Anastrozol Kabi 1 mg comprimate filmate

Anastrozol

Anastrozol Kabi 1 mg comprimate filmate (Anastrozol)

Ce găsiți în acest prospect:
1. Ce este Anastrozol şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Anastrozol
3. Cum să utilizați Anastrozol
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Anastrozol
6. Conținutul ambalajului și alte informaţii

1. Ce este Anastrozol şi pentru ce se utilizează

Anastrozol Kabi comprimate conţine o substanţă numită anastrozol. Acesta aparţine unui grup de medicamente denumit “inhibitori ai aromatazei”. Anastrozol Kabi este utilizat pentru tratamentul cancerului de sân la femeile care au intrat la menopauză. Anastrozol acţionează prin scăderea cantităţii de hormon numit estrogen, produs de corpul dumneavoastră. Medicamentul face acest lucru prin blocarea unei substanţe naturale (o enzimă) din corpul dumneavoastră, numită “aromatază”.

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Anastrozol

Nu utilizați Anastrozol
 dacă sunteţi alergică la anastrozol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)
 dacă sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi (vezi pct. numit “Sarcina şi alăptarea”).
Nu luaţi anastrozol dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigură, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luaţi anastrozol.

Atenționări și precauții
Înainte să utilizați Anastrozol adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale:
– dacă încă aveţi ciclu menstrual şi nu aţi trecut încă la menopauză;
– dacă luaţi un medicament care conţine tamoxifen sau medicamente care conţin estrogen (vezi pct. numit “Anastrozol împreună cu alte medicamente”);
– dacă aţi avut vreodată o boală care vă afectează rezistenţa oaselor (osteoporoză);
– dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu rinichii.
Dacă nu sunteţi sigură dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau famacistului înainte de a lua anastrozol.
Dacă mergeţi la spital, spuneţi personalului medical că luaţi anastrozol.

Anastrozol împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente. Acestea includ medicamentele pe care le puteţi cumpăra fără prescripţie medicală şi medicamentele din plante. Trebuie să faceţi acest lucru, deoarece anastrozolul poate influenţa modul în care unele medicamente acţionează şi unele medicamente pot avea un efect asupra anastrozolului.

Nu luaţi anastrozol dacă luaţi deja oricare dintre următoarele medicamente:
– Anumite medicamente utilizate pentru tratarea cancerului de sân (modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen), de exemplu, medicamente care conţin tamoxifen. Acest lucru este necesar, deoarece aceste medicamente pot împiedica anastrozolul să acţioneze în mod corespunzător;
– Medicamente care conţin estrogen, cum sunt cele din cadrul terapiei de substituţie hormonală (TSH).
Dacă acestea se aplică în cazul dumneavoastră, cereţi sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastră.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi următoarele:
– Un medicament cunoscut ca “analog LHRH”. Această categorie de medicamente include gonadorelină, buserelină, goserelină, leuprorelină şi triptorelină. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul cancerului de sân, anumitor turlburări de sănătate (ginecologice) la femei şi al infertilităţii.

Sarcina şi alăptarea
Nu luaţi anastrozol dacă sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi. Întrerupeţi tratamenul cu anastrozol dacă rămâneţi gravidă şi luaţi legătura cu medicul dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca anastrozolul să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, unele persoane pot simţi ocazional senzaţie de slăbiciune sau somnolenţă pe parcursul tratamentului cu anastrozol. Dacă vi se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.

Anastrozol conține lactoză
Comprimatele de Anastrozol conţin lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să utilizați Anastrozol

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.
– Doza recomandată este un comprimat pe zi.
– Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi.
– Înghiţiţi comprimatul întreg, cu o cantitate de apă.
– Nu are importanţă dacă luaţi anastrozol înainte, în timpul sau după ce aţi consumat alimente.
Continuaţi să luaţi anastrozol atât timp cât vă spune medicul dumneavoastră. Este un tratament pe termen lung şi este posibil să fie necesar să îl luaţi timp de mai mulţi ani. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.

Utilizarea la copii și adolescenți
Anastrozol nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor.

Dacă luați mai mult Anastrozol decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Anastrozol decât trebuie, adresaţi-vă imediat unui medic.

Dacă uitați să luați Anastrozol
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi doza următoare la ora obişnuită.
Nu luaţi o doză dublă (două doze în acelaşi timp) pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Anastrozol
Nu încetaţi să luaţi comprimatele decât dacă medicul dumneavoastră vă sfatuieşte astfel. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
 Bufeuri;
 Senzaţie de slăbiciune;
 Durere sau rigiditate articulară;
 Erupţie trecătoare pe piele;
 Senzaţie de rău (greaţă);
 Durere de cap;
 Inflamaţie a articulaţiilor (artrită);
 Pierdere de masă osoasă (osteoporoză).

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
 Uscăciune vaginală;
 Sângerare vaginală (de obicei în primele câteva săptămâni de tratament – în cazul în care sângerarea continuă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră);
 Subţierea părului (căderea părului);
 Diaree;
 Pierderea poftei de mâncare;
 Concentraţii crescute sau mari dintr-o substanţă grasă cunoscută sub numele de colesterol în sângele dumneavoastră. Acest lucru este observat printr-un test de sânge.
 Stare de rău (vărsături);
 Senzaţie de somnolenţă;
 Sindrom de tunel carpian (furnicături, durere, senzaţie de rece, slăbiciune la nivelul unei părţi a mâinii);
 Mâncărime, furnicături sau amorțire a pielii, pierdere/absență a gustului;
 Modificări ale rezultatelor testelor de sânge care arată starea de funcţionare a ficatului dumneavoastră;
 Reacţii alergice (de hipersensibilitate) care includ faţa, buzele sau limba;
 Durere osoasă;
 Durere musculară.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
 Deget în resort (o afecţiune în care unul dintre degete sau degetul mare se încleştează într-o poziţie îndoită);
 Modificări ale rezultatelor testelor de sânge speciale care arată starea de funcţionare a ficatului dumneavoastră (gamma-GT şi bilirubină);
 Inflamaţie a ficatului (hepatită);
 Erupţie pe piele sau urticarie;
 Cantități crescute de calciu în sângele dumneavoastră. Dacă aveți senzație de greață, vărsături și senzație de sete, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale, deoarece este posibil să aveți nevoie de analize de sânge.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
 Inflamaţie rară a pielii care poate include pete de culoare roşie sau vezicule;
 Erupţii trecătoare pe piele cauzate de hipersensibilitate (acest lucru poate fi din cauza reacţiilor alergice sau de tip anafilactic);
 Inflamaţii ale vaselor mici de sânge care cauzează colorarea pielii în roşu sau violet. Foarte rar, pot apărea simptome de durere articulară, de stomac şi la nivelul rinichilor; acestea sunt cunoscute sub denumirea de “purpura Henoch-Schönlein”.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
 O reacţie cutanată extrem de severă, cu ulceraţii sau vezicule pe piele. Aceasta este cunoscută sub numele de “sindrom Stevens-Johnson”;
 Reacţii alergice (de hipersensibilitate) cu umflarea gâtului care poate determina dificultate la înghiţire sau respiraţie. Aceasta este cunoscută sub numele de “angioedem”.
Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, chemaţi o ambulanţă sau adresaţi-vă imediat unui medic – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă.

Efecte asupra oaselor dumneavoastră
Anastrozol scade cantitatea de hormon numit estrogen din organismul dumneavoastră. Acest lucru poate scădea conţinutul în minerale al oaselor dumneavoastră. Oasele dumneavoastră îşi pot pierde rezistenţa şi este posibil să se producă fracturi. Medicul dumneavoastră va gestiona acste riscuri, conform ghidurilor de tratament pentru întreţinerea sănătăţii oaselor la femeile care au intrat la menopauză. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră cu privire la riscuri şi la opţiunile de
tratament. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugam să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Anastrozol

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine Anastrozol
– Substanţa activă este anastrozol. Fiecare comprimat filmat conţine anastrozol 1 mg.
– Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidonglicolat de sodiu (tip A), povidonă K-30, stearat de magneziu, hipromeloză 5 cP, macrogol 400 şi dioxid de titan (E 171).
Cum arată Anastrozol şi conţinutul ambalajului
Comprimatele de Anastrozol sunt comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 6,1 mm, inscripţionate cu “DB02” pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă. Comprimatele sunt ambalate în blistere din PVC/aluminiu de 10 şi 14 comprimate, în cutii conţinând 14, 28, 30, 90, 98 şi 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap