Asthalin Inhaler Suspensie de inhalat presurizatǎ a 100 μg/doza

Asthalin Inhaler. Prospect.
Asthalin Inhaler Suspensie de inhalat presurizata a 100 μg/doza (salbutamol micronizat)
Compoziţie
Un puf (o doza) conţine salbutamol micronizat 100 μg şi excipienţi: acid oleic, etanol 99,9%, tetrafluoroetan (HFA -134a-propulsor).
Grupa farmacoterapeuticǎ: medicamente pentru tratamentul bolilor obstructive ale căilor respiratorii, adrenergice inhalante, agonişti selectivi beta2-adrenergici.
Indicaţii terapeutice
Tratamentul simptomatic şi profilaxia crizei de astm bronşic (în acele situaţii recunoscute de pacient ca precipita criza de astm bronşic, de exemplu înainte de efort sau de o expunere inevitabila la un alergen).
Tratamentul simptomatic al exacerbărilor bronşitei cronice obstructive, atunci când există o componentă reversibilă.
Tratamentul de întreţinere al astmului bronşic.
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la salbutamol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.
Pacienţi la care administrarea inhalatorie produce tuse şi/sau bronhospasm paradoxal.
Precauţii
Pacienţii trebuie instruiţi să se prezinte imediat la medic dacă nu observă o ameliorare rapidă după administrarea medicamentului pentru tratamentul crizei de astm bronşic, precum şi atunci când consumul de salbutamol creşte rapid, acestea indicând agravarea astmului bronşic. În acest caz medicul va lua în considerare asocierea unui tratament antiinflamator continuu (de exemplu, un glucocorticoid administrat pe cale inhalatorie sau oralǎ). În caz de infecţie bronşică sau bronhoree abundentă este necesar tratament adecvat, astfel încât medicamentul să se distribuie optim în căile respiratorii. În timpul tratamentului cu salbutamol pe cale inhalatorie, se recomandă determinarea periodică a kaliemiei, îndeosebi în cazurile severe de astm bronşic. În aceastǎ situaţie riscul de hipokaliemie este potenţat de hipoxie şi de tratamentul concomitent cu derivaţi xantinici,
glucocorticoizi şi diuretice. Sportivii trebuie atenţionaţi că medicamentul conţine o substanţǎ activǎ aflatǎ pe lista substanţelor dopante.
Interacţiuni
Salbutamolul şi blocantele beta-adrenergice neselective (de exemplu, propranolol) nu trebuie utilizate concomitent.
Deoarece, după administrarea inhalatorie a medicamentului în dozele recomandate, concentraţiile plasmatice de salbutamol sunt neglijabile, nu se aşteaptă apariţia interacţiunilor medicamentoase. Totuşi, se recomandă prudenţă la asocierea Asthalin Inhaler cu medicamente care pot produce hipokaliemie.
Atenţionari speciale
Salbutamolul trebuie administrat cu prudenţa la pacienţii cu tireotoxicoza.
Trebuie acordată atenţie deosebită respectării dozelor recomandate la pacienţii cu coronaropatii, cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, aritmii ventriculare, hipertensiune arterială şi diabet zaharat.
Sarcina şi alaptarea
Administrarea medicamentului în timpul sarcinii trebuie avuta în vedere numai daca beneficiul terapeutic matern este mai mare decât orice risc posibil asupra fatului.
Simpatomimeticele beta2-adrenergice se excretă în lapte. Nu se ştie daca utilizarea salbutamolului de catre mamele care alapteaza are efecte nocive asupra sugarului. Ca urmare, utilizarea salbutamolului în timpul alaptarii se va face numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial pentru sugar.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Asthalin Inhaler nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Doze şi mod de administrare
Adulţi
Tratamentul simptomatic al crizei de astm bronşic şi al exacerbărilor bronşitei cronice obstructive, atunci când există o componentă reversibilă: doza uzuală este de 1 – 2 pufuri
Asthalin Inhaler (100 – 200 μg salbutamol) o dată; dacă este necesar, doza se poate repeta la cel puţin 4 ore de la ultima administrare, fără a depăşi 8 pufuri Asthalin Inhaler (800 μg salbutamol) pe zi.
Tratament profilactic al crizei de astm bronşic (înainte de efort sau de o expunere inevitabila la un alergen): doza uzuală este de 1 – 2 pufuri Asthalin Inhaler (100 – 200 μg salbutamol) cu 15-30 minute înaintea efortului sau a expunerii la un alergen. Tratament de întreţinere al astmului bronşic: 2 pufuri Asthalin Inhaler (200 μg salbutamol) de cel mult 4 ori pe zi.
Copii
Tratamentul simptomatic al crizei de astm bronşic: doza uzuala este un puf Asthalin Inhaler (100 μg salbutamol) o data; dacă este necesar, doza se poate repeta la cel puţin 4 ore de la ultima administrare, fără a depăşi 4 pufuri Asthalin Inhaler (400 μg salbutamol) pe zi. Tratament profilactic al crizei de astm bronşic (înainte de efort sau de o expunere inevitabilǎ la un alergen): doza uzuală este un puf Asthalin Inhaler (100 μg salbutamol) cu 15-30 minute înaintea efortului sau a expunerii la un alergen.
Tratament de întreţinere al astmului bronşic: un puf Asthalin Inhaler (100 μg salbutamol) de cel mult 4 ori pe zi.
Asthalin Inhaler poate fi utilizat cu Zerostat Spacer sau Cipla Spacer la pacienţii care prezintǎ dificultǎţi în sincronizarea administrǎrii suspensiei de inhalat presurizate cu inspiraţia. Masca Baby Cipla poate fi folositǎ pentru a facilita administrarea medicamentului la copii cu vârsta sub 5 ani.
Instrucţiuni privind pregǎtirea produsului medicamentos în vederea administrǎrii şi manipularea sa
Testarea suspensiei de inhalat
Înaintea primei utilizări, se îndepărtează capacul piesei bucale, se agită bine flaconul şi se pulverizează 2 pufuri în aer pentru testarea funcţionării. Dacă flaconul nu a fost folosit timp de câteva zile, se agită bine şi se pulverizează un puf în aer pentru testarea funcţionării.
Utilizarea suspensiei de inhalat
1. Se îndepărteaza capacul de pe piesa bucală prin apăsarea uşoară a părţilor laterale ale capacului şi se controleazǎ piesa bucală pentru a vedea dacă este curată.
2. Se agita energic flaconul.
3. Se ţine flaconul în poziţie verticală între police şi celelalte degete, cu policele pe bază, sub piesa bucală.
4. Se expirǎ cât mai mult, dar fără a forţa. Se plaseaza piesa bucală în cavitatea bucală, între dinţi, şi se strâng buzele în jurul ei.
5. Imediat după ce pacientul începe să inspire pe gură, se apasa pe capătul superior al flaconului pentru a elibera salbutamolul în timp ce pacientul inspirǎ calm şi profund.
6. În timp ce pacientul îşi ţine respiraţia, se scoate flaconul din cavitatea bucală şi se ia degetul de pe partea superioară a acestuia. Pacientul va continua să îşi ţina respiraţia atât timp cât poate, fără a forţa.
7. Pentru a administra un al doilea puf, se păstreazǎ flaconul în poziţie verticală şi se aşteapta aproximativ o jumătate de minut înainte de a repeta etapele 2 – 6.
Capacul piesei bucale se reaşază apăsând ferm.
NOTĂ
Pacientul trebuie sǎ efectueze lent etapele 4, 5 şi 6. Inspirul trebuie început cât mai lent posibil, chiar înainte de a acţiona flaconul. Trebuie sǎ exerseze la început de câteva ori în faţa unei oglinzi. Dacă observǎ o “ceaţă” ieşind din capătul flaconului sau din colţurile gurii, trebuie să reînceapǎ de la etapa 2.
În cazul în care pacientul are dificultăţi în administrare trebuie sǎ anunţe medicul.
Copii
Copiii mici ar putea avea nevoie de ajutor, astfel încât este necesar ca un adult să manipuleze flaconul pentru ei. Adultul trebuie sǎ încurajeze copilul să expire şi sǎ acţioneze
flaconul imediat după ce copilul începe să inspire. Trebuie sǎ exerseze împreună tehnica de administrare. Copiii mai mari sau persoanele debilitate trebuie să ţină flaconul cu ambele mâini, punând cele două arătătoare pe capătul superior al flaconului şi ambele police pe bază, sub piesa bucală.
Curăţare
Flaconul trebuie curăţat cel puţin o dată pe săptămână.
1. Se scoate flaconul de metal din învelişul de plastic al inhalatorului şi se îndepărteazǎ capacul piesei bucale.
2. Se clătesc învelişul de plastic şi piesa bucală cu apă caldă.
3. Se lasǎ la uscat într-un loc cald, evitând căldura excesivă.
4. Se pune flaconul şi capacul piesei bucale.
Nu se pune flaconul de metal în apă.
Reacţii adverse
Tratamentul cu simpatomimetice beta-adrenergice poate determina hipokaliemie.
Rareori, au fost raportate tremor al extremităţilor, crampe musculare, palpitaţii, tahicardie şi cefalee. În cazul administrării oricărui produs inhalator este posibilă apariţia tusei sau/şi bronhospasmului paradoxal. În acest caz se recomandă întreruperea tratamentului şi administrarea altei forme farmaceutice.
Supradozaj
În caz de supradozaj creşte riscul de apariţie a reacţiilor adverse toxice. Datoritǎ posibilitǎţii producerii hipokaliemiei se recomandǎ monitorizarea concentraţiei serice a potasiului. În caz de supradozaj, tratamentul este simptomatic; se administrează cu prudenţă blocante beta-adrenergice cardioselective.
Pǎstrare
A nu se utiliza dupǎ data de expirare înscrisǎ pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 30ºC în ambalajul original.
A nu se congela.
A nu se lǎsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu un flacon din Al prevǎzut cu valvǎ dozatoare şi dispozitiv de administrare conţinând 200 doze suspensie de inhalat, presurizatǎ.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Mai multe despre Medicamente
Astonin.Prospect.
Astonin H 0,10 mg comprimate

Astonin H 0,10 mg comprimate   (Fludrocortizon) În acest prospect găsiţi: 1. Ce este Astonin H şi pentru ce se utilizează 2. Înainte să luaţi Astonin...

Închide