Bidiab 400 mg/2,5 mg capsule

Bidiab.Prospect.

Bidiab 400 mg/2,5 mg capsule (clorhidrat de metformină / glibenclamidă)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Bidiab şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să luaţi Bidiab
3. Cum să luaţi Bidiab
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Bidiab
6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE BIDIAB ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Bidiab este o combinaţie de două medicamente antidiabetice orale, care aparţin unor clase farmacologice diferite: metformina (aparţine clasei denumite biguanide) şi glibenclamida (aparţine clasei denumite derivaţi de sulfoniluree).
Glibenclamida stimulează eliberarea insulinei din pancreas.
Metformina creşte răspunsul organelor şi ţesuturilor la acţiunea insulinei.
Bidiab este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (insulino-independent), atunci când nu poate fi controlat numai prin dietă sau numai prin dietă şi tratament cu un singur medicament antidiabetic (fie medicamente care conţin derivaţi de sulfoniluree, fie medicamente care conţin biguanide).

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI BIDIAB

Nu luaţi Bidiab
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metformină şi glibenclamidă, alţi derivaţi de sulfoniluree, alte sulfonamide sau la oricare dintre celelalte componente ale Bidiab(vezi pct. 6)
 dacă aveţi diabet zaharat care a apărut în timpul sarcinii (diabet zaharat gestaţional)
 dacă aveţi diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent)
 în comă diabetică sau precomă diabetică
 dacă aveţi o valoare a creatininei din sânge de peste 12 mg/l
 dacă sunteţi diabetic şi aţi avut în trecut acidoză lactică (o afecţiune determinată de creşterea concentraţiei de acid lactic în sânge)
 dacă aveţi o tulburare severă a funcţiei ficatului sau rinichilor (insuficienţă a ficatului sau rinichilor)
 dacă urmaţi un tratament cu medicamente diuretice sau antihipertensive care ar putea modifica funcţia rinichilor
 dacă vi se efectuează urografie sau angiografie (investigaţii diagnostice în cadrul cărora se administrează intravenos o substanţă de contrast) (vezi, de asemenea, “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bidiab”)
 dacă suferiţi de boli cardiovasculare severe (insuficienţă cardiacă, şoc toxic sau cardiogen, infarct miocardic recent, angină pectorală instabilă, tulburări de circulaţie arterială periferică)
 dacă aveţi insuficienţă respiratorie
 dacă aveţi insuficienţă corticosuprarenaliană
 dacă aveţi intoxicaţie acută cu alcool etilic sau suferiţi de alcoolism cronic
 dacă urmaţi o dietă cu conţinut caloric foarte mic, mai ales dacă în cursul dietei sunt perioade de subalimentare
 dacă suferiţi de boli distrofice severe
 dacă aveţi o hemoragie acută severă
 dacă aveţi gangrenă
 cu două zile înainte de sau după o intervenţie chirurgicală
 dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi
 dacă aveţi infecţii severe
 dacă aveţi o afecţiune numită porfirie
 dacă sunteţi deshidratat
 dacă utilizaţi concomitent medicamente care conţin miconazol

Aveţi grijă deosebită când luaţi Bidiab
Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va evalua pentru a depista orice factor sau afecţiune care ar putea favoriza apariţia acidozei lactice – de exemplu, dacă suferiţi de insuficienţă a ficatului sau rinichilor, insuficienţă cardiacă sau respiratorie, intoxicaţie acută cu alcool etilic, subalimentare prelungită, tratament cu diuretice sau în caz de tulburări gastro-intestinale.
Medicul dumneavoastră vă va sfătui cum să recunoaşteţi simptomele acidozei lactice (greaţă şi lipsa poftei de mâncare, febră, vărsături, crampe musculare, respiraţii ample şi frecventei, stare generală de rău, dureri abdominale, diaree şi, uneori, stare confuzională şi pierderea conştienţei).

În timpul tratamentului s-ar putea să aveţi episoade de hipoglicemie. Acestea se manifestă adesea prin tremurături, senzaţie de foame, greaţă, oboseală, dureri de cap, tulburări de vedere, transpiraţii, palpitaţii, dificultăţi în vorbire , confuzie şi chiar pierderea conştienţei. În general, aceste hipoglicemii se pot corecta prin administrarea de glucide (zahăr). Cu toate acestea, în unele cazuri, este necesară internarea pentru a restabili nivelul glicemiei.

Pentru a evita episoadele de hipoglicemie, trebuie să ţineţi cont de următoarele informaţii:
 este foarte important să respectaţi un orar precis al meselor, care trebuie să includă micul dejun, deoarece riscul de hipoglicemie este mai mare în momentul în care omiteţi o masă, nu vă alimentaţi suficient sau conţinutul de glucide este neadecvat;
 vârsta înaintată, insuficienţa rinichilor, insuficienţa ficatului, insuficienţa glandei corticosuprarenale favorizează apariţia hipoglicemiei;
 riscul de apariţie a hipoglicemiei este mai mare dacă regimul dumneavoastră alimentar are un conţinut caloric foarte mic sau nu este echilibrat, faceţi efort fizic intens sau îndelungat, consumaţi băuturi alcoolice sau utilizaţi şi alte medicamente cu efect de scădere a glicemiei (vezi pct. Utilizarea altor medicamente).

Este foarte important să vă respectaţi dieta, cu o distribuţie regulată a consumului de glucide pe tot parcursul zilei. Persoanele supraponderale trebuie să urmeze un regim hipocaloric.

De asemenea, trebuie să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră în caz de boală febrilă sau tulburări gastrice sau intestinale recente, deoarece acestea pot determina scăderea glicemiei şi acidoză lactică.
Medicul vă va verifica funcţia rinichilor şi concentraţia creatininei în sânge la începutul tratamentului şi apoi periodic pe tot parcursul tratamentului cu Bidiab. Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune a rinichilor, deoarece aceasta poate creşte considerabil riscul de acidoză lactică.

Dacă în timpul tratamentului cu Bidiab suferiţi un accident sau vi se efectuează o intervenţie chirurgicală, spuneţi medicului că aveţi diabet zaharat, deoarece s-ar putea să fie necesar să luaţi temporar insulină.

Consumul de băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Bidiab poate determina o stare generală de rău, dificultate la respiraţie, palpitaţii, durere de cap, greaţă şi vărsături.
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă urmează să vi se efectueze o angiografie sau o urografie (investigaţii diagnostice în cadrul cărora se administrează intravenos o substanţă de contrast): în acest caz tratamentul cu Bidiab trebuie oprit cu 48 ore înainte şi va fi reluat la 48 ore după examinare.

La pacienţii cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază poate să apară o scădere a hemoglobinei şi a numărului de celule roşii din sânge (anemie hemolitică).

Concentraţiile de glucoză din sânge şi din urină trebuie verificate periodic pe parcursul tratamentului.

Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului cu privire la doză, mod de administrare, dietă şi exerciţii fizice. Orice schimbare în tratamentul diabetului zaharat trebuie să fie hotărâtă de către medicul dumneavoastră, incluzând trecerea la sau de la un alt medicament antidiabetic oral.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Acordaţi o atenţie deosebită când utilizaţi:

Medicamente care pot creşte efectul Bidiab:
 dicumarol şi derivaţii lui (de exemplu anticoagulante – medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge;
 inhibitori de monoaminooxidază (medicamente folosite în tratamentul depresiei)
 ciclofosfamidă (medicamente antineoplazice şi imunodepresoare);
 sulfonamide (medicamente antibacteriene)
 fenilbutazona (antiinflamator) şi derivaţii săi
 cloramfenicol (medicament antibacterian)
 probenecid şi sulfinpirazonă (folosite pentru reducerea concentraţiilor mari de acid uric din sânge sau în tratamentul gutei)
 feniramidol (relaxant muscular)
 salicilaţi
miconazol administrat oral (medicament antifungic)
 perhexilină (folosită pentru afecţiuni ale inimii)
 cimetidină
 clorpromazină
 glucocorticoizi
 tetracosactid (administrare sistemică şi locală)
 antagonişti β2 adrenergici
 fenilbutazonă şi derivaţi de fenilbutazonă (administrare sistemică)

Medicamente care pot să scadă efectul Bidiab:
 adrenalină
 corticosteroizi
 contraceptive orale
 diuretice tiazidice
 barbiturice.

De asemenea, trebuie să fiţi precauţi şi să informaţi medicul dacă utilizaţi Bidiab împreună cu medicamente β-blocante folosite pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru a controla ritmul inimii.

Utilizarea Bidiab cu alimente şi băuturi

Bidiab poate fi administrat cu alimentele, în timpul meselor. Înghiţiţi comprimatele cu o cantitate suficientă de lichid.
În timpul tratamentului cu Bidiab, trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice, deoarece ingestia de alcool etilic poate determina reacţii adverse (vezi, de asemenea, pct. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bidiab” şi pct. 4).

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu utilizaţi Bidiab dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului sau dacă doriţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
În timpul sarcinii, tratamentul cu acest medicament trebuie înlocuit cu terapia cu insulină.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Se recomandă să luaţi măsuri de precauţie pentru a preveni riscul de apariţie a episoadelor de hipoglicemie în timpul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor.
Acest lucru este cu atât mai important în cazul în care manifestarea simptomelor de hipoglicemie este atenuată sau lipseşte sau în cazul în care aveţi episoade frecvente de hipoglicemie.
În aceste situaţii, se va avea în vedere oportunitatea recomandării de a nu conduce vehicule sau de a nu folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Bidiab
Bidiab conţinegalben amurg FCF (E 110), azorubină (E 122), negru strălucitor BN (E 151), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil. Aceştia pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate în cazul p-hidroxibenzoat de metil şi p-hidroxibenzoat de n-propil)

3. CUM SĂ LUAŢI BIDIAB

Utilizaţi întotdeauna Bidiab exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul dumneavoastră vă va recomanda doza de Bidiab, în funcţie de rezultatul ultimelor teste de sânge. Urmaţi indicaţiile medicului cu privire la doza zilnică, modul de administrare şi durata tratamentului.
De regulă, doza iniţială este de 2 capsule Bidiab pe zi. Ulterior, medicul vă va prescrie doza minimă eficace, pentru a menţine controlul adecvat al glicemiei.
Doza maximă recomandată este de 6 capsule Bidiab pe zi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Bidiab
Dacă aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital, deoarece poate să apară hipoglicemie (manifestată prin greaţă, vărsături, durere abdominală). De regulă, hipoglicemia este însoţită de manifestări neurologice cum sunt agitaţie, tremor, tulburări de vedere, probleme de coordonare, somnolenţă, iar în cazuri grave, comă şi convulsii.
De asemenea, pot să apară simptome gastro-intestinale şi simptome de acidoză lactică (greaţă, lipsă a poftei de mâncare, febră, vărsături, crampe musculare, respiraţii ample şi frecvente, senzaţie de disconfort, dureri abdominale, diaree şi, uneori, stare confuzională şi pierderea conştienţei).

Dacă uitaţi să luaţi Bidiab
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.
Informaţi-vă medicul dacă aţi uitat, în mod repetat, să luaţi doza zilnică.

Dacă încetaţi să utilizaţi Bidiab
Dacă încetaţi să utilizaţi Bidiab, concentraţia glucozei în sânge poate deveni prea mare, cu înrăutăţirea simptomelor de diabet zaharat, cum sunt foame pronunţată, sete excesivă, eliminarea unor cantităţi mari de urină, oboseală, uscăciune a gurii.
Adresaţi-vă întotdeauna medicului dumneavoastră, înainte de a întrerupe administrarea Bidiab.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Bidiab poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Reacţii adverse mai puţin frecvente
 porfirie (boală ereditară)
 creşteri mici până la moderate ale uremiei (nivelul de uree din sânge) şi creatininemiei (nivelul de creatinină din sânge)
 erupţii cutanate, uneori severe

Reacţii adverse frecvente
 dureri de cap, alterarea gustului (disgeuzie)
 greaţă, vărsături, diaree, dureri de stomac şi pierderea apetitului alimentar.
Acestea apar cel mai frecvent la începutul tratamentului şi în majoritatea cazurilor se remit spontan. Pentru a preveni aceste simptome gastro-intestinale, se recomandă administrarea Bidiab în 2-3 prize pe zi, în timpul meselor. De asemenea, creşterea treptată a dozei poate îmbunătăţi tolerabilitatea gastro-intestinală.

Reacţii adverse rare
 leucopenie şi trombocitopenie scăderea numărului de leucocite, respectiv trombocite din sânge).
 hipoglicemia (vezi pct. “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bidiab”)
 dermatită alergică, mîncărime (prurit) şi urticarie.

Reacţii adverse foarte rare
agranulocitoză, anemie hemolitică, aplazie medulară, pancitopenie.
 acidoză lactică (vezi pct. “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bidiab”)
 scăderea absorbţiei intestinale de vitamina B12 şi implicit scăderea concentraţiei acesteia în cazul utilizării de lungă durată a metforminei.
 în cazul consumului concomitent de alcool etilic s-au raportat reacţii de tip disulfiram.
 angeită cutanată sau viscerală, eritem polimorf, dermatită exfoliativă, fotosensibilitate, erupţii cutanate tranzitorii
 hiponatremie (scădera concentraţiei de sodiu din sânge).

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: modificări ale valorilor testelor hepatice şi hepatită; în general, acestea se remit la întreruperea terapiei cu metformină.
La începutul tratamentului pot să apară tulburări de vedere determinate de hipoglicemie.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ BIDIAB

Nu luaţi Bidiab după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Bidiab
 Substanţele active sunt clorhidratul de metformină şi glibenclamida. O capsulă conţine clorhidrat de metformină 400 mg şi glibenclamidă 2,5 mg.
 Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: celuloză microcristalină, gelatină, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu; capsula: dioxid de titan (E 171), negru strălucitor BN (E 151), galben amurg FCF (E110), azorubină (E 122), gelatină, p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216).

Cum arată Bidiab şi conţinutul ambalajului
Se prezintă sub formă de capsule tari, cu capac de culoare neagră, transparent şi corp de culoare roşie, opac, conţinând o pulbere granulată de culoare alb-gălbuie.
Este disponibil în cutii cu 4 sau 100 blistere din PVC/Al a câte 5 capsule.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap