Additiva Vitamin C 1000 mg comprimate efervescente

Additiva Vitamin C Prospect

Additiva Vitamin C , comprimate efervescente, 1000 mg ( Acid ascorbic)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Additiva Vitamin C şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Additiva Vitamin C
3. Cum să utilizaţi Additiva Vitamin C
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Additiva Vitamin C
6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE ADDITIVA VITAMIN C ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ 

Additiva Vitamin C face parte din grupa: vitamine, acid ascorbic

Additiva Vitamin C este indicată în tratamentul afecţiunilor datorate deficienţelor de vitamina C.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ADDITIVA VITAMIN C 

Nu utilizaţi Additiva Vitamin C dacă sunteţi cunoscut cu:
-hipersensibilitate la acid ascorbic sau la oricare dintre excipienţii medicamentului;
-tulburări de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoză, anemie sideroblastică);
-litiază renală oxalică (în cazul unor doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Additiva Vitamin C
La unii pacienţi cu deficienţă de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază s-a observat că la administrarea unor doze mari de vitamina C (mai mult de 4g/zi) apare hemoliză (uneori severă). De aceea trebuie evitată depăşirea dozelor recomandate.

După administrarea prelungită de doze mari de acid ascorbic, la întreruperea administrării poate apare un clearence renal crescut al acidului ascorbic şi poate apare deficienţa la întreruperea tratamentului.

În cazul predispoziţiei de apariţie a calculilor renali, administrarea de doze mari de vitamina C creşte riscul de formare a calculilor de oxalat de calciu. Pacienţii cu urolitiază recurentă nu trebuie să ia zilnic mai mult de 100 –200 mg de vitamina C.

La pacienţii cu insuficienţă renală severă sau în fază terminală (pacienţi cu dializă) nu trebuie depăşită doza de 50-100 mg de vitamina C, din cauza riscului de creştere a oxalaţilor în sânge şi de formare de cristale de oxalat în rinichi. La pacienţii cu insuficienţa renală severă se recomandă medicamente cu doze mai mici de acid ascorbic.

Pacienţii care urmează un regim alimentar cu restricţie de sodiu, trebuie să ţină seama de conţinutul în sodiu (un comprimat efervescent Additiva Vitamin C conţine hidrogen carbonat de sodiu 1224 mg şi ciclamat de sodiu 48 mg).
Datorită unui efect uşor stimulant se recomandă ca vitamina C să nu fie administrată la sfârşitul zilei.

Administrarea comprimatelor de 1 g acid ascorbic poate creşte concentraţiile de acid ascorbic din sânge şi urină astfel încât să influenţeze parametrii biochimici (glucoza, acid uric, creatinină, fosfaţi anorganici). De asemenea, dozele de 1 g de acid ascorbic pot duce la rezultate fals negative în cazul analizelor de detectare a hemoragiilor oculte în materiile fecale. În general, pot fi afectate metodele chimice de analiză care se bazează pe reacţii de culoare.

Coloranţii din compoziţia Additiva Vitamin C – orange yellow S (E 110) şi mordant blue 79 (E 122) – pot cauza reacţii alergice, inclusiv crize de astm. Astfel de reacţii alergice pot apare în special, la persoanele alergice la acidul acetilsalicilic. Acest medicament conţine sorbitol şi, de aceea, nu este recomandat la pacienţii cu intoleranţă ereditară la fructoză

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Deşi au fost descrise următoarele interacţiuni între vitamina C şi alte medicamente, relevanţa acestora la doza recomandată nu este cunoscută.
Vitamina C în doză de 1 g pe zi creşte biodisponibilitatea contraceptivelor orale. Corticosteroizii intensifică oxidarea acidului ascorbic. Calcitonina creşte procentul consumului de vitamina C. Salicilaţii inhibă transportul activ al vitaminei C în intestin. Tetraciclinele inhibă metabolismul intracelular şi reabsorbţia renală a vitaminei C. Acidul acetilsalicilic, barbituricele şi tetraciclinele favorizează excreţia vitaminei C în urină. Au fost raportate câteva cazuri în care acidul ascorbic a redus efectul warfarinei. Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor. Poate fi, de asemenea, redusă concentraţia de flufenazină. Consumul cronic al unor doze mari de vitamina C poate interfera cu sistemul disulfiram – alcool etilic când este administrată concomitent. Acidul ascorbic poate creşte absorbţia intestinală a fierului. Acidul ascorbic creşte absorbţia aluminiului din tractul gastro-intestinal. In general, pot fi influenţate examenele de chimiodetecţie bazate pe reacţii de culoare.

Utilizarea Additiva Vitamin C cu alimente şi băuturi
Comprimatele se administrează cu apă.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Acidul ascorbic este excretat în laptele matern şi traversează bariera placentară prin mecanism de difuzie simplă. Nu se cunosc efectele dozelor mari asupra fătului. Deoarece datele clinice sunt insuficiente, medicamentul se poate administra (fără depăşirea dozei recomandate) în timpul sarcinii sau alăptării numai dacă este absolut necesar, la indicaţia medicului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI ADDITIVA VITAMIN C 

Utilizaţi întotdeauna Additiva Vitamin C exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi: Doza recomandată este de 1 comprimat efervescent (1000 mg de acid ascorbic) pe zi până la dispariţia simptomelor. Această doză nu este recomandată la copii.
Pentru pacienţii cu insuficienţă renală, ca şi pentru copii, sunt disponibile medicamente cu doze mai mici de acid ascorbic.
Comprimatele efervescente se dizolvă complet într-un pahar cu apă. Dacă rămâne un mic sediment, acesta se readministreaza cu puţină apă.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie 
A se vedea pct. “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Additiva Vitamin C” referitor la riscul de apariţie a calculilor renali şi a hemolizei.

La administrarea a mai mult de 3 g acid ascorbic s-a observat ocazional, diaree osmotică temporară (cu simptome abdominale specifice); aceasta apare aproape invariabil la doze ≥ 10 g. Se recomandă întreruperea tratamentului şi dacă este necesar tratament simptomatic.

Dacă uitaţi să utilizaţi Additiva Vitamin C
Nu se dublează doza, ci se continuă administrarea conform indicaţiilor.

Dacă încetaţi să utilizaţi Additiva Vitamin C
Adresaţi-vă mai întâi medicului.
Pentru informatii suplimentare privind modul de administrare si pentru stabilirea duratei tratamentului se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele si acesta poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Vitamina C este în general bine tolerată. La doze mari (peste 1 g acid ascorbic pe zi) la unii pacienţi pot să apară tulburari digestive (senzaţie de arsură epigastrică, diaree) sau urinare (formarea calculilor de uraţi, cistină şi/sau oxalati) precum şi episoade de hemoliză (la pacienţii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza).
Izolat s-au observat reacţii de hipersensibilitate cutanate şi respiratorii.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ ADDITIVA VITAMIN C

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original cel mult 6 luni dupa prima deschidere a flaconului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi comprimatele după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE 

Ce conţine Additiva Vitamin C
-Substanţa activă este acidul ascorbic 1000 mg.
-Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, hidrogen carbonat de sodiu, sorbitol, aromă de portocale 501189 TP 0551, amidon de porumb, ciclamat de sodiu, zaharină sodică, povidonă, orange yellow S (E 110), mordant blue 79 (E 122), indigo-carmine (E 132)

Cum arată Additiva Vitamin C şi conţinutul ambalajului
Se prezintă sub formă de comprimate efervescente
Cutie cu un flacon din polipropilenă a 10 comprimate efervescente
Cutie cu un flacon din polipropilenă a 20 comprimate efervescente
Cutie cu 3 flacoane din polipropilenă a câte 10 comprimate efervescente

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap