Arulatan 50 micrograme/ml picături oftalmice, soluție

Arulatan

Arulatan 50 micrograme/ml picături oftalmice, soluție (Latanoprost)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este ARULATAN şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați ARULATAN
3. Cum să utilizați ARULATAN
4. Reacții adverse posibile
5. Cum se păstrează ARULATAN
6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este ARULATAN şi pentru ce se utilizează

ARULATAN aparține unui grup de medicamente cunoscute sub numele de analogi de prostaglandină. Acesta acţionează prin creşterea fluxului natural al lichidului din ochi în circulaţia sângelui. ARULATAN este folosit pentru a trata afecțiunile cunoscute sub numele de glaucom cu unghi
deschis și hipertensiune oculară. Ambele boli se asociază cu o creştere a presiunii din interiorul ochiului şi, eventual, pot afecta vederea.
ARULATAN este utilizat, de asemenea, pentru a trata presiunea oculară crescută și glaucomul la adolescenți, copii și sugari de toate vârstele.

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați ARULATAN

ARULATAN poate fi utilizat la bărbați și femei adulți (inclusiv vârstnici), la adolescenți și copii de la naștere până la vârsta de 18 ani. ARULATAN nu a fost investigat la sugarii născuți prematur (mai puțin de 36 de săptămâni de gestație).

NU utilizați ARULATAN:
– dacă sunteți alergic la latanoprost sau la oricare dintre celelalte substanțe ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).

Atenționări și precauții
Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu medicul care vă tratează copilul sau cu farmacistul înainte de a utiliza ARULATAN sau înainte de a îl administra copilului dumneavoastră:
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră urmează să fiţi supus sau aţi fost supus unei intervenţii chirurgicale la nivelul ochilor (incluzând operaţia de cataractă);
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi afecţiuni ale ochilor (cum ar fi durere la nivelul ochiului, iritaţie, inflamaţie sau vedere înceţoşată);
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți sindromul ochilor uscați;
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți astm bronșic sever sau dacă astmul bronșic nu este bine controlat prin tratament
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră purtaţi lentile de contact. Puteţi folosi ARULATAN, dar cu respectarea instrucţiunilor pentru purtătorii de lentile de contact de la pct. 3;
– dacă aţi avut în trecut sau aveţi o infecţie virală la nivelul ochiului, determinată de virusul herpes simplex (VHS)

ARULATAN împreună cu alte medicamente
Informați medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă utilizați, aţi utilizat recent sau s-ar puea să utilizați orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală. Este posibilă interacțiunea dintre ARULATAN cu alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu trebuie să utilizați picăturile oftalmice dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Nu utilizați picăturile oftalmice dacă alăptați.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Atunci când utilizați ARULATAN, vederea dumneavoastră poate deveni înceţoşată pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau utilaje, până când vederea dumneavoastră nu redevine clară.
ARULATAN conține clorură de benzalconiu, care poate determina iritaţii ale ochilor sau modificări la nivelul suprafeței ochiului. Clorura de benzalconiu poate fi absorbită de lentilele de contact şi poate decolora lentilele de contact moi. De aceea, evitaţi contactul cu lentilele de contact moi.
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră purtați lentile de contact, acestea trebuie îndepărtate înainte de a utiliza ARULATAN. După folosirea ARULATAN, trebuie să așteptați 15 minute înainte de a pune lentilele de contact înapoi. Citiți instrucțiunile pentru purtătorii de lentile de contact de la pct. 3.

3. Cum să utilizați ARULATAN

Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau medicul care vă tratează copilul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu medicul care vă tratează copilul sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.
Doza uzuală pentru adulţi (inclusiv vârstnici), adolescenți și copii este de o picătură pe zi în ochiul (ochii) afectat (ţi). Cel mai potrivit moment pentru administrarea medicamentului este seara. Nu utilizați ARULATAN mai mult de o dată pe zi, deoarece eficacitatea tratamentului poate fi scăzută
dacă administraţi mai des.
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră utilizați și alte picături oftalmice, trebuie să așteptați cel puțin 5 minute înainte de a administra celelalte picături oftalmice.

Purtătorii de lentile de contact
Evitați contactul medicamentului cu lentilele de contact moi. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră purtaţi lentile de contact, trebuie să le scoateţi înainte de utilizarea ARULATAN. După utilizarea ARULATAN trebuie să aşteptaţi cel puțin 15 minute înainte de a pune la loc lentilele de
contact.

Instrucţiuni de utilizare
1. Spălaţi-vă pe mâini şi aşezaţi-vă sau staţi confortabil.
2. Deşurubaţi capacul.
3. Utilizați degetul pentru a trage ușor în jos pleoapa inferioară a ochiului afectat.
4. Plasaţi vârful flaconului aproape de ochi, dar fără a-l atinge.
5. Apăsaţi uşor pe pereții flaconului, până când o singură picătură curge în ochi, apoi eliberați pleoapa inferioară.
6. Apăsaţi unghiul intern al ochiului afectat cu degetul aproape de nas. Ţineţi apăsat timp de 1 minut,cu ochiul închis.
7. Repetați administrarea în celălalt ochi, dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.
8. Închideți la loc capacul flaconului.

Dacă utilizați mai mult ARULATAN decât trebuie
Aveți grijă când apăsați pe flacon, astfel încât să puneți doar o picătură în ochiul afectat.
Dacă puneți prea multe picături în ochi, puteți simți o ușoară iritare a ochiului, iar ochii vă pot lăcrima și se pot înroși. Acest lucru ar trebui să treacă, dar dacă sunteți îngrijorați, contactați medicul dumneavoastră sau medicul care vă tratează copilul pentru recomandări.
Adresați-vă medicului dumneavoastră cât mai repede posibil dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră înghiți accidental ARULATAN.

Dacă uitați să utilizați ARULATAN
Dacă uitați să utilizați picăturile oftalmice la ora obișnuită, așteptați până când este timpul pentru următoarea doză.
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetați să utilizați ARULATAN
Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu medicul care vă tratează copilul dacă doriți să întrerupeți utilizarea acestui medicament.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele reacții sunt reacții adverse cunoscute ale utilizării ARULATAN:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
– O modificare treptată a culorii ochiului prin creşterea cantităţii de pigment brun în partea colorată a ochiului cunoscută ca iris. În cazul în care culoarea ochilor dumneavoastră este un amestec de culori (albastru-căprui, gri- căprui, galben- căprui sau verde- căprui), este mai probabil să observaţi aceste schimbări, decât dacă aveţi o culoare unică a ochilor (albaştri, gri, verzi sau căprui). Orice modificare a culorii ochilor poate apărea după câţiva ani, cu toate că, de obicei, acestea devin vizibile după primele 8 luni de tratament. Aceste modificări ale culorii pot fi permanente şi diferenţa de culoare poate fi mai evidentă dacă utilizați ARULATAN la un singur ochi. Se pare că nu sunt probleme asociate cu modificarea culorii ochilor. Modificarea culorii ochilor nu continuă după întreruperea tratamentului cu ARULATAN.
– Înroșire a ochiului.
– Iritaţie a ochiului (senzaţie de arsură, de nisip în ochi, mâncărime, usturime sau senzaţie de corp străin în ochi).
– O modificare treptată a genelor ochiului tratat şi a părului fin din jurul ochiului tratat, observată în special la persoane de origine japoneză. Aceste modificări implică o accentuare a culorii (înnegrire) şi creştere a lungimii, grosimii şi a numărului de gene.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
– Iritaţie sau afectare a suprafeţei ochiului, inflamare a pleoapelor (blefarită), durere de ochi şi sensibilitate la lumină (fotofobie).

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
– Umflare a pleoapelor, senzație de ochi uscat, inflamare sau iritaţie a suprafeţei ochilor (keratită),vedere înceţoşată şi conjunctivită;
– Erupții pe piele

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
– Inflamaţie a irisului, partea colorată a ochiului (irită/uveită), umflare a retinei (edem macular), simptome de inflamaţie sau fisurare/deteriorare a suprafeţei ochiului, umflare în jurul ochilor (edem periorbital), direcţie dezordonată de creştere a genelor sau existenţa a două rânduri de gene
pe o pleoapă.
– Reacţii ale pielii pleoapelor, înnegrire a pielii pleoapelor.
– Astm bronşic, agravare a astmului bronşic şi scurtare a respiraţiei (dispnee).

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
– Agravare a anginei pectorale la pacienţii cu boli de inimă, dureri în piept, aspect de adâncire a ochilor (adâncire a excavației pleoapei) .
Au fost raportate, de asemenea, următoarele reacţii adverse la pacienţi: zone umplute cu lichid în partea colorată a ochiului (chisturi la nivelul irisului), dureri de cap, ameţeli, percepere a bătăilor inimii (palpitaţii), dureri musculare şi ale articulaţiilor şi apariţie a unei infecţii virale a ochiului, cauzată de virusul herpes simplex (VHS).
Reacțiile adverse observate mai frecvent la copii, comparativ cu adulții, sunt febră și curgere a nasului, asociată cu mâncărime.
În cazuri foarte rare, unii pacienți cu leziuni grave ale stratului transparent din partea din față a ochiului (corneea) au dezvoltat pete opace pe cornee, din cauza acumulării de calciu din timpul tratamentului.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, medicului care vă tratează copilul sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale e-mail: adr@anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează ARULATAN

Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Înainte de prima deschidere a ARULATAN, depozitați și transportați la frigider (2°C – 8°C).
Păstrați flaconul în cutie pentru a fi protejat de lumină. După deschidere, nu păstrați la temperaturi mai mari de 25°C.
Fiecare flacon trebuie aruncat la 4 săptămâni după prima deschidere.
Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și pe etichetă după EXP. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conține ARULATAN
– Substanța activă este latanoprost. Fiecare ml conține latanoprost 50 micrograme.
2,5 ml de picături oftalmice, soluție (conținutul unui flacon) conține latanoprost 125 micrograme.
– Celelalte componente sunt: clorură de benzalconiu 0,2 mg/ml, clorură de sodiu, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, fosfat disodic anhidru, apă purificată.

Cum arată ARULATAN şi conținutul ambalajului
Picăturile oftalmice sunt o soluție limpede, incoloră sau galben-pal. Fiecare flacon conține 2,5 ml picături oftalmice, soluție.
ARULATAN este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj: cutie cu un flacon de 2.5 ml, cutie cu 3 flacoane a câte 2,5 ml și cutie cu 6 flacoane a câte 2,5 ml.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap