Minoxidil LavneliI 20 mg/ml soluţie cutanată

Minoxidil.Prospect

Minoxidil LavneliI 20 mg/ml soluţie cutanată (Minoxidil)

Ce găsiţi în acest prospect:
1.Ce este MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată şi pentru ce se utilizează
2.Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată
3.Cum să utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată
4.Reacţii adverse posibile
5.Cum se păstrează MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată
6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1.Ce este MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată şi pentru ce se utilizează

MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată conţine minoxidil la concentraţia de 20 mg pe ml.
MINOXID IL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată este un medicament sub formă lichidă, pentru aplicarea directă pe pielea capului. Acesta este utilizat ca tratament pentru căderea părului şi nu pentru vindecare. Minoxidilul este un vasodilatator periferic, al cărui mecanism precis pentru reluarea creşterii părului este necunoscut.
MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml , soluţie cutanată este indicat pentru utilizarea la adulţi cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu o slăbire sau cădere treptată a părului pe creştetul capului. Slăbirea sau căderea părului este un proces lent, care poate deveni evident după câţiva ani de cădere treptată.MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată este indicat mai ales la bărbaţii cu o cădere sau slăbire a părului pe creştetul capului şi la femeile cu slăbire generalizată a părului.
Dacă după 4 luni nu vă simţiţi bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

2.Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată

Nu utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată:
-dacă sunteţi alergic(ă) la minoxidil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată nu este indicat în cazuri de alopecieareată(căderea subită sau inexplicabilă a părului) sau alopecie cicatricială (caracterizată prin piele cu caracteristici de cicatrizare, cum sunt arsuri sau ulcere). De asemenea, MINOXIDIL LAVINELI 20mg/ml, soluţie cutanată nu trebuie utilizat în cazul în care căderea părului este asociată cu sarcina,naşterea sau cu boli severe, cum sunt tulburări tiroidiene, lupus, cădere a părului în secţiuni asociată cu inflamaţia pielii capului sau alte boli.

Atenţionări şi precauţii
Deoarece alopecia poate fi, de asemenea, un simptom al unor boli grave de ovar, hipofiză sau glandă suprarenală, femeilor li se recomandă să se adreseze unui medic înainte de a utiliza MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, în cazul în care au oricare dintre următoarele simptome: creştere rapidă îngreutate, concentrată în special la nivelul trunchiului şi feţei, fără afectarea membrelor (obezitate centrală);creştere a părului pe faţă, cu aspect masculin al firului de păr(hirsutism); tulburări menstruale; tensiune arterială mare; slăbiciune musculară; dureri de spate; osteoporoză; vergeturi; acnee.

Înainte să utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Nu iniţiaţi aplicarea de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată în cazul în care pierderea părului este subită sau inexplicabilă sau în caz de pierdere a părului după boală sau tratament. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la pierderea părului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată.
Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o boală de inimă sau o boală vasculară, inclusiv bătăi neregulate ale inimii, adresaţi-vă unui medic înainte de a utiliza MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată.

Nu aplicaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată dacă zona afectată este de culoare roşie şi inflamată, iritată sau dureroasă, precum şi în cazul unei arsuri solare severe sau al unei dermatite seboreice. De asemenea, nu aplicaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată pe alte părţi ale corpului sau concomitent cu alte medicamente de uz topic.

Dacă prezentaţi simptome neobişnuite după aplicarea de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată, întrerupeţi aplicarea şi discutaţi cu medicul dumneavoastră. Este deosebit de important să opriţi aplicarea de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată în cazul creşterii frecvenţei bătăilor inimii(palpitaţii), al umflării mâinilor şi picioarelor, al creşterii subite în greutate fără niciun motiv aparent, al durerilor în piept, slăbiciunii şi/sau ameţelilor. Întrerupeţi aplicarea medicamentului şi în cazul în care pielea capului este de culoare roşie sau iritată.
Apariţia unor efecte sistemice (de exemplu creşterea frecvenţei bătăilor inimii sau retenţia de lichide) este mai frecventă la pacienţii care au boală coronariană cunoscută sau suspectată şi la pacienţii cu predispoziţie pentru infarct miocardic. În luarea deciziei de a aplica MINOXIDIL LAVINELI 20mg/ml, soluţie cutanată, pacienţii cu acest tip de boală şi medicii trebuie să fie conştienţi de riscuri.

MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată este indicat doar pentru pielea capului, deoarece în alte zone ale corpului absorbţia minoxidilului poate fi mai ridicată, cu o creştere a incidenţei reacţiilor adverse.

Dacă pielea capului este iritată sau arsă de soare, nu trebuie aplicat MINOXIDIL LAVINELI 20mg/ml, soluţie cutanată.De asemenea, MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată nu trebuie aplicat la nivelul pielii capului împreună cu orice alt medicament pentru uz topic.A nu se înghiţi.A nu se inhala.

MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată conţine alcool în compoziţia sa, care poate provoca o senzaţie de arsură şi iritaţii la nivelul ochilor. În caz de contact accidental cu suprafeţe sensibile (ochi, piele zgâriată şi mucoase), zona trebuie spălată cu multă apă rece de la robinet.

Copii şi adolescenţi
MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată nu trebuie să fie utilizat de către pacienţii cu vârsta sub 18 ani.
MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă,adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată nu ar trebui să influenţeze capacitatea pacientului de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată conţine propilenglicol.El poate provoca iritarea pielii.

3.Cum să utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată

MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată este un tratament pentru ameliorare, nu pentru vindecare. Pentru a menţine sau amplifica rezultatele obţinute, este important să nu se întrerupă aplicarea regulată de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată de două ori pe zi, la doza recomandată.Aplicaţi o doză de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată (1 ml), direct pe zona pielii capului afectată de pierderea părului, DE DOUĂ ORI PE ZI, de exemplu dimineaţa şi seara.Împrăştiaţi doza peste tot în zona afectată, masând-o cu vârfurile degetelor.Fiecare flacon de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată conţine o cantitate suficientă pentru 30 de zile.Studiile clinice au arătat că răspunsul la tratament este destul de variabil, iar rezultatele nu sunt imediate. În general, creşterea firelor noi de păr se face treptat, fiind necesară continuarea aplicării de două ori pe zi timp de cel puţin 4 luni pentru ca acestea să devină vizibile.

Deoarece MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată începe să acţioneze asupra foliculilor de păr, este posibil să se observe o accelerare temporară a ratei căderii părului,timp de aproximativ 2-6 săptămâni după începerea tratamentului.În cazul în care, la iniţierea tratamentului cu MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată,aveaţi foarte puţin păr şi răspundeţi la tratament, părul nou va creşte moale şi catifelat la început, fără a fi foarte vizibil. Pe măsură ce continuaţi tratamentul, părul nou va căpăta o culoare şi textură similare cu restul părului. În cazul în care căderea părului nu este foarte accentuată la iniţierea tratamentului,părul nou va creşte având culoarea şi textura similare cu restul părului.Dacă vă spălaţi pielea capului înainte de a aplica MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată,trebuie să utilizaţi un şampon delicat.În timp ce utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată, nu este nevoie să schimbaţi felul în care vă îngrijiţi de obicei părul dumneavoastră. Cu toate acestea, aplicaţi mai întâi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată, lăsaţi părul să se usuce şi abia apoi aplicaţi”spray-uri”, spume,balsamuri, geluri sau orice alt produs (eventual vopsea de păr, loţiune pentru permanent etc). Dacă înotaţi sau vă udaţi părul, este de preferat să aplicaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată pe pielea uscată a capului după înot sau să aşteptaţi două ore după aplicarea medicamentului. Lăsaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată să acţioneze asupra pielii capuluitimp de cel puţin două ore.

Cum să utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată?
MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată este doar pentru uz extern.Aplicaţi în zona afectată de căderea părului o doză (1 ml) de două ori pe zi. Nu aplicaţi doze mai mari decât cele recomandate. Medicamentul nu trebuie aplicat pe alte părţi ale corpului, în afară de pielea capului.Dacă vă spălaţi pielea capului înainte de a aplica MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată, trebuie să utilizaţi un şampon delicat.Fiecare aplicator a fost conceput pentru a elibera o doză (1 ml) de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml,soluţie cutanată.Masaţi cantitatea aplicată în toată zona afectată. Spălaţi-vă mâinile după fiecare aplicare.

Instrucţiuni de utilizare
Instrucţiunile de utilizare depind de tipul de aplicator utilizat.
A. Pulverizator pentru a aplica soluţia pe suprafeţe mari ale pielii capului
B. Pulverizator cu aplicator pentru a aplica soluţia pe suprafeţe mici ale pielii capului sau în păr.
Pentru a se evita pierderile de conţinut cauzate de schimbarea aplicatoarelor, păstraţi în flacon aplicatorul ales până la golire.

A. Pulverizator
Se recomandă pe suprafeţe mari ale pielii capului.
1)Se scoate capacul flaconului.
2)Se îndreaptă pulverizatorul spre zona de chelie,se apasă o dată şi se împrăştie soluţia cu vârful degetelor în toată zona. Se repetă această procedură de şase ori, până la aplicarea completă a dozei necesare de 1 ml (adică un total de 7 pulverizări).Se va evita inhalarea medicamentului în timpul aplicării.
3)Se pune dopul exterior înapoi pe flacon după utilizare.

B. Pulverizator cu aplicator
Se recomandă pe suprafeţe mici ale pielii capului sau în păr.
1)Se scoate capacul flaconului.
2)Se trage partea superioară a pulverizatorului, îndepărtând-o.Se adaptează aplicatorul la pulverizator şi se creează presiune completă.
3)Se îndreaptă pulverizatorul spre zona de chelie,se apasă o dată şi se împrăştie soluţia cu vârful degetelor în toată zona.Se repetă această procedură de şase ori, până la aplicarea completă a dozei necesare de 1 ml (adică un total de 7 pulverizări).Se va evita inhalarea medicamentului în timpul aplicării.
4)Se pune dopul exterior înapoi pe flacon după utilizare.

Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă utilizaţi mai mult MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată decât trebuie
Nu există cazuri de supradozaj cu minoxidil rezultat din aplicarea pe piele de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată.
MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată nu trebuie administrat pe cale orală.
În cazul ingestiei accidentale, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu un centru de informare privind combaterea intoxicaţiilor.
Semnele şi simptomele de supradozaj cu minoxidil sunt în primul rând reacţii cardiovasculare asociate cu retenţia de lichide şi bătăi rapide ale inimii. Retenţia de lichide poate fi controlată printr-un tratament adecvat cu diuretice.Bătăile rapide ale inimii potfi controlateprin administrarea unui blocant beta-adrenergic.Tensiunea arterială mică simptomatică trebuie tratată prin administrarea intravenoasă de soluţie salină. Simpatomimeticele, cum sunt epinefrina si norepinefrina, trebuie evitate, deoarece aceste medicamente provoacă un efect de stimulare excesivăa inimii.
În cazul apariţiei altor reacţii legate de utilizarea de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată, care nu sunt descrise în acest prospect, anunţaţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistul.
Au fost efectuate studii clinice amănunţite pentru a determina cantitatea exactă de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată care trebuie aplicată pentru a obţine rezultate satisfăcătoare.
Aplicarea unor doze mai mari decât cele recomandate (1 ml), sau de mai mult de două ori pe zi, nu este recomandată. Creşterea dozei sau a frecvenţei administrării nu va face ca părul să crească mai rapid sau mai mult, şi poate duce la producerea mai frecventă a reacţiilor adverse.

Dacă uitaţi să utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată
Dacă omiteţi una sau două aplicări de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată, reluaţi aplicarea acestuia de două ori pe zi, în conformitate cu schema obişnuită. Nu aplicaţi o doză mai mare pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată
Pentru a menţine creşterea capilară, este necesară aplicarea continuă a dozei recomandate de MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată. La trei sau patru luni de la întreruperea tratamentului cu MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată, creşterea firelor noi de păr va înceta, iar procesul de cădere a părului va reveni la starea normală fără tratament.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt enumerate în ordinea descrescătoare a frecvenţei.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
Cefalee

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
Depresie
•Dispnee (dificultăţi de respiraţie)
•Mâncărime, hipertricoză (creşterea anormală a părului), erupţie trecătoare pe piele, erupţie acnei formă, dermatită, afecţiune inflamatorie a pielii
•Dureri musculo-scheletice
•Edem periferic
•Durere

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
•Piele uscată, exfoliere a pielii, căderea temporară a părului, schimbări în textura părului,modificări ale culorii părului
•Iritaţie la locul de aplicare

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
Palpitaţii, creşterea numărului de bătăi ale inimii, durere în piept
•Eritem la locul de aplicare

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
•Tensiune arterială mică

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Raportarea reacţiilor adverse

De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale,Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1, Bucureşti 011478-RO,Tel: +4 0757 117 259,Fax: +4 0213 163 497,e-mail:adr@anm.ro.Raportând reacţiile adverse,puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5.Cum se păstrează MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Produs inflamabil. A se feri de căldură. A se ţine flaconul bine închis.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon după “EXP.”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată

*Substanţa activă este minoxidil*Celelalte componente sunt propilenglicol, etanol şi apă purificată

Cum arată MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată şi conţinutul ambalajului
MINOXIDIL LAVINELI 20 mg/ml, soluţie cutanată este o soluţie limpede şi incoloră sau slabgălbuie, cu miros de alcool, disponibilă după cum urmează:
Flacon cu pompă de pulverizare/aplicatoare, conţinând 60 ml de soluţie.Mărimi de ambalaj:
1 x 60ml, cu 1 aplicator detaşabil cu duză şi 1 aplicator detaşabil cu tijă.
3 x 60 ml, cu 3 aplicatoare detaşabile cu duză şi 2 aplicatoare detaşabile cu tijă.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap