Prospecte medicamente
Calciu-Sandoz  + Vit. C 1000 comprimate efervescente

Calciu-Sandoz  + Vit. C 1000 comprimate efervescente

Calciu-Sandoz  + Vit. C 1000 comprimate efervescente

In acest prospect:
1. Ce este Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg şi pentru ce este utilizat?
2. Înainte de a utiliza Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg?
3. Cum trebuie să utilizaţi Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg?
4. Reacţii adverse posibile
5. Păstrarea Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg?

Denumirea medicamentului este Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg.
Fiecare comprimat efervescent de Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg conţine 0,26 g calciu elemental (carbonat de calciu 0,327 g, gluconolactat de calciu 1 g) şi acid ascorbic 1 g.
Excipienţi:
Calciu-Sandoz+Vit. C 1000 mg mai conţine β-caroten 1% CWS/M (E 160a) (conţine: DL-α tocoferol, sucroză, trigliceride cu lanţ mediu, β caroten, ascorbat de sodiu, maltodextrină, acacia, dioxid de siliciu), bitter flavour powder (PO 430/02) (conţine: maltodextrină, gumă arabică, sorbitol, ulei esenţial de portocale, ulei esenţial de lămâie, alcool izopropilic, extract din arbore de China, extract din rădăcină de genţiană), acid citric anhidru, aromă de lămâie (987.323.P05.51) (conţine: tetraroma de lămâie 987317, ulei de lămâie concentrat 987333, tocoferol, maltodextrină), macrogol 4000, zaharină sodică, hidrogenocarbonat de sodiu, zahăr.

1. CE ESTE CALCIU-SANDOZ + VIT. C 1000 mg ŞI PENTRU CE ESTE UTILIZAT?

Dintre toate mineralele, calciul se găseşte în cantitatea cea mai mare în organism; cea mai mare proporţie se găseşte în oase. Calciul joacă un rol important în funcţionalitatea organismului. Este esenţial pentru sistemul nervos, muşchi şi funcţiile inimii precum şi pentru coagularea
sângelui. În plus, calciul intermediază acţiunea a numeroşi hormoni. Pentru a-şi îndeplini toate aceste roluri diverse, calciul trebuie să pătrundă în ţesuturile respective în concentraţia optimă. Acidul ascorbic (vitamina C) joacă un rol important în procesele biochimice. El este necesar şi pentru formarea colagenului şi refacerea ţesuturilor. S-a descoperit că dozele mari de vitamina C au fost eficace în profilaxia şi terapia infecţiilor tractului respirator superior.
Deficitul de calciu şi de acid ascorbic poate fi rezultatul unei hrăniri inadecvate sau poate apărea ca urmare a creşterii necesarului de calciu şi de acid ascorbic în următoarele cazuri:
sarcină şi alăptare,
– la copii, în timpul perioadei de creştere rapidă,
– la vârstnici,
– în timpul bolilor infecţioase şi convalescenţei.
Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg poate fi utilizat şi ca adjuvant în tratamentul răcelilor şi a gripei. Comprimatele efervescente de Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg furnizează vitamina C şi calciu ionizabil în cantităţi suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic în perioadele cu cerinţe crescute.

2. ÎNAINTE DE A UTILIZA CALCIU-SANDOZ + VIT. C 1000 mg?

Nu utilizaţi Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg:
– dacă sunteţi alergic la oricare dintre componenţii săi,
– dacă aveţi hipercalcemie (calciu în sânge în cantitate mare), hipercalciurie severă (calciu în urină în cantitate mare) calcificări tisulare (nefrocalcinoză), litiază calcică sau insuficienţă renală severă,
– imobilizări prelungite însoţite de hipercalciurie şi/sau hipercalcemie (tratamentul cu calciu trebuie administrat la reluarea mobilităţii).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vă aflaţi într-una din situaţiile descrise mai sus şi nu puteţi utiliza Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg:
Dacă aveţi hipercalciurie uşoară (cantitate mai mare de calciu în urină) cu insuficienţă renală moderată sau uşoară sau dacă aţi mai avut litiază renală, trebuie monitorizată excreţia de calciu din urină şi se recomandă consumul unei cantităţi mari de lichide. Dacă este necesar, trebuie redusă doza sau trebuie întreruptă terapia.
Trebuie să informaţi medicul despre celelalte medicamente pe care le utilizaţi, inclusiv despre cele pe care le-aţi cumpărat fără prescripţie medicală.
A se evita dozele mari de vitamina D în timpul tratamentului cu Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg cu excepţia faptului când acest lucru este indicat special. Calciul poate să scadă absorbţia altor medicamente (etidronat, fenitoină, quinolone, tetracicline orale sau preparate pe bază de fluor) atunci când sunt utilizate concomitent. După ce utilizaţi Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg trebuie să aşteptaţi cel puţin 3 ore ca să luaţi alt medicament.
Cantitatea de calciu absorbită din intestine poate fi scăzută dacă veţi consuma anumite alimente, de exemplu spanac, rubarbă, tărâţe şi cereale.
Atunci când este administrat în doze mari cu vitamină D, calciul poate diminua răspunsul la verapamil sau la alte medicamente similare (medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor de ritm cardiac, dureri în piept sau hipertensiune arterială).
La pacienţii cărora le sunt administrate medicamente pentru inimă (digitală), dozele mari de calciu pe cale orală pot avea un risc crescut de tulburări de ritm cardiac.
Unele diuretice pot reduce excreţia de calciu.

Dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi:
Poate fi utilizat dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

Informaţii importante privind unii excipienţi ai Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg:
Dacă sunteţi diabetic, trebuie să luaţi în considerare conţinutul de zahăr (2 g) din fiecare comprimat efervescent de Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg.
Pacienţii care necesită o dietă cu nivel scăzut de sodiu trebuie să ia în considerare conţinutul de sodiu (0,27 g) din fiecare comprimat efervescent .

3. CUM TREBUIE SĂ UTILIZAŢI CALCIU-SANDOZ + VIT. C 1000 mg?

Utilizaţi acest medicament după sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului. Dacă aveţi întrebări, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Comprimatele efervescente trebuie dizolvate într-un pahar cu apă.

Adulţi şi copii peste 7 ani: doza recomandată este de 1 comprimat efervescent pe zi.

Copii – copii cu vârstă între 3 – 7 ani: doza recomandată este de 1/2 comprimat efervescent pe zi.
Nu se recomandă administrarea la copii sub 3 ani; se vor utiliza forme farmaceutice adecvate vârstei.
Se recomandă să se închidă bine tubul după utilizarea unui comprimat.

În caz de supradozaj
Nu a fost raportat niciodată un supradozaj acut. În caz de supradozaj pot să apară tulburări uşoare intestinale şi de stomac.
Adresaţi-vă medicului dacă aţi utilizat accidental o supradoză de concomitent cu doze mari de vitamina D.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

În cazuri rare, pot să apară tulburări uşoare intestinale şi gastrice.
La pacienţii care utilizează timp îndelungat doze mari poate să apară formarea de pietre la nivelul tractului urinar.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi orice alte reacţii pe care le consideraţi că sunt legate de administrarea de Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg.

5. PĂSTRAREA CALCIU-SANDOZ + VIT. C 1000 mg?

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25C, în ambalajul original, ferit de umiditate.

Ambalaj
Cutie cu un tub din polipropilenă a 10 comprimate efervescente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *