Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen numita si “ticul dureros” este una dintre cele mai severe tipuri de durere descrise de specia umana. Ea afecteaza cel mai adesea zona  mandibulara, apoi cea maxilara, iar uneori poate afecta si zona nasului si a ochiului.

Cea mai izbitoare afectare a functiei nervului trigemen este ticul dureros (TD), o boala caracterizata prin paroxisme dureroase la nivelul buzelor, gingiilor, obrajilor sau al barbiei si, foarte rar, în teritoriul de distributie al ramurii oftalmice a nervului cinci. Afectiunea apare aproape exclusiv la vârste mijlocii si la persoane vârstnice.Durerea dureaza rareori mai mult de câteva secunde sau mai mult de un minut sau doua, dar poate fi atât de intensa încât pacientul se cutremura, de unde si termenul de tic. Paroxismele reapar frecvent, atât ziua cât si noaptea, timp de mai multe saptamâni la un moment dat. Alta caracteristica este declansarea durerii prin stimuli aplicati pe anumite zone ale fetei, buzelor sau limbii (zone trigger) sau de miscari ale acestor zone. Pierderea sensibilitatii nu poate fi demonstrata. Stimulul necesar pentru precipitarea unui atac este mai degraba unul tactil si posibil unul care produce senzatia de gâdilat, decât un stimul nociv sau termic. De obicei este necesara o însumare în timp si spatiu a impulsurilor pentru a declansa un atac, care este urmat de o perioada refractara de pâna la 2 sau 3 min.

Nevralgia de trigemen – Nervul trigemen se imparte in trei ramuri: nervul oftalmic, nervul maxilar si nervul mandibular.

– Nervul oftalmic este un nerv senzitiv si se distribuie la tegumentele frontale pana la vertex, pleoapa superioara, partea posterioara a nasului, globul ocular, cornee, conjunctiva, mucoasa sinusurilor frontal, sfenoidal si etmoidal, o parte din mucoasa nazala, precum si la unele portiuni ale durei mater, la sinusul cavernos si la portiunea anterioara a sinusului longitudinal superior.

– Nervul maxilar este si el un nerv senzitiv. Acesta inerveaza regiunea geniana, aripa nasului, buza superioara, o parte din mucoasa nazala, sinusul maxilar, bolta palatina, amigdalele, gingia maxilara si dintii maxilarului.

– Nervul mandibular cuprinde atat fibre senzitive, cat si fibre motorii pentru muschii masticatori. Teritoriul senzitiv al nervului mandibular cuprinde regiunea temporala, regiunea maseterina superioara, barbia, mucoasa jugala, mucoasa buzei superioare. Inerveaza de asemenea planseul bucal, gingia mandibulei, dintii mandibulari si cele doua treimi anterioare ale limbii.

Durerea, ce rezultă prin afectarea uneia sau mai multor ramuri din cele 3 ale nervului trigemen, poate fi descrisă ca o senzaţie de tăietură dureroasă, ce apare într-o regiune a feţei. Un atac poate dura de la cateva secunde la cateva minute.
Episoadele in nevralgia de trigemen se pot repeta pe o perioadă de zile, săptămâni sau luni.
Afecţiunea apare mai frecvent la persoanele de peste 50 ani . Femeile sunt de 3 ori mai susceptibile sa prezinte nevralgie trigeminală comparativ cu bărbaţii.

1.Diagnostic

Diagnosticul acestei afectiuni se bazeaza pe aceste criterii strict clinice, iar boala trebuie diferentiata de alte forme de nevralgie faciala sau cefalica si de durerea care ia nastere din boli localizate la nivelul falcii, dintilor sau al sinusurilor . În cazul TD nu se cunoaste factorul etiologic;ocazional, când apare la adultii mai tineri, poate fi datorata unei placi demielinizate în zona de patrundere a radacinii nervului cinci. Foarte rar poate aparea în herpes zoster sau poate fi cauzat de o tumora. Într-un grad care ramâne neclar,adurerea sau TD pot fi produse de existenta unui vas de sânge supraabundent sau unui vas sinuos în fosa posterioara, determinând lezarea iritativa a nervului sau a radacinii sale. Totusi, de obicei, leziuni cum ar fi anevrismele, neurofibroamele sau meningioamele care afecteaza nervul produc o pierdere a sensibilitatii (neuropatia trigeminala).

2. TRATAMENT

Carbamazepina este singurul medicament care poate controla aceasta durere, dar care are o serie de reactii adverse (somnolenta, lentoare mentala, tulburari de echilibru). De asemenea mai pot apare reactii sistemice ca tulburari hepatice si ale coagularii sangelui.

O parte din nevralgii beneficiaza de tratament percutan prin radiofrecventa. Procedeul atenueaza durerea prin provocarea unei amorteli permanente in zona ramurii de trigemen afectate.

Decompresiunea neurovasculara este o operatie majora cu scopul de a micsora amortelile fetei si de a inlatura durerea.

O alta metoda este sectionarea radacinii afectate in traiectul ei din afara craniului, dar aceasta confera riscuri serioase si nu este mai eficienta decat radiofrecventa.

Injectarea de anestezice prin orificiile de iesire ale ramurilor nervului amelioreaza simptomele pentru cateva ore. Injectarile de alcool sau glicerol provoaca distrugerea nervului si pot fi o metoda de tratament in anumite situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *