Tricomonaza vaginala
Tricomonaza vaginala este o boala cu transmitere sexuala determinata de Trichomonas vaginalis, un parazit flagelat anaerob care genereaza hidrogen.Trichomonas vaginalis, unul dintre cele mai raspândite protozoare din Statele Unite, este un patogen al tractulului urogenital si reprezinta o cauza majora a vaginitei simptomatice.
Tricomonaza vaginala insoteste deseori vaginita bacteriana: 70% dintre barbati se infecteaza de la femeia care prezinta boala dupa doar o singura expunere.
Care sunt simptomele infectiei cu trichomonas vaginalis?
Tricomonaza vaginala poate fi frecvent asimptomatica, ca majoritatea bolilor cu transmitere sexuala.
Majoritatea barbtilor sunt asimptomatici, desi unii pot prezenta uretrita si, rareori, epididimita sau prostatita. Spre deosebire de barbati, infectia care se dezvolta la femei, dupa o perioada de incubatie de 5-28 zile, este în general simptomatica si se manifests prin scurgeri vaginale deseori de culoare galbena, urât mirositoare, eritem vulvar si prurit, disurie, polakiurie (la 30-50%) si dispareunie. Totusi, aceste manifestari nu deosebesc clar tricomonaza de alte vaginite infectioase.
La femei, simptomatologia obisnuita include:
* Secretie purulenta, cu miros fetid
* Durere, mâncărime şi inflamaţie în şi în jurul vaginului.
* Necesitatea de a urina frecvent şi / sau dureri la urinat.
* Durere in timpul actului sexual
* Eritem vaginal neregulat
* Colpita maculara sau cervixul fraga
La barbati simptomele sunt:
* Scurgere peniana
* Durere la urinare.
Examenul microscopic al secretiilor vaginale evidentiaza paraziti mobili si un numar crescut de leucocite.
Tratamentul tricomonazei vaginale:
Antibioticul de electie folosit in tratamentul infectiei cu Trichomonas vaginalis este Metronidazolul.
Tratarea partenerului sexual este obligatorie.
Femeile care nu raspund la terapia initiala beneficiaza de repetarea tratamentului folosind aceeasi schema.
Supozitoarele vaginale (ovule) si cremele cu metronidazol nu sunt recomandate, deoarece calea de administrare orala este mult mai eficace.
Daca boala nu este tratata corespunzator sau nu este tratata deloc, pot apare complicatii cum sunt boala inflamatorie pelvina la femei sau afectiuni ce pot duce la sterilitate la barbati.
@ana maria: este obligatoriu ca și soțul dvs sa urmeze tratamentul pentru ca netratat dumnealui va poate reinfecta prin contact sexual.
buna ziua am avut dureri jos si o scurgere urat mirositoare si am fost la doctor si mia dat tratament cu metronidazol…si aici scrie k trebe sa faca si sotul tratament si doctorul nu mia dat…si de ce trebuie sa faca si sotul acelasi tratament?