Prospecte medicamente
Cavinton 10 mg comprimate

Cavinton 10 mg comprimate

Cavinton 10 mg comprimate (vinpocetină)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Cavinton şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Cavinton
3. Cum să utilizaţi Cavinton
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Cavinton
6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE CAVINTON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Cavinton face parte din grupa: alte psihostimulante şi nootrope
Neurologie: Pentru tratamentul diferitelor forme de tulburări circulatorii cerebrale: stări post-accident vascular cerebral, demenţă vasculară, arterioscleroză cerebrală, encefalopatie post-traumatică sau hipertensivă, insuficienţă vertebrobazilară. Ameliorarea simptomelor psihice şi neurologice datorate tulburărilor circulatorii cerebrale.
Oftalmologie: În tratamentul tulburărilor vasculare cronice ale coroidei şi retinei.
ORL: În tratamentul presbiacuziei de percepţie, boala Menière şi tinnitus.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CAVINTON

Nu utilizaţi Cavinton în următoarele cazuri
Cavinton în perfuzie este contraindicat la pacienţii cu hipersensibilitate la vinpocetină, sulfiţi sau celelalte componente ale produsului, în faza acută a hemoragiei cerebrale, în caz de ischemie coronariană severă, în prezenţa aritmiilor severe, în timpul sarcinii şi în perioada de alăptare.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cavinton
Se recomandă controlul ECG în cazul sindromului de QT alungit sau în cazul tratamentului concomitent cu medicamente ce produc alungirea intervalului QT.
Cavinton în soluţie este incompatibil cu heparina – soluţiile nu se amestecă.
Medicamentul conţine metabisulfit de sodiu, care poate provoca reacţii alergice, uneori grave.
Se utilizează exclusiv în cabinete de consultaţii sau în spitale

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În timpul studiilor clinice, atunci când vinpocetina a fost administrată în asociere cu beta-blocante precum cloranolol sau pindolol, cu clopamidă, glibenclamidă, digoxină, acenocumarol sau hidroclorotiazidă, nu au fost observate interacţiuni. În cazuri rare, a fost raportat un efect uşor adjuvant la administrarea concomitentă de alfa-metildopa şi vinpocetină, de aceea în cazul acestei asocieri medicamentoase se recomandă controlul periodic al tensiunii arteriale.
Deşi în urma desfăşurării studiilor clinice nu s-au obţinut date relevante, se recomandă precauţie în cazul administrării asociate de vinpocetină şi medicamente cu acţiune asupra sistemului nervos central, precum şi în cazul tratamentului simultan cu antiaritmice şi anticoagulante.
Utilizarea Cavinton cu alimente şi băuturi
Vezi pct. Cum să utilizaţi Cavinton.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Administrarea vinpocetinei este contraindicată în perioada de sarcină şi alăptare.
Sarcină: Vinpocetina traversează bariera placentară dar atinge concentraţii placentare şi fetale mai mici decât în sângele matern. Nu s-au observat efecte teratogene sau embriotoxice. În studiile la animale în care s-au administrat doze mari de vinpocetină au apărut în câteva cazuri sângerare placentară şi avort, probabil ca rezultat al fluxului sanguin placentar crescut.
Alăptare: La om, vinpocetina este excretată în laptele matern. În studiile cu vinpocetină marcată, radioactivitatea a fost de zece ori mai crescută în laptele decât în sângele mamei. Cantitatea excretată în lapte într-o oră este 0,25% din doză. Deoarece vinpocetina este secretată în laptele matern şi nu sunt disponibile date certe referitoare la efectul acesteia la sugari, trebuie evitată administrarea sa la mamele care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu sunt disponibile date referitoare la vreun efect asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI CAVINTON

Utilizaţi întotdeauna Cavinton exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Se administrează în perfuzie intravenoasă lentă, după diluare în diferite soluţii perfuzabile saline sau glucozate. Doza maximă este de 1 mg vinpocetină/kg şi zi. La pacienţii cu afecţiuni renale nu este necesară reducerea dozei.
Nu se injectează intravenos direct (în bolus) sau intramuscular.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cavinton
Pe baza datelor din literatură administrarea pe termen îndelungat a unei doze zilnice de 60 mg vinpocetină este lipsită de riscuri. Chiar după administrarea orală unei doze unice de 360 mg vinpocetină, nu au fost observate efecte clinice cardiovasculare sau alte reacţii adverse importante.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cavinton
Nu luaţi o doză dublă.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Cavinton poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Cardiace (0,1%): subdenivelarea ST, alungirea QT, tahicardie şi extrasistole. Relaţia între acestea şi tratamentul cu Cavinton este incertă datorită apariţiei lor spontane.
Vasculare (0,8%): modificarea (în principal scăderea) tensiunii arteriale, înroşirea feţei.
SNC (0,9%): tulburări ale somnului (insomnie, somnolenţă), ameţeli, cefalee, astenie fizică, dar acestea pot fi simptome ale bolii de bază.
Gastrointestinale (0,6%): greaţă, pirozis, uscăciunea gurii.
Reacţii alergice cutanate: au apărut în 0,2% din cazuri.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ CAVINTON

A se pastra la temperaturi între 15º-25ºC, in ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Cavinton după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine:
-Substanţa activă este vinpocetină 10 mg/2 ml.
-Celelalte componente sunt: acid ascorbic, metabisulfit de sodiu, acid tartric, sorbitol, alcool benzilic apă pentru preparate injectabile
Cum arată Cavinton şi conţinutul ambalajului
Cavinton se prezinta sub forma de soluţie perfuzabilă
Soluţie incoloră sau slab verzuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *