Prospecte medicamente
Dalmevin 50 mg comprimate

Dalmevin 50 mg comprimate

Dalmevin 50 mg comprimate (Vildagliptin)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Dalmevin şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Dalmevin
3. Cum să utilizaţi Dalmevin
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Dalmevin
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Dalmevin şi pentru ce se utilizează

Dalmevin conţine substanţa activă, vildagliptin care aparţine unui grup de medicamente numite ”antidiabetice orale”. Se utilizează pentru tratarea pacienţilor adulţi cu diabet zaharat de tip 2. Medicamentul este utilizat atunci când diabetul nu poate fi controlat numai prin regim alimentar şi exerciţii fizice. Acesta ajută la controlarea valorii glicemiei. Medicul dumneavoastră vă va prescrie Dalmevin fie în monoterapie, fie împreună cu un anumit alt medicament antidiabetic pe care deja îl luaţi, dacă acestea nu s-au dovedit suficient de eficace pentru controlul diabetului.
Diabetul zaharat de tip 2 apare dacă organismul nu produce suficientă insulină sau dacă insulina pe care o produce organismul nu funcţionează atât de bine cât ar trebui. De asemenea, acesta poate apare dacă organismul produce prea mult glucagon.
Insulina este o substanţă care ajută la scăderea valorii glicemiei, în special după mese. Glucagonul este o substanţă care stimulează producerea de zahăr de către ficat, determinând creşterea valorii zahărului din sânge (glicemiei). Pancreasul este cel care produce ambele substanţe.

Cum acţionează Dalmevin
Dalmevin acţionează determinând pancreasul să producă mai multă insulină şi mai puţin glucagon. Acest lucru ajută la controlarea valorii glicemiei. Acest medicament s-a dovedit că reduce concentraţia de zahăr din sânge, ceea ce poate ajuta la prevenirea complicaţiilor ce apar din cauza diabetului dumneavoastră. Chiar dacă începeţi acum să luaţi un medicament pentru diabetul de care suferiţi, este important să urmaţi încontinuare regimul alimentar şi/sau programul de exerciţii fizice care v-au fost recomandate.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Dalmevin

Nu utilizaţi Dalmevin:
– Dacă sunteţi alergic la vildagliptin sau la oricare dintre componentele acestui medicament (enumerate la pct. 6). Dacă presupuneţi că puteţi fi alergic la vildagliptin sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului, nu utilizați acest medicament și adresați-vă medicului dumneavoastră.

Atenționări și precauții
Adresați-vă medicului, farmacistului sau asistentei medicale pe problema de diabet înainte să utilizați mediacamentul:
– Dacă suferiţi de diabet de tip 1 (dacă organismul dumneavoastră nu produce insulină) sau dacă aveți o afecțiune numită cetoacidoză diabetică.
– dacă luaţi un medicament antidiabetic cunoscut sub denumirea de sulfoniluree (este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă reducă doza de sulfoniluree atunci când o luaţi în asociere cu Dalmevin pentru a evita scăcerea concentraţiei de glucoză din sânge) [hipoglicemie].
– Dacă suferiţi de boli renale moderate sau severe (trebuie să utilizați doze mai mici de Dalmevin).
– Dacă efectuați dializă.
– Dacă aveți o afecțiune a ficatului.
– Dacă suferiți de insuficiență cardiacă.
– Dacă aveți sau ați avut o boală a pancreasului.
Dacă aţi luat vildagliptin înainte, dar a trebuit să întrerupeţi tratamentul din cauza bolii hepatice, nu trebuie să luaţi acest medicament.
Leziunile diabetice ale pielii sunt o complicaţie frecventă a diabetului zaharat. Sunteţi sfătuit să urmaţi recomandările pe care vi le dau medicul dumneavoastră sau asistenta privind îngrijirea pielii şi a piciorului. De asemenea, sunteţi sfătuit să acordaţi o atenţie deosebită la apariţia de noi băşici sau ulcere în timpul administrării Dalmevin. Dacă acestea apar, trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră.
Inainte de începerea tratamentului cu Dalmevin se va efectua un test de determinare a funcţiei ficatului dumneavoastră, la intervale de trei luni în primul an şi periodic după aceea. Astfel, semnele unor valori mari ale enzimelor ficatului pot fi detectate cât mai curând posibil.

Copii și adolescenți
Nu este recomandată utilizarea Dalmevin la copii și adolescenți cu vârsta de până la 18 ani.

Dalmevin împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să modifice doza dacă utilizați și alte medicamente, cum ar fi:
– Tiazide sau alte diuretice (medicamente pentru eliminarea apei).
– Corticosteroizi (utilizați, în general, pentru tratarea inflamației).
– Medicamente pentru tiroidă.
– Anumite medicamente care afectează sitemul nervos.

Sarcina, alăptarea și fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau întenţionaţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau farmacistul pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.
Nu ar trebui să utilizaţi Dalmevin dacă sunteţi gravidă. Nu se cunoaşte dacă Dalmevin trece în laptele matern. Nu ar trebui să utilizați Dalmevin dacă alăptați sau intenționați să alăptați.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă simțiți o senzație de amețeală în timp ce utilizați medicamentul, nu conduceți vehicule sau folosiţi utilaje.

Dalmevin conține lactoză
Dalmevin contine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveți intoleranță la anumite categorii de glucide, adresaţi-vă medicului înainte de a utiliza acest medicament.

3. Cum să utilizați Dalmevin

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Cantitatea pe care trebuie să o ia diferite persoane variază în funcţie de starea acestora.
Medicului dumneavoastră vă va spune exact câte comprimate Dalmevin trebuie să luați. Doza maximă zilnică este de 100 mg.
Doza uzuală de Dalmevin este:
– 50 mg/ zi administrate ca o singură doză dimineaţa dacă utilizaţi Dalmevin împreună cu un alt medicament numit sulfoniluree.
– 100 mg/ zi administrate ca 50 mg dimineaţa şi 50 mg după amiaza dacă utilizaţi doar Dalmevin, cu alte medicamente numite metformină sau glitazonă, cu o combinaţie de metformină şi sulfoniluree sau cu insulină.
– 50 mg/ zi administrată dimineaţa dacă aveţi o afecţiune renală moderată sau severă sau dacă efectuaţi dializă.

Cum să utilizați Dalmevin
Inghiţiţi comprimatele de Dalmevin întregi, cu puţină apă.
Cât timp să utilizaţi Dalmevin
– Luaţi Dalmevin în fiecare zi pentru perioada de timp recomandată de medicul dumneavoastră.
– Medicul dumneavostră va monitoriza periodic starea dumneavoastră pentru a verifica efectul medicamentului.

Dacă utilizaţi mai mult Dalmevin decât trebuie
Dacă utilizaţi mai mult Dalmevin decât trebuie sau dacă altcineva a luat medicamentul dumneavoastră, adresaţi-vă urgent medicului dumneavoastră. Poate fi necesară îngrijire medicală. Dacă trebuie să mergeţi la un medic sau la spital, luaţi cutia cu dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Dalmevin
Dacă uitaţi să luaţi o doză din acest medicament, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi. Apoi luaţi doza următoare la ora obişnuită. Dacă se apropie ora la care trebuie să luaţi doza următoare, nu mai luaţi doza uitată. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă încetaţi să luaţi Dalmevin
Nu încetaţi administrarea Dalmevin decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să faceţi acest lucru. Dacă aveţi întrebări despre cât timp să luaţi acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Unele simptome necesită atenţie medicală imediată:
Trebuie să opriţi administrarea Dalmevin şi să consultaţi medicul imediat ce apar următoarele reacţii adverse:
Angioedem (rar: poate afecta până la 1 din 1000 de persoane): Simptomele includ umflarea feţei, limbii sau gâtului, dificultăţi la înghiţire, dificultăţi ale respiraţiei, apariţia bruscă de erupţii pe piele sau urticarie, deaorece pot indica o reacţie numită „angioedem”
• Boală hepatică (hepatită) (rar): Simptomele includ îngălbenirea pielii sau ochilor, greaţa, pierderea poftei de mâncare sau urina închisă la culoare, deoarece pot indica o boală hepatică (hepatită)
• Inflamaţia pancreasului (pancreatită) (cu frecvenţa necunoscută): Simptomele includ durere severă şi persistentă la nivelul abdomenului (zona stomacului), care poate merge spre spate, însoţită sau nu de greaţă şi vărsături.

Alte reacţii adverse
Unii pacienţi au avut următoarele reacţii adverse când au utilizat Dalmevin şi metformină:
• Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): tremor, durere de cap, ameţeală, greaţă, valoare mică a glucozei sanguine (glicemie scăzută)
• Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane): oboseală
Unii pacienţi au avut următoarele reacţii adverse când au utilizat Dalmevin şi o sulfoniluree:
• Frecvente: tremor, durere de cap, ameţeală, slăbiciune, valoare mică a glucozei sanguine (glicemie scăzută)
• Mai puţin frecvente: constipaţie
• Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane): durere în gât, nas înfundat
Unii pacienţi au avut următoarele reacţii adverse când au utilizat Dalmevin şi o glitazonă:
• Frecvente: creşterea greutăţii corporale, umflarea mâinilor, genunchiului sau piciorului (edem)
• Mai puţin frecvente: durere de cap, slăbiciune, valoare mică a glucozei sanguine (glicemie scăzută)
Unii pacienţi au avut următoarele reacţii adverse când au utilizat numai Dalmevin:
• Frecvente: ameţeală
• Mai puţin frecvente: durere de cap, constipaţie, umflarea mâinilor, gleznelor şi picioarelor (edem), dureri ale articulaţiilor, valoare mică a glucozei sanguine (glicemie scăzută)
 Foarte rare: durere în gât, nas înfundat, febră
Unii pacienţi au prezentat următoarele reacţii adverse când au utilizat Dalmevin, metformină şi o sulfoniluree:
• Frecvente: ameţeli, tremor, slăbiciune, concentraţie scăzută de glucoză în sânge, transpiraţie excesivă
Unii pacienţi au prezentat următoarele reacţii adverse când au utilizat Dalmevin şi insulină (cu sau fără metformină):
• Frecvente: durere de cap, frisoane, greaţă (stare de rău), concentraţie scăzută de glucoză în sânge, senzaţie de arsură în capul pieptului
• Mai puţin frecvente: diaree, flatulenţă
După punerea pe piaţă a acestui medicament, au fost raportate şi următoarele reacţii adverse:
• Cu frecvenţa necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile): erupţie pe piele, însoţită de senzaţie de mâncărime, inflamaţie a pancreasului, descuamarea localizată a pielii sau vezicule, durere la nivelul muşchilor.

5. Cum se păstrează Dalmevin

A nu se păstra la vederea si îndemâna copiilor.
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la utima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Dalmevin:
– Substanţa activă este vildagliptin. Fiecare comprimat conţine vildagliptin 50 mg.
– Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, lactoză anhidră, amidonglicolat de sodiu (tip A) şi stearat de magneziu.

Cum arată Dalmevin şi conţinutul ambalajului
Se prezintă sub formă de comprimate rotunde, cu margini teşite, de culoare albă până la galben deschis, cu ambele feţe netede şi diametrul de 8 mm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *