Captopril.Prospect.

Captopril.Prospect.
Captopril.Prospect.
Ce găsiţi în acest prospect:
1.Ce este Captopril comprimate şi pentru ce se utilizează
2.Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Captopril comprimate
3.Cum să utilizaţi Captopril comprimate
4.Reacţii adverse posibile
5.Cum se păstrează Captopril comprimate
6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
1.Ce este Captopril comprimate şi pentru ce se utilizează
Captoprilul este un medicament care face parte din grupul de medicamente numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei ajută la lărgirea vaselor de sânge, astfel inima putând pompa mai uşor sângele prin acestea.
Captopril comprimate este utilizat în tratamentul tensiunii arteriale mari şi pentru tratamentul anumitor boli ale inimii. Dacă tensiunea arterială nu este tratată poate creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă sau riscul de atac cerebral.
Captopril comprimate reduce tensiunea arterială şi reduce astfel acest risc.
Captopril comprimate este util şi în cazul în care inima nu mai pompează sângele la fel de bine ca în trecut. Această boală se numeşte insuficienţă cardiacă.
Captopril comprimate poate fi utilizat pentru tratamentul pacienţilor care au suferit recent un infarct miocardic.
Infarctul miocardic apare atunci când unul dintre vasele de sânge majore care furnizează sânge pentru muşchiul inimii este blocat. Acest lucru înseamnă că inima nu primeşte oxigenul de care are nevoie şi muşchiul inimii este deteriorat.
În plus, Captopril comprimate poate fi utilizat şi pentru tratamentul bolilor de rinichi la pacienţii cu diabet.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Captopril comprimate
Nu luaţi Captopril comprimate
-dacă sunteţi alergic la captopril sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul6).
-dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică (reacţii alergice care au inclus umflarea feţei, buzelor,gurii, limbii sau gâtului care a provocat dificultăţi la înghiţire sau respiraţie (angioedem)) la un tip de medicament similar cu captopril numit inhibitor al ECA.
-dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică(reacţii alergice care au inclus umflarea feţei, buzelor,gurii, limbii sau gâtului care a provocat dificultăţi la înghiţire sau respiraţie (angioedem))de cauză necunoscută.
-dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni de sarcină (este, de asemenea, bine să evitaţi captopril şi în perioada de început a sarcinii -vezi pct. Sarcina).
Dacă oricare dintre cele de mai sus vă afectează, sau nu sunteți sigur dacă o fac, spuneți medicului dumneavoastră care va fi în măsură să vă sfătuiască.
Atenţionări şi precauţii
Înainte săutilizaţi Captopril comprimate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Verificaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua medicamentul dumneavoastră dacă:
-aveţi probleme cu rinichii;
-aveţi probleme cu ficatul;
-sunteţi supuşi dializei;
-aveţi boli ale inimii cum ar fi boli ale muşchiului inimii sau boli ale valvelor inimii;
-aveţi diabet zaharat;
-aţi avut recent vărsături excesive sau diaree gravă;
-aveţi o boală autoimună (de exemplu artrită reumatoidă, lupus sistemic eritematos sau sclerodermie);
-aveţi un tratament care reduce sistemul imunitar.
Dacă veți avea un tratament de desensibilizare pentru înţepături de viespe sau albină trebuie să spuneți medicului care vă tratează că luați Captopril comprimate.
Dacă veți avea un tratament pentru eliminarea colesterolului din sânge de către o mașină (denumit afereza LDL) trebuie să spuneți medicului dumneavoastră că luați Captopril comprimate.
Spuneţi medicului dumneavoastră că luați Captopril comprimate înainte de orice teste de sânge sau de urină deoarece comprimatele de Captopril  pot interfera cu rezultatele unor teste.
Unii pacienți de rasă neagrănpot necesita doze mai mari de Captoprilcomprimate pentru a obține o reducere corespunzătoare a tensiunii arteriale.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. Captopril comprimate nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie să fie administrat în cazul în care aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate provoca vătămări grave copilului dumneavoastră dacă este utilizat în acest stadiu (vezi pct. Sarcina).
Dacă veţi avea orice intervenţie chirurgicală sau primiţi anestezice (chiar şi la dentist), spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Captopril comprimate deoarece puteţi avea o scădere bruscă a tensiunii arteriale.
Captopril comprimate împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumnea voastră sau farmacistului dacă luaţi,aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Este important să informaţi medicul că luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
-suplimente cu potasiu, înlocuitori de sare care conţin potasiu sau orice alte medicamente care cresccantitatea de potasiu în corp (de exemplu diuretice economisitoare de potasiu cum ar fi amiloridul,triamteren,spironolactona),
-diuretice tiazidice sau de ansă (medicamente care favorizează eliminarea apei din organism),
-alte medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (de exemplu beta blocante cum sunt propranolol, atenolol sau blocante ale canalelor de calciu cum sunt amlodipină, nifedipină sau alfa-blocante cum sunt prazosin, doxazosin,
-alte medicamente utilizate pentru tratamentul infarctului miocardic,
-litiu (un medicament utilizat pentru a trata un anumit tip de depresie),
-antidepresive triciclice sau antipsihotice (medicamente utilizate în probleme de sănătate mintală sau în tratamentul depresiei),
-alopurinol, medicament utilizat în tratamentul gutei,
-citostatice, medicamente utilizate în tratamentul cancerului,
-imunosupresoare, medicamente care inhibă sistemul imunitar,
-antiinflamatoare nesteroidiene,de exemplu,acid acetilsalicilic, ibuprofen, indometacin,
-medicamente vasodilatatoare (cum sunt minoxidil, clonidină),
-medicamente utilizate în tratamentul diabetului(inclusiv medicamente antidiabetice orale şi insulină).
Captopril comprimate împreună cu alimente şi băuturi
Acest medicament poate fi administrat între mese sau în timpul acestora.
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni)gravidă.În mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda să opriţi utilizarea Captopril comprimate înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în loc de Captopril comprimate.
Captopril comprimate nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece poate determina afectarea gravă a copilului dumneavoastră,dacă este utilizat după luna a 3-a de sarcină.
Alăptarea
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi. Nu este recomandată alăptarea pentru nou-născuţi (primelecâteva săptămâni după naştere)şi în special pentru copiii născuţi prematur, în timp ce luaţi Captopril comprimate.În cazul unui copil mai în vârstă,medicul dumneavoastră trebuie să vă sfătuiască cu privire la beneficiile şi riscurile alăptării în timp ce luaţi captopril, în comparaţie cu alte tratamente.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Captopril poate scădea abilitatea de a conduce şi utiliza maşini, mai ales la începutul tratamentului sau când se modifică doza.Dacă în timpul tratamentului cu Captopril comprimate vă simţiţi obosit sau ameţit nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Captopril comprimate conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
3.Cum să utilizaţi Captopril comprimate
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Tratamentul tensiunii arteriale mari
Doza uzuală iniţială este 12,5-25 mg captopril de 2 ori pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte treptat doza până la maxim 100-150 mg/zi. Poate fi de asemenea necesară şi administrarea altor medicamente care scad tensiunea arterială.
Doza iniţială este mai mică pentru pacienţii mai în vârstă şi cu afecţiuni ale rinichilor.
Tratamentul insuficienţei cardiace
Doza uzuală iniţială este 6,25-12,5 mg captopril de 2-3 ori pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte treptat doza până la doza maximă de 150 mg/zi.
După infarct miocardic
Doza uzuală iniţială este de 6,25 mg captopril, care va fi crescută de medicul dumneavoastră la maxim 150 mg captopril/zi.
Pentru tratamentul pacienţilor diabetici cu boli ale rinichilor
Doza uzuală este 75-100 mg captopril/zi.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Doza iniţială este de 0,3 mg/kg greutate corporală, care poate fi crescută treptat de către medic.
Utilizarea la copii şi adolescenţi cu probleme la rinichi,copii prematuri,nou-născuţi şi sugari
Doza iniţială trebuie să fie de 0,15 mg/kg greutate corporală.
Medicii prescriu uneori doze diferite de cele de mai sus și în cazul în care acest lucru este valabil pentru dumneavoastră, trebuiesă discutați cu medicul dumneavoastră.Uneori pacienţii se pot simţi ameţiţi după prima sau a doua doză de captopril. Dacă vi se întâmplă acest lucru, trebuie să vă aşezaţi în poziţie orizontală până când aceste simptome dispar.Trebuie să încercați să luați Captopril comprimate la aproximativ aceeaşi oră în fiecare dimineață. Acesta poate fi luat înainte, în timpul sau după mese.Respectaţi recomandările medicului dumneavoastră privind durata tratamentului.
Dacă luaţi mai mult Captopril comprimate decât trebuie
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din captopril adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.
Dacă uitaţi să luaţi Captopril comprimate
Nu vă îngrijoraţi. Luaţi următoarea doză la ora stabilită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Captopril comprimate
Nu încetaţi să luaţi captopril fără să vorbiţi cu doctorul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastrăs au farmacistului.
4.Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele,acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii încetaţi să luaţi captopril şi contactaţi imediat medicul dumneavoastră:
-umflarea mâinilor, feţei, buzelor sau a limbii,
-dificultăţi în respiraţie,
-o erupție cutanată sau arsură neașteptată bruscă, înroșirea sau descuamarea pielii,
-dureri în gât sau febră,
-amețeli severe sau leșin,
-dureri severe de stomac,
-bătăi ale inimii neobişnuit de rapide sau neregulate,
-îngălbenirea pielii și/sau a ochilor (icter).
Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
-amețeli,
-mâncărime,
-erupții cutanate,
-modificarea gustului,
-dificultăţi în respiraţie,
-uscăciunea gurii,
-tulburări de somn,
-diaree sau constipaţie,
-tuse uscată, iritativă,
-probleme la stomac, dureri abdominale.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
-bătăi ale inimii rapide sau neregulate sau rare,
-dureri în piept,
tensiune arterială mică,
-reducerea fluxului de sânge la mâini şi picioare (sindrom Raynaud),
-înroşirea feţei,
-oboseală,
-stare de rău generalizată,
-paloare,
-umflarea ochilor sau a buzelor (angioedem).
Reacţii adverserare(pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
-pierderea poftei de mâncare,
-somnolenţă,
-dureri de cap,
-înțepături și furnicături, amorțeală sau furnicături,
-ulceraţii la nivelul gurii,
-angioedem intestinal (dureri abdominale cu sau fără greață sau vărsături),
-afectarea rinichilor sau insuficienţă renală,
-modificări în frecvenţa urinării.
Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
-afectarea funcţiei ficatului şi creşterea enzimelor hepatice,
-confuzie, depresie, leşin,
-accident vascular cerebral minor,
-vedere înceţoşată,
-probleme ale inimii inclusiv infarct miocardic şi infecţii,
-inflamaţia pancreasului,-nas curgător
-umflarea limbii,
-impotenţă,
-sindrom Stevens-Johnson (oboală gravă cu vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor şi a organelor genitale),
-afectarea ficatului, inflamaţia ficatului sau icter,
ulcere la nivelul stomacului,
-dureri musculare,
-dureri articulare,
-respiraţie şuierătoare sau dificultăţi în respiraţie
-erupţii cutanate sau reacţii ale pielii,
-creşterea sânilor la bărbaţi,
-febră,
-sensibilitatea pielii la lumină,
-modificări în sânge sau în sistemul limfatic ale nivelurilor de produse chimice (de exemplu,potasiu, zahăr).
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5.Cum se păstrează Captopril comprimate
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Captopril comprimate
-Substanţa activă este captoprilul.
Captopril 25 mg
Fiecare comprimat conţine captopril 25 mg.
Captopril 50 mg
Fiecare comprimat conţine captopril 50 mg.
-Celelalte componente sunt: acid stearic, celuloză microcristalină PH 102 , lactoză anhidră, amidon pregelatinizat.
Cum arată Captopril comprimate şi conţinutul ambalajului
Captopril 25 mg se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, de formă cilindrică,de culoare albă sau aproape albă,cu aspect uniform, structura compactă şi omogenă, margini intacte, având inscripţionate pe una din feţe litera C şi o linie mediană.Captopril 50 mg se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, de formă cilindrică,de culoare albă sau aproape albă,cu aspect uniform, structura compactă şi omogenă, margini intacte, având inscripţionate pe una din feţe litera C şi două linii mediane.
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via