Prospecte medicamente
Ceclodyne Forte 500 mg capsule

Ceclodyne Forte 500 mg capsule

Ceclodyne Forte 500 mg capsule (Cefaclor)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Ceclodyne Forte şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să luaţi Ceclodyne Forte
3. Cum să luaţi Ceclodyne Forte
4. Reacţii adverse posibile
5. Păstrarea Ceclodyne Forte
6. Informaţii suplimentare

1.CE ESTE CECLODYNE FORTE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Ceclodyne este un antibiotic semisintetic din clasa cefalosporinelor, pentru administrare orală. Acţionează prin distrugerea bacteriilor care pot cauza infecţii la nivelul corpului uman. Ceclodyne este indicat pentru tratamentul infecţiilor acute şi cronice de severitate diferită determinate de agenţi sensibili la cefaclor şi care pot fi tratate cu terapie orală:

-Infecţii ale tractului respirator superior şi inferior;
-Infecţii din sfera ORL: otite medii, faringite, amigdalite şi sinuzite;
Infecţii ale rinichilor şi tractului urinar inferior;
-Infecţii ale pielii şi ale ţesuturilor moi;
Gonoree.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI CECLODYNE FORTE

Nu luaţi Ceclodyne Forte dacă:
– Sunteţi alergic (hipersensibil) la cefaclor, la oricare dintre celelalte componente ale Ceclodyne sau la alte antibiotice cefalosporinice.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ceclodyne
– dacă aveţi un istoric medical de manifestări alergice sau astm.
– sunteţi alergic la peniciline sau la orice alt medicament. În acest caz sunteţi mai predispus la reacţii de hipersensibilitate la Ceclodyne Forte 500 mg.
– aveţi mâncărimi sau observaţi roşeli ale pielii sau dificultăţi bruşte în respiraţie. Adresaţi-vă medicului în legătură cu acestea.
– poate apare diaree în timpul tratamentului cu antibiotice din clasa cefalosporinelor. Dacă diareea este severă şi persistentă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Ceclodyne poate produce reacţii fals pozitive în cazul unor teste sanguine sau urinare.

Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament, inclusiv din cele eliberate fără prescripţie medicală.
Spune-ţi medicului dumneavoastră dacă aţi luat:
– Cefaclor împreună cu alte antibiotice (de exemplu cloramfenicol, eritromicină, sulfonamide sau tetracicline), deoarece acestea pot reduce eficienţa Ceclodyne 500 mg.
– Cefaclor împreună cu probenecid deoarece probenecidul poate inhiba excreţia renală a cefaclorului şi produce niveluri crescute şi susţinute de cefaclor în sânge.
– Cefaclor şi medicamente anticoagulante deoarece administrarea concomitentă poate produce sângerări.

Folosirea Ceclodyne Forte cu alimente şi băuturi
Ceclodyne poate fi administrat în timpul meselor sau înainte de masă, deoarece alimentele nu influenţează efectul produsului medicamentos.

Sarcina şi alăptarea
Sarcina
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Experienţa privind administrarea la oameni, nu a evidenţiat nici un efect dăunător asupra copiilor în timpul sarcinii. Studiile efectuate la animale nu au evidenţiat efecte embriotoxice. Administrarea cefaclor în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, se va face doar dacă este absolut necesar.
Alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru  recomandări înainte de a lua orice medicament.
Administrarea cefaclor în perioada de alăptare, se va face doar dacă este absolut necesar, deoarece cantităţi mici pot trece în laptele matern. Copii alăptaţi pot prezenta sensibilizare şi alterarea florei intestinale, inclusiv diaree şi colonizarea cu ciuperci patogene/blastomicete.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Pe baza experienţei anterioare, se ştie că cefaclor în general nu influenţează abilităţile de concentrare şi de reacţie.
Cu toate acestea, în cazuri rare, pot apărea reacţii adverse ca scăderea tensiunii arteriale sau vertij care pot afecta performanţa activităţilor menţionate.

3. CUM SĂ LUAŢI CECLODYNE

Utilizaţi întotdeauna Ceclodyne exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Este important să luaţi Ceclodyne Forte 500 mg exact cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Nu schimbaţi doza zilnică sau întrerupeţi tratamentul fără a vă adresa medicului.

Adulţii şi copiii cu vârsta peste 10 ani
În cazul infecţiilor uşoare (de exemplu în infecţii necomplicate ale tractului urinar inferior), se recomandă o doză de 250 mg cefaclor, administrată de 3 ori pe zi (echivalent cu 1 capsulă de Ceclodyne 250 mg de 3 ori pe zi).
În cazul infecţiilor severe (de exemplu în pneumonii) sau al infecţiilor cu microorganisme mai puţin sensibile, doza poate fi crescută de 2 ori.
În cazuri singulare, adulţii au primit doze de peste 4 g cefaclor care au fost bine tolerate, fără reacţii adverse. Această doză nu trebuie depăşită.
Pentru tratamentul uretritei gonococice acute la bărbaţi şi femei, se administrează 3 g cefaclor (echivalent cu 6 capsule Ceclodyne Forte 500 mg) posibil împreună cu probenecid 1 g.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani
Doza recomandată este de 250 mg cefaclor de 3 ori pe zi (echivalent cu 1 capsulă Ceclodyne 250 mg de 3 ori pe zi). În cazul infecţiilor severe sau infecţiilor determinate de agenţi patogeni mai puţin sensibili, poate fi necesară o doză de 250 mg cefaclor administrată de 4 ori pe zi, echivalentă cu 1 capsulă Ceclodyne 250 mg administrată de 4 ori pe zi.
În cazul otitei medii, este de asemenea posibilă administrarea a 500 mg cefaclor de 2 ori pe zi, echivalent cu o capsulă de Ceclodyne Forte 500 mg de 2 ori pe zi.
În cazul infecţiilor uşoare, ca de exemplu, infecţiile necomplicate ale tractului urinar inferior, se recomandă o doză de 250 mg Ceclodyne administrată de 2 ori pe zi (de exemplu 1 capsulă Ceclodyne 250 mg de 2 ori pe zi) dimineaţa şi seara.

Copiii cu vârsta sub 6 ani
Pentru această categorie de pacienţi se recomandă administrarea de alte forme farmaceutice.
Administrarea de Ceclodyne Forte 500 mg capsule este contraindicată datorită formei farmaceutice.

Pacienţii cu funcţia renală afectată
În cazul afectării funcţiei renale, Ceclodyne Forte 500 mg poate fi administrat ca de obicei fără a fi nevoie să se adapteze doza la această situaţie.
Hemodializa scade timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare a cefaclor cu 25-30%. La pacienţii care fac tratament regulat prin hemodializă, se recomandă administrarea unei doze de încărcare de 250 mg – 1g cefaclor, înaintea şedinţei de dializă. Doza de întreţinere între două şedinţe de dializă este aceeaşi cu cea menţionată anterior.
Medicamentul trebuie administrat împreună cu lichide, de exemplu un pahar cu apă.
Se recomandă administrarea de Ceclodyne Forte 500 mg timp de 7-10 zile şi cel puţin 2-3 zile după ce simptomele bolii scad în intensitate.
Tratamentul trebuie continuat cel puţin 10 zile când se tratează sinuzite şi infecţii determinate de streptococi beta-hemolitici.
În cazul tulburărilor severe gastro-intestinale manifestate cu vărsături şi diaree, nu este indicată administrarea orală a Ceclodyne, dearece nu este asigurată absorbţia suficientă.Dacă aveţi impresia că efectul Ceclodyne Forte 500 mg este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie Ceclodyne Forte
Dacă aţi luat mai multe doze de medicament decât ar trebui să luaţi, contactaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră imediat.

Dacă uitaţi să luaţi Ceclodyne Forte
Dacă aţi uitat să luaţi o doză la ora stabilită, luaţi-o atunci când vă amintiţi şi continuaţi ca înainte. Dacă aţi omis o doză, nu luaţi o cantitate dublă.

Dacă întrerupeţi tratamentul cu Ceclodyne Forte
Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme decât v-a prescris medicul chiar dacă vă simţiţi mai bine. Este important să luaţi Ceclodyne Forte 500 mg atât timp cât vă prescrie medicul dumneavoastră. Dacă întrerupeţi tratamentul mai devreme decât v-a fost prescris, infecţia poate reapare.
Nu luaţi mai mult decât doza zilnică prescrisă!
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Ceclodyne poate provoca reacţii adverse, deşi acestea nu se manifestă la toate persoanele
Tulburări gastro-intestinale
Frecvent (≥ 1%, < 10%), tulburările pot să apară sub formă de dureri stomacale, greaţă, flatulenţă, scaune moi sau diaree care de cele mai multe ori au intensitate uşoară şi frecvent scad în intensitate în timpul tratamentului sau după oprirea tratamentului.
Dacă apare diaree severă pe o perioadă îndelungată de timp sau după tratament, poate fi semn al unei forme speciale de infecţie a intestinului gros. În acest caz trebuie să informaţi medicul dumneavoastră imediat.

Tulburări ale sistemului imunitar
Reacţii alergice ale pielii, de exemplu erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, urticarie, înroşirea pielii au apărut frecvent (≥ 1%, < 10%).
Mai puţin frecvente (≥ 0,1%, < 1%) au fost raportate concomitent cu administrarea tratamentului cu cefaclor reacţii severe ale pielii asociate cu manifestări ameninţătoare de viaţă, cum ar fi sindromul Stevens-Johnson, dermatită exfoliativă, sindrom Leyell.
Alte simptome ale reacţiilor de sensibilitate se pot manifesta ca eozinofilie, test Coombs pozitiv, edem angioneurotic, febră indusă de medicamente sau vaginită.
De asemenea au fost raportate ocazional cazuri (≥ 0,1%, <1%) cu manifestări asemănătoare bolii serului (eritem polimorf sau alterări ale pielii menţionate anterior, însoţite de afectare articulară cu sau fără febră.
Mărirea ganglionilor limfatici şi prezenţa proteinelor în urină apar foarte rar (<0,01%). Nu au fost evidenţiaţi anticorpi circulanţi.
În general, aceste simptome alergice apar în timpul sau după al doilea ciclu de tratament cu Ceclodyne Forte 500 mg, mai frecvent la copii decât la adulţi şi scad în intensitate în câteva zile după oprirea tratamentului.
Reacţiile de hipersensibilitate acute severe apar ocazional (≥ 0,1% < 1%) şi pot deveni manifeste ca edem facial, umflarea limbii, umflarea internă a laringelui cu obstrucţia tractului respirator, bătăi rapide ale inimii, dificultăţi la respiraţie (sufocare), scăderea tensiunii arteriale cu evoluţie spre şoc ameninţător de viaţă.
În aceste cazuri tratamentul cu Ceclodyne Forte 500 mg trebuie oprit imediat şi se iniţiază măsurile de urgenţă adecvate.

Tulburări hematologice
Foarte rar (<0,01%) au fost observate alterări ale tabloului sanguin (scăderea numărului trombocitelor, creşterea numărului eozinofilelor, creşterea numărului limfocitelor, scăderea numărului leucocitelor, neutrofilelor, agranulocitoză, anemie aplastică sau hemolitică). Aceste simptome sunt reversibile.

Tulburări renale şi ale căilor urinare
Pot să fie mai puţin frecvente (≥ 0,1%, <1%) cazuri de nefrită interstiţială, care se vindecă după oprirea tratamentului. A fost observată o creştere uşoară a valorilor concentraţiilor plasmatice de uree şi creatinină şi foarte rar (<0,01%) proteinurie.

Tulburări hepatobiliare
Mai puţin frecvent (≥ 0,1% < 1%) poate să apară o creştere reversibilă a valorilor concentraţiilor plasmatice ale enzimelor hepatice (transaminaze, fosfataza alcalină).
Foarte rar au fost raportate hepatită tranzitorie şi colestază cu icter (<0,01%).

Tulburări ale sistemului nervos
Reacţii adverse mai puţin frecvente (≥ 0,1% < 1%) au fost raportate stări tranzitorii de insomnie sau oboseală, nervozitate, hiperactivitate, confuzie, somnolenţă, halucinaţii sau vertij.

Tulburări ale aparatului genital şi ale sânului
Au fost raportate prurit vaginal, vaginite, moniliaze vaginale.

Tulburări cardiace
Au fost observate reacţii adeverse mai puţin frecvente (≥ 0,1% < 1%) creşteri tranzitorii ale tensiunii arteriale.
Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

5.CUM SE PĂSTREAZĂ CECLODYNE

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Ceclodyne Forte 500 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.


6.INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Ceclodyne Forte:
– Substanţa activă este cefaclor.
– Celelalte componente sunt stearat de magneziu, dimeticonă 350 CST, croscarmeloză sodică, dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172), gelatină.
Cum arată Ceclodyne Forte şi conţinutul ambalajului
Capsulele sunt gelatinoase, tari nr.0, cu capac şi corp de culoare roşu-brun (cărămiziu) şi conţin o pulbere albă până la gălbuie.
Capsulele sunt disponibile în cutii cu 1 sau 2 blistere a câte 10 capsule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *