Prospecte medicamente
Aceclofen 500 mg/50 mg supozitoare

Aceclofen 500 mg/50 mg supozitoare

Aceclofen 500 mg/50 mg supozitoare  (Paracetamol/Diclofenac sodic)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Aceclofen supozitoare şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să luaţi Aceclofen supozitoare
3. Cum să luaţi Aceclofen supozitoare
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Aceclofen supozitoare
6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE ACECLOFEN SUPOZITOARE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ 

Aceclofen supozitoare face parte din clasa de medicamente cunoscută sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene şi se utilizează pentru reducerea durerii şi/sau inflamaţiei din bolile reumatismale (artrita reumatoidă, artrita reumatoidă juvenilă, spondilita anchilopoetică, osteoartrită, spondilartrită, sindroame dureroase ale coloanei vertebrale, reumatism abarticular, reumatism psoriazic, atacuri acute de gută), precum şi în afecţiuni dureroase şi/sau inflamatorii ginecologice (dismenoree primară,anexită).

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ACECLOFEN SUPOZITOARE 

Nu luaţi Aceclofen supozitoare
-dacă sunteţi alergic la paracetamol, diclofenac sau la oricare dintre excipienţii produsului;
-dacă sunteţi alergic la antiinflamatorii nesteroidiene;
-dacă aveţi o boală hepatică severă;
– dacă aveţi o boală renală severă;
– dacă aveţi o boală cardiacă severă (insuficienţă cardiacă severă);
-dacă suferiţi de ulcer gastro-duodenal;
-dacă suferiţi de rectită sau rectoragii recente;
-dacă suferiţi de deficit de glucozo-6 fosfatdehidrogenază

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Aceclofen supozitoare
-dacă aveţi o boală digestivă sau intestinală;
-dacă aveţi o boală de sânge sau tulburări de coagulare;
-dacă aveţi o boală cardiacă, de ficat, rinichi sau aţi suferit o intervenţie chirurgicală majoră, în timpul tratamentului cu Aceclofen supozitoare este necesară monitorizarea funcţiei renale.
-dacă sunteţi vârstnic sau slăbit, utilizaţi cele mai mici doze eficace.
-dacă luaţi şi alte medicamente, verificaţi prezenţa paracetamolului, pentru a evita riscul de supradozaj.
-dacă suferiţi de diaree, nu luaţi Aceclofen supozitoare.
-nu luaţi Aceclofen supozitoare timp îndelungat şi în doze mari, datorită riscului de iritaţii locale.
– Aceclofen supozitoare poate scade eficacitatea dispozitivelor intrauterine.

Medicamente precum Aceclofen supozitoare se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Consultaţi medicul în condiţiile în care mai luaţi: alte antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente anticoagulante, litiu, metotrexat, diuretice, antihipertensive, interferon, mifepriston, glicozide, antidiabetice orale, ciclosporina.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Aceclofen supozitoare nu trebuie utilizat în primele două trimestre de sarcină decît în situaţiile în care este absolut necesar, ţinînd cont de raport risc potenţial fetal/beneficiu matern, şi doar pentru durate scurte de timp. Aceclofen supozitoare este contraindicat în trimestrul al III lea de sarcină.

Diclofenacul se excretă în cantităţi mici în laptele matern. Administrarea diclofenacului în perioada alăptării trebuie evitată.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Aceclofen influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Puteţi avea ameţeli sau tulburări vizuale în timpul tratamentului cu Aceclofen supozitoare.

3. CUM SĂ LUAŢI ACECLOFEN SUPOZITOARE

Luaţi întotdeauna Aceclofen supozitoare exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi
În afecţiuni reumatismale acute, luaţi 100-150 mg diclofenac sodic, în 2-3 prize, după cum urmează:
– un supozitor Aceclofen de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara) asociat cu 50 mg diclofenac sodic administrat oral.
– sau un supozitor Aceclofen seara, asociat cu 50-100 mg diclofenac sodic administrat oral.

În tratamentul de întreţinere luaţi un supozitor seara la culcare, pentru calmarea durerii nocturne şi diminuarea redorii matinale, asociat cu 50 mg diclofenac sodic administrat oral, dimineaţa.

În dismenoreea primară, luaţi 1-2 supozitoare sau un supozitor şi 50 mg diclofenac sodic administrat oral Doza se poate creşte treptat până la maxim 1-2 supozitoare pe zi, la care se adaugă diclofenac sodic administrat oral până la doza totală.
Nu se recomandă utilizarea Aceclofen la copii; se vor utiliza forme farmaceutice cu concentraţii adecvate vârstei.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din supozitoare  
Luaţi Aceclofen supozitoare respectând întocmai prescripţia medicală. Totuşi, dacă aţi luat o doză de Aceclofen supozitoare mai mare decât cea indicată, luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă uitaţi să luaţi supozitoare
Daca aţi uitat o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru urmatoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi supozitoare
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele acesta poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Acestea pot fi: acumulare de lichid în ţesuturi, creşterea tensiunii arteriale şi insuficienţa cardiacă (incapacitatea inimii de a-şi asuma funcţia de pompare a sângelui), greaţă, vărsături, dureri în capul pieptului, diaree, dureri abdominale, acumulare de gaze în intestin, lipsa poftei de mâncare, rare cazuri de ulcer gastro-duodenal, hemoragie digestivă sau perforaţie, exacerbarea colitei ulcerohemoragice; iritaţii locale sau agravarea bolii hemoroidale, dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă, amorţeli, tulburări de memorie, dezorientare, tulburări de vedere şi auz, insomnie, iritabilitate, depresie, anxietate, eruptii ale pielii, mâncărimi, eczeme, roşeaţă, purpură, sânge în urină, necroza rinichilor, insuficienţă renală acută, creşteri ale transaminazelor, hepatite cu sau fără icter, scăderea numărului de globule albe, scăderea numărului de trombocite, scăderea numărului de globule roşii, bronhospasm, anafilaxie, diaree, şi dureri rectale.

Medicamente precum Aceclofen supozitoare se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ 

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25˚C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi supozitoarele după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce conţine Aceclofen
Substanţele active sunt: paracetamol şi diclofenac sodic. Un supozitor conţine paracetamol 500 mg şi
diclofenac sodic 50 mg.
Celelalte componente sunt:grăsime solidă.

Cum arată Aceclofen şi conţinutul ambalajului
Aceclofen se prezintă sub formă de supozitoare de culoare albă, cu formă de torpilă, cu suprafaţa netedă şi onctuoasă.
Este disponibil în cutii cu:
2 folii termosudate din Al/PE a câte 3 supozitoare
2 folii termosudate din Al/PE a câte 6 supozitoare
1 folie termosudată din Al/PE cu 6 supozitoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *