Controlgast-Duo 680/80 mg comprimate masticabile

Controlgast-Duo

Controlgast-Duo 680/80 mg comprimate masticabile (carbonat de calciu/carbonat de magneziu greu)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Controlgast-Duo şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Controlgast-Duo
3. Cum să utilizaţi Controlgast-Duo
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Controlgast-Duo
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Controlgast-Duo şi pentru ce se utilizează

Substanţele active ale acestui medicament neutralizează secreţia acidă gastrică. Medicamentul ameliorează simptomele produse de către refluxul gastro-esofagian: pirozis (arsuri în capul pieptului), regurgitarea acidului stomacal şi indigestia

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Controlgast-Duo

Nu utilizaţi Controlgast-Duo :
– dacă sunteţi alergic la carbonat de calciu/carbonat de magneziu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
– dacă suferiţi de tulburări renale grave;
– dacă aveţi o valoare mare a calciulului în sânge (hipercalcemie);
– dacă aveţi calculi renali cu conţinut de calciu;
– dacă aveţi hipofosfatemie.

Atenţionări şi precauţii
– dacă suferiţi de boli renale.
– adresaţi-vă medicului.dumneavoastră în următoarele cazuri:
 dacă aveţi o scădere în greutate, anemie, sângerare gastro-intestinală, disfagie
 (dificultatea de a înghiţi care se manifestă ca o senzaţie de încetinire sau oprire a bolului alimentar pe
 traiectul esofagului), vărsături persistente sau vărsături cu sânge;
 aţi avut ulcer la nivelul stomacului sau aţi suferit o intervenţie chirurgicală la nivelul tubului
 digestiv;
 aţi urmat tratament continuu al indigestiei sau pirozisului (durere asemănătoare unei arsuri, cu sediul
 în partea superioară a abdomenului, cu iradiere ascendentă în spatele sternului, terminandu-se cu o
 regurgitare de lichid acid în gură) timp de cel puţin 4 săptămâni;
 aveţi icter (colorare în galben a pielii, albului ochiului şi a mucoaselor, din cauza acumulării, în sânge, a unui pigment derivat din hemoglobină) sau antecedente de insuficienţă hepatică sau
 afecţiuni ale ficatului;
 sunteţi diagnosticat cu orice tip de boală gravă care vă afectează starea generală de sănătate;
 aveţi vârsta peste 55 de ani şi constataţi apariţia unor simptome nou-apărute sau modificări recente
 ale unor simptome;
– Aciditatea gastrică redusă determină creşterea numărului de bacterii prezente în mod normal în tractul gastro-intestinal. Tratamentul cu medicamente care scad aciditatea poate determina un risc uşor crescut de apariţie a infecţiilor gastro-intestinale.

Controlgast-Duo împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Administrarea concomitentă a comprimatelor masticabile Controlgast-Duo poate influenţa absorbţia anumitor antibiotice (tetraciciline şi chinolone) şi a fosfaţilor. Din aceste considerente păstraţi un interval de 2 ore între administrarea acestor medicamente.
Administrarea concomitentă cu unele diuretice poate cauza o creştere pronunţată a valorii calciului din sânge.

Controlgast-Duo cu alimente şi băuturi
Evitaţi administrarea concomitentă a Controlgast-Duo cu alimente sau băuturi cu conţinut ridicat de calciu, datorită pericolului apariţiei sindromului „lapte-alcaline”.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. În dozele recomandate este permisă administrarea în timpul trimestrului al doilea, al treilea al sarcinii şi în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Controlgast-Duo nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Controlgast-Duo conţine sorbitol (E 420) 255,62 mg. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua/utiliza acest medicament.

3. Cum să utilizaţi Controlgast-Duo

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doze
Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani:
1 sau 2 comprimate Controlgast-Duo se sfărâmă sau se lasă să se dizolve în cavitatea bucală, de preferat la o oră după masă sau cu o oră înainte de culcare. În cazul persistenţei arsurii gastrice sau a durerii se mai pot administra 1-2 comprimate masticabile. Nu trebuie depăşită doza zilnică de 16 comprimate masticabile Controlgast-Duo.
Nu se recomandă administrarea la copii cu vârsta sub 12 ani.
A nu se depăşi doza din prospect sau cea prescrisă de medic. Nu luaţi medicamentul pentru un timp îndelungat fără a avea indicaţia medicului în acest sens. Durata maximă a tratamentului nu trebuie să fie mai mare de 10 zile.

Dacă utilizaţi mai mult Controlgast-Duo decât trebuie
Administrarea dozelor mai mari, în special la pacienţii cu funcţii renale reduse, poate avea ca rezultat creşterea valorii calciului şi magneziului în sânge, modificarea acidităţii gastrice care poate provoca simptome la nivelul stomacului (greaţă, vărsături) şi slăbiciune musculară neobişnuită.
În astfel de cazuri trebuie să întrerupeţi administrarea produsului şi să vă adresaţi imediat unui medic.

Dacă uitaţi să luaţi Controlgast-Duo
Nu luaţi doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi să luaţi medicamentul în doza obişnuită şi la momentul obişnuit.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Pot apare reacţii de hipersensibilitate.
Simptomele hipersensibilităţii sunt: erupţii cutanate, umflarea buzelor, a limbii sau a gâtului (angioedem), respiraţie dificilă, puls rapid, ameţeli şi pierderea cunoştinţei(anafilaxie).
Administrarea prelungită şi în doze mari, îndeosebi la pacienţii cu insuficienţă renală, produce creşterea nivelului de calciului din sânge şi ca urmare sindromul „lapte-alcaline”.

5. Cum se păstrează Controlgast-Duo

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Controlgast-Duo
– Substanţele active sunt carbonat de calciu şi carbonat de magneziu greu. Fiecare comprimat masticabil conţine carbonat de calciu 680 mg şi carbonat de magneziu greu 80 mg
– Celelalte componente sunt: mentol, ciclamat de sodiu, povidonă K30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, sorbitol (E 420), maltodextrină, polisorbat 80, amidon pregelatinizat.

Cum arată Controlgast-Duo şi conţinutul ambalajului
Se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, cilindrice, cu diametrul de 16 mm, cu feţe plane şi margini drepte, de culoare albă până la aproape albă şi gust dulce-mentolat.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link