Prospecte medicamente
Anagrelida Accord  0,5 mg / 1 mg capsule

Anagrelida Accord  0,5 mg / 1 mg capsule

Anagrelida Accord  0,5 mg / 1 mg capsule (anagrelida)

Ce găsiți în acest prospect
1. Ce este Anagrelida Accord și pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să luați Anagrelida Accord
3. Cum să luați Anagrelida Accord
4. Reacții adverse posibile
5. Cum se păstrează Anagrelida Accord
6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este Anagrelida Accord și pentru ce se utilizează

Anagrelida Accord conține substanța activă, anagrelidă. Anagrelida Accord este un medicament care intervine în dezvoltarea trombocitelor. Acesta reduce numărul trombocitelor produse de măduva osoasă, ceea ce duce la reducerea numărului de trombocite în sânge la o valoare mai aproape de valoarea normală.
Din acest motiv, medicamentul este utilizat în tratamentul pacienților cu trombocitemie esențială.
Trombocitemia esențială este o afecțiune care apare când măduva osoasă produce prea multe dintre celulele sanguine cunoscute sub numele de trombocite. Un număr mare de trombocite în sânge poate cauza probleme grave ale circulației sângelui și cheaguri de sânge.

2. Ce trebuie să știți înainte să luați Anagrelida Accord

NU luați Anagrelida Accord :
 dacă sunteți alergic la anagrelidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6). O reacție alergică poate fi recunoscută prin apariția unei erupții pe piele, mâncărimi, umflarea feței sau buzelor sau senzație de lipsă de aer
 dacă aveți afecțiuni ale ficatului moderate sau severe
 dacă aveți afecțiuni ale rinichilor moderate sau severe.

Atenționări și precauții
Înainte să luați Anagrelidă Accord , adresați-vă medicului dumneavoastră:
 dacă dumneavoastră aveți sau credeți că aveți probleme cu inima
 dacă ați prezentat la naștere sau aveți în familie antecedente de prelungire a intervalului QT (observată pe ECG, înregistrarea electrică a inimii) sau dacă luați alte medicamente care determină modificări anormale ale ECG sau dacă aveți concentrații scăzute de electroliți, de exemplu potasiu, magneziu sau calciu (vezi pct. „ Anagrelidă Accord împreună cu alte medicamente”)
 dacă aveți probleme cu ficatul sau rinichii.
În asociere cu acid acetilsalicilic (o substanță prezentă în multe medicamente utilizate pentru calmarea durerii și scăderea febrei, ca și pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, cunoscută de asemenea sub numele de aspirină), există un risc crescut de apariție a unor hemoragii (sângerări) majore (vezi pct. „ Anagrelidă Accord împreună cu alte medicamente”).

Copii și adolescenți
Există informații insuficiente cu privire la utilizarea Anagrelidă Accord la copii și adolescenți și de aceea, acest medicament trebuie utilizat cu precauție.

Anagrelida Accord împreună cu alte medicamente
Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.
Anunțați medicul dacă luați oricare dintre următoarele medicamente:
 medicamente care pot modifica ritmul inimii, de exemplu: sotalol, amiodaronă
 fluvoxamină, utilizată în tratarea depresiei
 anumite tipuri de antibiotice, cum este enoxacina, utilizată pentru tratamentul infecțiilor
 teofilină, utilizată pentru tratarea problemelor severe respiratorii și de astm bronșic
 medicamente pentru tratarea tulburărilor inimii, de exemplu: milrinonă, enoximonă, amrinonă, olprinonă și cilostazol
 acid acetilsalicilic (o substanță prezentă în multe medicamente utilizate pentru calmarea durerii și scăderea febrei, ca și pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, cunoscută de asemenea sub numele de aspirină)
 alte medicamente utilizate pentru tratarea afecțiunilor care afectează trombocitele din sânge, de exemplu: clopidogrel
omeprazol, utilizat pentru a reduce cantitatea de acid produsă în stomac
 contraceptive orale: Dacă manifestați diaree severă în timp ce luați acest medicament, acest lucru poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale și se recomandă utilizarea unei metode suplimentare de contracepție (de exemplu, prezervativul). Consultați instrucțiunile din prospectul pentru pacient al medicamentului contraceptiv pe care îl luați.
Anagrelida Accord sau aceste medicamente nu pot acționa în mod corespunzător dacă sunt luate împreună.
Dacă nu sunteți sigur, cereți sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Sarcina și alăptarea
Anunțați-vă medicul dacă sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă. Anagrelidă Accord nu trebuie luat de femeile gravide. Femeile care pot rămâne gravide trebuie să se asigure că utilizează metode contraceptive eficace când iau Anagrelidă Accord . Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări în privința contracepției. Spuneți medicului dumneavoastră dacă alăptați sau intenționați să vă alăptați bebelușul. Anagrelida Accord nu trebuie luat în timpul alăptării. Trebuie să întrerupeți alăptarea dacă luați Anagrelidă Accord.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Unii pacienți care au luat Anagrelidă Accord au raportat amețeli. Nu conduceți vehicule sau nu folosiți utilaje dacă prezentați amețeli.

Anagrelida Accord conține lactoză
Lactoza este unul din componentele acestui medicament. Dacă vi s-a spus că nu tolerați anumite zaharuri, contactați medicul înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să luați Anagrelida Accord

Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutați cu medical dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.
Cantitatea de Anagrelidă Accord pe care o iau pacienții poate fi diferită, iar acest lucru depinde de starea dumneavoastră. Medicul vă va prescrie cea mai bună doză în cazul dumneavoastră. Doza inițială uzuală de Anagrelida Accord este de 1 mg. Luați această doză sub formă de o capsulă de 0,5 mg de două ori pe zi, timp de cel puțin o săptămână. După această perioadă, medicul dumneavoastră poate fie să crească, fie să reducă numărul de capsule pe care să le luați, pentru a găsi cea mai potrivită doză pentru dumneavoastră, care să fie cât mai eficace în tratarea afecțiunii.
Capsulele trebuie înghițite întregi, cu un pahar de apă. Nu zdrobiți capsulele și nu diluați conținutul în lichid. Puteți lua capsulele împreună cu alimente, după o masă sau pe stomacul gol. Cel mai bine este să luați capsula (capsulele) la aceeași oră în fiecare zi. Nu luați mai multe capsule decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.
Medicul vă va cere să vă faceți analize de sânge la intervale regulate pentru a verifica dacă medicamentul acționează eficace și dacă ficatul și rinichii dumneavoastră funcționează bine.

Dacă luați mai mult Anagrelida Accord decât trebuie
Dacă luați mai mult Anagrelidă Accord decât trebuie sau dacă altcineva a luat medicamentul dumneavoastră, anunțați imediat un medic sau farmacist. Arătați-le cutia de Anagrelida Accord .

Dacă uitați să luați Anagrelida Accord
Luați capsulele imediat ce vă aduceți aminte. Luați următoarea doză la ora obișnuită. Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă sunteți îngrijorat, spuneți medicului  dumneavoastră.

Reacții adverse grave:
Mai puțin frecvente: Insuficiență cardiacă (semnele includ scurtarea respirației, dureri în piept, umflarea picioarelor din cauza acumulării de lichid), probleme severe cu frecvența sau ritmul bătăilor inimii (tahicardie ventriculară, tahicardie supraventriculară sau fibrilație atrială), inflamația pancreasului, ceea ce cauzează dureri abdominale și de spate severe (pancreatită), vărsături cu sânge sau scaune cu sânge  sau de culoare neagră, reducerea severă a numărului de celule sanguine, ceea ce poate cauza slăbiciune, învinețire, sângerare sau infecții (pancitopenie), hipertensiune pulmonară (semnele includ scurtarea respiraţiei, umflarea picioarelor sau a gleznelor şi albăstrirea buzelor şi pielii).

Rare: Insuficiență renală (atunci când eliminați o cantitate mică de urină sau nu eliminați deloc urina), atac de cord.
Dacă observați oricare dintre aceste reacții adverse, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

Reacții adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 persoană din 10
Dureri de cap.

Reacții adverse frecvente: pot afecta cel mult 1 din 10 persoane
Amețeli, oboseală, bătăi ale inimii rapide, neregulate sau puternice (palpitații), senzație de rău (greață), diaree, dureri de stomac, gaze, stare de rău (vărsături), scăderea numărului celulelor roșii (anemie), retenție de lichid sau erupție pe piele.

Reacții adverse mai puțin frecvente: pot afecta cel mult 1 din 100 persoane
O stare de slăbiciune sau de rău, tensiune arterială mare, bătăi ale inimii neregulate, leșin, frisoane sau febră, indigestie, pierderea poftei de mâncare, constipație, învinețire, sângerare, umflături (edem), pierdere în greutate, dureri musculare, articulații dureroase, dureri de spate, scăderea sau pierderea senzației sau
sensibilității, cum ar fi amorțeli, în special la nivelul pielii, senzații sau stări anormale, cum ar fi furnicături și înțepături, insomnie, depresie, confuzie, nervozitate, gură uscată, pierderi de memorie, senzație de lipsă de aer, sângerări nazale, infecții pulmonare grave însoțite de febră, scurtarea respirației, tuse, flegmă;
pierderea părului, senzație de mâncărime sau modificări de culoare ale pielii, impotență, dureri în piept, scăderea trombocitelor sanguine, ceea ce crește riscul de sângerare sau învinețire (trombocitopenie), acumulare de lichid în jurul plămânilor sau o creștere a valorilor enzimelor ficatului. Medicul vă poate face analiza sângelui, care ar putea arăta o creștere a valorilor enzimelor ficatului.

Reacții adverse rare: pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane
Sângerarea gingiilor, creșterea în greutate, dureri în piept severe (angină pectorală), afecțiuni ale mușchiului cardiac (semnele includ oboseală, dureri în piept și palpitații), mărirea inimii, acumulare de lichid în jurul inimii, pierderea coordonării, dificultăți de vorbire, piele uscată, migrene, tulburări de vedere sau vedere dublă, zgomot în urechi, amețeli la ridicarea în picioare (în special la ridicarea de pe scaun sau din poziție orizontală), nevoie crescută de eliminare a urinei noaptea, dureri, simptome asemănătoare cu cele ale gripei, somnolență, lărgirea vaselor sanguine, inflamația intestinului gros (semnele includ: diaree, de obicei cu sânge și mucus, dureri de stomac, febră), inflamația stomacului (semnele includ: durere, greață, vărsături), o zonă cu densitate anormală în plămân, creșterea nivelului
creatininei la analizele de sânge, ceea ce poate fi un semn de probleme cu rinichii.

S-au raportat următoarele reacții adverse, dar nu se cunoaște exact cât de frecvent apar:
 bătăi neregulate ale inimii, care poate pune viața în pericol (torsada vârfurilor)
 inflamația ficatului, simptomele incluzând greață, vărsături, mâncărimi, îngălbenirea pielii și ochilor, decolorarea scaunului și urinei (hepatită)
 inflamația plămânilor (semnele includ febră, tuse, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, ceea ce cauzează cicatrizarea plămânilor) (alveolită alergică, incluzând boală pulmonară interstițială, pneumonită)
 inflamația rinichilor (nefrită tubulo-interstițială).

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Anagrelida Accord

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și pe eticheta flaconului după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi mai mari de 30oC.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină și umiditate.
A nu se păstra la temperaturi mai mari de 30oC.
A se păstra în ambalajul original pentru a se proteja de lumină şi umiditate.
Dacă medicul vă întrerupe tratamentul, nu păstrați capsulele rămase decât dacă medicul vă cere acest lucru. Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conține Anagrelida Accord
Anagrelida Accord 0,5 mg
Substanța activă este anagrelida. Fiecare capsulă conține 0,5 mg anagrelidă (sub formă de clorhidrat de anagrelidă monohidrat).
Anagrelida Accord 1 mg
Substanța activă este anagrelida. Fiecare capsulă conține 1 mg anagrelidă (sub formă de clorhidrat de anagrelidă monohidrat).
Celelalte componente sunt:
Conținutul capsulei: lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, povidonă (K29/32); lactoză anhidră, celuloză microcristalină, stearat de magneziu.
Învelișul capsulei: gelatină, dioxid de titan (E171).
Învelișul capsulei: gelatină, dioxid de titan (E171), oxid negru de fer (E172).
Cum arată Anagrelida Accord și conținutul ambalajului
Anagrelidă Accord 0,5 mg este furnizat sub forma unor capsule (mărimea 4), cu corp și capac de culoare albă, opacă. Capsula conține o pulbere de culoare albă până la aproape albă.
Anagrelidă Accord 1 mg este furnizat sub forma unor capsule (mărimea 4), cu corp și capac de culoare gri, opacă. Capsula conține o pulbere de culoare albă până la aproape albă.Capsulele sunt ambalate în flacoane conținând 100 de capsule.Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *