Prospecte medicamente
Nizoral 20 mg/g crema

Nizoral 20 mg/g crema

Nizoral 20 mg/g cremă (Ketoconazol)

În acest prospect găsiţi:

1. Ce este Nizoral 20 mg/g cremă şi pentru ce se utilizează

2. Înainte să utilizaţi Nizoral 20 mg/g cremă

3. Cum să utilizaţi Nizoral 20 mg/g cremă

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează

6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE NIZORAL 20 mg/g CREMĂ ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ aflati citind mai departe acest prospect.

Nizoral cremă este un medicament care conţine ketoconazol, pentru tratamentul infecţiilor produse de fungi (ciuperci). Nizoral 20 mg/g cremă este utilizat în tratamentul infecţiilor fungice ale pielii şi ale celor produse de ciuperci, care pot apărea pe mâini, picioare, zona genitală, trunchi, plica inghinală, pielea capului, faţă, piept sau spate.

Anumite infecţii ale pielii, recunoscute prin petele maro roşcat însoţite de cruste galbene sau albicioase pe faţă şi piept (dermatita seboreică), sunt de asemenea tratate cu Nizoral cremă.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NIZORAL 20 mg/g CREMĂ

 Nu utilizaţi :

Dacă aţi suferit vreodată, în trecut, o reacţie alergică (hipersensibilizare) la Nizoral 20 mg/g cremă

Dacă ştiţi că sunteţi alergic la ketoconazol sau la oricare din celelalte componente din Nizoral 20 mg/g cremă

Nu se utilizează în cazul infecţiilor oculare

O reacţie alergică poate fi recunoscută ca fiind o erupţie cutanată tranzitorie sau o senzaţie de mâncărime la locul aplicării, care se agravează după aplicarea de Nizoral 20 mg/g cremă.

 Informaţi medicul dumneavoastră înainte de utilizarea medicamentului dacă cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră. Medicul va decide apoi dacă Nizoral 20 mg/g cremă este indicat pentru dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi crema

Dacă aţi utilizat cremă, unguent –care conţin corticoid-la nivelul pielii, cum ar fi betametazonă-se impune să aşteptaţi 2 săptămâni, înainte de a utiliza Nizoral 20 mg/g cremă.

Utilizarea altor medicamente

Nizoral 20 mg/g cremă nu interacţionează cu alte medicamente. Totuşi, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente pe bază de plante.

Înaintea tratamentului cu cremă, cereţi sfatul medicului sau farmacistului dacă aţi aplicat recent pe zona infectată o cremă, un unguent sau o loţiune care conţin un steroid (de exemplu betametazonă sau hidrocortizon) pentru a trata o infecţie cutanată; în acest caz, trebuie să aşteptaţi două săptămâni înainte de a începe tratamentul cu Nizoral 20 mg/g cremă. Dacă utilizaţi imediat Nizoral 20 mg/g cremă, pielea dumneavoastră se înroşeşte şi apare o senzaţie de mâncărime. Dacă acestea apar şi în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul.

Dacă aveţi întrebări referitoare la întreruperea tratamentului cu o cremă, un unguent sau o loţiune care conţin steroizi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Utilizarea cu alimente şi băuturi

Nu este cazul.

Sarcina şi alăptarea

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Nizoral 20 mg/g cremă dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau planificaţi o sarcină.

Este posibil să utilizaţi în continuare Nizoral 20 mg/g cremă dacă medicul dumneavoastră consideră că este necesar.

Dacă alăptaţi, cereţi sfatul medicului înainte de a utiliza acest medicament.

Nu sunt cunoscute riscuri referitoare la utilizarea Nizoral 20 mg/g cremă în sarcină şi în cursul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Nizoral 20 mg/g cremă să afecteze conducerea sau folosirea vehiculelor sau utilajelor.

Informaţii importante privind unele componente ale  medicamentul

Nizoral 20 mg/g cremă conţine propilenglicol, alcool cetilic şi alcool stearilic, componente care au potenţial de a cauza iritaţii ale pielii sau reacţii cutanate de exemplu dermatita de contact.

Sulfitul de sodiu anhidru poate provoca reacţii de hipersensibilitate grave şi bronhospasm.

CUM SĂ UTILIZAŢI NIZORAL 20 mg/g CREMĂ ? Citeste mai departe acest prospect.

 Utilizaţi întotdeauna crema exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

CREMA ESTE NUMAI PENTRU UZ EXTERN

Fiecare tub de Nizoral 20 mg/g cremă este sigilat. Folosiţi capacul pentru a perfora sigiliul.

Cât de des trebuie să utilizaţi  crema

Nizoral 20 mg/g cremă trebuie utilizat o dată sau de două ori pe zi, timp de 1 până la 6 săptămâni, în funcţie de tipul şi gravitatea infecţiei. Medicul dumneavoastră vă va spune frecvenţa aplicaţiilor şi timpul cât veţi folosi medicamentul. Nu aplicaţi crema mai des decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Ameliorarea simptomelor poate apărea rapid, dar este important ca dumneavoastră să continuaţi să folosiţi Nizoral 20 mg/g cremă mai multe zile după ce toate simptomele au dispărut. Aceasta va preveni recidiva.

Dacă nu apare nicio ameliorare a simptomelor dumneavoastră după 4 săptămâni de tratament, trebuie să consultaţi din nou medicul.

De fiecare dată când utilizaţi crema cititi atent mai departe acest prospect:

– spălaţi pielea infectată şi ştergeţi-o bine. Pentru că multe boli cutanate sunt infecţioase, trebuie să aveţi un prosop sau o flanelă pentru uz personal, astfel încât să nu infectaţi alte persoane

– frecaţi uşor cu Nizoral 20 mg/g cremă aria afectată şi zona de piele din jur cu degetele curate exceptând cazul că pielea de pe mâini este infectată, spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun după aplicarea cremei pentru a preveni răspândirea infecţiei la alte zone ale corpului sau la alte persoane

– nu acceptaţi ca alte persoane să folosească flanela sau prosopul dumneavoastră. În acest mod opriţi transmiterea infecţiei

– în mod asemănător, hainele ce vin în contact cu zonele infectate trebuie spălate şi schimbate frecvent. Nizoral 20 mg/g cremă nu conţine grăsimi şi nu pătează hainele

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie cremă

Când crema este aplicata în exces sau mai des decât este prescris, poate cauza o senzaţie de arsură, roşeaţă sau edem. În acest caz opriţi folosirea cremei pentru a ameliora problema şi sunaţi medicul.

Dacă încetaţi să utilizaţi crema

Dacă opriţi utilizarea Nizoral 20 mg/g cremă şi afecţiunile cutanate pentru care Nizoral v-a fost prescris încă persistă sau simptomele au revenit, contactaţi medicul dumneavoastră.

Dacă înghiţiţi accidental o cantitate de Nizoral 20 mg/g cremă contactaţi medicul.

Dacă aveţi alte întrebări despre utilizarea acestui medicament, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Nizoral 20 mg/g cremă poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Opriţi utilizarea şi informaţi medicul dumneavoastră imediat dacă observaţi sau suspectaţi oricare din următoarele reacţii adverse. Puteţi avea nevoie urgent de tratament medical.

–Iritaţie severă sau înroşirea pielii pe locul unde crema a fost aplicată sau alte semne de alergie în cursul primelor zile de tratament. Acest lucru poate afecta 1 din 10 persoane

– Exfolierea sau apariţia de vezicule pe piele. Aceasta poate afecta mai puţin de 1 din 100 de persoane

Spuneţi-i medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi sau suspectaţi vreuna din următoarele reacţii adverse:

Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

– Senzaţie de arsură

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane)

– Probleme la locul de administrare cum ar fi:

– Sângerare

– Disconfort

– Uscarea pielii

– Inflamaţie (dermatită de contact)

– Furnicături

Erupţie trecătoare pe piele, urticarie

– Piele lipicioasă

Ocazional a fost raportat edem în jurul ochilor.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ 

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Păstraţi crema în ambalajul original. A se păstra la temperaturi sub 30°C.

A nu se utiliza după data expirării înscrisă pe tub şi ambalaj, după (EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Dacă aveţi nelămuriri cu privire la aspectul sau textura produsului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Returnaţi întotdeauna orice cantitate reziduală de medicament farmacistului dumneavoastră. Păstraţi-o numai dacă medicul vă spune să procedaţi astfel.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine:

Substanţa activă este ketoconazolul.

Fiecare gram de Nizoral 20 mg/g cremă conţine 20 mg de ketoconazol (2%).

Celelalte componente sunt: apă purificată, propilenglicol, alcool cetilic şi alcool stearilic,

monostearat de sorbitan, polisorbat 60 şi 80, sulfit de sodiu anhidru (E 221) şi miristat de izopropil.

Cum arată  şi conţinutul ambalajului

Nizoral 20 mg/g cremă este o cremă albă şi este disponibilă în tuburi de 15g şi 30g.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *