Betoptic S, picături oftalmice, soluţie

Betoptic.Prospect

Betoptic S, picături oftalmice, soluţie (clorhidrat de betaxolol)

În acest prospect:
1. Ce este Betoptic S şi pentru ce este utilizat
2. Înainte de a utiliza Betoptic S
3. Cum se utilizează Betoptic S
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Betoptic S

Compoziţie

Substanţa activă este betaxolol (sub formă de clorhidrat) 2,5 mg/ml.
Excipienţi: acid poli(stiren-divinilbenzen)sulfonic, carbomer 974P, acid boric, manitol, edetat disodic, clorură de benzalconiu soluţie 50%, N-lauroilsarcozină, hidroxid de sodiu şi/sau acid clorhidric, apă purificată.

1.CE ESTE BETOPTIC S ŞI PENTRU CE ESTE UTILIZAT

Betoptic S se utilizează pentru scăderea presiunii intraoculare crescute. Această presiune crescută poate determina o afecţiune numită glaucom.
Presiunea intraoculară crescută. Globii dumneavoastră oculari conţin un lichid apos, care hrăneşte interiorul ochiului. Acest lichid este permanent eliminat din ochi, şi în acelaşi timp un nou lichid este produs pentru a-l înlocui. Dacă ochiul se umple mai repede decât se goleşte, presiunea din interiorul său creşte. Dacă această creştere este prea mare, poate dăuna vederii.
Betoptic S face parte dintr-un grup de medicamente pentru glaucom, denumite beta-blocante. Este eficace în scăderea presiunii lichidului din ochiul/ochii dumneavoastră. Poate fi utilizat în tratament singur sau împreună cu alte picături pentru ochi, care de asemenea reduc presiunea intraoculară.
Betoptic S se prezintă ca un lichid (o suspensie de culoare albă), ambalat într-un flacon picurător din plastic ce conţine 5 ml, picături oftalmice, suspensie. Flaconul este este inclus intr-o cutie de carton.

2.ÎNAINTE DE A UTILIZA BETOPTIC S

Nu utilizaţi Betoptic S:
-dacă sunteţi alergic la betaxolol sau la oricare dintre excipienţi;
-dacă aveţi o afecţiune cardiacă, de exemplu insuficienţă cardiacă, bradicardie (încetinirea bătăilor inimii) sau bloc cardiac.
Informaţi medicul înainte de a începe să utilizaţi acest medicament
-dacă aveţi un istoric de boli ale inimii (de exemplu insuficienţă cardiacă sau bloc cardiac),
-dacă suferiţi de glaucom cu unghi îngust,
-dacă sunteţi diabetic,
-dacă aveţi glanda tiroidă hiperactivă,
-dacă suferiţi de afecţiuni pulmonare sau orice alte afecţiuni care cauzează dificultăţi ale respiraţiei, de exemplu astm, bronşită,
-dacă suferiţi de miastenie,
-dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale care presupune anestezie generală.

Dacă purtaţi lentile de contact moi. Nu vă administraţi picăturile în timp ce purtaţi lentilele de contact. Aşteptaţi 15 minute după administrarea picăturilor înainte de a vă aplica din nou lentilele de contact. Un conservant din Betoptic S (clorura de benzalconiu) poate produce modificări ale lentilelor de contact moi.
Medicul dumneavoastră poate să dorească să vă măsoare presiunea intraoculară pe parcursul tratamentului cu acest medicament. Urmaţi sfatul medicului dumneavoastră.
Betoptic S nu se utilizează la pacienţi cu vârsta mai mică de 18 ani.

Sarcina şi alăptarea
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului înainte de a utiliza orice medicament.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Vederea se poate înceţoşa pentru o perioadă după administrarea Betoptic S.
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până la dispariţia acestor manifestări.

Utilizarea altor medicamente
Betoptic S poate avea efecte asupra altor medicamente pe care deja le luaţi, de exemplu alte beta-blocante administrate pe cale orală pentru boli de inimă sau hipertensiune arterială sau alte medicamente administrate pentru scăderea tensiunii arteriale, ca de exemplu rezerpina.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alte medicamente.
Nu uitaţi să menţionaţi medicamentele pe care le-aţi cumpărat fără prescripţie medicală.

3.CUM SE UTILIZEAZĂ

Utilizaţi întotdeauna Betoptic S aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului.
Doza uzuală este 1 picătură în ochi sau în ambii ochi, de două ori pe zi. Totuşi, este posibil ca medicul dumneavoastră să modifice această doză în funcţie de evaluarea afecţiunii dumneavoastră
Utilizaţi Betoptic S numai ca picături pentru ochi.

1. Luaţi flaconul de Betoptic S şi o oglindă.
2. Spălaţi-vă pe mâini.
3. Agitaţi bine flaconul.
4. Desfaceţi capacul prin răsucire.
5. Ţineţi flaconul între degetul mare şi cel mijlociu, cu picurătorul în jos
6. Lăsaţi capul pe spate. Trageţi pleoapa în jos cu un deget curat, până când se formează un “buzunar” între pleoapă şi ochi. Picătura va cădea aici
7. Duceţi picurătorul aproape de ochi. Vă puteţi ajuta şi de oglindă.
8. Nu atingeţi picurătorul de ochi, pleoape, suprafeţele învecinate sau alte suprafeţe. Aceasta ar putea infecta picăturile.
9. Apăsaţi uşor flaconul la bază cu arătătorul, astfel încât să eliberaţi o picătură de Betoptic S o dată .
10. După administrarea Betoptic S, eliberaţi pleoapa inferioară, închideţi ochiul şi apăsaţi cu blândeţe un deget la colţul ochiului, lângă nas . Aceasta ajută la împiedicarea trecerii Betoptic S în restul corpului.
11. Dacă vă administraţi picături în ambii ochi, repetaţi aceste etape şi pentru celălalt ochi.
12. Imediat după utilizare puneţi capacul flaconului la loc şi înşurubaţi-l strâns.
13. Nu vă administraţi simultan Betoptic S din mai multe flacoane.

Dacă o picătură nu ajunge în ochi, încercaţi din nou.
Dacă aţi uitat să vă administraţi Betoptic S, puneţi în ochi o doză imediat ce v-aţi adus aminte şi apoi urmaţi tratamentul obişnuit. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a recupera doza omisă.
Dacă v-aţi administrat prea mult medicament, clătiţi-vă ochii cu apă călduţă.
Dacă utilizaţi şi alte medicamente pentru ochi, aşteptaţi 10-15 minute între administrarea Betoptic S şi a celuilalt medicament.

4.REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca şi alte medicamente, Betoptic S poate avea reacţii adverse.
Vă puteţi administra picăturile în continuare, exceptând situaţia în care reacţiile adverse sunt grave. Dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Tulburări la nivelul ochiului: disconfort trecător, înceţoşarea vederii, senzaţie de corp străin, sensibilitate la lumină, lăcrimare, mâncărime, ochi uscat, roşeaţă oculară, iritaţia sau inflamaţia corneei, secreţii oculare, durere oculară, scăderea acuităţii vizuale şi cruste depuse pe gene.

Reacţii adverse rare
Tulburări generale: încetinirea ritmului cardiac, respiraţie dificilă, ameţeală, insomnie, dureri de cap, depresii, căderea părului.
Dacă apar reacţii adverse care nu au fost descrise în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

5.CUM SE PĂSTREAZĂ

Trebuie să aruncaţi flaconul după patru săptămâni (28 zile) de la prima deschidere, pentru a evita infecţiile. Scrieţi data la care aţi deschis flaconul prima oară în spaţiul de mai jos:
Deschis:
Păstraţi picăturile oftalmice, suspensie, la loc sigur, unde copiii nu le pot vedea şi nu pot avea acces la ele.
A se păstra la temperaturi între 8-300C, în ambalajul original.
A se păstra flaconul bine închis.
Nu utilizaţi medicamentul după data expirării (marcată cu “Exp”) înscrisă pe flacon şi cutie.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap