Alindor 500 mg comprimate

Alindor.Prospect.

Alindor 500 mg comprimate (metamizol sodic)

 

În acest prospect găsiţi:

1.Ce este Alindor şi pentru ce se utilizează
2.Înainte să utilizaţi Alindor
3.Cum să utilizaţi Alindor
4.Reacţii adverse posibile
5.Cum se păstrează Alindor
6.Informaţii suplimentare

1.CE ESTE ALINDOR ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Alindor aparţine grupei de medicamente cunoscută sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene,pirazolone.Ameliorează durerea şi reduce temperatura corpului în caz de febră.

Alindor se utilizează în:
-dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; colici,dureri de cauză tumorală; alte dureri severe acute sau cronice, atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate.
-combaterea febrei, atunci când aceasta nu răspunde la alt tratament.

2.ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ALINDOR

Nu utilizaţi Alindor

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metamizol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului
-dacă aveţi:
– antecedente alergice la derivaţii de pirazol, intoleranţă la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS);
– afecţiuni ale măduvei hematopoietice;
– antecedente de agranulocitoză;
– deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, porfirie hepatică acută.

-dacă sunteţi în primul sau în ultimul trimestru de sarcină.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Alindor

– dacă suferiţi de: urticarie, astm bronşic alergic, rinită alergică;
– dacă suferiţi de intoleranţă la alcool etilic (după ingestia unor cantităţi mici apar: strănut, lăcrimare,înroşire pronunţată a feţei; intoleranţa la alcool etilic poate evidenţia existenţa unui astm la AINS);

Acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoză (scăderea numărului unor celule din sânge denumite granulocite) sau şoc.Deoarece agranulocitoza apare în mod neaşteptat şi este independentă de doză şi de durata tratamentului, în cazul apariţiei febrei şi/sau inflamaţiei amigdalelor şi/sau ulceraţiilor în gură trebuie să întrerupeţi imediat tratamentul şi să vă prezentaţi la medic; acesta vă va recomanda efectuarea de urgenţă a unui test al sângelui (hemograma). Continuarea administrării Alindor creşte riscul de deces.În cazul tratamentului de lungă durată, medicul vă va recomanda periodic teste ale sângelui (hemograma).În cazul pacienţilor cu risc crescut de şoc anafilactic, medicamentul se va administra numai dacă medicul consideră absolut necesar şi sub strictă supraveghere medicală.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, mai ales în următoarele cazuri:
-alte medicamente cu efecte toxice asupra măduvei spinării; nu trebuie să luaţi Alindor împreună cu aceste medicamente;
-captopril;
-litiu;
-metotrexat;
-triamteren;
-antihipertensive şi diuretice (cu excepţia furosemidului);

Alindor poate să le modifice efectul;
-ciclosporină;
Alindor poate să scadă concentraţia în sânge a ciclosporinei, aceasta trebuind verificată în cazul utilizării concomitente a celor două medicamente.

Utilizarea Alindor cu alimente şi băuturi
Alindor se poate administra concomitent cu lichide.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.Nu trebuie să utilizaţi Alindor dacă sunteţi în primul sau în ultimul trimestru de sarcină, deoarece poate afecta copilul nenăscut. În trimestrul al doilea de sarcină, puteţi utiliza Alindor numai la recomandarea medicului dacă acesta consideră tratamentul absolut necesar, în doze cât mai mici şi pe o perioadă cât mai scurtă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Administrat în dozele recomandate Alindor nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Alindor
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3.CUM SĂ UTILIZAŢI ALINDOR

Comprimatele se înghit întregi, de preferinţă după mese.
Adulţi şi copii cu vârsta peste 15 ani
Doza recomandată este de 1-2 comprimate Alindor(500-1000 mg metamizolsodic) o dată. La nevoiese poate repeta până la cel mult de 4 ori pe zi. Doza în 24 ore nu trebuie să depăşească 5 g metamizol sodic (aproximativ 70mg/kg).

Copii cu vârsta sub 15 ani
La copiii cu vârsta sub 15 ani nu se administrează metamizol sodic sub formă de comprimate.
Pacienţi cu insuficienţă renală sau hepatică
Dacă aveţi insuficienţă renală sau hepatică şi utilizaţin Alindor la nevoie, nu trebuie să reduceţi doza.Nu utilizaţi timp îndelungat Novocalmin.

Vârstnici
La pacienţii vârstnici sau cu stare generală alterată este necesară administrarea celor mai mici doze.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Alindor
Dacă aţi utilizat mai mult Alindor decât doza recomandată, adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi la departamentul de primire urgenţe al celui mai apropiat spital. Intoxicaţia acută se manifestă cu tulburări gastro-intestinale (greaţă, dureri abdominale), afectarea funcţiei renale şi–rar–simptome la nivelul sistemului nervos central (ameţeli, somnolenţă, comă,convulsii), scăderea tensiunii arteriale până la şoc şi tulburări de ritm (bătăi accelerate ale inimii).După administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea în roşu a urinei.Dacă administrarea de metamizol este recentă se pot încerca măsurile uzuale de scădere a absorbţiei (lavaj gastric, respectiv administrare de cărbune activat). Metabolitul principal (4-N-metilaminoantipirina) poate fi îndepărtat prin hemodializă, hemofiltrare, hemoperfuzie sau filtrare plasmatică. Atât tratamentul intoxicaţiei, cât şi prevenirea complicaţiilor necesită internarea într-o unitate de terapie intensivă.

Dacă uitaţi să utilizaţi Alindor
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Alindor
Alindor se utilizează numai la nevoie. Puteţi opri tratamentul imediat ce vă simţiţi bine.Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele,Alindorpoate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie:
-foarte frecvente(apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
-frecvente(apar la mai puţin de 1 din 10 persoane);
-mai puţin frecvente(apar la mai puţin de 1 din 100 persoane);
-rare(apar la mai puţin de 1 din 1000 persoane);
-foarte rare(apar la mai puţin de 1 din 10000 persoane);
-cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

Rare
Leucopenie (scăderea numărului celulelor albe din sânge)

Reacţii anafilactice
–lipsă de aer, chiar oprirea respiraţiei prin spasm al bronhiilor şi edem la nivelul gâtului, scăderea tensiunii arteriale mergând până la colaps, urticarie; reacţii anafilactoide
–lipsa respiraţiei (prin spasm al bronhiilor şi edem laringian) şi/sau colaps.

Foarte rare
Agranulocitoză(scădere a numărului unor celule din sânge denumite granulocite), trombocitopenie(scăderea numărului de plachete din sânge). Principalele manifestări în caz de agranulocitoză sunt febra,durerile faringiene, ulcerele bucale dureroase, ulcerele anale, scăderea răspunsului imun,predispoziţie la infecţii bacteriene.Hemograma prezintă dispariţia aproape completă a granulocitelor,în timp ce măduva osoasă hematogenă prezintă blocarea maturării în stadiul promielocitar.Apariţia acestor manifestări impune întreruperea imediată a tratamentului cu metamizol sodic.
Insuficienţă renală acută(o incapacitate a rinichilor de a funcţiona normal apărută recent)sau nefrită interstiţială(o inflamaţie a rinichilor), însoţită uneori de un sindrom nefrotic, cu prezenţa în cantitate anormală a proteinelor în urină.

Cu frecvenţă necunoscută
Apariţia crizelor de astm a fost observată la pacienţii cu astm la AINS.Pot să apară urticarie, erupţii maculopapuloase şi cazuri izolate de sindrom Lyell (erupţii buloa se pe piele) sau de sindrom Stevens-Johnson(leziuni pe piele sau mucoase).Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5.CUM SE PĂSTREAZĂ ALINDOR

Nu utilizaţi Alindor după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Alindor
-Substanţa activă este metamizolul sodic.Fiecare comprimat conţine metamizol sodic 500 mg.
-Celelalte componentesunt: amidon de porumb, lactoză monohidrat, povidonă K 30, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru
Cum arată Alindor şi conţinutul ambalajului
Alindor se prezintă sub formă de comprimate plate, de formă rotundă, de culoare albă sau alb-gălbuie,cu diametrul de 12 mm.
Este disponibil în cutii cu două blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

 

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap