Prospecte medicamente
Canesten Gyn 3, 200 mg, comprimate vaginale

Canesten Gyn 3, 200 mg, comprimate vaginale

Canesten Gyn 3, 200 mg, comprimate vaginale (Clotrimazol)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Canesten Gyn 3 şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Canesten Gyn 3
3. Cum să utilizaţi Canesten Gyn 3
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Canesten Gyn 3
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Canesten Gyn 3 și pentru ce se utilizează

Canesten Gyn 3 conţine clotrimazol. Acesta este un medicament care aparţine grupului de medicamente numit derivaţi de imidazol, care sunt utilizaţi pentru tratamentul infecţiilor fungice. Clotrimazolul inhibă creşterea şi multiplicarea celulelor fungice cum sunt ciupercile, anumite specii de
fungi şi anumite bacterii. Canesten Gyn 3 se utilizează pentru tratamentul infecţiilor vaginale.
Secreţiile vaginale sunt cele mai frecvente manifestări ale infecţiilor determinate de fungii care pot exista în vagin fără ca măcar să observaţi. Cu toate acestea, în anumite circumstanţe, fungii se pot dezvolta determinând o infecţie a vaginului, iar simptomele pot fi răspândite în jurul ariei infectate (la
nivelul vulvei).

Cele mai frecvente simptome ale infecţiilor vaginale sunt:
mâncărimi ale vulvei şi vaginului;
– înroşirea şi umflarea ţesuturilor vaginului şi vulvei;
– senzaţie de arsură la nivelul vaginului;
– secreţie vaginală de culoare albă, fără miros.
Nu toate femeile care prezintă infecţii vaginale au toate aceste simptome. Este posibil să aveţi doar unul dintre aceste simptome.
Dacă aveţi astfel de simptome pentru prima dată, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Canesten Gyn 3.

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Canesten Gyn 3

Nu utilizaţi Canesten Gyn 3
– dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la clotrimazol sau la oricare dintre celelalte componente ale ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil şi nu utilizaţi Canesten Gyn 3 dacă aveţi unul dintre următoarele simptome:
– sângerări vaginale neregulate;
– sângerări vaginale anormale sau secreţii cu sânge;
– ulceraţii, vezicule, arsuri sau dureri la nivelul vaginului sau vulvei;
– dureri la nivelul abdomenului inferior;
– dureri sau dificultăţi la urinare;
– febră sau frisoane;
– greaţă sau vărsături;
diaree;
– secreţii vaginale cu miros urât.
Este posibil ca tratamentul cu Canesten Gyn 3 să nu fie potrivit pentru dumneavoastră.
Dacă nu sunteţi sigură că aveţi o infecţie, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Canesten Gyn 3.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Canesten Gyn 3
Înainte de a utiliza Canesten Gyn 3, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă:
– aţi avut mai mult de două infecţii vaginale în ultimele 6 luni;
– dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră aţi/a avut vreodată boli cu transmitere sexuală;
– aveţi vârsta sub 16 ani sau peste 60 ani;
– aţi avut vreodată o reacţie alergică la Canesten Gyn 3 sau la alte medicamente antifungice cu administrare vaginală

În general:
– Nu păstraţi medicamentul la îndemâna copiilor. Evitaţi contactul cu ochii. A nu se înghiţi.
A nu se utiliza tampoane , dusuri intravaginale, spermicide sau alte produse vaginale in timpul utilizarii Canesten Gyn 3
Ca şi alte creme sau comprimate vaginale, Canesten Gyn 3 poate diminua eficacitatea produselor din latex (de exemplu prezervative, diafragme) când sunt utilizate concomitent. Eficacitatea spermicidelor vaginale poate fi, de asemenea, diminuată. Se recomandă utilizarea altor măsuri contraceptive pe durata tratamentului şi încă 5 zile după întreruperea acestuia.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Medicaţie concomitentă cu clotrimazol vaginal si Tacrolimus orale (FK-506; imunosupresoare) ar putea duce la niveluri plasmatice crescute ale Tacrolimus și similar Sirolimus. Pacienţii trebuie strict monitorizați pentru apariţia simptomelor de supradozaj cu Tacrolimus, dacă este necesar, prin
determinarea concentraţiilor plasmatice respective.

Sarcina şi alăptarea şi fertilitatea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să deveniţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza Canesten Gyn 3.
Fertilitatea
NU există studii la om cu privire la influența asupra fertilității.
Sarcina
Canesten Gyn poate fi folosit în timpul sarcinii dar numai sub supravegherea unui medic. În timpul sarcinii comprimatele vaginale vor fi introduce fără aplicator. Ca masura de precautie este de preferat a nu se folosi in primul trimestru de sarcina.
Alăptarea
Alăptarea ar trebui întrerupta în timpul tratamentului cu Canesten Gyn 3.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Canesten Gyn 3 nu are nici o influenţă sau o influenta neglijabila asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. Cum să utilizați Caneten Gyn 3

Utilizaţi întotdeauna comprimatele vaginale exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Introduceţi comprimatul în vagin cu ajutorul aplicatorului, cât mai profund posibil, seara la culcare. Introducerea comprimatului vaginal se face în poziţie culcat pe spate, având picioarele depărtate şi uşor îndoite.
Comprimatele vaginale Canesten Gyn 3 necesită un mediu umed intravaginal, pentru a se dizolva complet. Altfel, fragmentele nedizolvate pot cădea din vagin. Pentru a preveni nedizolvarea, comprimatele vaginale trebuie introduse în vagin cât mai profund posibil, seara la
culcare. În situaţia în care comprimatul nu s-a dizolvat complet după o noapte, trebuie luată în considerare utilizarea cremei vaginale.
Femei adulte, adolescente cu vârsta peste 16 ani: doza recomandată este de un comprimat vaginal  (200 mg clotrimazol), timp de 3 zile consecutive. Dacă este necesar, tratamentul poate fi repetat.
Dacă simptomele persistă pentru mai mult de 7 zile, pacienta s-ar putea să aibă o afecţiune care necesită tratament recomandat de către medic.
Tratamentul poate fi repetat, dacă este necesar, cu toate acestea, infecţiile recurente pot indica o afecţiune de bază.Pacientul trebuie să solicite consult medical dacă simptomele revin in termen de 2 luni.
Dacă infecţia afectează atât vaginul cât şi vulva, puteţi utiliza concomitent o cremă cu clotrimazol.
Nu utilizaţi comprimatele vaginale în timpul perioadei menstruale deoarece acestea pot fi eliminate din vagin odată cu fluxul sanguin. Tratamentul trebuie finalizat înainte de începerea menstruaţiei.
Deoarece comprimatele vaginale se administrează cu aplicator, nu este recomandat pentru utilizare la fetiţe sau adolescente cu vârsta sub 16 ani.
A nu se utiliza tampoane , dusuri intravaginale, spermicide sau alte produse vaginale in timpul utilizarii comprimatelor vaginale.
În timpul administrării comprimatelor vaginale se recomandă evitarea contactului sexual, deoarece infecţia s-ar putea transmite partenerului, iar eficacitatea şi siguranţa în administrare a produselor din latex (cum sunt prezervativele, diafragme) poate fi redusă.
In timpul sarcinii tabletele pot fi folosite dar fara a se utiliza aplicatorul .
Introducerea comprimatelor vaginale cu ajutorul aplicatorului:
1. Trageţi de pistonul aplicatorului (A) până se opreşte.
Ca să introduceţi comprimatul vaginal în aplicator (B), deschiderea acestuia trebuie presată ca să ia o formă ovală.
Puneţi comprimatul vaginal în aplicator, cu vârful în sus.
2. Introduceţi cu atenţie aplicatorul în vagin, cât mai profund. Introducerea comprimatului vaginal se face în poziţie de clinostatism dorsal, având picioarele depărtate şi uşor îndoite.
3. Împingeţi cu atenţie pistonul (A) până se opreşte, astfel introducându-se comprimatul în vagin.
Scoateţi aplicatorul.
4. Aplicatorul poate fi reutilizat. Spălaţi-l cu apă caldă după utilizare, scoţând complet pistonul (A) din aplicator (B).

Dacă ați utilizat mai mult Canesten Gyn 3decât trebuie
Nu utilizaţi mai multe comprimate vaginale decât trebuie sau pentru o perioadă de timp mai îndelungată.
Nu s-a raportat nici un caz de supradozaj, după administrare vaginală.
În caz de ingestie accidentală, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă ați uitat să utilizaţi Canesten Gyn 3
Dacă aţi uitat să utilizaţi comprimatele vaginale seara la culcare, introduceţi comprimatul vaginal a doua zi dimineaţa. Dacă se apropie administrarea următorului comprimat vaginal, introduceţi doar acest comprimat. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aţi uitat să utilizaţi comprimatele vaginale mai mult de o zi, este posibil ca infecţia să nu fie complet vindecată şi simptomele să persiste.

Dacă încetaţi să utilizaţi Canesten Gyn 3
Dacă întrerupeţi tratamentul cu comprimatele vaginale mai devreme decât trebuie, este posibil ca infecţia să nu fie complet vindecată şi simptomele să persiste. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele si acesta poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Rar, la unele femei poate determina reacţii adverse. Reacţiile adverse sunt similare simptomelor infecţiei. Dacă apar înroşire, senzaţie de arsură, agravarea iritaţiei sau umflăturii, întrerupeţi utilizarea comprimatelor vaginale şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.
Ca şi în cazul altor medicamente, unele femei pot fi alergice la canesten. În general, dacă sunteţi alergică la aceste comprimate vaginale, o reacţie adversă va apărea imediat ce veţi utiliza comprimatul. Reacţia alergică se manifestă prin erupţii pe piele, greaţă, stare de leşin sau umflarea
feţei.
Tulburări ale sistemului imunitar: reacţii alergice (leșin, scăderea tensiunii arteriale, dificultăți la respirație, urticarie)
Tulburări ale aparatului genital şi ale sânului: descuamări genitale, mâncărime genitală, erupţii cutanate, edem, înroșirea zonei genitale, disconfort, senzaţie de arsură, iritaţie, dureri pelviene, sângerări de la nivel vaginal.
Tulburări gastro-intestinale: durere abdominală
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate
pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament

5. Cum se păstrează Canesten Gyn 3

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Canesten Gyn 3 după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine Canesten Gyn 3
– Substanţa activă este clotrimazol.
– Celelalte componente sunt: lactat de calciu pentahidrat, amidon de porumb, crospovidonă, dioxid de siliciu coloidal, acid lactic, lactoză, stearat de magneziu, celuloză microcristalină, hipromeloză 15 mPas.

Cum arată Canesten Gyn 3 şi conţinutul ambalajului
Comprimate vaginale de culoare aproape albă până la slab gălbui.
Cutie cu un blister din PA-Al-PVC/Al a 3 comprimate vaginale şi un aplicator din PEÎD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *