Calmaben 50 mg drajeuri

Calmaben.Prospect

Calmaben 50 mg drajeuri (Clorhidrat de difenhidramina)

În acest prospect găsiţi:
1.Ce este Calmaben şi pentru ce se utilizează
2.Înainte să utilizaţi Calmaben
3.Cum să utilizaţi Calmaben
4.Reacţii adverse posibile
5.Cum se păstrează Calmaben

6.Informaţii suplimentare

1.CE ESTE CALMABEN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Calmaben face parte din grupa: antihistaminice de uz sistemic, aminoalchileteri Clorhidrat de difenhidraminã, substanţa activã din Calmaben, este un medicament hipnotic care poate fi utilizat pentru tratamentul de scurtă durată al dificultãţilor temporare în instalarea şi menţinerea somnului.

Nu toate tulburările somnului necesită folosirea hipnoticelor.De multe ori ele sunt o manifestare a bolilor fizice sau psihice şi pot fi influenţate tratând aceste boli sau folosind alte masuri

2.ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CALMABEN
Nu utilizaţi Calmaben în următoarele cazuri:
-hipersensibilitate la clorhidrat de difenhidraminã, la alte antihistaminice sau la unul dintre ceilalţi componenţi ai medicamentului
astm bronşic
-feocromocitom (tumora a glandei suprarenale)
ulcer peptic cu stenoză pilorică
-obstrucţie piloro-duodenală
-glaucom cu unghi închis
-hipertrofie de prostatã cu formare de urinã rezidualã, obstrucţia colului vezical
-tulburãri convulsive (epilepsie)
-sindrom congenital lung QT
-bradicaridie, disritmii cardiace
-administrarea simultanã de medicamente care pot extinde intervalul QT în ECT, cum ar fi antiaritmicele din clasa I şi III
– hipomagnezemie, hipopotasemie
-folosirea simultanã de inhibitori de monoaminoxidazã sau alcool
-copii sub 12 ani
-sarcinã sau alăptare.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Calmaben
Calmaben trebuie folosit cu precauţie la pacienţi cu:
-boală pulmonarã obstructivă
-stenozã piloricã, acalazie
-insuficienţă hepaticã
Calmaben nu trebuie administrat dupã miezul nopţii, daca este necesar să aveţi o atenţie sporitã în dimineaţa ce urmeazã. Dacã perioada de somn care urmeazã utilizãrii de Calmaben este insuficientã, este de aşteptat sã se manifeste o obosealã matinalã.Medicul dumneavoastrã trebuie sã fie înştiinţat dacã deveniţi însãrcinatã.Dacã  simptomele persistã sau nu se obţine ameliorarea aşteptatã,este necesară reevaluarea diagnosticului şi a tratamentului. Nu lãsaţi medicamentul la îndemâna copiilor.
Medicamentul nu trebuie luat înainte de efectuarea unui test pentru alergie Utilizarea altor medicamente Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.Calmaben şi alte medicamente se pot influenţa reciproc.
Calmaben nu trebuie asociat cu alte medicamente care conţin clorhidrat de difenhidraminã, inclusiv cele aplicate local.Administrarea simultanã de calmaben şi alcool sau bãuturi alcoolice trebuie evitatã.Clorhidrat de difenhidraminã şi inhibitorii MAO (medicamente speciale pentru tratamentul depresiilor) nu trebuie asociate deoarece pot scãdea tensiunea arterialã, pot produce tulburãri ale SNC şi respiratorii.
Folosirea concomitentã a medicamentelor care pot prelungi “intervalul QT” pe ECG (de ex.medicamente antiaritmice) trebuie evitatã.
Luate împreunã cu Calmaben, medicamentele care scad tensiunea arterialã pot determina obosealã accentuatã.
Folosirea concomitentã de Calmaben şi:
-medicamente conţinând atropinã sau substanţe active utilizate în tratamentul sindromului Parkinson (biperiden ) sau în tratamentul depresiilor, pot cauza paralizie intestinalã care poate pune viaţa în pericol , retenţie de urinã sau creşterea presiunii intraoculare
-deprimante ale SNC, ca medicamente hipnotice, narcotice, analgezice opioide, psihotrope şi alcool-ul pot determina creşterea reciprocã a efectelor. Aceasta va afecta reflectivitatea, abilitatea de a conduce şi manipularea utilajelor.
Calmaben poate determina rezultate fals negative în testele pentru alrgie.De aceea trebuie întrerupt cu cel puţin 72 de ore înaintea unui astfel de test.
Utilizarea Calmaben cu alimente şi băuturi
Vezi pct. ,,Cum să utilizaţi Calmaben”.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.Calmaben nu trebuie luat de femei gravide sau care alãpteazã.Nu trebuie luat de femei care doresc sã devinã gravide sau cred cã deja sunt.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest medicament poate sã afecteze reflexele dumneavoastrã şi abilitatea de a conduce. Calmabenproduce toropealã sau hipersomnie, reduce abilitatea dumneavoastrã de a reacţiona şi de a participa activ la traficul rutier şi de a manipula utilaje.

Acest efect este accentuat în asociere cu alcoolul.

3.CUM SĂ UTILIZAŢI CALMABEN
Utilizaţi întotdeauna Calmaben exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Adulţii iau un drajeu cu o cantitate suficientã de lichid nealcoolic (de exemplu un pahar de apã) cu 30 de minute înainte de culcare.Asiguraţi-vã o perioadã adecvatã de somn de 7-8 ore pentru a reduce riscul efectelor negative asupra capacităţii de reacţie şi în particular asupra abilitaţii de participare la traficul rutier, în dimineaţa urmãtoare. Calmaben nu se administrazã copiilor sub 12 ani.Nu luaţi mai mult de un drajeu, durata tratamentului trebuie sã fie cât mai scurtã posibil.În eventualitatea prelungirii tulburãrilor de somn preparatul trebuie întrerupt dupã cel mult douã sãptãmâni şi necesitatea utilizãrii lui trebuie verificatã din nou Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Calmaben Dacã observaţi semne de supradozaj adresaţi-vă imediat unui medic sau unui spital.Alterarea stării de conştienţă este un semn de supradozaj. Alte simptome care pot apãrea sunt halucinaţii, anxietate, excitaţie, agitaţie, convulsii, febrã, înroşirea pielii şi uscaciunea mucoaselor,mãrirea pupilelor, aritmii cardiace, cresterea bãtãilor cardiace.Informaţie pentru medic:Mãsuri terapeutice :Pentru tratamentul unei intoxicaţii cu clorhidrat de difenhidraminã, în cele mai multe cazuri sunt suficiente mãsuri simptomatice ca respiraţia artificialã, administrarea intravenoasã de lichide şi rãcirea externã în eventualitatea hipertermiei.Este recomandatã spãlãtura gastricã. Din cauza proprietãţilor anticolinergice ale difenhidraminei, o spãlãturã gastricã poate fi beneficã chiar şi mai multe ore dupã supradozaj.În eventualitatea scãderii tensiunii arteriale pot fi utilizate vasopresoare ca noradrenalina şi epinefrina;totuşi, adrenalina nu trebuie administratã deoarece, paradoxal, poate accentua scãderea tensiunii arteriale. Convulsiile pot fi controlate cu diazepam intravenos. Nu se administreazã stimulante!Fizostigmina(0,02-0,06 mg/kg intravenos) poate fi administratã de mai multe ori ca antidot în eventualitatea supradozajului clorhidrat de difenhidraminã, dacã simptomele anticolinergice reapar.Agentul activ recomandat în eventualitatea supradozãrii fizostigminei este atropina.
Dacă uitaţi să utilizaţi Calmaben
Vezi pct. ,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Calmaben’’.

4.REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele,Calmaben poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Pot apare interacţiuni cu alte medicamente sau modificări la nivelul funcţiilor fiziologice. Cele ce urmeazã conţin reacţiile adverse care au fost observate cu acest medicament şi cu altele similare,inclusiv cele care apar în cazuri foarte rare. Nu toţi pacienţii vor dezvolta reacţii adverse.În funcţie de sensibilitatea individualã reacţiile adverse cele mai frecvente sunt toropeala, ameţeala şi tulburãri de concentrare în ziua urmãtoare, mai ales dupã o prea scurtã duratã a somnului ca şi slabiciunea muscularã.Simptome mai puţin frecvente sunt uscãciunea gurii, a nasului şi faringelui, dureri de cap, tulburãri de vedere, gastrointestinale (greaţã, vărsături, diaree, constipaţie, reflux gastroesofagian) şi dificultate la urinare.În foarte rare cazuri pot apãrea reactii de hipersensibilitate, modificãri ale tabloului sangvin, creşterea presiunii intraoculare sau, îndeosebi la copil, reacţii paradoxale sub forma excitaţiei centrale ca agitaţie, iritabilitate, nervozitate, anxietate, tremurãturi sau insomnie. În aceste cazuri trebuie ca tratamentul să fie întrerupt şi pacientul să se adreseze medicului.Ocazional au fost observate reacţii alergice cutanate şi creşterea fotosensibilitãţii pielii (a se evita expunerea directã la soare!), ca şi tulburãri funcţionale hepatice(icter); în aceste cazuri se consultã medicul.Dupã utilizarea prelungitã a clorhidratului de difenhidraminã întreruperea bruscã poate cauza tulburãri trecãtoare ale somnului.Ca şi în cazul altor hipnotice, se poate dezvolta o dependenţã dupã utilizare prelungitã, neadecvatã. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine grava sau dacă  observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5.CUM SE PĂSTREAZĂ CALMABEN
A se pastra la temperaturi sub 30°C,in ambalajul original.A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.Nu utilizaţi Calmaben după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce conţine Calmaben-Substanţa activă este clorhidrat de difenhidramină 50 mg.-Celelalte componente sunt:copovidonă, crospovidonă, maltodextrină, celuloză microcristalină,stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, gumă acacia (gumă arabică), sucroză (zahăr),talc, metilceluloză, carbonat de calciu,povidonă, dioxid de titan (E 171), glicerol 85%, ceară montanglicol.
Cum arată Calmaben şi conţinutul ambalajului Calmaben se prezinta sub forma de drajeuri albe, omogene
Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 10 drajeuri
Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 drajeuri

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap