Prospecte medicamente
Axetine 250 mg / 500 mg comprimate filmate

Axetine 250 mg / 500 mg comprimate filmate

Axetine comprimate filmate (cefuroximă)

Ce găsiți în acest acest prospect:
1. Ce este Axetine comprimate şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Axetine comprimate
3. Cum să utilizați Axetine comprimate
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Axetine comprimate
6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este Axetine comprimate și pentru ce se utilizează

Axetine este un antibiotic care se utilizează la adulți și la copii. Acesta acționează prin distrugerea bacteriilor care cauzează infecții. Acesta aparține unui grup de medicamente numite cefalosporine.
Axetine este utilizat pentru tratamentul infecţiilor de la nivelul:
• gâtului
• sinusurilor
• urechii medii
• plămânilor sau toracelui
tractului urinar
• pielii și țesuturilor moi.
De asemenea, Axetine poate fi utilizat pentru:
• tratamentul bolii Lyme (o infecție transmisă de paraziţi denumiți căpușe).

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Axetine comprimate

Nu utilizaţi Axetine comprimate
– dacă sunteţi alergic la cefuroxime axetil, la oricare dintre antibioticele din clasa cefalosporinelor sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
– dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică severă (hipersensibilitate) la orice alt tip de antibiotic betalactamic (peniciline, monobactami şi carbapeneme).
În cazul în care consideraţi că aceste situaţii sunt valabile pentru dumneavoastră, nu luaţi Axetine comprimate până nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Atenționări și precauții
Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul înainte de a lua Axetine.
Axetine comprimate nu este recomandat pentru tratamentul copiilor cu vârsta sub 3 luni, deoarece siguranţa şi eficacitatea nu sunt cunoscute pentru această categorie de vârstă.
Trebuie să fiţi atenţi la apariţia anumitor simptome cum sunt reacţii alergice, infecţii fungice (cum este cea cu Candida) şi diaree severă (colită pseudomembranoasă) pe durata tratamentului cu Axetine comprimate. Acest lucru va reduce riscul de apariţie a unor probleme. Vezi „Condiţii cărora este indicat să le acordaţi o atenţie desosebită” la punctul 4.

Dacă este necesar să vi se efectueze o analiză de sânge
Axetine comprimate poate influenţa rezultatele analizei de determinare a concentraţiei de glucoză din sânge sau a unei analize de sânge denumite testul Coombs. Dacă este necesar să vi se efectueze analize de sânge: Spuneţi persoanei care vă recoltează proba că luaţi Axetine.

Axetine comprimate împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acestea includ medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Medicamentele utilizate pentru a reduce cantitatea de acid din stomac (de exemplu, antiacide utilizate pentru tratamentul arsurilor în capul pieptului) pot influenţa acţiunea Axetine.
Probenecid
Anticoagulante orale
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi un astfel de medicament.
Contraceptive orale
Axetine comprimate poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale. Dacă luaţi contraceptive orale pe durata tratamentului cu Axetine trebuie să utilizaţi şi o metodă de contracepţie de tip barieră (cum sunt prezervativele). Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Sarcina şi alăptarea
Spuneţi medicului înainte de a lua Axetine comprimate:
 dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă
 dacă alăptaţi.
Medicul va lua în considerare beneficiul administrării Axetine pentru dumneavoastră şi riscul pentru copilul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Axetine comprimate vă poate cauza ameţeli şi alte reacţii adverse care vă pot afecta capacitatea de atenţie.
Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje decât dacă vă simţiţi bine.

3. Cum să utilizați Axetine comprimate

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Luaţi Axetine după masă. Astfel, tratamentul va fi mai eficient.
Înghiţiţi comprimatele Axetine întregi, cu puţină apă.
Nu mestecaţi, zdrobiţi sau rupeţi comprimatele — astfel s-ar putea reduce eficacitatea tratamentului.
Doza uzuală
Adulţi
Doza uzuală de Axetine este de 250 mg până la 500 mg de două ori pe zi, în funcţie de severitatea şi de tipul infecţiei.
Copii
Doza uzuală de Axetine este de 10 mg/kg (până la maxim 125 mg) până la 15 mg/kg (până la maxim 250mg) de două ori pe zi în funcţie de severitatea şi tipul infecţiei.
Axetine comprimate nu este recomandat pentru copiii cu vârsta sub 3 luni, deoarece nu se cunosc siguranţa şi eficacitatea la acest grup de vârstă.
În funcţie de afecţiune sau de modul în care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră răspundeţi la tratament, doza iniţială poate fi modificată sau pot fi necesare mai multe cicluri de tratament.
Pentru doze care nu sunt realizabile / posibile cu acest medicament alte concentrații ale acestui medicament sau alte forme și produse farmaceutice sunt disponibile.
Pacienţi cu probleme ale rinichilor
Dacă aveţi o problemă a rinichilor, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza.

Dacă ați utilizat mai mult Axetine comprimate decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Axetine decât trebuie este posibil să prezentaţi tulburări neurologice, mai precis este posibil să existe o probabilitate mai mare de a prezenta convulsii.
Nu amânaţi. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital. Dacă este posibil, arătaţi-le cutia de Axetine.

Dacă uitaţi să luaţi Axetine comprimate
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi doza următoare la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi Axetine comprimate
Nu opriţi administrarea Axetine fără recomandare.
Este important să luaţi ciclul complet de tratament cu Axetine. Nu opriţi administrarea acestuia decât la recomandarea medicului dumneavoastră – chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă nu luaţi tratamentul complet, este posibil ca infecţia să apară din nou.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Condiţii cărora este indicat să le acordaţi o atenţie desosebită
Un număr mic de persoane tratate cu Axetine prezintă o reacţie alergică sau o reacţie la nivelul pielii potenţial gravă. Simptomele acestor reacţii includ:
 reacţie alergică severă. Semnele includ erupţie în relief pe piele însoţită de mâncărimi, umflare, uneori a feţei sau gurii care poate cauza dificultăţi la respiraţie
 erupţii trecătoare pe piele, care pot forma vezicule cu aspect de mici ţinte (un punct central întunecat înconjurat de o zonă mai deschisă la culoare şi cu margini circulare închise la culoare)
 erupţie pe piele, extinsă, cu vezicule şi exfoliere a pielii (Acestea pot fi semne ale sindromului Stevens-Johnson sau ale necrolizei epidermice toxice)
 infecţii fungice. Medicamentele ca Axetine pot determina dezvoltarea excesivă a ciupercilor (Candida) în organism, fapt care poate cauza infecţii fungice (cum este candidoza orală).
Probabilitatea de apariţie a acestei reacţii adverse este mai mare în cazul în care luaţi Axetine comprimate o perioadă lungă de timp.
 diaree severă (colită pseudomembranoasă). Medicamentele ca Axetine pot determina inflamaţie a colonului (intestinului gros), care determină diaree severă, de obicei cu eliminare de sânge şi mucus, durere de stomac, febră
 reacţie Jarisch-Herxheimer. Este posibil ca la unii pacienţi să apară creştere a temperaturii (febră), frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi erupţii trecătoare pe piele pe durata tratamentului cu Axetine pentru boala Lyme. Aceasta este cunoscută ca reacţie Jarisch- Herxheimer. De obicei simptomele persistă câteva ore până la maximum o zi.
→ Adresaţi-vă imediat unui medic sau unei asistente medicale în cazul apariţiei oricăruia dintre aceste simptome.

Reacţii adverse frecvente
Acestea pot afecta până la 1 din 10 persoane:
 infecţii fungice (cum este cea cu Candida)
cefalee
 ameţeli
diaree
 greaţă
 durere de stomac.

Reacţii adverse frecvente care pot să apară la analizele de sânge:
 creştere a numărului unui tip de celule albe din sânge (eozinofilie)
 creştere a valorilor enzimelor hepatice.

Reacţii adverse mai puţin frecvente
Acestea pot afecta până la 1 din 100 de persoane:
 stare de rău (vărsături)
 erupţii trecătoare pe piele.

Reacţii adverse mai puţin frecvente care pot să apară la analizele de sânge:
 reducere a numărului de trombocite din sânge (celule care ajută la coagularea sângelui)
 reducere a numărului de celule albe din sânge
 rezultate pozitive ale testului Coombs.

Alte reacţii adverse
Alte reacţii adverse au apărut la un număr foarte mic de persoane, însă frecvenţa acestora nu este cunoscută cu precizie:
 diaree severă (colită pseudomembranoasă)
 reacţii alergice
 reacţii la nivelul pielii (inclusiv reacţii severe la nivelul pielii)
 temperatură mare (febră)
 îngălbenire a albului ochilor sau a pielii
 inflamaţie a ficatului (hepatită).

Reacţii adverse care pot să apară la analizele de sânge:
 distrugere prea rapidă a celulelor roşii din sânge (anemie hemolitică).
În cazul în care aveţi reacţii adverse
→ Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Axetine comprimate

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original, pentru a fi ferit de lumină.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Axetine comprimate
 Substanţa activă este cefuroxima sub formă de cefuroximă axetil.
AXETINE 250 mg comprimate filmate
Fiecare comprimat conţine cefuroximă 250 mg sub formă de cefuroximă axetil.
AXETINE 500 mg comprimate filmate
Fiecare comprimat conţine cefuroximă 500 mg sub formă de cefuroximă axetil.
 Celelalte componente sunt: nucleu- celuloză microcristalină 105, croscarmeloză sodică, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal, anhidru, ulei vegetal hidrogenat; film- hipromeloză 2910, 5mPas, propilenglicol, dioxid de titan (E 171) si talc.

Cum arată Axetine comprimate şi conţinutul ambalajului
AXETINE 250 mg comprimate filmate
Comprimate filmate în formă de capsulă, de culoare albă, convexe cu linie de marcaj pe una din feţe, cu dimensiuni de 8 mm × 14 mm.
AXETINE 500 mg comprimate filmate
Comprimate filmate în formă de capsulă, de culoare albă, convexe, cu linie de marcaj pe ambele feţe, cu dimensiuni de 9 mm × 19 mm. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Conţinutul ambalajului
Comprimatele filmate de Axetine sunt disponibile în cutii cu blistere a câte 10, 20, 30 sau 50 comprimate filmate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *