Atozet 10 mg/10 mg, 10 mg/20 mg, 10 mg/40 mg, 10 mg/80 mg comprimate filmate

Atozet

Atozet 10 mg/10 mg, 10 mg/20 mg, 10 mg/40 mg, 10 mg/80 mg comprimate filmate (ezetimib și atorvastatină)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este ATOZET şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi ATOZET
3. Cum să luaţi ATOZET
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează ATOZET
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este ATOZET şi pentru ce se utilizează

ATOZET este un medicament utilizat pentru scăderea valorilor crescute ale colesterolului. ATOZET conține ezetimib și atorvastatină.
ATOZET este folosit la adulți pentru scăderea valorilor de colesterol total din sânge, colesterolul „rău” (LDL colesterol) și a substanțelor grase numite trigliceride. În plus, ATOZET crește valorile colesterolului „bun” (HDL colesterol).
ATOZET acționează prin două moduri pentru a reduce valorile dumneavoastră de colesterol. Reduce atât cantitatea de colesterol absorbit la nivelul tractului digestiv, cât și pe cea de colesterol sintetizată de propriul dumneavoastră organism.
Colesterolul este una din substanțele grase care se găsesc în circulaţia sanguină. Colesterolul total este compus în principal din LDL și HDL colesterol.
LDL-colesterolul este adesea numit colesterol „rău”, deoarece se poate depune la nivelul pereților arterelor dumneavoastră, formând plăci. În cele din urmă, formarea acestor plăci duce la îngustarea arterelor. Această îngustare poate încetini sau bloca circulaţia sângelui către organele vitale, cum sunt
inima și creierul. Blocarea circulaţiei sângelui poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
HDL-colesterolul este adesea numit colesterol „bun”, deoarece împiedică depunerea colesterolului rău la nivelul arterelor și protejează împotriva bolii cardiace.
Trigliceridele sunt o altă formă de grăsime din sângele dumneavoastră, care vă poate crește riscul pentru boală cardiacă.
ATOZET este utilizat la pacienții la care nu se poate obține un control al valorilor colesterolului doar prin regimul alimentar. Pe perioada utilizării acestui tratament trebuie să respectați în continuare regimul alimentar de scădere a colesterolului.

ATOZET este utilizat în asociere cu regimul alimentar de scădere a colesterolului, dacă aveți:
• o valoare crescută de colesterol în sângele dumneavoastră (hipercolesterolemie primară [heterozigotă familială sau non-familială]) sau valori crescute de grăsimi în sângele dumneavoastră (hiperlipidemie mixtă)
• care nu este controlată suficient prin administrarea doar a unei statine;
• pentru care ați utilizat o statină împreună cu ezetimib sub formă de comprimate separate.
• o afecțiune ereditară (hipercolesterolemie homozigotă familială) care crește valoarea de colesterol în sângele dumneavoastră. De asemenea, vi se pot prescrie și alte tratamente.
• boală de inimă. ATOZET reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, intervenții chirurgicale pentru a crește debitul de sânge al inimii, sau spitalizare pentru durere în piept.
ATOZET nu vă ajută să scădeți în greutate.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi ATOZET

Nu luați ATOZET dacă:
• sunteți alergic la ezetimib, atorvastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6),
• aveți sau ați avut vreodată o afecțiune a ficatului,
• ați avut orice rezultate anormale în urma testelor de sânge a funcției ficatului, fără o cauză anume,
• sunteți femeie aflată la vârsta fertilă și nu folosiți măsuri contraceptive eficace,
• sunteți gravidă, încercați să rămâneți gravidă sau alăptați
• utilizați asocierea glecaprevir/pibrentasvir pentru tratamentul hepatitei C.

Atenționări și precauții
Înainte să luați ATOZET adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
• ați avut antecedente de accident cerebral vascular cu hemoragie la nivelul creierului sau aveți mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor accidente cerebrale vasculare anterioare,
• aveți probleme ale rinichilor,
• aveți glanda tiroidă mai puțin activă (hipotiroidism),
• ați avut crampe sau dureri musculare repetate sau inexplicabile, un istoric personal sau familial de tulburări musculare,
• ați avut tulburări musculare anterioare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad colesterolul (de exemplu alte „statine” sau „fibrați”),
• consumați în mod regulat mari cantități de alcool,
• aveți istoric de afecțiune a ficatului,
• aveți vârsta peste 70 de ani,
• vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte să luați acest medicament,
• luaţi sau aţi luat în ultimele 7 zile un medicament numit acid fusidic (un medicament pentru infecţii bacteriene) pe cale orală sau prin injectare. Administrarea concomitentă de acid fusidic și ATOZET poate determina probleme musculare grave (rabdomioliză).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă prezentați durere musculară inexplicabilă, sensibilitate sau slăbiciune în timp ce luați ATOZET. Această recomandare este pentru că în situații rare, problemele musculare pot fi grave, incluzând ruptura musculară care poate determina leziuni la nivelul rinichilor. Se cunoaște că atorvastatina provoacă probleme musculare; de asemenea, cazuri de probleme musculare au fost raportate și pentru ezetimib.
De asemenea, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveți o slăbiciune musculară, care este constantă. Pot fi necesare medicamente și teste suplimentare pentru a diagnostica și trata aceasta.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte să luați ATOZET
– dacă aveți insuficiență respiratorie severă.
Dacă oricare dintre acestea este valabilă în cazul dumneavoastră (sau nu sunteți sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luați ATOZET, deoarece medicul dumneavoastră vă va face analize ale sângelui înainte și posibil în timpul tratamentului cu ATOZET pentru a prevedea riscul de a prezenta reacții adverse musculare. Riscul de reacții adverse musculare, de exemplu rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci când anumite medicamente sunt luate în același timp (vezi pct. 2 “ATOZET împreună cu alte medicamente“).
În perioada tratamentului cu acest medicament, medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenție dacă aveți diabet zaharat sau dacă prezentați risc de apariție a diabetului zaharat. Dacă aveți valori crescute de zahăr și grăsimi în sânge, dacă sunteți supraponderal și aveți tensiune arterială mare, atunci vă încadrați în categoria de risc de apariție a diabetului zaharat.
Spuneți medicului dumneavoastră despre toate afecțiunile dumneavoastră medicale, incluzând alergiile.
Folosirea ATOZET în asociere cu fibrați (medicamente care scad valoarea colesterolului) trebuie evitată, deoarece folosirea concomitentă a ATOZET și a fibraților nu a fost studiată.

Copii și adolescenți
ATOZET nu este recomandat pentru copii și adolescenți.
ATOZET împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv cele obținute fără prescripție medicală.
Există unele medicamente care pot modifica efectul ATOZET sau efectul lor poate fi modificat de ATOZET (vezi pct. 3). Acest tip de interacțiune poate face ca unul sau ambele medicamente să fie mai puțin eficace. Alternativ, poate crește riscul sau severitatea reacțiilor adverse, incluzând afectarea musculară cunoscută ca “rabdomioliză”, descrisă la pct. 4:
• ciclosporină (un medicament folosit frecvent la pacienții la care s-a efectuat un transplant de organ),
• eritromicină, claritromicină, telitromicină, acid fusidic**, rifampicină (medicamente utilizate pentru tratamentul infecțiilor bacteriene),
ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol (medicamente utilizate pentru tratamentul infecțiilor fungice),
• gemfibrozil, alți fibrați, acid nicotinic, derivați, colestipol, colestiramină (medicamente care reglează valorile lipidelor),
• anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu amlodipina, dilitazem,
• digoxină, verapamil, amiodaronă (medicamente care reglează ritmul bătăilor inimii),
• medicamente utilizate în tratamentul infecției cu HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, combinația tipranavir/ritonavir, etc. (medicamente pentru SIDA),
• anumite medicamente utilizate pentru tratamentul hepatitei C, de exemplu telaprevir, boceprevir și asocierea elbasvir/grazoprevir.
**Dacă trebuie să luați acid fusidic pe cale orală pentru tratamentul unei infecții bacteriene trebuie să întrerupeți temporar tratamentul cu acest medicament. Medicul dumneavoastră vă va spune când este sigur să reîncepeți să luați ATOZET. Administrarea ATOZET cu acid fusidic poate să determine rar apariția de slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere (rabdomioliză). Vezi pct. 4 pentru mai multe informații privind rabdomioliza.
• Alte medicamente cunoscute a interacționa cu ATOZET
contraceptive orale (medicamente care previn sarcina),
• stiripentol (un medicament anticonvulsivant pentru epilepsie),
• cimetidină (medicament folosit pentru senzaţie de arsură în capul pieptului și ulcer gastric),
• fenazonă (un analgezic),
• antiacide (medicamente administrate pe cale orală care conțin aluminiu sau magneziu),
• warfarină, fenprocumon, acenocoumarol sau fluindionă (medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge),
• colchicină (utilizat pentru tratamentul gutei),
• sunătoare (medicament utilizat pentru tratamentul depresiei)

ATOZET împreună cu alimente și alcool
Vezi pct. 3 pentru indicații asupra modului de administrare a ATOZET. Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele:
Sucul de grepfrut
Nu consumați mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece canitățile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele ATOZET.
Alcool
Evitați să consumați prea mult alcool în timp ce luați acest medicament. Pentru detalii vezi pct. 2 “Atenționări și precauții”.

Sarcina și alăptarea
Nu luați ATOZET dacă sunteți gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Nu luați ATOZET dacă este posibil să rămâneți gravidă, decât dacă folosiți măsuri contraceptive eficace. Dacă rămâneți gravidă în timp ce luați ATOZET, opriți medicamentul imediat și adresați-vă medicului dumneavoastră. Nu luați ATOZET dacă alăptați.
Siguranța tratamentului cu ATOZET în timpul sarcinii și alăptării nu a fost încă stabilită.
Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu este de așteptat ca ATOZET să interfere cu capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, trebuie să luați în considerare că unele persoane pot avea amețeli după ce utlizează ATOZET.

ATOZET conține lactoză
Comprimatele de ATOZET conțin un tip de zahar numit lactoză. Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveți intoleranță la anumite zaharuri, informați medicul înainte să luați acest medicament.

3. Cum să luați ATOZET

Luați întodeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va stabili doza adecvată, în funcție de tratamentul dumneavoastră actual și de starea dumneavoastră de risc. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.
• Înainte de a începe tratamentul cu ATOZET, trebuie să urmați un regim alimentar de scădere a colesterolului.
• Trebuie să continuați acest regim alimentar de scădere a colesterolului în timp ce luați ATOZET.

Cât de mult să luați
Doza recomandată este de un comprimat ATOZET pe cale orală o dată pe zi.

Când să luați
Luați ATOZET la orice moment al zilei. Puteți să îl luați cu sau fără alimente.
Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris ATOZET o dată cu colestiramina sau alți chelatori ai acizilor biliari (medicamente care scad colesterolul), trebuie să luați ATOZET cu cel puțin 2 ore înainte sau 4 ore după ce luați chelatorii acizilor biliari.

Dacă luați ATOZET mai mult decât trebuie
Vă rugăm adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitați să luați ATOZET
Nu luați o doză suplimentară; luați doar doza normală de ATOZET la momentul obișnuit, în ziua următoare.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, ATOZET poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă manifestaţi oricare din următoarele reacții adverse, încetați să luați comprimatele și adresați-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeți la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital.
• reacțiile alergice grave care produc umflarea feței, limbii și gâtului pot cauza dificultate mare la respirație
• afecțiune gravă cu descuamare severă și umflare la nivelul pielii, cu apariția de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, zonei genitale și febră; erupție trecătoare la nivelul pielii cu pete roz-roșii mai ales la nivelul palmelor sau tălpilor, pete care se pot transforma în vezicule.
• slăbiciune, sensibilitate sau dureri musculare, în mod special dacă în același timp vă simțiți rău sau aveți febră, pot fi cauzate de o ruptură anormală a mușchilor care vă poate pune viaţa în pericol și poate duce la probleme ale rinichilor
Trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră cât mai repede posibil dacă prezentați probleme legate de o sângerare sau vânătăi anormale sau neașteptate, deoarece acest lucru poate arăta o afectare a ficatului.

Au fost raportate următoarele reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
diaree,
• durere musculară.

Au fost raportate următoarele reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
gripă,
• depresie, dificultăţi de adormire, tulburări ale somnului,
• amețeli, dureri de cap, senzație de furnicături,
• ritm încetinit al bătăilor inimii,
• bufeuri,
• dificultăți de respirație,
• dureri abdominale, balonare anormală, constipație, indigestie, flatulență, mișcări intestinale frecvente, inflamație la nivelul stomacului, greață, discomfort la nivelul stomacului, tulburări gastrice,
acnee; urticarie,
• dureri articulare, dureri de spate, crampe la nivelul picioarelor, oboseală musculară, spasme sau slăbiciune, dureri la nivelul mâinilor și picioarelor,
• slăbiciune anormală, senzație de oboseală sau stare de rău, inflamarea, în special a gleznelor (edeme),
• creșterea valorilor rezultate după anumite teste de laborator pentru funcția ficatului sau mușchilor,
• creștere în greutate.
În plus, următoarele reacții adverse au fost raportate la persoanele care urmează tratament cu ATOZET sau comprimate de ezetimib sau atorvastatină:
• reacții alergice incluzând umflarea feței, buzelor, limbii și/sau gâtului care pot cauza dificultăți în respirație sau la înghițire (care necesită tratament prompt),
• erupție trecătoare pe piele, proeminentă, de culoare roșie, uneori cu leziuni în formă de țintă,
• afecţiuni ale ficatului,
• tuse,
arsuri în capul pieptului,
• scăderea poftei de mâncare, pierderea poftei de mâncare,
• tensiune arterială mare,
• erupție trecătoare pe piele și mâncărime, reacție alergică incluzând erupție și urticarie,
• leziuni la nivelul tendoanelor,
• calculi biliari sau inflamație la nivelul vezicii biliare (care pot duce la durere abdominală, greață vărsături),
• inflamația pancreasului, adesea cu durere abdominală severă,
• reducerea numărului de celule sangvine, care poate cauza echimoze/sângerare (trombocitopenie),
• inflamația căilor nazale, sângerare nazală,
• dureri cervicale, dureri, dureri în piept, dureri la nivelul gâtului,
• creșteri sau scăderi ale valorilor de zahăr din sânge (dacă aveți diabet zaharat trebuie să continuați monitorizarea atentă a valorilor concentrației de zahăr din sânge),
• coșmaruri,
• senzație de amorțeală sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini și picioare,
• reducerea sensibilității pentru durere sau atingere,
• modificarea gustului, gură uscată,
• pierdere a memoriei,
• țiuit în ureche sau la nivelul capului, pierderea auzului,
• vărsături,
• râgâieli,
• căderea părului,
• febră,
• teste de urină pozitive pentru prezența celulelor albe sangvine,
• vedere încețoșată, tulburări de vedere,
• ginecomastie (creșterea sânilor la bărbați),.

Reacții adverse posibile, raportate cu unele statine:
• tulburări sexuale,
• depresie,
• probleme de respirație, incluzând tuse persistentă și/sau dificultăți de respirație sau febră,
• diabet zaharat. Acesta este mai probabil dacă aveți concentrații crescute ale zahărului sau grăsimilor din sânge, sunteți supraponderal sau aveți tensiune arterială mare. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza în timp ce luați acest medicament.
• dureri musculare, sensibilitate sau slăbiciune, care sunt constante și în special dacă, în același timp nu vă simțiți bine sau aveți temperatura crescută care nu dispare după oprirea tratamentului cu ATOZET (frecvență necunoscută).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse şi prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează ATOZET

• Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
• Nu utilizaţi ATOZET după data de expirare înscrisă pe cutie sau flacon după “EXP.” Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
• A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de oxigen.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conține ATOZET
Substanțele active sunt ezetimib și atorvastatină. Fiecare comprimat filmat conține ezetimib 10 mg și atorvastatină 10 mg, 20 mg, 40 mg sau 80 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).
Celelalalte componente sunt: carbonat de calciu; dioxid de siliciu coloidal anhidru; croscarmeloză sodică; hidroxipropilceluloză; lactoză monohidrat; stearat de magneziu; celuloză microcristalină; polisorbat 80; povidonă; laurilsulfat de sodiu.
Filmul conține: hipromeloză, macrogol 8000, dioxid de titan, talc.

Cum arată ATOZET şi conţinutul ambalajului
Comprimate cu formă de capsulă, biconvexe, filmate, de culoare albă până la aproape albă.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap