Prospecte medicamente
CitraFleet pulbere pentru soluţie orală

CitraFleet pulbere pentru soluţie orală

CitraFleet pulbere pentru soluţie orală (Picosulfat de sodiu, oxid de magneziu uşor, acid citric anhidru)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este CitraFleet şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi CitraFleet
3. Cum să luaţi CitraFleet
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează CitraFleet
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este CitraFleet și pentru ce se utilizează

Luaţi CitraFleet pentru a vă curăţa intestinul (cunoscut şi sub denumirea de intestin subţire şi colon) înainte de a efectua o procedură de diagnostic ce necesită un intestin curat, de exemplu colonoscopie (procedură prin care se vizualizează interiorul intestinului cu ajutorul unui instrument lung, flexibil, pe care medicul îl introduce prin anus) sau examinare cu raze X. CitraFleet este o pulbere care are gust şi miros de lămâie. Acesta conţine două tipuri de laxative amestecate în fiecare plic care, atunci când sunt dizolvate în apă şi băute, au efect de spălare şi curăţare a intestinului. Este important să aveţi intestinul golit, curăţat, pentru ca medicul sau chirurgul să îl poată vedea clar.
CitraFleet este indicat la adulți (inclusiv vârstnici) cu vârsta de 18 ani sau peste.

2. Ce trebuie să știți înainte să luați CitraFleet

Nu luaţi CitraFleet dacă:
– sunteţi alergic la picosulfat de sodiu, oxid de magneziu, acid citric sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– aveţi insuficienţă cardiacă congestivă (inima dumneavoastră nu poate să pompeze sânge în mod corespunzător în tot organismul)
– aveţi o afecţiune numită retenţie gastrică (stomacul dumneavoastră nu se goleşte corespunzător)
– aveţi un ulcer la stomac (denumit uneori ulcer gastric sau duodenal)
– aveţi un blocaj al intestinului sau o lipsă a mişcărilor intestinale normale (denumită uneori ileus)
– medicul v-a spus că aveţi o deteriorare a peretelui intestinal (numită şi colită toxică)
– aveţi un intestin gros umflat (cunoscut şi sub denumirea de megacolon toxic)
– recent, aţi avut vărsături sau aveți greață
– vă este foarte sete sau credeţi că aţi putea fi puternic deshidratat
– medicul v-a spus că aveţi abdomenul umflat din cauza acumulării de lichid (afecţiune numită ascită)
– vi s-a efectuat recent o intervenţie chirurgicală la nivelul abdomenului, de exemplu pentru apendicită
– este posibil să fi avut o perforare/leziune sau un blocaj la nivelul intestinului (perforaţie sau obstrucţie intestinală)
– medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi boală inflamatorie intestinală activă (de exemplu boală Crohn sau colită ulcerativă)
– medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o leziune la nivelul muşchilor, şi particule din muşchi ajung în sânge (rabdomioliză)
– aveţi probleme severe cu rinichii sau medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi prea mult magneziu în sânge (hipermagneziemie)

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi CitraFleet adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
– vi s-a efectuat recent o intervenţie chirurgicală la nivelul intestinului
– aveţi probleme cu rinichii sau cu inima
– aveţi un dezechilibru al apei şi/sau electroliţilor (sodiu sau potasiu) sau luaţi medicamente
care ar putea afecta echilibrul apei şi/sau electroliţilor (sodiu sau potasiu) în organism, de
exemplu diuretice, corticosteroizi sau litiu
– aveţi epilepsie sau antecedente de crize convulsive
– aveţi tensiune arterială mică (hipotensiune arterială)
– vă este sete sau credeţi că aţi putea fi uşor sau moderat deshidratat
– sunteţi vârstnic sau slăbit fizic
– aţi avut vreodată valori scăzute ale sodiului sau potasiului în sânge (cunoscute şi sub denumirea de hiponatremie sau hipokaliemie)

CitraFleet împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
CitraFleet poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente, dacă acestea sunt luate concomitent.
Dacă luaţi medicamente din oricare din tipurile enumerate mai jos, este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă să vă administreze un alt medicament sau să ajusteze doza. Aşadar, dacă nu aţi spus încă medicului despre acestea, mergeţi înapoi la medic şi întrebaţi ce trebuie să faceţi:
– Contraceptive orale, întrucât efectele acestora pot fi reduse – Medicamente pentru diabet şi medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei (crize
convulsive), întrucât efectele acestora pot fi reduse
– Medicamente antibiotice, întrucât efectele acestora pot fi reduse
– Alte laxative, inclusiv tărâțe
– Diuretice, de exemplu furosemid, utilizate pentru a controla retenţia de lichid în organism
– Corticosteroizi, de exemplu prednison, utilizaţi pentru tratamentul inflamaţiei în boli cum sunt artrita, astmul bronşic, febra fânului, dermatita şi boala inflamatorie intestinală
– Digoxin, utilizat pentru tratamentul insuficienţei cardiace
– Medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS), de exemplu acidul acetilsalicilic şi ibuprofenul, utilizate pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei
– Antidepresive triciclice, de exemplu imipramina şi amitriptilina, şi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), de exemplu fluoxetina, paroxetina şi citalopramul, utilizaţi pentru tratamentul depresiei şi anxietăţii
– Medicamente antipsihotice, de exemplu haloperidolul, clozapina şi risperidona, utilizate pentru tratamentul schizofreniei
– Litiu, utilizat pentru tratamentul depresiei maniacale (tulburare bipolară)
Carbamazepină, utilizată pentru tratamentul epilepsiei
– Penicilamină, utilizată pentru tratamentul poliartritei reumatoide şi a altor afecţiuni

Sarcina, alăptarea și fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi scule sau utilaje dacă începeţi să vă simţiţi ameţit sau obosit după ce luaţi CitraFleet.

CitraFleet conține potasiu
CitraFleet conţine potasiu 5 mmol (sau 195 mg). Trebuie să discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră dacă aveţi probleme cu rinichii sau dacă urmaţi un regim cu aport scăzut de potasiu.

3. Cum să luați CitraFleet

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul, întrucât ar putea fi necesară repetarea procedurii efectuate în spital, dacă nu vă curăţaţi complet intestinul. Discutați cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.
Fiţi pregătit să aveţi scaune moi, frecvente, în orice moment după ce luaţi o doză de CitraFleet. Acest lucru este normal şi indică faptul că medicamentul își exercită acțiunea. Poate fi important să vă asiguraţi accesul la o toaletă până când dispar efectele medicamentului.
Este important să urmați o dietă specială (cantități reduse de alimente solide) în ziua dinaintea planificării procedurii. Când începeți să luați plicurile din acest medicament, nu trebuie să mâncați deloc alimente solide, până după terminarea procedurii. Trebuie să urmați întotdeauna dieta
prescrisă de medic. Dacă aveți întrebări, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă altfel, nu trebuie să luaţi o doză mai mare decât doza recomandată pe o perioadă de 24 ore.

Schema de tratament
Trebuie să vi se dea două plicuri de CitraFleet. Fiecare plic conţine o doză pentru adulţi.
Tratamentul poate fi administrat într-unul din cele două moduri:
 un plic în seara dinaintea efectuării procedurii și al doilea plic în dimineața zilei în care se efectuează procedura sau
 un plic după amiaza și al doilea plic în seara dinaintea efectuării procedurii. Această schemă este recomandată când procedura este planificată dimineața devreme.
Perioada de timp între administrarea celor două plicuri trebuie să fie de cel puțin 5 ore.
Fiecare plic trebuie reconstituit într-un pahar cu apă. Nu diluați în continuare medicamentul prin consumarea de lichide imediat după administrarea fiecărui plic. Așteptați zece minute după ce luați fiecare plic, apoi beți aproximativ 1,5-2 litri de diferite lichide limpezi, cu o frecvenţă de aproximativ 250 ml (un pahar) până la 400 ml (un pahar mare) pe oră. Pentru evitarea deshidratării se recomandă supe limpezi și/sau soluții echilibrate de electroliți. Se recomandă să nu se consume doar apă plată sau demineralizată.
După ce ați luat al doilea plic și ați băut 1,5-2 litri de lichid, nu beți și nu mâncați nimic timp de cel puțin 2 ore înainte de procedură sau după cum v-a spus medicul dumneavoastră.

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE:
Adulţi (inclusiv vârstnici) cu vârsta de 18 ani sau peste:
– Pasul 1 – Amestecaţi conţinutul a 1 plic într-un pahar cu apă rece de la robinet (aproximativ 150 ml).
– Pasul 2 – Amestecaţi timp de 2 – 3 minute. În cazul în care conţinutul se încălzeşte în timp ce îl amestecaţi, aşteptaţi până când se răceşte, apoi beţi întreaga soluţie. Când soluţia este pregătită, beţi-o imediat. Soluţia va avea un aspect tulbure.
Dacă aţi luat mai mult CitraFleet decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse cunoscute la CitraFleet sunt descrise mai jos şi sunt prezentate în funcţie de frecvenţa cu care apar:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
Durere abdominală

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
Distensie abdominală (abdomen umflat), senzaţie de sete, disconfort anal şi proctalgie (dureri la nivelul anusului), oboseală (extenuare), tulburări de somn, dureri de cap, gură uscată, greaţă (senzaţie de rău).

Mai puţin frecvente ( pot afecta până la 1 din 100 persoane):
Ameţeală, vărsături (stare de rău), incapacitate de a controla mişcările bolului fecal (incontinenţă fecală)
Alte reacţii adverse, a căror frecvenţă de apariţie nu este cunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
Anafilaxie sau hipersensibilitate, care sunt reacţii alergice severe. Trebuie să mergeţi imediat la spital dacă aveţi dificultăţi la respiraţie, începeţi să vă înroşiţi la față, sau aveţi orice alte simptome despre care credeţi că ar putea anunţa o reacţie alergică gravă.
Hiponatremie (valori scăzute ale sodiului în sânge), epilepsie, convulsii (crize convulsive), hipotensiune arterială ortostatică (tensiune arterială mică atunci când vă ridicaţi în picioare, ceea ce vă poate provoca o senzaţie de ameţeală şi instabilitate), senzaţie de confuzie, erupţii trecătoare pe piele,
incluzând urticarie (papule), prurit (mâncărimi) şi purpură (sângerări sub piele) Flatulenţă (vânturi) şi durere Acest medicament este destinat să inducă scaune foarte regulate, moi, similare cu diareea. Totuşi, dacă după ce luaţi acest medicament, scaunele devin problematice sau vă dau motive de îngrijorare, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

5. Cum se păstrează CitraFleet

Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A nu se păstra la temperaturi peste 25ºC.
Nu luaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe plic după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine CitraFleet
– Substanţele active sunt picosulfat de sodiu 10,0 mg, oxid de magneziu uşor 3,5 g, acid citric anhidru 10,97 g per plic.
– Celelalte componente sunt hidrogenocarbonat de potasiu, zaharină sodică, aromă de lămâie (aromă de lămâie, maltodextrină, tocoferol). Vezi pct. 2.

Cum arată CitraFleet şi conţinutul ambalajului
CitraFleet este o pulbere pentru soluţie orală în plic, furnizată în cutii a câte 2, 50, 50 (25×2), 100, 100 (50×2), 200, 200 (100×2), 500, 500 (250×2) , 1000 plicuri sau 50 și 50 (25×2) plicuri (ambalaj de uz spitalicesc) conţinând pulbere albă. Fiecare plic conţine o doză pentru adulţi a 15,08 g. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *