Prospecte medicamente
Agnucaston comprimate filmate

Agnucaston comprimate filmate

Agnucaston comprimate filmate

Ce găsiți în acest prospect
1. Ce este Agnucaston și pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să luați Agnucaston
3. Cum să luați Agnucaston
4. Reacții adverse posibile
5. Cum se păstrează Agnucaston
6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este Agnucaston și pentru ce se utilizează

Agnucaston este un medicament obținut din plante, utilizat pentru tratarea sindromului premenstrual (tulburări care se repetă lunar, înaintea ciclurilor menstruale regulate) la femeile adulte începând cu vârsta de 18 ani.

2. Ce trebuie să știți înainte să luați Agnucaston

Nu luați Agnucaston:
– dacă sunteți hipersensibilă (alergică) la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

Atenționări și precauții
Înainte de a lua Agnucaston, adresați-vă medicului dumneavoastră
– dacă aveți sau ați avut cancer sensibil la estrogen
– dacă luați medicamente care induc efectul dopaminei (agoniști de dopamină), care inhibă efectele dopaminei (antagoniști de dopamină), medicamente care conțin estrogen și medicamente cu efecte antiestrogenice
– dacă simptomele se agravează în timpul utilizării Agnucaston
– dacă ați avut în trecut tulburări ale glandei pituitare.

Utilizarea la copii și adolescenți
Din cauza lipsei de date adecvate, nu au fost stabilite efectele în cazul utilizării la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani. Fetele și adolescentele cu vârsta sub 18 ani nu trebuie să utilizeze Agnucaston.

Agnucaston împreună cu alte medicamente
Nu poate fi exclusă interacțiunea dintre extractul uscat din fruct de scai de tufă mare cu medicamentele care induc efectul dopaminei (agoniști de dopamină), care inhibă efectele dopaminei (antagoniști de dopamină), cu medicamentele care conțin estrogen și cu medicamentele cu efecte antiestrogenice.
Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

Sarcina și alăptarea
Nu există indicații cu privire la utilizarea în timpul sarcinii. Agnucaston nu este recomandat în timpul sarcinii. Deoarece nu există date adecvate, Agnucaston nu trebuie utilizat în perioada alăptării. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Agnucaston conține lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenționat că aveți intoleranță la anumite categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebați înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să luați Agnucaston

Întotdeauna luați acest medicament conform indicațiilor din acest prospect sau conform indicațiilor medicului dumneavoastră sau ale farmacistului. Dacă nu sunteți sigură, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă nu este prescris altfel, femeile adulte începând cu vârsta de 18 ani trebuie să ia zilnic 2 comprimate filmate, într-o singură doză.

Copii și adolescenți
Nu se recomandă utilizarea la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani (vezi punctul 2).

Grupe speciale de pacienți
Nu există date disponibile cu privire la doza recomandată la persoanele cu insuficiență renală/hepatică. Pentru a atinge efectele optime ale tratamentului, se recomandă administrarea continuă, timp de peste 3 luni (și în timpul menstruației).
Înghițiți comprimatele filmate cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu, un pahar cu apă). Nu mestecați comprimatele.
Dacă simptomele persistă după utilizarea continuă timp de peste trei luni, adresați-vă unui medic sau unei persoane calificate în domeniul medical.

Dacă luați mai mult decât trebuie din Agnucaston
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj. Vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră dacă ați luat o doză din acest medicament mai mare decât cea recomandată. Medicul dumneavoastră va decide asupra măsurilor necesare.

Dacă ați uitat să luați Agnucaston
Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza de care ați uitat.
Dacă încetați să luați Agnucaston
De obicei, întreruperea tratamentului cu Agnucaston nu are efecte negative.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacții alergice severe cu umflare a feței, dificultăți la respirație și la înghițire. S-au raportat reacții (alergice) la nivelul pielii (erupții, urticarie), durere de cap, amețeală, tulburări gastro-intestinale (precum greață, durere abdominală), acnee, tulburări menstruale. Frecvența nu este
cunoscută. La primele semne de hipersensibilitate/reacție alergică nu mai luați comprimatele Agnucaston. Dacă apar alte reacții adverse nemenționate mai sus, adresați-vă unui medic sau unui farmacist.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1, Bucureşti 011478 – RO, Tel: + 4 0757 117 259,Fax: +4 0213 163 497, e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Agnucaston

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conține Agnucaston
Un comprimat filmat conține 10 mg de extract uscat din Vitex agnus castus L., fructus (fruct de scai de tufă mare) (7-11:1). Solvent de extracție: etanol 62 % (m/m).
Celelalte componente sunt:
Celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, amidon de cartofi, povidonă 30, dispersie de copolimer metacrilat de amoniu tip A, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, indigo carmin lac de aluminiu (E 132), oxid galben de fer (E 172), acid sorbic, hidroxid de sodiu.
Cum arată Agnucaston și conținutul ambalajului
Ambalaje cu 60 de comprimate filmate, care conțin 2 blistere a câte 30 de comprimate filmate.
Ambalaje cu 120 de comprimate filmate, care conțin 4 blistere a câte 30 de comprimate filmate.
Ambalaje cu 180 de comprimate filmate, care conțin 6 blistere a câte 30 de comprimate filmate.
Agnucaston comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimat rotund, biconvex, de culoare verde-albăstrui și cu suprafață mată. Comprimatul filmat are un diametru de 6,9 – 7,2 mm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *