medicamente

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alt medicament, chiar şi dintre cele care se eliberează fără prescripţie medicală.
Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă utilizaţi alte medicamente, în special medicamente pentru calmarea durerilor sau pentru artrită, antibiotice sau medicamente antifungice, relaxante ale musculaturii, medicamente împotriva depresiei, medicamente împotriva convulsiilor sau orice medicament pentru tratarea bolilor de inimă.
Dacă urmează să fiţi supus unei operaţii care necesită anestezie generală, spuneţi medicului dumneavoastră sau medicului anestezist că sunteţi în tratament cu Aricept Evess.

Utilizarea Aricept Evess cu alimente şi băuturi

Alcoolul poate accentua efectul medicamentului, ca urmare, nu consumaţi alcool în timpul tratamentului.
Alimentele nu influenţează absorbţia Aricept Evess.

Sarcina şi alăptarea

Nu este recomandat dacă sunteţi însărcinată, este posibil să fiţi însărcinată sau alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată de boala dumneavoastră. În plus, medicamentul poate să determine oboseală, ameţeli şi crampe musculare; dacă apar aceste fenomene, nu mai conduceţi şi nu mai folosiţi utilaje.

3.CUM SĂ LUAŢI ARICEPT EVESS 

Întotdeauna luaţi medicamentul aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi nelămuriri, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a începe tratamentul.
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului numele persoanei care vă are în îngrijire, pentru a lua legătură cu aceasta. Această persoană vă va ajuta să luaţi medicamentul aşa cum v-a fost prescris. Dacă aveţi impresia că medicamentul acţionează prea slab sau prea puternic, informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Comprimatele se iau pe cale orală, seara, înainte de culcare. Comprimatul se pune pe limbă şi se lasă să se topească înainte de a fi înghiţit, cu sau fără apă, după cum preferaţi.
Numărul de comprimate orodispersibile poate fi modificat în funcţie de durata tratamentului şi de recomandările medicului dumneavoastră. În general, tratamentul trebuie început cu o doză de 5 mg clorhidrat de donepezil (un comprimat alb), administrat în fiecare seară. După o lună de tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi o doză de 10 mg clorhidrat de donepezil (un comprimat galben sau două comprimate albe). Doza maximă recomandată este de 10 mg clorhidrat de donepezil pe zi.
Urmaţi întotdeauna recomandările medicului dumneavoastră sau farmacistului cu privire la modul în care şi când trebuie să luaţi medicamentul. Nu modificaţi doza fără avizul medicului dumneavoastră. Nu încetaţi să urmaţi tratamentul decât la indicaţia medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă vor spune cât timp trebuie să urmaţi tratamentul. Din când în când, medicul dumneavoastră va evalua tratamentul şi va observa simptomele bolii

Dacă luaţi mai mult decât trebuie 

Nu luaţi mai multe comprimate pe zi decât v-a fost prescris. Anunţaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aţi luat mai multe comprimate decât trebuia. Dacă nu puteţi contacta medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat celei mai apropiate unităţi medicale; luaţi comprimatele şi ambalajul cu dumneavoastră, pentru ca medicii să ştie despre ce medicament este vorba.

Dacă uitaţi să luaţi 

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o în ziua următoare, la ora obişnuită.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aţi uitat să luaţi comprimatele mai mult de o săptămână, anunţaţi medicul dumneavoastră înainte de a reîncepe tratamentul.

4.REACŢII ADVERSE POSIBILE 

Ca orice alt medicament si acesta poate determina reacţii adverse (efecte nedorite).

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: diaree, greaţă, vărsături, crampe musculare, oboseală şi insomnie. Au mai fost raportate: ameţeli, dureri de cap, alte dureri, accidente şi răceli banale. În majoritatea cazurilor, aceste reacţii adverse au dispărut fără a fi necesară întreruperea tratamentului. Dacă apar astfel de reacţii adverse şi dacă devin prea supărătoare, spuneţi medicului dumneavoastră. De asemenea, la pacienţii trataţi cu Aricept Evess au mai fost raportate: scăderea poftei de mâncare; halucinaţii, agitaţie, comportament agresiv, leşin, convulsii; tremurături, rigiditate sau mişcări necontrolate, în special la nivelul feţei şi limbii, dar şi la nivelul membrelor; rărirea bătăilor inimii;tulburări abdominale, inclusiv sângerări digestive, ulcer gastric şi duodenal; afecţiuni hepatice, inclusiv hepatită; erupţii la nivelul pielii, mâncărime, pierderi necontrolate de urină.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: convulsii (adesea datorate unor boli de inimă), rărirea bătăilor inimii, ulcer gastric sau duodenal, modificări ale rezultatelor unor analize de sânge (creşterea nivelului de creatininkinază musculară).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ ARICEPT EVESS 

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C în ambalajul original.
Nu utilizaţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.INFORMAŢII SUPLIMENTARE 

Ce conţine Aricept Evess

Aricept Evess 5 mg, comprimate orodispersabile
Substanţa activă este clorhidratul de donepezil. Un comprimat orodispersabil conţine 5 mg clorhidrat de donepezil.
Alte ingrediente (excipienţii) sunt: manitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, carrageenan, alcool polivinilic.
Aricept Evess 10 mg, comprimate orodispersabile.
Substanţa activă este clorhidratul de donepezil. Un comprimat orodispersabil conţine 10 mg clorhidrat de donepezil.
Alte ingrediente (excipienţii) sunt: manitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, carrageenan, alcool polivinilic, oxid galben de fer (E172).

Cum arată Aricept Evess şi conţinutul ambalajului

Aricept Evess, 5mg, comprimate orodispersabile
Comprimate orodispersabile de culoare albă, marcate cu „5” pe o faţă şi cu „ARICEPT” pe cealaltă faţă.
Aricept Evess, 10 mg, comprimate orodispersabile
Comprimate orodispersabile de culoare galbenă, marcate cu „10” pe o faţă şi cu „ARICEPT” pe cealaltă faţă.

Ambalaj:

Aricept Evess, 5mg, comprimate orodispersabile
Cutie cu 2 blistere a câte 14 comprimate orodispersabile.
Aricept Evess, 10 mg, comprimate orodispersabile
Cutie cu 2 blistere a câte 14 comprimate orodispersabile.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap