Prospecte medicamente
Baneocin 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanata

Baneocin 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanata

Baneocin 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanata (Zinc bacitracină/sulfat de neomicina)

În acest prospect găsiţi:
1.Ce este Baneocin pulbere cutanată şi pentru ce se utilizează
2.Înainte să utilizaţi Baneocin pulbere cutanată
3.Cum să utilizaţi Baneocin pulbere cutanată
4.Reacţii adverse posibile
5.Cum se păstrează Baneocin pulbere cutanată
6.Informaţii suplimentare

1. CE ESTE BANEOCIN PULBERE CUTANATĂ ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Baneocin este un medicament antibacterian care se aplică la nivelul pielii. Acesta acţionează prin distrugerea anumitor bacterii care determină afecţiuni ale pielii.

Baneocin pulbere este utilizat în:
– tratamentul anumitor infecţii şi ulceraţii de la nivelul pielii
– tratamentul eczemelor şi arsurilor supra infectate
– tratamentul dermatitelor infectate la copii cu vârsta peste 2 aniprevenirea infecţiilor apărute după intervenţii chirurgicale la nivelul pielii

2.ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI BANEOCIN PULBERE CUTANATĂ

Nu utilizaţi Baneocin pulbere
-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la
– bacitracină
– neomicină
– alte antibiotice aminoglicozidice (cum sunt neomicina, gentamicina, amikacina)

– oricare dintre celelalte componente ale Baneocin pulbere cutanată.

-dacă trebuie să trataţi răni adânci, deschise sau leziuni extinse ale pielii.În aceste cazuri,substanţele active ale Baneocin pulbere pot fi absorbite în organism şi pot determina reacţii adversecum sunt afectarea auzului, inclusiv pierderea auzului.
-dacă aveţi afecţiuni severe ale inimii sau ale rinichilor
-dacă aţi avut anterior o afecţiune a urechii interne sau a organului care controlează echilibrul, aflat în interiorul urechii
-dacă timpanul dumneavoastră este perforat. Nu utilizaţi Baneocin pulbere la nivelul canalului auditiv extern
-la nivelul ochilor
-la nivelul sânilor,în timpul alăptării
-la copii cu vârsta sub 2 ani.
Nu utilizaţi acest medicament dacă oricare dintre cele enumerate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza Baneocin pulbere.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Baneocin pulbere
-Dacă aveţi afecţiuni ale ficatului sau rinichilor (insuficienţă hepatică sau renală). De asemenea, vă rugăm să urmăriţi apariţia oricărui semn care poate indica afectarea rinichiului (pierderea poftei de mâncare , sete excesivă, urinare în cantitate redusă, urme de sânge în urină) sau afectarea auzului(pierdere a auzului pentru sunete înalte, zgomote şi senzaţie de presiune în urechi).
-Când utilizaţi doze mai mari decât cele recomandate, mai ales în tratamentul ulcerelor varicoase. Dacă sunt absorbite prin piele cantităţi mari din acest medicament, există riscul să apară slăbiciune musculară. Dacă prezentaţi deja slăbiciune musculară (de exemplu dacă suferiţi de miastenia gravis sau o afecţiune similară), starea dumneavoastră se poate agrava.
-Utilizarea îndelungată a antibioticelor poate determina apariţia bacteriilor rezistente.
– Vă rugăm să urmăriţi apariţia semnelor de inflamaţie(senzaţie de căldură, înroşire, umflare, durere) sau de infecţie fungică (cu ciuperci) apărute la nivelul leziunilor tratate.
Spuneţi medicului dumneavoastră despre acestea sau despre orice altă modificare neobişnuită pe care o observaţi.

Utilizarea altor medicamente.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În special,nu utilizaţi Baneocin pulbere şi spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

– antibiotice şi medicamente care elimină surplusul de apă din organism (diuretice).Medicamentele care influenţează modul în care funcţionează rinichii dumneavoastră,cum sunt antibioticele (de exemplu cefalosporinele sau alte antibiotice aminoglicozide) sau diureticele (de exemplu acidul etacrinic şi furosemida),utilizate în acelaşi timp pot determina accentuare a efectelor Baneocin pulbere asupra afectării auzului sau a funcţiei rinichilor.

– somnifere, anestezice sau relaxante musculare Baneocin pulbere poate accentua slăbiciunea musculară dacă este utilizat în acelaşi timp cu anestezicele,în timpul intervenţiei chirurgicale.Ca urmare, înaintea intervenţiei chirurgicale spuneţi mediculului dumneavoastră că utilizaţi Baneocin pulbere.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră au farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu se recomandă utilizarea Baneocin pulbere cutanată la gravide şi la femeile care alăptează.
Aplicarea la nivelul sânilor de Baneocin pulbere cutanată în cazul femeilor care alăptează este contraindicată.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu se cunosc efectele Baneocin pulbere cutanată asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi aparate şi utilaje.

3.CUM SĂ UTILIZAŢI BANEOCIN PULBERE CUTANATĂ

Utilizaţi întotdeauna Baneocin pulbere exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi şi copii cu vârsta peste 2 ani

Împrăştiaţi pudra în cantitate suficientă pe zona afectată de 2 până la 4 ori pe zi. Zona afectată poate fi acoperită cu un pansament. Evitaţi pătrunderea pudrei in ochi.

Dacă nu aţi observat nici un semn de ameliorare în decurs de 5 zile de tratament cu Baneocin pulbere cutanată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Baneocin pulbere Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Baneocin pulbere şi, ca urmare, prezentaţi simptome care pot indica leziuni renale (pierdere a poftei de mâncare,senzaţie de sete intensă,urinare în cantitate redusă, urme de sânge în urină) sau afectarea auzului (pierderea auzului pentru sunete înalte,ţiuituri şi senzaţie de presiune în urechi).

Dacă uitaţi să utilizaţi 
Dacă uitaţi să utilizaţi pulberea, utilizaţi-o imediat ce vă amintiţi. Nu utilizaţi mai multă pudră pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi 
Utilizaţi Baneocin pulbere atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră sau farmacistul.Aveţi nevoie de fiecare doză pentru a ajuta la combaterea infecţiei. Dacă întrerupeţi utilizarea mai devreme decât v-a fost recomandat, există riscul ca o parte din bacterii să supravieţuiască şi să determine revenirea infecţiei.
Dacă înghiţiţi accidental din medicament Spuneţi imediat medicului dumneavoastră şi acesta vă va recomanda tratamentul necesar.
Dacă medicamentul v-a intrat din greşeală în ochi Clătiţi imediat ochii cu apă de la robinet. Adresaţi-vă medicului dacă continuaţi să prezentaţi disconfort.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele,Baneocin pulbere poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Frecvenţa reacţiilor adverse enumerate este necunoscută. Pot să apară reacţii alergice [mai ales după utilizare îndelungată (mai mult de 8 zile), sub pansament ocluziv sau la pacienţii cu dermatită cronică].Semnele unei reacţii adverse pot include:

– înroşire şi uscare a pielii
erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi.

Dacă prezentaţi aceste simptome, întrerupeţi utilizarea pulberii şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.În timpul aplicării pe suprafeţe extinse ale pielii substanţele active absorbite în organism pot determina reacţii adverse cum sunt:
– tulburări ale echilibrului
– afectare a auzului
– afectare a funcţiei rinichilor
– slăbiciune musculară.

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5.CUM SE PĂSTREAZĂ BANEOCIN PULBERE CUTANATĂ

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.Nu utilizaţi Baneocin pulbere după data de expirare înscrisă pe cutie, după “EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţifarmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Baneocin pulbere cutanată
-Substanţele active sunt zinc bacitracina şi sulfatul de neomicină.Un gram pulbere cutanată conţin zinc bacitracină 250 UI şi sulfat de neomicină 5000 UI.
-Celelalte componente sunt pulbere bază sterilă  (amidon de porumb, oxid de magneziu).
Cum arată Baneocin pulbere cutanată şi conţinutul ambalajului

Se prezintă sub formă de pulbere fină de culoare albă până la gălbuie.Baneocin pulbere cutanată este disponibil în cutie cu un flacon de pudrat din polietilenă conţinând 10 g pulbere cutanata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *