Prospecte medicamente
Concerta comprimate cu eliberare prelungită

Concerta comprimate cu eliberare prelungită

Concerta 18 mg comprimate cu eliberare prelungită
Concerta 36 mg comprimate cu eliberare prelungită
Concerta 54 mg comprimate cu eliberare prelungită
(Clorhidrat de metilfenidat)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Concerta şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte ca dumneavoastră să luaţi sau copilul dumneavoastră să ia Concerta
3. Cum să luaţi Concerta
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Concerta
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Concerta şi pentru ce se utilizează

Pentru ce este utilizat
Concerta este utilizat pentru tratamentul „tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie” (ADHD).
● este utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.
● este utilizat numai după ce au fost încercate tratamente care nu implică administrarea de medicamente, cum sunt consiliere sau terapie comportamentală.
Concerta nu este utilizat ca tratament al ADHD pentru copii cu vârsta sub 6 ani sau pentru iniţierea tratamentului la adulţi. Atunci când tratamentul a început la o vârstă mai mică, poate fi adecvată continuarea administrării Concerta şi la vârsta adultă. Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la
acest aspect.
Cum acţionează
Concerta îmbunătăţeşte activitatea anumitor părţi ale creierului care sunt mai puţin active.
Medicamentul poate ajuta la îmbunătăţirea atenţiei (durata atenţiei), concentrării şi la scăderea comportamentului impulsiv.
Acest medicament este administrat ca parte a unui program de tratament, care de obicei cuprinde:
● terapie psihologică
● terapie educaţională şi
● terapie socială.
Este prescris numai de către medici cu experienţă în tulburările comportamentale ale copiilor şi adolescenţilor. Deşi nu există tratament pentru ADHD, această afecţiune poate fi controlată prin utilizarea programelor de tratament.
Despre ADHD
Copiii şi adolescenţii cu ADHD găsesc că este:
● dificil să stea liniştiţi şi
● dificil să se concentreze.
Nu este vina lor că nu pot să facă aceste lucruri.
Mulţi copii şi adolescenţi se străduiesc să facă aceste lucruri. Totuşi, având ADHD, aceştia pot cauza probleme în viaţa de zi cu zi. Copiii şi adolescenţii cu ADHD pot întâmpina dificultăţi în procesul de învăţare şi efectuare a temelor pentru acasă. Ei găsesc că este dificil să se comporte frumos acasă, la
şcoală sau în alte locuri.
ADHD nu afectează inteligenţa unui copil sau adolescent.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte ca dumneavoastră să luaţi sau copilul dumneavoastră să ia Concerta

Nu luaţi metilfenidat dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră:
● sunteţi/este alergic la metilfenidat sau la oricare alte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
● aveţi/are o afecţiune a tiroidei
● aveţi/are tensiune crescută la nivelul ochiului (glaucom)
● aveţi/are o tumoră a glandei suprarenale (feocromocitom)
● aveţi/are o tulburare de alimentaţie – când nu aveţi/are poftă de mâncare sau nu vreţi/vrea să mâncaţi /mănânce – cum este „anorexia nervoasă
● aveţi/are tensiune arterială foarte crescută sau o îngustare a vaselor de sânge, care poate determina durere la nivelul braţelor şi picioarelor
● aţi/a avut vreodată afecţiuni ale inimii – cum sunt atac de cord, bătăi neregulate ale inimii, durere şi disconfort în piept, insuficienţă cardiacă, boală cardiacă sau dacă s-a născut cu o afecţiune la inimă
● aţi/a avut o afecţiune a vaselor de sânge din creier – cum sunt accident vascular cerebral, o dilatare şi slăbire a peretelui unei porţiuni a unui vas de sânge (anevrism), îngustarea sau blocarea unui vas de sânge sau inflamaţia vaselor de sânge (vasculită)
● luaţi/ia în prezent sau aţi/a luat în ultimele 14 zile un antidepresiv (cunoscut ca inhibitor de monoaminooxidază) – vezi “Concerta împreună cu alte medicamente”
● aveţi /are o afecţiune mintală cum sunt:
– „psihopatie” sau „tulburare de personalitate”;
– gânduri anormale sau halucinaţii vizuale sau o afecţiune numită „schizofrenie”
– semne ale unei tulburări de dispoziţie afectivă severă, de exemplu:
○ gânduri de sinucidere
○ depresie severă, când se simte foarte trist, lipsit de importanţă şi fără speranţă
○ manie, când se simte neobişnuit de agitat, hiperactiv şi dezinhibat.
Nu luaţi metilfenidat dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să luaţi/ia metilfenidat.
Metilfenidatul poate agrava aceste afecţiuni.

Atenţionări şi precauţii
Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza sau de a administra copilului dumneavoastră
Concerta dacă:
 aveţi/are o afecţiune a ficatului sau rinichilor
 aveţi/are probleme cu înghiţitul sau cu înghiţitul comprimatelor întregi
 aveţi/are intestinul sau esofagul îngustat sau blocat
 aţi/a avut crize (convulsii, epilepsie) sau înregistrări anormale ale activităţii cerebrale (EEG)
 aţi/a abuzat vreodată sau a fost vreodată dependent de alcool, medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală sau droguri
 sunteţi/este de sex feminin şi aveţi/are menstruaţie (vezi mai jos punctul “Sarcina şi alăptarea”)
 aveţi/are tresăriri repetate, greu de controlat, ale oricăror părţi ale corpului sau repetă sunete şi cuvinte
 aveţi/are tensiune arterială crescută
 aveţi/are o afecţiune a inimii care nu este inclusă la punctul “Nu luaţi” de mai sus
 aveţi/are o afecţiune mintală care nu este inclusă la punctul „Nu luaţi” de mai sus. Alte afecţiuni de sănătate mintală includ:
– modificări ale dispoziţiei (de la manie până la depresie – afecţiune numită „tulburare bipolară”)
– senzaţie de agresivitate sau ostilitate
– a vedea, auzi sau percepe lucruri care nu există (halucinaţii)
– a crede în lucruri care nu sunt adevărate (delir)
– senzaţie de suspiciune neobişnuită (paranoia)
– senzaţie de agitaţie, anxietate sau încordare
– senzaţie de deprimare sau vinovăţie.
Înainte de a începe tratamentul, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră. Aceasta deoarece metilfenidatul poate agrava aceste probleme. Medicul dumneavoastră va controla periodic modul în care medicamentul vă afectează pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră.
În timpul tratamentului, este posibil ca băieții și adolescenții să prezinte brusc erecții prelungite.
Acestea pot fi dureroase și pot apărea oricând. Este important să luați imediat legătura cu medicul dumneavoastră dacă erecția durează mai mult de 2 ore, în special dacă aceasta este dureroasă.
Verificările care trebuie efectuate de către medicul dumneavoastră înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să începeţi/să înceapă să luaţi/să ia metilfenidat Aceste verificări se fac pentru a decide dacă metilfenidatul este medicamentul potrivit pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre:
 orice alte medicamente pe care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră le luaţi/ia  dacă în familia dumneavoastră există istoric de moarte subită de cauză necunoscută
 orice alte probleme medicale (de exemplu afecţiuni ale inimii) pe care dumneavoastră sau familia dumneavoastră puteţi/le poate avea
 cum vă simţiţi dumneavoastră sau copilul dumneavoastră, de exemplu dacă sunteţi/este bucuros sau trist, aveţi/are gânduri neobişnuite sau dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi/avut orice astfel de sentimente în trecut
 dacă există un istoric familial de „ticuri” (tresăriri repetate, greu de controlat ale oricăror părţi ale corpului sau repetarea unor sunete sau cuvinte)
 orice alte tulburări de sănătate mintală sau de comportament pe care dumneavoastră, copilul dumneavoastră sau alt membru al familiei dumneavoastră le-a avut vreodată. Medicul dumneavoastră vă va spune dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră este expus riscului
de a avea modificări ale dispoziţiei (de la manie până la depresie – afecţiune numită „tulburare bipolară”). Veţi fi întrebat despre afecţiunile mintale ale dumneavoastră sau ale copilului dumneavoastră şi va verifica dacă cineva din familia dumneavoastră a încercat să se sinucidă, are tulburare bipolară sau depresie.
Este important să puneţi la dispoziţia medicului dumneavoastră sau farmacistului cât mai multe informaţii. Acestea vor ajuta medicul dumneavoastră să decidă dacă metilfenidatul este medicamentul potrivit pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Medicul poate decide dacă sunt necesare
analize suplimentare înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să începeţi/ să înceapă să luaţi/ să ia acest medicament.

Concerta împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau copilul dumneavoastră ia, aţi/a luat recent sau aţi/ar putea lua orice alte medicamente.
Nu luaţi metilfenidat dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră:
● luaţi/ia un medicament numit “inhibitor de monoaminooxidază” (IMAO) utilizat în depresie, sau aţi/a luat un IMAO în ultimele 14 zile. Administrarea unui IMAO concomitent cu metilfenidat poate determina creşterea bruscă a tensiunii arteriale.
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi/ia şi alte medicamente, metilfenidatul poate afecta eficacitatea acţiunii acestora sau poate provoca reacţii adverse. Înainte de a lua metilfenidat, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi/ia oricare dintre următoarele medicamente:
● un tip de medicament pentru depresie numit „antidepresiv triciclic“ sau un „inhibitor selectiv al recaptării serotoninei“ (ISRS)
● medicamente pentru afecţiuni mintale severe
 medicamente pentru boala Parkinson (cum este levodopa)
● medicamente pentru tratamentul epilepsiei
● medicamente utilizate pentru scăderea sau creşterea tensiunii arteriale
● anumite tratamente pentru tuse sau răceală care conţin medicamente care pot influenţa tensiunea arterială. Este important să spuneţi farmacistului când cumpăraţi oricare din aceste medicamente.
● medicamente care subţiază sângele pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Dacă nu sunteţi sigur dacă vreunul din medicamentele pe care dumneavoastră sau copilul
dumneavoastră le luaţi/ia sunt incluse în lista de mai sus, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua metilfenidat.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi/ia sau aţi/a luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Intervenţii chirurgicale
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteţi programaţi pentru o intervenţie chirurgicală. Metilfenidatul nu trebuie luat în ziua operaţiei dacă este utilizat un anumit tip de anestezic. Aceasta deoarece există riscul creşterii bruşte a tensiunii arteriale în cursul intervenţiei chirurgicale.
Atenţionare pentru sportivi
Acest medicament poate să determine o reacţie pozitivă în cadrul testelor privind consumul de droguri.
Aceasta include şi testările utilizate în sport.

Concerta împreună cu alcool
Nu trebuie să consumaţi alcool etilic în timpul administrării acestui medicament. Alcoolul etilic poate agrava reacţiile adverse ale acestui medicament. Nu uitaţi că unele alimente şi medicamente conţin alcool etilic.

Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului înainte pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu se cunoaşte dacă metilfenidatul poate să afecteze fătul. Înainte de a lua metilfenidat, spuneţi mediculului dumneavoastră sau farmacistulului dacă dumneavoastră sau fiica dumneavoastră:
● aveţi/are viaţă sexuală. Medicul dumneavoastră va discuta metodele contraceptive.
● sunteţi/este gravidă sau credeţi/crede că aţi/ar putea fi gravidă. Medicul dumneavoastră va decide dacă metilfenidatul trebuie să fie luat.
● alăptaţi/alăptează sau intenţionaţi/intenţionează să alăptaţi/alăpteze. Metilfenidatul trece în laptele matern. Ca urmare, medicul dumneavoastră va decide dacă dumneavoastră puteţi sau fiica dumneavoastră poate alăpta în timp ce utilizaţi/utilizează metilfenidat.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratamentului cu metilfenidat dumneavoastră sau copilul dumneavoastră puteţi/poate prezenta ameţeli, dificultăţi în focalizarea privirii sau vedere înceţoşată. Dacă apar astfel de reacţii adverse, devine periculoasă desfăşurarea oricăror activităţi cum sunt conducerea unui vehicul,
folosirea utilajelor, mersul pe bicicletă, călăria sau urcatul în copaci.
Concerta conţine lactoză
Acest medicament conţine lactoză (un tip de zahăr). Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi/are intoleranţă la unele categorii de glucide, discutaţi cu medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să luaţi Concerta

Cât de mult să luaţi
Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să luaţi/ia întotdeauna Concerta exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
● medicul dumneavoastră va începe de obicei tratamentul cu o doză mică pe care o va creşte treptat, în funcţie de evoluţia bolii.
● doza zilnică maximă este 54 mg.
● dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să luaţi/ia Concerta o dată pe zi, în fiecare zi, dimineaţa, cu un pahar cu apă. Comprimatul trebuie înghiţit întreg şi nu trebuie mestecat, rupt sau zdrobit. Comprimatul poate fi luat cu sau fără alimente.
Comprimatul nu se dizolvă complet după ce întreaga cantitate de medicament a fost eliberată şi, uneori, învelişul comprimatului poate apărea în materiile fecale. Acest lucru este normal. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu vă simţiţi/se simte mai bine după o lună de
tratament. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu vă simţiţi/se simte mai bine, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Acesta va decide dacă este necesar un tratament diferit.

Neutilizarea corectă a Concerta
Dacă nu este utilizat corect, Concerta poate cauza comportament anormal. De asemenea, poate determina dependenţă. Spuneţi medicului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi/a abuzat sau aţi/a fost dependent de alcool etilic, medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală sau droguri.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi mai mult Concerta decât trebuie
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi prea multe comprimate, adresaţi-vă de urgenţă unui medic sau solicitaţi imediat o ambulanţă. Precizaţi cât de multe comprimate aţi luat.
Semnele de supradozaj pot include: stare de rău, agitaţie, tremurături, intensificarea mişcărilor necontrolate, spasme musculare, crize (pot fi urmate de comă), euforie, confuzie, vederea, simţirea sau auzirea de lucruri care nu sunt reale (halucinaţii), transpiraţii, înroşirea feţei, durere de cap, febră mare, modificări ale ritmului inimii (bătăi lente, rapide sau neregulate), hipertensiune arterială, pupile dilatate, uscăciune la nivelul nasului şi gurii.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră uitaţi să luaţi Concerta
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră uitaţi/uită o doză, aşteptaţi până când este timpul să ia următoarea doză.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră încetaţi/încetează să luaţi/ia Concerta
Dacă dumneavoastră încetaţi brusc să luaţi sau copilul dumneavoastră încetează brusc să ia acest medicament, simptomele ADHD pot să reapară sau pot să apară reacţii adverse, cum este depresia. Medicul dumneavoastră va dori să scadă treptat cantitatea de medicament administrată în fiecare zi,
înainte de a opri complet tratamentul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a opri administrarea Concerta.

Ce va face medicul dumneavoastră în timpul tratamentului
Medicul dumneavoastră vă va face câteva teste
● înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să începeţi/înceapă tratamentul – pentru a se asigura că medicamentul Concerta este sigur şi eficace.
● după ce dumneavoastră sau copilul dumneavoastră începeţi/începe tratamentul – testele vor fi făcute cel puţin la fiecare 6 luni, dar este posibil ca aceste teste să fie efectuate mai frecvent.
Aceste analize vor fi efectuate, de asemenea, atunci când doza este modificată.
● aceste teste vor include:
– verificarea poftei de mâncare
– măsurarea înălţimii şi greutăţii
– măsurarea tensiunii arteriale şi a ritmului de bătaie a inimii
– verificarea problemelor privind dispoziţia, starea de spirit sau oricare alte sentimente neobişnuite sau va verifica dacă acestea s-au agravat în cursul administrării Concerta.

Tratamentul pe termen lung
Concerta nu trebuie luat pentru tot restul vieţii. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi/ia Concerta mai mult de un an, medicul dumneavoastră trebuie să întrerupă tratamentul pentru scurt timp; aceasta se poate face în cursul vacanţelor şcolare. Aceasta va arăta dacă medicamentul este încă necesar.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Deşi la unele persoane apar reacţii adverse, cele mai multe îşi dau seama că metilfenidatul le ajută. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre aceste reacţii adverse.
Unele reacţii adverse pot fi grave. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi/are oricare dintre reacţiile adverse de mai jos, adresaţi-vă imediat unui medic:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
 bătăi neregulate ale inimii (palpitaţii)
 modificări ale dispoziţiei sau schimbări ale dispoziţiei sau tulburări de personalitate

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
 gânduri sau dorinţă de sinucidere
 vederea, simţirea sau auzirea lucrurilor care nu sunt reale, acestea sunt semne de psihoză
 vorbire şi mişcări necontrolate ale corpului (sindromul Tourette)
 semne de alergie, cum sunt erupţii trecătoare pe piele, senzaţie de mâncărime sau urticarie la nivelul pielii, umflarea feţei, buzelor, limbii sau altor părţi ale organismului, scurtare a respiraţiei, respiraţie şuierătoare sau respiraţie dificilă.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)
 senzaţie neobişnuită de agitaţie, hiperactivitate şi dezinhibiţie (manie)

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane)
 atac de cord
 moarte subită
 tentativă de suicid
 crize (convulsii, epilepsie)
 descuamare a pielii sau pete roşii purpurii pe piele
 inflamare sau blocare a arterelor de la nivelul creierului
 paralizie temporară sau probleme cu mișcarea și vederea, dificultăți de vorbire (acestea pot fi semne ale unor probleme la nivelul vaselor de sânge din creier)
 spasme musculare care determină imposibilitatea controlului ochilor, capului, gâtului, corpului sau sistemului nervos
 scădere a numărului de celule ale sângelui (celule roşii, celule albe şi plachete sanguine) care vă pot predispune la infecţii, apariţia cu uşurinţă a sângerărilor şi vânătăilor
 creştere bruscă a temperaturii corpului, tensiune arterială foarte crescută şi convulsii severe („Sindrom Neuroleptic Malign”). Nu se ştie cu siguranţă dacă această reacţie adversă este cauzată de metilfenidat sau de alte medicamente care pot fi luate în asociere cu metilfenidat.

Frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
 gânduri nedorite care revin continuu
 leşin inexplicabil, dureri în piept, scurtare a respiraţiei (acestea pot fi semne ale unor probleme ale inimii)
 paralizie sau dificultăţi ale mişcărilor sau în focalizarea privirii, dificultăţi în vorbire (acestea pot fi semne ale unor tulburări la nivelul vaselor de sânge de la nivelul creierul dumneavoastră)
 erecții prelungite, uneori dureroase, sau o creștere a numărului de erecții
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi/are oricare dintre reacţiile de mai sus, adresaţivă imediat unui medic.
Alte reacţii adverse includ reacţiile enumerate mai jos; în cazul în care oricare dintre acestea

devine gravă, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
 dureri de cap
 nervozitate
 insomnie

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
 dureri articulare
 vedere înceţoşată
 durere de cap însoţită de senzaţie de tensiune
 gură uscată, sete
 dificultăţi la adormire
 temperatură ridicată (febră)
 probleme privind libidoul
 cădere sau subţiere neobişnuită a părului
 slăbiciune musculară, crampe musculare
 lipsa sau scăderea poftei de mâncare
 incapacitatea de a avea sau menţine o erecţie
 senzaţie de mâncărime, erupţie trecătoare pe piele sau erupţie în relief, de culoare roşie, pruriginoasă (urticarie)
 somnolenţă sau slăbiciune neobişnuită, senzaţie de oboseală
 încleştarea sau scrâşnirea dinţilor dumneavoastră/ai copilului dumneavoastră, sentiment de panică
 senzaţie de furnicături, înţepături sau amorţeli ale pielii
 creşterea nivelului alanil aminotransferazei (o enzimă a ficatului) în sânge
 tuse, inflamaţie la nivelul gâtului sau nasului şi iritaţie în gât, infecţii ale tractului respirator superior; infecţii ale sinusurilor
 tensiune arterială crescută, bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
 ameţeli (vertij), senzaţie de slăbiciune, mişcări necontrolate, hiperactivitate
 senzaţie de agresivitate, agitaţie, teamă fără motiv, depresie, iritabilitate, tensiune, nervozitate, comportament anormal
 disconfort la nivelul stomacului sau indigestie, dureri de stomac, diaree, senzaţie de rău, disconfort abdominal şi stare de rău

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
 ochi uscat
constipaţie
 jenă la nivelul toracelui
 sânge în urină
 senzaţia de lipsă de interes sau energie
 frisoane sau tremurături
 nevoie crescută de urinare
 dureri ale muşchilor, spasme ale muşchilor
 scurtare a respiraţiei sau dureri în piept
 bufeuri
 creşteri ale rezultatelor testelor funcţiei ficatului (în urma analizei sângelui)
 furie, senzaţie de nelinişte sau teamă, vorbire excesivă, percepţie amplificată a mediului înconjurător, tulburări ale somnului

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)
 senzaţie de dezorientare sau confuzie
 tulburări ale vederii sau vedere dublă
 umflare a sânilor la bărbaţi
 transpiraţii abundente, înroşirea pielii, leziuni eruptive roşii trecătoare pe piele

Foarte rare (pot afecta până la 1 persoană din 10000)
 crampe musculare
 mici semne roşii pe piele
 funcţionare anormală a ficatului, inclusiv insuficienţă hepatică acută şi comă
 rezultate anormale ale investigaţiilor diagnostice – inclusiv investigaţii ale ficatului şi sângelui
 gândire anormală, lipsa sentimentelor sau emoţiilor, efectuează diferite activităţi în mod repetitiv, obsesie pentru un anumit lucru
 senzaţie de amorţeală la nivelul degetelor, furnicături şi modificări de culoare (de la alb până la albastru, apoi roşu) determinate de frig („fenomen Raynaud”)

Frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
migrenă
 pupile dilatate
 febră foarte mare
 bătăi lente, rapide sau suplimentare ale inimii
 o convulsie importantă („convulsii grand mal”)
 a crede lucruri care nu sunt adevărate
 durere severă la nivelul stomacului, însoţite frecvent de senzaţie şi stare de rău

Efecte asupra creşterii
Când este utilizat mai mult de un an, metilfenidatul poate încetini creşterea la unii copii. Aceasta afectează mai puţin de 1 din 10 copii.
 poate să apară întârziere în creşterea în greutate sau în creşterea în înălţime.
 medicul dumneavoastră va urmări cu atenţie înălţimea şi greutatea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră, ce şi cât mâncaţi dumneavoastră sau mănâncă copilul dumneavoastră
 dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu creşteţi/creşte cum este de aşteptat, atunci tratamentul cu metilfenidat poate fi oprit pentru o perioadă scurtă de timp.

5. Cum se păstrează Concerta

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se ţine flaconul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate. A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
Ambalajul conţine una sau două pungi de desicant silicagel. Aceste pungi sunt utilizate pentru a menţine comprimatele uscate, nu trebuie înghiţite.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Concerta
Substanţa activă este clorhidrat de metilfenidat.
 Concerta conţine clorhidrat de metilfenidat 18 mg.
 Concerta conţine clorhidrat de metilfenidat 36 mg.
 Concerta conţine clorhidrat de metilfenidat 54 mg.
Celelalte componente sunt:
 Butilhidroxitoluen (E321), acetat de celuloză, hipromeloză (E464), acid fosforic concentrat, poloxamer 188, polietilenoxid 200K şi 7000K, povidonă K29-32, clorură de sodiu, acid stearic, acid succinic, oxid negru de fer (E172), oxid galben de fer (E172) şi oxid roşu de fer (E172, numai comprimatul de 54 mg).
 Film colorat: hipromeloză, lactoză monohidrat, dioxid de titan (E171), triacetină, oxid galben de fer (E172, numai comprimatele de 18 mg şi 54 mg), oxid roşu de fer (E172, numai comprimatul de 54 mg) şi acid stearic (numai comprimatul de 18 mg).0
 Film transparent: ceară de carnauba, hipromeloză (E464) şi macrogol 400.
 Cerneală de inscripţionare: oxid negru de fer (E 172), hipromeloză (E464), alcool izopropilic, propilenglicol şi apă purificată.

Cum arată Concerta şi conţinutul ambalajului
Concerta este disponibil în trei concentraţii: 18 mg, 36 mg şi 54 mg. Fiecare comprimat în formă de capsulă este inscripţionat individual pentru a putea fi identificat:
 18 mg: comprimate galbene, inscripţionate cu cerneală neagră cu “alza 18” pe una dintre feţe.
 36 mg: comprimate albe, inscripţionate cu cerneală neagră cu “alza 36” pe una dintre feţe.
 54 mg: comprimate roşu brun, inscripţionate cu cerneală neagră cu “alza 54” pe una dintre feţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *