Prospecte medicamente
DettolMed 0,2% spray cutanat, soluţie

DettolMed 0,2% spray cutanat, soluţie

DettolMed 0,2% spray cutanat, soluţie
Clorură de benzalconiu

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este DettolMed şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi DettolMed
3. Cum să utilizaţi DettolMed
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează DettolMed
6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE DETTOLMED ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

DettolMed este utilizat pentru curăţarea plăgilor superficiale recente şi pentru eliminarea bacteriilor asociate frecvent cu infecţia plăgilor superficiale. Acest medicament nu este destinat grăbirii procesului de vindecare a plăgii şi nu este utilizat în acest scop.
Acest medicament nu trebuie utilizat pentru plăgi extinse sau grave şi este destinat utilizării ocazionale, localizate şi de scurtă durată. Trebuie utilizat numai o singură dată în decurs de 24 de ore. Este gata pentru utilizare şi nu necesită diluare.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DETTOLMED

Nu utilizaţi DettolMed
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 11580/2019/01-02 Anexa 1 Prospect
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorura de benzalconiu sau la oricare dintre celelalte componente ale DettolMed.
 la sugari cu vârsta sub 12 luni.
 Nu este destinat utilizării continue sau de mai multe ori în 24 de ore.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi DettolMed
 în jurul ochilor, urechilor sau organelor genitale sau în jurul gurii. În cazul contactului accidental cu ochii, clătiţi ochii cu apă rece din abundenţă.
 A nu se inhala, numai pentru utilizare externă.
 A nu se utiliza pe plăgi extinse care acoperă mai mult de 5% din suprafaţa corpului (se estimează că 5% reflectă plăgi minore la nivelul ambilor genunchi şi coatelor).

Utilizarea altor medicamente
Nu se recomandă utilizarea DettolMed spray cutanat, soluţie concomitent cu orice alt medicament similar, deoarece nu există studii cu privire la efectele DettolMed când este utilizat împreună cu alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea
Nu se aşteaptă ca utilizarea în timpul sarcinii şi alăptării să fie asociată cu reacţii adverse, deoarece absorbţia la nivelul pielii este minimă.
Pentru a se evita ingerarea de către un copil alăptat la sân, nu se recomandă aplicarea medicamentului direct pe sâni în timpul alăptării.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
DettolMed nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI DETTOLMED

Utilizaţi întotdeauna DettolMed exact aşa cum este recomandat mai jos, dacă medicul dumneavoastră nu v-a făcut alte recomandări. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Numai pentru utilizare externă.
La prima utilizare sau dacă nu a mai fost utilizat de mai mult timp, poate fi necesar să pulverizaţi prima dată într-un şerveţel sau în alt material similar, pentru a fi siguri că pe rană ajunge o pulverizare completă.
Pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani: pulverizaţi o singură dată o doză completă (1-2 pulverizări) pe suprafaţa fiecărei plăgi şi lăsaţi să acţioneze cinci minute. Dacă este necesar, utilizaţi un şerveţel curat sau vată pentru a îndepărta lichidul în exces.
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 6 ani: dacă aveţi vreo nelămurire, adresaţi-vă farmacistului sau medicului înainte de a utiliza acest medicament. Pulverizaţi o singură dată (1 pulverizare) pe suprafaţa fiecărei plăgi (nu poate fi aplicat decât pe maxim patru plăgi o singură dată) şi lăsaţi să acţioneze cinci minute. Dacă este necesar, utilizaţi un şerveţel curat sau vată pentru a îndepărta lichidul în exces.
Pulverizaţi de la o distanţă cuprinsă între 4 şi 15 cm. A nu se inhala.
Săpunul poate dezactiva spray-ul, ca urmare nu trebuie utilizat şi acesta pentru spălarea plăgii.
Spray-ul poate fi reaplicat dacă rana se deschide din nou, dar medicamentul nu este pentru utilizare continuă şi trebuie utilizat doar o singură dată în decurs de 24 de ore timp de maxim 3-5 zile.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, DettolMed poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
După curăţarea locală a plăgilor superficiale au fost raportate reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 utilizator din 10000) care au inclus mâncărime, erupţii trecătoare pe piele, iritaţie, arsură, umflare şi modificări de culoare a pielii sau înroşire a pielii. Este posibil să apară o reacţie la locul unde a fost pulverizat medicamentul, cum este crăparea pielii. În cazul în care apar astfel de reacţii, întrerupeţi utilizarea medicamentului şi adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Dacă aveți o eczemă, aceasta se poate agrava prin utilizarea acestui medicament. S-au raportat cazuri de cădere a părului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ DETTOLMED

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi DettolMed după data de expirare înscrisă pe etichetă, după EXP. Data de expirare se
referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine DettolMed
Substanţa activă este clorură de benzalconiu 0,2% m/m.
Celelalte componente sunt propilenglicol, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, fosfat disodic
dodecahidrat, aromă de pin, edetat de sodiu dihidrat şi apă purificată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *