Prospecte medicamente
Cefotaxim MIP pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Cefotaxim MIP pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Cefotaxim MIP 1 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
Cefotaxim MIP 2 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
(Cefotaximă)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Cefotaxim MIP şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Cefotaxim MIP
3. Cum să utilizați Cefotaxim MIP
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Cefotaxim MIP
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Cefotaxim MIP şi pentru ce se utilizează

Cefotaxim MIP este un antibiotic, adică un medicament care se utilizează pentru tratamentul infecțiilor bacteriene la nivelul
– plămânilor (pneumonie)
– pielii și țesuturilor moi
– tractului urinar
– organelor genitale (inclusiv gonoree)
– valvelor inimii (endocardită)
– membranelor care învelesc creierul (meningită)
– abdomenului
– sângelui (așa numita „bacteriemie”)
De asemenea, cefotaxima se utilizează în tratamentul bolii Lyme (borelioză, o infecție cauzată în principal de înțepături de căpușă, de exemplu febră recurentă). De asemenea, cefotaxima poate fi utilizată înaintea sau în timpul intervențiilor chirurgicale pentru prevenirea unor eventuale infecții.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Cefotaxim MIP

Nu trebuie să utilizaţi Cefotaxim MIP dacă
– sunteţi alergic la cefotaximă sau la alte antibiotice cefalosporinice,
– ați avut vreodată o reacție alergică (de hipersensibilitate) severă la orice alt tip de antibiotic betalactamic (peniciline, monobactame și carbapeneme)

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizați Cefotaxim MIP adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
– dacă aveți reacții alergice. Dacă ați avut vreodată reacții alergice la alte antibiotice, de exemplu penicilină, puteți fi alergic și la Cefotaxim MIP. Dacă apare vreo reacție alergică, tratamentul trebuie întrerupt.
– dacă în timpul tratamentului cu Cefotaxim MIP sau după terminarea acestuia prezentați diaree severă, persistentă. În acest caz adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu luaţi medicamente împotriva diareii fără recomandarea medicului.
– dacă aveți erupții extinse cu bășici și decojire a pielii (acestea pot fi semne ale sindromului Stevens-Johnson sau ale necrolizei epidermice toxice)
– dacă aveți probleme cu rinichii
– dacă aveți tulburări ale stării de conștiență, mișcări neobișnuite și crampe după ce vi s-a administrat acest medicament
– dacă țineți un regim alimentar cu conținut scăzut de sare, trebuie luat în considerare conținutul în sodiu al acestui medicament
Dacă vreuna din situaţiile de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, medicul dumneavoastră poate dispune schimbarea tratamentului sau vă va da sfaturi speciale.Dacă acest medicament vi se administrează pe o perioadă mai lungă, medicul dumneavoastră va lua prevederi speciale și vă va controla sângele pentru eventuale modificări. De asemenea, dezvoltarea excesivă a bacteriilor rezistente la cefotaximă trebuie să fie examinată cu regularitate în acest caz.

Cefotaxim MIP împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice
alte medicamente.
Administrarea simultană sau utilizarea de
– alte antibiotice, cum sunt penicilina sau aminoglicozidele
– medicamente care cresc frecvența de urinare (diuretice, de exemplu furosemid)
– probenecid (medicament pentru tratamentul unor boli articulare (artrită) și al gutei) poate intensifica sau reduce efectul Cefotaxim MIP. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă urmați tratament cu aceste medicamente.
Cefotaxima poate reduce efectul contraceptivelor orale. Femeile trebuie să folosească măsuri adiționale de contracepție în timpul tratamentului și în prima lună după tratament.
Similar altor antibiotice, poate apărea testul Coombs pozitiv, ceea ce reprezintă o reacție fals-pozitivă a glucozei din urină.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. În timpul sarcinii, medicul dumneavoastră vă va prescrie cefotaximă doar după evaluarea riscurilor și a beneficiilor. Cefotaxima trece în cantităţi mici în laptele matern, prin urmare nu trebuie utilizată în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Cefotaxim MIP nu are nici o influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

Cefotaxim MIP conține sodiu
Acest medicament conţine 48 mg sodiu (componenta principală stabilă/sare de masă) per doza de 1000 mg respectiv 96 mg pe doza de 2000 mg. Aceasta este echivalentă cu 2,4% și 4,8% din maximul recomandat. Vă rugăm să țineți cont de acest lucru dacă urmați un regim alimentar cu conținut scăzut de sare.

3. Cum să utilizați Cefotaxim MIP

Administrare
Cefotaxim MIP vă va fi administrat întotdeauna de personalul de asistență medicală. Acest medicament se dizolvă întâi în apă pentru preparate injectabile sau în alte soluții adecvate. Soluția poate fi administrată prin injecție sau perfuzie în venă, pentru anumite infecții poate fi injectată într-un mușchi.
Doze
Adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani
De regulă vi se vor administra 2-6 g cefotaximă zilnic. Doza zilnică trebuie divizată în 2 prize separate la fiecare 12 ore. Doza poate varia în funcție de severitatea bolii și de starea dumneavoastră:
 Infecții ușoare în prezența (sau suspectarea) unei bacterii sensibile: 1 g la fiecare 12 ore (adică o doză totală zilnică de 2 g)
 Infecții în prezența (sau suspectarea) unor bacterii sensibile sau moderat sensibile: 1-2 g la fiecare 12 ore (adică o doză totală zilnică de 2-4 g)
 Infecții severe sau care nu pot fi localizate: 2-3 g în priză unică la fiecare 6-8 ore (adică o doză totală zilnică de 12 g)
Nou-născuţi (0-28 de zile) și copii cu vârsta până la 12 ani
Doza depinde de severitatea infecției. Doza uzuală pentru nou-născuți și copii este de 50 la 100 la 150 mg cefotaximă/ kg/zi divizată în 2-4 prize separate (la fiecare 12 ore respectiv 6 ore).
În infecţiile foarte grave sau amenințătoare de viață pot fi necesare până la 200 mg/kg/zi, divizate în 2-4 prize separate. Medicul va lua în considerare diferențele în gradul de dezvoltare a rinichilor și a funcției acestora, mai ales în perioada postnatală de la 0-7 zile.
Prematuri
Doza recomandată este de 50 mg/kg/zi, divizată în 2-4 prize separate (la fiecare 12 ore respectiv 6 ore).
Această doză maximă nu trebuie depășită din cauza maturizării incomplete a rinichilor.
Pacienți vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozei dacă funcția rinichilor și a ficatului este normală.
Pacienți cu probleme ale rinichilor și/sau ficatului
Dacă aveți probleme la rinichi și/sau ficat, e posibil să vi se administreze o doză mai mică. Pot fi necesare teste de sânge pentru a controla dacă vă este administrată doza de care aveți nevoie. Medicul dumneavoastră va decide doza.

Alte recomandări speciale
Gonoree
Pentru tratamentul gonoreei, vi se va administra o injecție unică de 0,5-1 g Cefotaxim MIP într-un mușchi sau în venă.
Meningită bacteriană
Adulților li se va administra o doză zilnică de 9-12 g cefotaximă divizată în 2 prize egale la fiecare 6-8 ore.
Copiilor li se vor administra 150-200 mg/kg zilnic în 2 prize egale la fiecare 6-8 ore.
Nou-născuților cu vârsta între 0-7 zile li se vor administra 50 mg/kg la fiecare 12 ore, cei între 7-28 zile la fiecare 8 ore.
Prevenirea infecțiilor (profilaxie perioperatorie)
Vi se pot administra 1-2 g cefotaximă înaintea intervenției chirurgicale pentru prevenirea unor eventuale infecții. Dacă intervenția chirurgicală durează mai mult de 90 de minute, vi se poate administra preventiv o doză suplimentară.
Infecții intraabdominale
Trebuie să vi se administreze o combinație de cefotaximă și un alt antibiotic cu acțiune împotriva bacteriilor `anaerobe´.

Durata tratamentului
Durata tratamentului depinde de severitatea infecției și de recuperarea dumneavoastră după boală. De regulă trebuie să continuați tratamentul încă cel puțin 2 – 3 zile după ce ați început să vă recuperați. În infecțiile cauzate de bacteria Streptococcus pyogenes, tratamentul trebuie urmat pentru cel puțin 10 zile.

Dacă luaţi mai mult Cefotaxim MIP decât trebuie
Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă credeți că vi s-a administrat prea mult Cefotaxim MIP.

Dacă a fost uitată o doză de Cefotaxim MIP
Vă rugăm să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Doza uitată trebuie administrată numai dacă intervalul de timp până la următoarea doză este suficient de lung.

Dacă încetaţi să luaţi Cefotaxim MIP
Dozele mici, administrarea neregulată sau întreruperea prea devreme a tratamentului pot compromite rezultatul tratamentului sau pot duce la revenirea infecției, a cărui tratament este mai dificil. Vă rugăm să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții la care trebuie să fiți atenți:
Un număr redus de pacienți care utilizează Cefotaxim MIP manifestă reacții alergice, reacții ale pielii potențial grave sau alte reacții adverse care necesită tratament suplimentar. Simptomele acestor reacții includ:
 Reacție alergică severă. Semnele includ erupții în relief pe piele cu senzație de mâncărime, umflare, uneori a feței sau gurii, provocând dificultăți în respirație.
 O erupție generalizată cu vezicule și descuamare a pielii. (Acestea pot fi semne ale sindromului Stevens-Johnson sau necroliză epidermică toxică).
 Diaree severă, persistentă în timpul sau după tratamentul cu acest medicament (colita pseudomembranoasă).
 Suprainfecție: În cazuri rare, medicamentele, cum este Cefotaxim MIP, pot provoca o dezvoltare excesivă a fungilor în organism, care poate duce la infecții fungice. Această reacție adversă este mai probabilă dacă utilizați Cefotaxim MIP pentru o perioadă mai lungă de timp.

Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 din 10 persoane
Durere la locul de injectare după administrarea într-un mușchi.

Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
Crampe, febră.
Diaree.
Înroșire a pielii, urticarie, mâncărimi (prurit).
Scădere sau creștere a numărului anumitor celule sanguine (eozinofilie, leucopenie, trombocitopenie).
Creșterea unor substanțe (enzime) produse de ficat.
“Criză de vindecare” temporară cu febră și frisoane (reacții Jarisch-Herxheimer).
Probleme renale și creștere a concentrației de creatinină în sânge.
Durere la locul de injectare, umflare și înroșire de-a lungul unei vene.

Cu frecvență necunoscută: frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile
Dureri de cap, amețeli, stare afectată de conștiență sau dificultate în gândire.
Bătăi neregulate ale inimii după injectarea rapidă a medicamentului.
Erupție trecătoare pe piele, care poate forma bășici (eritem polimorf).
Greață, vărsături, dureri de stomac.
Inflamație a ficatului (hepatită), uneori cu îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter).
Modificări ale numărului de celule din sânge (agranulocitoză, neutropenie), distrugerea prea rapidă a celulelor roșii din sânge (anemie hemolitică).
Efectele secundare după administrarea acestui medicament într-un mușchi sunt posibile din cauza medicamentului pentru tratamentul durerii care poate fi folosit.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa
acestui medicament.

5. Cum se păstrează Cefotaxim-MIP

Nu lăsați acest medicament la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă și pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. Păstrați flaconul în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Cefotaxim MIP
– Substanţa activă este cefotaxim sodic.
– Nu conține alți excipienți.

Cum arată Cefotaxim MIP şi conţinutul ambalajului
Cefotaxim MIP este disponibil în ambalaje cu 1, 5 sau 10 flacoane de sticlă incoloră (cu volum de 15 ml), cu dop de cauciuc și capsă flip-off.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *