Atokken 150 mg comprimate filmate

Atokken.Prospect.

Atokken 150 mg comprimate filmate (Irbesartan)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Atokken şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Atokken
3. Cum să utilizaţi Atokken
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Atokken
6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE ATOKKEN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Atokken aparţine grupei de medicamente cunoscută sub denumirea de antagonişti ai receptorilor pentru angiotensină II. Angiotensina II este o substanţă produsă în organism, care se leagă de anumiţi receptori din vasele de sânge, determinând constricţia (îngustarea) acestora. Aceasta are ca rezultat creşterea tensiunii arteriale. Atokken împiedică legarea angiotensinei II de aceşti receptori şi determină astfel relaxarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale. Atokken întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2.

Atokken este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială) şi pentru tratamentul disfuncţiei rinichilor la pacienţii cu hipertensiune arterială şi diabet zaharat de tip 2 şi valori ale analizelor care demonstrează afectarea funcţiei rinichilor.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ATOKKEN

Nu utilizaţi Atokken
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la irbesartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Atokken,
– în timpul ultimelor 6 luni de sarcină (vezi pct. Sarcina şi alăptarea),
– dacă alăptaţi.
Atokken nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor (sub 18 ani).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Atokken
– dacă aveţi vărsături sau diaree semnificative,
– dacă suferiţi de afecţiuni renale,
– dacă aveţi afecţiuni cardiace,
– dacă vi se administrează Atokken pentru afectare renală de natură diabetică. În acest caz, medicul dumneavoastră poate să vă efectueze periodic analize de sânge, în special pentru a determina concentraţiile potasiului din sânge determinate de funcţionarea anormală a rinichilor,
– dacă urmează să fiţi supuşi unei intervenţii chirurgicale sau unei anestezii, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Atokken.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi sau doriţi să deveniţi gravidă. Atokken nu este recomandat în prima parte a sarcinii şi poate afecta cauza leziuni grave asupra fătului după primele 3 luni de sarcină (vezi pct. Sarcina şi alăptarea).

Utilizarea la copii
Acest medicament nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi deoarece siguranţa şi eficacitatea nu au fost încă pe deplin stabilite.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În mod obişnuit, Atokken nu prezintă interacţiuni cu alte medicamente.

Efectuarea analizelor de sânge poate fi necesară dacă luaţi:
– suplimente de potasiu,
– sare dietetică ce conţine potasiu,
– medicamente care economisesc potasiu şi cresc cantitatea de urină (diuretice) sau
– medicamente care conţin litiu.

Ca în cazul altor medicamente care scad tensiunea arterială, efectele irbesartanului pot fi reduse când luaţi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen).

Utilizarea Atokken cu alimente şi băuturi
Atokken se poate administra cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcină
Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă (sau aţi putea fi) gravidă. De obicei, medicul dumneavoastră vă va sfătui să luaţi alt medicament în locul Atokken, deoarece Atokken nu este recomandat după primele 3 luni de sarcină şi poate determina leziuni grave fătului. Înainte de a planifica o sarcină, trebuie înlocuit Atokken cu un alt medicament antihipertensiv adecvat.
Medicamentul nu trebuie utilizat în al 2-lea şi al 3-lea trimestru de sarcină sau în perioada alăptării.
De obicei, medicul dumneavostră vă va recomanda să întrerupeţi tratamentul cu Atokken imediat după ce aflaţi că sunteţi gravidă.
Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Atokken, vă rugăm să informaţi medicul şi să efectuaţi imediat un consult medical.
Alăptare
Atokken nu trebuie utilizat dacă alăptaţi (vezi pct. ”Nu utilizaţi Atokken”).

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Atokken să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în timpul tratamentului hipertensiunii arteriale pot să apară, ocazional, ameţeli şi oboseală. Dacă observaţi apariţia acestor simptome, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Atokken
Comprimatele de Atokken conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI ATOKKEN

Utilizaţi întotdeauna Atokken exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
– La pacienţii cu tensiune arterială crescută doza uzuală este 150 mg (un comprimat pe zi) o dată pe zi. Doza poate fi crescută după aceea până la 300 mg(două comprimate pe zi) o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.

Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale trebuie obţinut la 4-6 săptămâni după iniţierea tratamentului.
– La pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2, doza de întreţinere recomandată pentru tratamentul bolii renale asociate este de 300 mg (două comprimate pe zi) o dată pe zi.
La anumiţi pacienţi, cum sunt cei hemodializaţi sau cei cu vârsta peste 75 ani, medicul poate recomanda o doză mai mică, în special la începutul tratamentului.

Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale ar trebui obţinut la 4-6 săptămâni după iniţierea tratamentului.
Atokken se administrează oral, cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu o cantitate suficientă de lichid (un pahar cu apă). Trebuie să încercaţi să vă luaţi doza zilnică aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi Atokken până când medicul dumneavoastră vă recomandă întreruperea tratamentului.

Atokken nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub 18 ani.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Atokken
Dacă aţi luat din greşeală un număr prea mare de comprimate filmate, sau dacă un copil a înghţit câteva, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Atokken
Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Atokken poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Unele dintre aceste reacţii pot să fie grave şi să necesite supraveghere medicală.

Reacţiile adverse raportate în studiile clinice pentru pacienţii trataţi cu Atokken au fost:
Foarte frecvente: dacă aveţi tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2 cu boală de rinichi, analizele de sânge pot arăta o concentraţie crescută de potasiu.

Frecvente: ameţeli, stare de rău/vărsături şi oboseală şi analizele de sânge pot arăta concentraţii crescute ale unei enzime care măsoară funcţia muşchilor şi a inimii (enzima creatinkinază). La pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2 cu afectare renală au fost, de asemenea, raportate ameţeli la ridicarea în picioare din poziţia culcat sau aşezat, tensiune arterială mică la ridicarea în picioare din poziţia culcat sau aşezat, durere articulară sau musculară şi scăderea concentraţiei unei proteine din celulele sanguine (hemoglobină). Mai puţin frecvente: accelerarea bătăilor inimii, valuri de căldură asociate cu înroşirea feţei, tuse, diaree, indigestie/arsuri în capul pieptului, disfuncţie sexuală (tulburări ale activităţii sexuale), durere în piept.

Unele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă a irbesartanului, dar frecvenţa apariţiei lor nu este cunoscută. Aceste reacţii adverse sunt:senzaţie de învârtire, durere de cap, tulburări ale senzaţiei gustului, zgomote în urechi, crampe musculare, dureri articulare şi musculare, tulburări ale funcţiei ficatului, creşterea concentraţiei potasiului în sânge, alterarea funcţiei renale şi inflamaţii ale vaselor de sânge mici în special la nivelul pielii (o afecţiune cunoscută sub denumirea de vasculită leucocitoclastică). De asemenea, au fost raportate cazuri mai puţin frecvente de icter (îngălbenirea pielii şi/sau a albului ochilor). La fel ca în cazul altor medicamente similare, la pacienţii care au utilizat Atokken s-au raportat cazuri rare de reacţii alergice pe piele (erupţii cutanate, urticarie) precum şi umflarea localizată a feţei, buzelor şi/sau a limbii. Dacă vi se pare că începe o astfel de reacţie sau dacă simţiţi că nu mai aveţi aer, încetaţi să mai luaţi Atokken şi adresaţi-vă imediat unui medic.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ ATOKKEN

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Atokken
– Substanţa activă este irbesartan. Fiecare comprimat filmat conţine 150 mg irbesartan sub formă de clorhidrat sesquihidrat de irbesartan.
– Celelalte componente sunt: nucleu – celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, lactoză monohidrat, poloxamer 188, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu; film – hidroxipropil celuloză, hipromeloză 6 cP, dioxid de titan (E171), talc.

Cum arată Atokken şi conţinutul ambalajului
Comprimate filmate, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu „G” şi cu o linie mediană şi netede pe cealaltă faţă. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.
Cutie cu 2 blistere PVC-PVDC/Al a câte 14 comprimate filmate

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap